Αρχική>Αγωνίζομαι>ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ>ADVENDURE - Νίκος Καλοφύρης
Νίκος Καλοφύρης

Νίκος Καλοφύρης

Ultra Tour Monte Rosa, Μύθοι και Πραγματικότητα

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 10:28

Ένα χρόνο πριν όταν πρωτοάκουσα για το Ultra Tour Monte Rosa αποφάσισα ότι αυτόν τον αγώνα ήθελα να τον τρέξω. Κάτι μυθικό άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό μου καθώς στην διοργάνωση εμπλέκονταν παράγοντες, όπως το βουνό Monte Rosa, το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό στην Ευρώπη μετά το Mont Blanc, η ψυχή της διοργάνωσης Lizzy Hawker, καλύτερη αθλήτρια σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αγώνα: 116χλμ., 8.300μ. υψομετρικής διαφοράς με λίγους σταθμούς τροφοδοσίας και περιορισμένο αριθμό συμμετοχών (όριο 200 αθλητές). Όλα αυτά δημιουργούσαν στο μυαλό μου μία μυθική κατάσταση για τον αγώνα που θα έτρεχα την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.

Η διαδρομή ξεκινά από το Μέτσοβο στα 1.150 μέτρα υψόμετρο, ανεβαίνει το οροπέδιο Πολιτσιές, περνά από την λίμνη πηγών Αώου και ανηφορίζει για το καταφύγιο Μαυροβουνίου. Συνεχίζουμε μέσα από οροπέδιο στα 2.000 μέτρα για 4 χιλιόμετρα περίπου, περνάμε από την κορυφή Φλέγγα στα 2.156 μέτρα έχοντας στ’ αριστερά μας την λίμνη Αώου, στα δεξιά τις δίδυμες Δρακόλιμνες (Φλέγγες) και μπροστά την κατηφόρα που θα μας οδηγήσει στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα.

Καλύτερος αθλητής θα γίνει αυτός που θα μπορέσει να αυξήσει τον όγκο και την ένταση της προπόνησης,  κάτι που είναι στην πράξη δύσκολο κι εν μέρει επικίνδυνο αν εφαρμοστούν λάθος συνταγές προπόνησης. Τα προπονητικά ερεθίσματα θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση τον κύκλο του υπερσυμψηφισμού δηλαδή επιβάρυνση, κόπωση και ανάληψη. Με τον όρο υπερσυμψηφισμό ονομάζουμε το φαινόμενο κατά το οποίο μετά από στοχευμένη επιβάρυνση και ανάληψη, ακολουθεί μια νέα υψηλότερη ικανότητα απόδοσης.

Δοκιμή των The North Face Ultra Equity!

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014 23:20

Χρησιμοποίησα τα The North Face Ultra Equity για πολλούς μήνες σε προπονήσεις με ποικιλία σε τερέν στην περιοχή του Μετσόβου και στη διαδρομή του αγώνα Ursa Trail, αλλά και σε μεικτά τερέν ασφάλτου χώματος και πέτρας. Επίσης, σε προπονήσεις διαλειμματικές σε άσφαλτο, long run με έντονα ανεβοκατεβάσματα στα βουνά της Πίνδου και τέλος σε όλους σχεδόν τους αγώνες που έχω τρέξει από την άνοιξη και μετά. Με βάση την πολύμηνη χρήση και την ποικιλία των εδαφών, μπορώ να πω πως το Ultra Equity είναι ένα από τα καλύτερα παπούτσια που έχω φορέσει.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα προετοιμασίας για το The North Face® Ultra Trail du Mont Blanc, ελπίζω με το τέλος του αγώνα να μπορώ να απαντήσω στην πράξη πόσο μεγάλη είναι η διαφορά ανάμεσα στα 100 χιλιόμετρα και στα 100 μίλια. Το πρόγραμμα που ακολούθησα ήταν περίπου το πρόγραμμα προετοιμασίας για Ultra Trail 100 μιλίων που έχουμε ανεβάσει στο Advendure.Τέλος δεν έχω να προσθέσω ή να αλλάξω κάτι σημαντικό στο πρόγραμμα. Έτσι θα επαναλάβουμε το πρόγραμμα της προηγούμενης χρονιάς κι είμαι ανοιχτός σε σχετικές παρατηρήσεις.

Προχωρώντας στο επόμενο μέρος του προπονητικού προγράμματος της φετινής αγωνιστικής χρονιάς, μπορούμε να ρυθμίσουμε την προετοιμασία μας έτσι που στο τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου να τρέξουμε είτε στον Olympus Marathon είτε στον Olympus Mythical Trail. Για όσους τρέξουν στον Olympus Mythical Trail θα επαναλάβουν τη δεύτερη εβδομάδα πριν τον αγώνα κάνοντας όμως την Κυριακή 90΄-100΄ τρέξιμο με εναλλαγές της ταχύτητας σε εύκολο τερέν.

Συνεχίζουμε πλέον το πρόγραμμά μας από τη 12η μέχρι και την 20η εβδομάδα, έχοντας ολοκληρώσει ένα δυνατό πρόγραμμα 11 εβδομάδων χειμερινής προετοιμασίας υποδομής/βάσης. Έχει έρθει η άνοιξη και όλα γίνονται λίγο πιο εύκολα στο θέμα του καιρού και στην διάρκεια της ημέρας. Δεν θα έλεγα το ίδιο όμως και για το πρόγραμμα που μόνο εύκολο δεν θα είναι!

Με τον φετινό ήπιο χειμώνα, καθώς τα χιόνια περιορίστηκαν στα πιο μεγάλα υψόμετρα, δεν χρειάστηκε να περιμένουμε την άνοιξη για να ξεκινήσουμε τις εργασίες καθαρισμού των μονοπατιών. Έτσι είμαστε σχεδόν έτοιμοι και σας περιμένουμε να τρέξετε στις υπέροχες διαδρομές μας. Φέτος οι αθλητές έχουν την επιλογή να τρέξουν την 1η Ιουνίου 2014 σε έναν από τους εξής αγώνες: Είτε στον Ursa Trail των 40χλμ είτε στον μικρότερο Στα Χνάρια της Αρκούδας των 18χλμ., σε πανέμορφα αλλά απαιτητικά μονοπάτια στα βουνά της κεντρικής Πίνδου στο Μέτσοβο.

Ξεκινάμε την προπονητική μας αρθογραφία για την φετινή αγωνιστική χρονιά ορεινού τρεξίματος με ένα πρόγραμμα 11 εβδομάδων. Η χειμερινή περίοδος προετοιμασίας αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι την αγωνιστική μας πλέον πορεία. Μπορώ να πω ότι κατά τη διάρκεια της αθλητικής μου καριέρας έχω δοκιμάσει διάφορα πλάνα προπόνησης κατά την χειμερινή περίοδο. Υπήρχαν χρονιές που η προπόνησή μου ήταν εντελώς εναλλακτική, κάνοντας μόνο σκι αντοχής και ορειβατικό σκι. Το πλεονέκτημα ήταν η μεγάλη αερόβια προσαρμογή και οι ξεκούραστοι μύες, σύνδεσμοι και αρθρώσεις. Το μειονέκτημα ήταν ότι έπρεπε να αφιερώσω την άνοιξη ενάμιση με δύο μήνες περίπου προπόνησης προσαρμογής στο τρέξιμο. Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το ιδανικό πλάνο είναι να γίνονται μέσα στη χειμερινή προετοιμασία οι βασικές προπονήσεις με τρέξιμο, ενώ κάποιες μέρες της εβδομάδας να έχουν σκι αντοχής και ορειβατικό ή με ποδήλατο.

Προχωρώντας πλέον στην “καρδιά” του φθινοπώρου και μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων ultra-trail αγώνων της Ροδόπης, φτάνουμε σχεδόν στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Το προηγούμενο διάστημα οι περισσότεροι αθλητές ολοκλήρωσαν τον κύκλο προετοιμασίας με την συμμετοχή τους σε αγώνες και το φορμάρισμά τους για κάποιον αγώνα-στόχο. Καθώς τα φθινοπωρινά φύλλα πέφτουν, μειώνουμε και τους εντατικούς ρυθμούς της προπόνησης και μπαίνουμε σε μια μεταβατική περίοδο (διάρκειας 1-2 μήνες) που από πολλούς αθλητές είναι παρεξηγημένη και δεν της δίνουν την βαρύτητα που πρέπει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Τρέξιμο, μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

  ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, 25/09/2018 10:41
  Άρθρο με ουσία! Μπράβο σου, Ιωάννα!
   
 • Swiss Peaks, Tor des Geants: Έλληνες τερματίζουν ...

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, 15/09/2018 16:12
  Συγχαρητήρια σε όλους, όσον αφορά τα μπερδέματα , παρακολουθούσα το swispeaks και τον φίλο Βασίλη , από ένα σημείο και μετά το live τα έκανε μούσκεμα και έδειχνε άλλα αντί άλλων και μπέρδεψε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις χρόνους κλπ μετά το μισό εξαφαν ...

  Ολόκληρο...

   
 • Lakes District Sky Trails 2018: Στις Κορυφές των ...

  Σοφία Βλαβιανού, 12/09/2018 09:00
  Στέλιο αν έχεις ορειβατική/αναρ ριχητική εμπειρία, θα σου έλεγα να δοκιμάσεις το Lakes Sky Ultra - hard core αλλά αξίζει τον κόπο! Καλή συνέχεια :-)
   
 • Νεπάλ ... ένα οδοιπορικό πάνω απ'τα σύννεφα!

  ΑΡΙΣΤΕΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, 10/09/2018 09:32
  Μεστό κείμενο που σε παρασέρνει μέσα από τον ενθουσιασμό και την ειλικρινή ματιά της συγγραφέως σε αυτό που βιώνει, ταξίδι σε μία χώρα που δεν είναι εύκολη!! Μπράβο!!! Και στα επόμενα ταξίδια!!! :-)
   
 • Ultra Ursa Trail 2018: Και οι Πέντε ήταν Υπέροχες!

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΙΛΜΠΙΛΗΣ, 08/09/2018 14:46
  Δημήτρη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να τρέχουμε σε τέτοιους υπέροχους αγώνες και να ζούμε τέτοιες μοναδικές στιγμές.

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρέξιμο, μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

Τρέξιμο, μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει να σου λένε «εγώ δεν έχω χρόνο να τρέξω…» ή «…το τρέξιμο δεν είναι για μένα, εκατό μέτρα κάνω και λαχανιάζω», ή «πώς το κάνεις; σε θαυμάζω…»...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration