Στην ιστορία πέρασε και ο 2ος 'Δρόμος του Ταχυδρόμου'

22 Ιαν 2015

Στην πανέμορφη Ήπειρο στα απόκρημνα Τζουμέρκα, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς της περιοχής και στην μνήμη του παππού μας και ταχυδρόμου Κώστα Κώστα, διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά, υπό την αιγίδα του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, την Κυριακή στις 18/01/2015, ο σκληρότερος πανελλαδικά μαραθώνιος αγώνας δρόμου 42 χιλιομέτρων, με την ονομασία ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Ακόμη έγινε ημιμαραθώνιος αγώνας 23 χιλιομέτρων καθώς επίσης και μικρός αγώνας (fun race) 7 χιλιομέτρων, με κοινή εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Άγναντα Άρτας.

 

Πενήντα αθλητές και αθλήτριες, βρέθηκαν με βροχερό καιρό, στην αφετηρία το πρωί της Κυριακής,. Στις 11:00 δόθηκε η εκκίνηση καθώς ακούστηκε από το στόμα του τωρινού ταχυδρόμου κου. Ζιάβρα για μια ακόμη φορά ο ήχος της ταχυδρομικής τσαμπούνας.

 

Η Α΄ διαδρομή ήταν μαραθώνιος αγώνας 42 χιλιομέτρων και 1225μ. υψομετρικής διαφοράς. Με αφετηρία τα Άγναντα οι δρομείς διέσχιζαν τη μαγευτική δυτική πλευρά των Τζουμέρκων με νότια κατεύθυνση σε ασφάλτινη διαδρομή, με ελάχιστη κίνηση, μέσα στα δάση. Περνούσαν από τα χωριά και τους οικισμούς Σγάρα, Άνω Γραικικό, Κουκούλια, Γουριανά, Κάτω Γραικικό, Λεπιανά, Μικροσπηλιά, Καταρράκτη, για να τερματίσουν στα Άγναντα. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΡΕΚΑΣ έφτασε πρώτος στην γραμμή τερματισμού, με νέο ρεκόρ διαδρομής, σε χρόνο 3:10:47.52. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο ΦΩΤΗΣ ΛΙΟΝΤΟΣ με 3:15:29.834 και τρίτος τερμάτισε ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ με 3:44:9.680.

 

Η Β΄ διαδρομή, ήταν ημιμαραθώνιος αγώνας 23 χιλιομέτρων και 690μ.υψομετρικής διαφοράς. Με αφετηρία τα Άγναντα οι δρομείς ακολουθούσαν ασφάλτινη διαδρομή περνούσαν από τα χωριά και τους οικισμούς, Σγάρα, Καταρράκτη, για να τερματίσουν στα Άγναντα. Πρώτος πέρασε την γραμμή τερματισμού ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΗΜΑΚΟΣ με χρόνο 1:43:35.324.
Δεύτερος ήταν ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ με 1:45:56.10 και τρίτος ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ με 1:53:20.964.
χρόνο 2:03:34.

 

Η Γ΄ διαδρομή (fun race) περιελάμβανε 7 χιλιόμετρα και 200μ. υψομετρικής διαφοράς και στην ουσία ήταν ένας πανέμορφος γύρος των Αγνάντων. Πρώτος έκοψε το νήμα του τερματισμού ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΗΜΑΚΟΣ με χρόνο 0:28:34.354. Στη δεύτερη θέση ήταν ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ με 0:29:57.234 ενώ στην τρίτη θέση ήταν ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΒΑΡΔΑΣ με χρόνο 0:30:34.974.

 

Υπήρχαν σταθμοί ανεφοδιασμού στο 4ο χλμ, στο 7ο χλμ, στο 10ο χλμ, στο 13ο χλμ, στο 16ο χλμ, στο 19ο χλμ, στο 23ο χλμ, στο 26ο χλμ, στο 30ο χλμ, στο 34ο χλμ, στο 39ο χλμ με δροσερά νερά, τσάι, πορτοκάλια, λουκούμια και μπάρες ενέργειας WISH BAR που ανέβαζαν τα γλυκογόνα δίνοντας ενέργεια σε όσους τα γευόντουσαν. Ένα πλούσιο τραπέζι με ψητά κοτόπουλα Άρτας, παραδοσιακές πίτες από τις κυρίες του χωριού και πεντανόστιμα μελομακάρονα και κουραμπιέδες περίμενε τους αθλητές στον τερματισμό. Τρώγοντας συμπλήρωναν την ενέργειά τους και δροσίζονταν από τις πηγές της πλατείας Αγνάντων με τα παγωμένα νερά.

 

Στην συνέχεια το μεσημέρι της Κυριακής ακολούθησαν οι απονομές στην κάτω πλατεία Αγνάντων σε ένα κεφάτο πανηγυρικό κλίμα.
Οι πρώτοι νικητές βραβεύτηκαν με ξεχωριστά έπαθλα δημιουργία της εταιρείας Bizart, καθώς σε όλους δίδονταν ένα ξεχωριστό μετάλλιο τερματισμού σαν μικρή επιβράβευση της μεγάλης τους προσπάθειας.


Στις απονομές παρευρέθησαν οι: δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Γαρνέλης Μαρίνος, ο αντιδήμαρχος κ.Χαχούλης Φώτιος, η αντιδήμαρχος κα. Καραγιάννη Λίτσα, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αγνάντων κ.Κοντογεώργος Χριστόφορος, η κα. Χούμη Κωνσταντίνα εκπρόσωπος του Φορέα διαχείρησης του πάρκου Τζουμέρκων, ο πρόεδρος το πολιτιστικού συλλόγου ‘Τα Άγναντα» κ. Γούλας Άγγελος, και ο ταχυδρόμος του χωριού κ. Ζιάβρας Γεώργιος, τους οποίους και ευχαριστούμε που τίμησαν με την παρουσία τους τις βραβεύσεις των αθλητών.


Ευχαριστούμε την αδελφότητα Αγναντιτών Αθήνας για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα.


Υποστηρικτές σε αυτή την διοργάνωση ήταν η εταιρεία κοτόπουλα Άρτας, η εταιρεία Bizart, οι μπάρες ενέργειας wish bars , η ταβέρνα «Τα Τζουμέρκα», το αρτοποιείο του Χρήστου Αρβανίτη, το καφενείο του Δημητρίου Σκουληκαρίτη, ο Αριστοτέλης και η Κωνσταντίνα Τούμπουρου.
Ευχαριστούμε επίσης όσους βοήθησαν και κάλυψαν τους σταθμούς ανεφοδιασμού στα χωριά: τον κο. Γιάπρο Ευάγγελο στον σταθμό του Άνω Γραικικού, τον κο. Μπούρη Γεώργιο και κ. Φάνη Γιαννακούλη στα Γουριανά, τον κο.Σταμπάμπα Νικόλαο στον σταθμό στο Μακρύκαμπο, το καφενείο στην πλατεία των Λεπιανών και την κα. Αρβανίτη, τον κο.Τριανταφύλλου Μπάμπη στον σταθμό στο Σκοτωμένο, το καφέ της κας. Φαίης στον Καταρράκτη, καθώς και τις κυρίες Βασιλική Αναστασίου, Σταυρούλα Παπακίτσου, Κασσιανή Μήτσιου.


Ευχαριστούμε θερμά τους συγχωριανούς κ. Χαρίλαο Κώνστα, κ. Δημήτριο Κούκο, κα.Ρούλα Μασσιαλή, κ.Βασίλειο Τάτση, κα.Βούλα Κωστούλα που βοήθησαν ως κριτές και δείκτες ,καθώς και το τμήμα Διάσωσης ΕΔΟΠΑ Λ.Ε.Κ Πρέβεζας για τη πολύτιμη βοήθειά του και την άψογη συνεργασία του.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 2015

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ