Ισλανδική Οδύσσεια: Δύο Έλληνες Adventurers επιχειρούν την unsupported διάσχιση της Ισλανδίας! Κύριο

Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για την επόμενη ταξιδιωτική περιπέτεια , που θα μοιραστώ με τον καλό μου φίλο και λάτρη της περιπέτειας Αργύρη Βαμβακίτη! Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο θα προσπαθήσουμε να διασχίσουμε πεζοπορικά και με πλήρη αυτονομία – κάτι που αντανακλά απόλυτα τη φιλοσοφία μας – την Ισλανδία, από το βορειότερο άκρο (που βρίσκεται οριακά εκτός του Αρκτικού κύκλου) στη νοτιότερη ακτή, μέσα από την απομονωμένη ενδοχώρα της.


Η Ισλανδία ως γνωστόν είναι από τις πιο ενεργές ηφαιστειακά και γεωλογικά περιοχές της Γης, καθώς βρίσκεται ακριβώς πάνω στο μέσο-ωκεάνιο ρήγμα του Ατλαντικού, το οποίο διευρύνεται απομακρύνοντας την τεκτονική πλάκα της Ευρασίας από αυτή της Βορείου Αμερικής.


Πέρα από την ακτογραμμή της – που χαίρει εύκρατου κλίματος λόγω της επίδρασης του ρεύματος του Κόλπου – η ενδοχώρα είναι ένα κρύο, απόκοσμο και αλλόκοτα γοητευτικό υψίπεδο που θα μπορούσε να μας δώσει μια ιδέα του πως μπορεί να ήταν ο πλανήτης μας κατά τη γέννηση του.

 


Μια πελώρια ηφαιστειακή έρημος με διάσπαρτα ηφαίστεια, εκτεταμένα πεδία λάβας και τέφρας, θερμοπίδακες, λίμνες και καλντέρες . Ορμητικά ποτάμια πηγάζουν από τους παγετώνες της (που καταλαμβάνουν το 10% του νησιού), τα οποία σχηματίζουν κατά τόπους εντυπωσιακούς καταρράκτες και δέλτα!


Κατά το παρελθόν μερικοί adventurers επιχείρησαν – άλλοι επιτυχώς κι άλλοι ανεπιτυχώς – να διασχίσουν αυτόνομα το νησί, τόσο στον άξονα Βορράς-Νότος όσο και Ανατολή-Δύση, χαράσσοντας ο καθένας τη δική του πορεία καθώς τα μονοπάτια καταλαμβάνουν ελάχιστο ποσοστό από το συνολικό ανάπτυγμα της εκάστοτε διαδρομής.

 


Η διαδρομή την οποία σχεδιάσαμε εμείς – συμβουλευόμενοι τοπογραφικούς χάρτες και δορυφορικές εικόνες – δεν είναι ούτε η πιο σύντομη δυνατή (~600 km) ούτε σίγουρα η πιο εύκολη, αλλά είναι λογική και υψηλής αισθητικής αξίας και αυτό ελπίζουμε να μας ανταμείψει!


Οι αντικειμενικές δυσκολίες που θα κληθούμε να ξεπεράσουμε θα είναι οι εξής:


α) Τα πολλά περάσματα ποταμών (που δεδομένου του ότι πηγάζουν από τους παγετώνες μεταφέρουν ηζίματα και τα νερά τους είναι θολά ώστε δεν μπορείς να εκτιμήσεις με ασφάλεια το βάθος τους)


β) Οι θυελλώδεις άνεμοι με ότι αυτοί κουβαλάνε μαζί τους (και από τους οποίους λόγω του ανάγλυφου δεν μπορείς να κρυφτείς)


γ) Ο προσανατολισμός (πιθανότατα για μέρες) σε συνθήκες περιορισμένης/ μηδενικής ορατότητας.

 


Στην προσπάθεια μας να καλύπτουμε καθημερινά μεγάλες αποστάσεις και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα βοηθήσει ο ποιοτικός και ελαφρύς εξοπλισμός μας! Αυτός θα κρατήσει το συνολικό φορτίο σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς μόνο τα τρόφιμα που θα κουβαλάμε και θα φέρουμε από την Ελλάδα υπολογίζονται σε 10-11 κιλά/ άτομο.


Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είμαστε υπεράνθρωποι. Απλά, τρέφουμε μια βαθιά αγάπη για τη φύση και την εξερεύνηση και μέσα από διάφορες προκλήσεις (μικρές ή μεγαλύτερες) προσπαθούμε να εξερευνήσουμε – πέρα από τον κόσμο – και τον ίδιο μας τον εαυτό!

 


Μείνετε συντονισμένοι! Ίσως να έχουμε να διηγηθούμε μια ιστορία…


Οι φωτογραφίες είναι από την 15ήμερη «αναγνωριστική» περιπλάνηση που πραγματοποίησα πέρυσι σε άλλες γωνιές του νησιού

 

Αργύρης Βαμβακίτης και Δημήτρης Δεσποινιάδης!


Δημήτρης Δεσποινιάδης


Σημείωση: Το άρθρο αναδημοσιεύεται στο Advendure από την προσωπική ταξιδιωτική ιστοσελίδα του Δημήτρη Δεσποινιάδη: www.globetrekker.gr. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ανταποκρίσεις του Δημήτρη κατά την διάρκεια της προσπάθειας των δυο παιδιών, ενώ μετά το τέλος της διάσχισης θα δημοσιεύσουμε ένα εκτενές άρθρο με φωτογραφικό υλικό από την περιπέτεια τους στην μακρινή Ισλανδία!

Δημήτρης Δεσποινιάδης

Πεζοπόρος, ορειβάτης και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Αθλητής-πρεσβευτής της SALEWA. Η μεγάλη του αγάπη για τη φύση, τα ταξίδιακαι την περιπέτεια τον έχει οδηγήσει την τελευταία δεκαετία σεαπομονωμένες και μη περιοχές του πλανήτη με ιδιαίτερο εθνολογικόενδιαφέρον, όπως τις ζούγκλες του Αμαζονίου, τα υψίπεδα του Θιβέτ καιτους ιερούς ποταμούς της Ινδίας. Έχει οργανώσει και πραγματοποιήσειπολυάριθμες πεζοπορικές διασχίσεις στην Χιλή, τον Ισημερινό, τοΠερού, την Αργεντινή, το Νεπάλ, την Ινδία, την Ισλανδία, την Ιορδανίακαι την Κορσική!

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ