Αρχική>Άρθρα>Αγωνίζομαι>Ask The Coach>Μυοσκελετικά προβλήματα, Tapering, Πρ. Χειμερινή & για Ultra!


Στείλτε και εσείς τις ερωτήσεις σας στο askthecoach@advendure.com

Μυοσκελετικά προβλήματα, Tapering, Πρ. Χειμερινή & για Ultra! Προτεινόμενο

Στο σημερινό “Ask the Coach by Dynafit”, ο Αλέξανδρος Ψύλλας ρωτάει για τεχνικές και τρόπους ώστε να αποφεύγονται τα μυοσκελετικά προβλήματα στο Ορεινό Τρέξιμο, ο Στυλιανός Καϊάφας για την σωστή διαχείριση της τελευταίας εβδομάδας πριν από Μαραθώνιο ή Ημιμαραθώνιο Ορεινού Τρεξίματος, ο Θωμάς Καϊσίδης για το πώς μπορούμε να δομήσουμε την χειμερινή – εκτός αγώνων – προπόνηση και τέλος ο Γιάννης Ιωάννου αναρωτιέται αν αντί ενός πολύ δυνατού και καθημερινού προγράμματος προετοιμασίας για αγώνες ultra-trail μπορεί να εφαρμοστεί ένα άλλο πρόγραμμα, όχι καθημερινό, με 3-4 προπονήσεις την εβδομάδα, πιο ελεύθερο και με ίδιο όγκο χιλιομέτρων, το οποίο θα είχε ισοδύναμο αποτέλεσμα. Απαντάει ο Νίκος Καλοφύρης.

 

Μυοσκελετικά Προβλήματα


[Αλέξανδρος Ψύλλας]: Γεια σας! Είμαι νέος στο ορεινό τρέξιμο και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος σωστός τρόπος, κάποια τεχνική στο ορεινό τρέξιμο έτσι ώστε να μην έχω πρόβλημα με γόνατα ,μέση , γοφούς .Τρέχω 2 φορές τουλάχιστον την εβδομάδα στον Καρέα και Υμηττό,  περίπου 10κμ  τα οποία είναι και σε δασικό αλλά και μονοπάτια φορώντας παπούτσια ορεινού τρεξίματος, αλλά έχω παρατηρήσει μερικές φορές ενοχλήσεις στους γοφούς και πιο σπάνια στο δεξί γόνατο. Είμαι 32 ετών με ύψος 1,87 και βάρος 79 κιλά και κάνω επίσης και πολύ ορεινό ποδήλατο. Προ 10τιας έκανα και στίβο 100 & 200 μέτρα όποτε έχω υποδομές, αλλά δεν μπορώ να βρω τον τρόπο, ειδικά όταν κατεβαίνω κάποιον δασικό απότομο δρόμο. Σας ευχαριστώ πολύ.


[Νίκος Καλοφύρης]: Όπως αναφέρεις είσαι νέος στο ορεινό τρέξιμο και η βελτίωση της τεχνικής θα έρθει με τον καιρό. Προσπάθησε στα κατηφορικά τμήματα να τρέχεις με όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς. Αυτό θα το πετύχεις αν κάνεις σχετικά μικρό και χαμηλό διασκελισμό. Καλό θα είναι για τα προβλήματα στα γόνατα, στη μέση και στο γοφό να απευθυνθείς σε έναν αθλητίατρο ο οποίος θα βρει την αιτία και θα σου προτείνει πιθανόν κάποιο σωστό ασκησιολόγιο ενδυνάμωσης του μυοσκελετικού σου συστήματος. Θεωρώ πως το δυνατό μυοσκελετικό σύστημα θα σε βοηθήσει και στην απόκτηση σωστής  τεχνικής.

Ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα που θα περιλαμβάνει ασκήσεις γενικής δύναμης (8-10 ασκήσεις, 3 σετ, 15 επαναλήψεις) είναι ιδανικό για την χειμερινή περίοδο προετοιμασίας και μπορείς να ανατρέξεις και στο αντίστοιχο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει στο Advendure (Πρόγραμμα χειμερινής προετοιμασίας).

Εβδομάδα Tapering


[Στυλιανός Καϊάφας]: Έχοντας τρέξει δεκάδες μαραθωνίους βουνού εξακολουθώ να έχω την απορία τι θα ήταν καλύτερο για την καλύτερη προετοιμασία μου να κάνω την τελευταία εβδομάδα πριν τον ημιμαραθώνιο ή μαραθώνιο βουνού. Ποια η γνώμη σας για την διατροφή της τελευταίας εβδομάδας; Θα ήθελα την γνώμη σας ενόψει του Χειμωνιάτικου Ενιπέα που προετοιμάζομαι για την 9η μου συμμετοχή. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Είναι πολύ μεγάλη η συνεισφορά σας στο ορεινό τρέξιμο ενημερώνοντας μας και οδηγώντας μας εκ του ασφαλούς τις προσπάθειες μας.


[Νίκος Καλοφύρης]: Την τελευταία εβδομάδα δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ξεκούραση και εφαρμόζουμε στοχευμένη  διατροφή που θα αυξήσει τις αποθήκες γλυκογόνου του οργανισμού. Για να γίνει αυτό επιβάλλεται η διατροφή να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Έτσι ο αθλητής θα έχει μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας άρα και καλύτερη απόδοση. Για να πετύχουμε την φόρτωση με υδατάνθρακες ακολουθούμε το παρακάτω πλάνο. Ο αθλητής μέχρι και μια εβδομάδα πριν τον αγώνα τρέφεται με το συνηθισμένο τρόπο. Για τις επόμενες τρεις μέρες αυξάνει τη ποσότητα πρωτεϊνών και μειώνει την ποσότητα υδατανθράκων. Η προπόνηση έχει σαν στόχο τη διατήρηση των δυνάμεών του και την εξάντληση του ηπατικού γλυκογόνου.

Πέντε μέρες πριν τον αγώνα η προπόνησή μας θα έχει και στοιχεία έντασης. Τις επόμενες μέρες μειώνει την ποσότητα πρωτεϊνών κι αυξάνει σταδιακά τη ποσότητα υδατανθράκων έτσι ώστε να καταναλώνει λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο διαιτολόγιο. Προσθέτει βιταμίνες Β και οι υδατάνθρακες προέρχονται από πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, ξερά φρούτα, μαύρο ψωμί και ειδικά ροφήματα. Παράλληλα η προπόνηση είναι πολύ ελαφριά και περιλαμβάνει πολλές διατάσεις.

 

Χειμερινή Προετοιμασία


[Θωμάς Καϊσίδης]:  Γεια σας, μετά τους τελευταίους χειμερινούς φετινούς αγώνες πώς μπορούμε να δομήσουμε την εκτός αγώνων προπόνηση ώστε να μπούμε έτοιμοι για τους ανοιξιάτικους ορεινούς αγώνες; Εκτός από βουνό πρέπει να τρέχουμε στο γήπεδο με διαλειμματικές ή τρέξιμο ρυθμού; Ευχαριστώ


[Advendure]: Θωμά σε ευχαριστούμε για την ερώτηση σου. Μπορείς να ανατρέξεις στα δυο εκτενή προπονητικά άρθρα (1 και 2) του Νίκου Καλοφύρη, ώστε να δεις πως πρέπει ο αθλητής να χρησιμοποιεί την μεταβατική χειμερινή περίοδο ώστε να προετοιμαστεί για προγράμματα που θα τον οδηγήσουν στους αγώνες της Άνοιξης. Θα βρεις εκεί όλη την πληροφορία που χρειάζεσαι καθώς και πρόγραμμα 11 εβδομάδων χειμερινής προετοιμασίας.

 

Πρόγραμμα με 3-4 προπονήσεις την εβδομάδα για Ultra-Trail


[Γιάννης Ιωάννου]: Αγαπητοί φίλοι, έλαβα μέρος στον πρόσφατο υπερμαραθώνιο βουνού VFUT στη Ροδόπη, ο οποίος δυστυχώς  διακόπηκε. Για τον αγώνα αυτόν είχα προετοιμαστεί αρκετά καλά. Ακολούθησα σχεδόν ακριβώς το πρόγραμμα του Νίκου Καλοφύρη. Είναι ένα φανταστικό πρόγραμμα, το οποίο σε στέλνει πολύ καλά προπονημένο στον αγώνα. Όμως, για μένα προσωπικά, έχει 2 μειονεκτήματα. Πρώτον, απαιτεί αρκετό ελεύθερο χρόνο καθημερινά και, δεύτερον, γίνεται κάπως μονότονο προς τις τελευταίες εβδομάδες. Θα ήθελα να κάνω την ακόλουθη ερώτηση: Για έναν ερασιτέχνη αθλητή, που τρέχει 2.000 χιλιόμετρα το χρόνο, μπορεί να εφαρμοστεί ένα άλλο πρόγραμμα, όχι καθημερινό, με 3-4 προπονήσεις την εβδομάδα, πιο ελεύθερο, με ίδιο όγκο χιλιομέτρων, το οποίο θα είχε ισοδύναμο αποτέλεσμα ή θα οδηγούσε σε απροβλημάτιστο τερματισμό ενός ορεινού αγώνα 160 χιλιομέτρων; Για παράδειγμα, για 8 εβδομάδες να γίνονται συνολικά 80-120 χιλιόμετρα την εβδομάδα, κυρίως σε ορεινό πεδίο, με ελεύθερους ρυθμούς από 6-20 λεπτά/Km και να τερματίσει κάποιος στον VFUT σε 36 ώρες. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απλόχερη παρουσίαση των γνώσεών σας.


[Νίκος Καλοφύρης]: Μπορείς να ανατρέξεις στο άρθρο του Γιάννη Δαγκόγλου που αναλύει ένα μοντέλο προγράμματος με 4 προπονήσεις την εβδομάδα. Για μένα απροβλημάτιστος τερματισμός σε έναν ορεινό αγώνα ultra trail δεν υπάρχει. Εκτός από την πολύ καλή μας φυσική και ψυχολογική κατάσταση που είναι απαραίτητες για έναν τέτοιο αγώνα, υπάρχουν και διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες που δυσκολεύουν την προσπάθειά μας να φτάσουμε στον τερματισμό.

Ο τερματισμός σε 36 ώρες στον VFUT με ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα και καλή φυσική κατάσταση είναι εφικτός. Δώδεκα εβδομάδες πριν από τον αγώνα ultra trail που σ’ ενδιαφέρει άρχισε σταδιακά να ανεβάζεις το πρόγραμμα και τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες κάνε ένα πιο στοχευμένο πρόγραμμα προπόνησης. Το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου δούλεψε τη φυσική σου κατάσταση βάζοντας στη χειμερινή περίοδο δύναμη κι αντοχή χωρίς να κάνεις ιδιαίτερες εντάσεις και σταδιακά την άνοιξη ανεβάζουμε και την ένταση.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες ...

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, 23/01/2018 16:28
  Υπάρχει ήδη υλικό με παρόμοιες ιδιότητες το OUTDRY που έχει αγοραστεί από την columbia και βιάστηκε να βγάλει κάτι παρόμοιο για να μήν μείνει πίσω στον ανταγωνισμό .
   
 • La Sportiva, η συλλογή παπουτσιών του 2017

  Τάκης Τσογκαράκης, 23/01/2018 10:05
  Ανάμεσα στα δύο θα διάλεγα για τον ΟΜ το Akasha, είναι πιο "ευέλικτο" και χαμηλό και στο μόνο που υστερεί σε σχέση με το Akyra είναι στο κράτημα σε πλάγιες κλίσεις. Για δες πάντως και τα Bushido ... ;)
   
 • La Sportiva Akasha, Αιθέρια αίσθηση για πολλά χιλ ...

  λιγνος δημητρης, 23/01/2018 10:00
  καλησπερα!θα ηθελα τη βοηθεια σας.ειμαι 87 κιλα και 1,83.συνηθιζω να πηγαινω γρηγορες πεζοποριες σε βουνο και θελω να αρχισω να τρεχω.ψαχνω ενα παπουτσι με καλη αποσβεση γιατι οτι εχω ειναι σκληρα και με χτυπανε στη μεση και γονατα.εχει μεγαλη γκαμα ...

  Ολόκληρο...

   
 • Φακός κεφαλής Nitecore NU30: Αξιόπιστη και προσιτ ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 15/01/2018 08:59
  Καλημέρα! Τον φακό τον έχω φορέσει στο Ultra Trail Pelion και τον χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά αφού προπονούμαι νωρίς το πρωί, χωρίς να έχω το παραμικρό πρόβλημα ;)
   
 • Αυξημένη επικινδυνότητα χιονοστιβάδας - Εκπαιδευτ ...

  Μάνος Κυριακάκης, 12/01/2018 15:57
  καλα ολα αυτα ρε παιδια αλλα θα πρεπει να ειναι και εστω και λιγο προσιτα ! 300 ευρω το διήμερο χωρις να περιλαμβανει : Κόστος διαμονής και διατροφής Κόστος μετακίνησης Ενοικίαση εξοπλισμού Κάρτα λίφτ όπου και αν χρειαστεί ... τα σχολια δικα σας ...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Garmin 920XT + HRM (1 Δημοσιεύσεις)
  • Σαν καινούργιο, αγορά 03/17. Με την ζώνη, φορτιστή και δώρο το bikemount. Το ρόλοι και τη ζώνη τα καθάρισα μετά κάθε προπόνηση με γλυκό νερό + η ζώνη κάθε μηνά στο πλυντήριο. 250 € 6972621720 (
  • loudo
  • 20/01/2018 14:09
  • La Sportiva Akyra σαν καινούργια (1 Δημοσιεύσεις)
  • Φορεμένο μόνο σε δυο προπονήσεις άριστη κατάσταση όπως θα δείτε και από τις φώτο. Νουμερο 45 uk 10,5 Τιμή 70 ευρώ Πλ giatrosg@gmail.com 6973032626 Γιώργος φώτο εδώ https://ibb.co K4Pob http
  • giatrosg@gmail.com
  • 20/01/2018 12:28
  • Χειμερινή Ανάβαση στον Τυμφρηστό (Βελούχι) (1 Δημοσιεύσεις)
  • Ο Τυμφρηστός ή Βελούχι είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας. Έχει υψόμετρο 2.315 μέτρα και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Περικλείεται στα βόρεια από τα Άγραφα, και στα
  • JohnLux
  • 18/01/2018 10:51
  • Garmin fenix 3 hr sapphire (1 Δημοσιεύσεις)
  • image.jpg image.jpg image.jpg Garmin fenix 3 sapphire πωλείται σε καλή κατάσταση τιμή 340 ευρώ περιοχή κερατσινη.
  • Stamina
  • 16/01/2018 18:08

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με τον Vibram® Hong Kong 100 ξεκινά το Ultra-…

Με τον Vibram® Hong Kong 100 ξεκινά το Ultra-Trail® World Tour!

Ήρθε η ώρα της έναρξης της σπουδαιότερης διεθνούς σειράς αγώνων ultra trail στον κόσμο, του Ultra Trail World Tour 2018! Που αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό από το μέρος ...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration