Αρχική>ΔΙΑΦΟΡΑ>ADVENDURE - Τάκης Τσογκαράκης
Τάκης Τσογκαράκης

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Δημοσιεύθηκαν οι περισσότερες λεπτομέρειες στους κανονισμούς των δύο νέων αγώνων του Olympus Marathon: του Olympus Ultra (66χλμ, 5.200μ D+) και Olympus Vertical (4,3χλμ, 1.000μ D+). Η σημαντικότερη πληροφορία έχει να κάνει με τα κριτήρια συμμετοχής στον εξαιρετικά δύσκολο νέο μεγάλο αγώνα της διοργάνωσης. Εκεί θα διαβάσουμε ότι στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών την ημέρα τέλεσης του αγώνα και έχουν τερματίσει τα δυο τελευταία χρόνια (1/1/2016 έως και την λήξη των εγγραφών) σε 2 αγώνες ορεινού τρεξίματος από 40 χλμ με 3.000 θετικής υψομετρικής και άνω ο καθένας, ή σε 1 αγώνα υπεραπόστασης από 60 χλμ και 4.000 θετικής υψομετρικής και άνω. Επίσης γίνεται αναφορά και στα ενδιάμεσα χρονικά όρια του αγώνα ενώ ο υποχρεωτικός εξοπλισμός δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Τα τελευταία χρόνια ο Olympus Marathon είναι μία διοργάνωση που συνεχώς εξελίσσεται ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της εποχής και τις αυξημένες απαιτήσεις του έμπειρου πλέον ορεινού δρομικού κοινού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέρυσι μας εξέπληξε ευχάριστα αφού ήταν η πρώτη ελληνική διοργάνωση που αποτέλεσε επίσημο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Skyrunning. Φέτος, προχωράει ακόμα ένα βήμα παραπέρα ενσωματώνοντας δύο επιπλέον αγώνες, έναν υπερμαραθώνιας απόστασης και έναν αγώνα Κάθετου Χιλιομέτρου, σύμφωνα με τις πρακτικές των μεγαλύτερων διεθνών διοργανώσεων. Δεν χάσαμε λοιπόν την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για τους λόγους που οδήγησαν την διοργάνωση να πάρει αυτή την απόφαση όσο τα τεχνικά στοιχεία των δύο αυτών νέων αγώνων. Ο Δημήτρης Βενετικίδης, ένας αθλητής που έχει συνδέσει το όνομά του τόσο με τον Olympus Marathon στον οποίον προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, όσο και με το άθλημα στην Ελλάδα, προθυμοποιήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας!

Είναι γνωστή εδώ και καιρό η προσπάθεια της σχετικά νέας και ανεξάρτητης ομοσπονδίας αγώνων βουνού, της International Trail Running Association ή πιο γνωστή ως ITRA, να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και αντικειμενικότερο σύστημα αξιολόγησης αγώνων αλλά και αθλητών βουνού. Από το 2014 έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια καταγραφής και αξιολόγησης τόσο των αγώνων ορεινού τρεξίματος όσο και των αθλητών που τρέχουν σε αυτούς, προσπάθεια που πράγματι έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση. Ήδη μετράει χιλιάδες αγώνες και πάνω ένα εκατομμύριο δρομείς! Έχει ήδη αποτελέσει την βάση και χρησιμεύει ως ένα αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια των διοργανωτών αγώνων που θα ήθελαν να εισαγάγουν σύστημα κριτηρίων για συμμετοχή στους δικούς τους αγώνες και αφετέρου να αποδώσει στον κάθε αγώνα μία πιο αντικειμενική «ταμπέλα» δυσκολίας (απόγονος του παλιού συστήματος βαθμολόγησης του UTMB με βάση τους πόντους) προσθέτοντας επιπλέον παραμέτρους στην αξιολόγησή τους. Τελευταία αλλαγή στο τρέχον σύστημα αξιολόγησης, η αλλαγή στην κατηγοριοποίηση ενός αγώνα όπου μέχρι τώρα ίσχυε η κατάταξή του μόνο βάσει της χιλιομετρικής απόστασής του.

Bowman και Wolf οι νικητές στον Tarawera Ultra Marathon

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 10:13

Με δύσκολες καιρικές συνθήκες, νέους αγώνες αλλά και σπουδαίες επιδόσεις από μεγάλους αθλητές γιόρτασε την 10η επέτειό του ο Tarawera Ultra Marathon, ο αγώνας της Νέας Ζηλανδίας που αποτελεί και τον 2ο σταθμό του φετινού Ultra Trail World Tour. Ο Dylan Bowman εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του σε μια έτσι κι αλλιώς γρήγορη διαδρομή παρ’ όλες τις παγίδες που έκρυβε από την τροπική βροχή των προηγούμενων ημερών έφτασε στην 2η νίκη του στον αγώνα (πρώτη το 2015) μετά από 8 ώρες 24 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα. Στον αντίποδα, η επίσης Αμερικανίδα Kelly Wolf στην παρθενική της εμφάνιση στον ultra της Νέας Ζηλανδίας κατάφερε να πετύχει την πρώτη της νίκη σε διεθνούς επιπέδου αγώνα με 10:08:45.

Winter Run Palia Kavala 2018 - Ανεπίσημα αποτελέσματα

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 08:32

Με 262 συμμετοχές ολοκληρώθηκε ο χειμωνιάτικος αγώνας της Καβάλας 'Winter Run Palia Kavala'. Δείτε τα ανεπίσημα αποτελέσματα.

Η Internationale Fachmesse für Sportartikel und Sportmode, πιο γνωστή βεβαίως ως ISPO, είναι η μεγαλύτερη έκθεση αθλητικού εξοπλισμού και ρουχισμού στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Από το ξεκίνημά της το 1970 λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή λίγο έξω από το κέντρο του Μονάχου και χωρίζεται σε πολλές επιμέρους κατηγορίες: Outdoor, Health & Fitness, Snowsports, Urban, Manufacturers & Suppliers κ.α Είναι το μέρος όπου χιλιάδες εταιρείες από όλον τον κόσμο εκθέτουν τα νέα προϊντα, τις τεχνολογίες και τις καινοτομίες τους και τόπος συνάντησης για τους ανά τον κόσμο αντιπροσώπους τους (υφιστάμενους ή μελλοντικούς) για το κλείσιμο νέων συμφωνιών ή γνωριμιών με αυτούς. Στην ISPO βραβεύονται τα πιο καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες, όπου μερικά από αυτά θα επηρεάσουν πιθανά την αγορά τα επόμενα χρόνια. Ένα τρανό παράδειγμα το βραβείο της πρωτοεμφανιζόμενης GoPro το 2005... Τα ISPO Awards είναι από τα πλέον διακεκριμένα και σεβαστά στον χώρο της αθλητικής βιομηχανίας. Θέλαμε αρκετά χρόνια να επισκεφτούμε την ISPO και φέτος δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη και βρεθήκαμε εκεί μαζί με 2.800 εκθέτες, 84.000 επισκέπτες - επαγγελματίες του χώρου από όλη την υφήλιο και εκατοντάδες απεσταλμένους του ειδικού Τύπου για να πάρουμε μία πρώτη γεύση από όλα τα θαυμαστά που μας έρχονται από τον κόσμο του αθλητικού εξοπλισμού.

«Όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο ολόκληρο». Αυτό έγραφε το δακτυλίδι που παρέδωσαν οι εργάτες του Όσκαρ Σίντλερ στον ίδιο ως αναγνώριση των προσπαθειών του για να σώσει τις ζωές τους. Η πιο συγκλονιστική στιγμή της περίφημης ταινίας «Η Λίστα του Σίντλερ». Σίγουρα δεν είχαν την ταινία στο μυαλό τους οι 4 Πολωνοί ορειβάτες της αποστολής χειμερινής ανάβασης στο Κ2 όταν πετούσαν με το ελικόπτερο για το Nanga Parbat για να σώσουν την ζωή του φίλου τους Tomas Mackiewicz και της Elisabeth Revol διακόπτοντας χωρίς δεύτερη σκέψη την ανάβασή τους. Μία ιστορία συντροφικότητας, αλληλεγγύης και αυταπάρνησης…

Έφυγε ο "Φύλακας των Βουνών" ...

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 06:58

Πολλά τα νέα σήμερα από τον κόσμο του «Ιμαλαϊσμού». Πιο σημαντική είδηση αποτελεί ο θάνατος της Elisabeth Hawley, της σπουδαιότερης ιστορικού / χρονικογράφου των αποστολών στα Ιμαλάια από το 1905, δημιουργού της περίφημης Himalayan Database… Άδοξα φαίνεται ότι τελειώνει και η προσπάθεια της αποστολής που επιχειρούσε επανάληψη της χειμερινής ανάβασης στο Nanga Parbat αφού οι Tomasz Mackiewicz και Elisabeth Revol σταμάτησαν στα 7.400 ενώ κατάφεραν να υποχωρήσουν μόνο μέχρι τα 7.200 και τώρα επιχειρείται αποστολή διάσωσης και μεταφοράς τους σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

 

Νέα εποχή για τον επιδραστικότερο αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, τον Olympus Marathon! Στον αέρα η νέα ιστοσελίδα από όπου από εχθές, 23 Ιανουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι αθλητές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής! Όπως θα διαβάσουμε σε ανακοίνωση της διοργάνωσης, οι πληρωμές μέχρι τέλος Γενάρη θα πραγματοποιούνται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Έπειτα από εκείνη τη μέρα, οι πληρωμές θα γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, όπως αναφέρεται στους κανονισμούς εγγραφής.

Ήρθε η ώρα της έναρξης της σπουδαιότερης διεθνούς σειράς αγώνων ultra trail στον κόσμο, του Ultra Trail World Tour 2018! Που αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό από το μέρος στο οποίο παραδοσιακά ξεκινά κάθε χρόνο: στο Hong Kong με τον Vibram® HK100! Ένας αγώνας 100 χιλιομέτρων και 4.500μ υψομετρικής διαφοράς σε μία διαδρομή με δύο πρόσωπα όπως μας είχε αναφέρει ο κοσμογυρισμένος Αργύρης Παπαθανασόπουλος ο οποίος είχε τρέξει το 2013: «Ένας πολύ σκληρός αγώνας για ανθρώπους της πεδιάδας... Μέχρι τα 30 πρώτα χιλιόμετρα τα μονοπάτια ήταν βατά και υπήρχαν κομμάτια ασφάλτου με απότομες ανηφοροκατηφόρες. Μετά το τριακοστό χιλιόμετρο ξεκινάει ο Γολγοθάς...ΧΙΛΙΑΔΕΣ ψηλά σκαλοπάτια που έπρεπε συνεχώς να ανεβοκατεβαίνεις!»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Προπόνηση: Τρέξιμο Αντοχής για Αρχάριους

  Φωτεινόπουλος Ευάγγε, 15/02/2018 06:05
  Οταν τελειωσω το 1ο προγραμμα μπορω να κανω το 2ο?
   
 • GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 27/01/2018 13:12
  Δημήτρη καλησπέρα! Το πρόβλημα με τα εξωτερικά layers πάνω από τις μεμβράνες τα οποία πράγματι ρόλο είχαν να τις προστατεύουν, ήταν ότι με τον χρόνο ξεφτιζαν, μάζευαν κόκκους σκόνης κλπ με αποτέλεσμα να ποτίζουν το ρούχο. Σε δοκιμή που (διάβασα ότι) ...

  Ολόκληρο...

   
 • La Sportiva, η συλλογή παπουτσιών του 2017

  Τάκης Τσογκαράκης, 23/01/2018 10:05
  Ανάμεσα στα δύο θα διάλεγα για τον ΟΜ το Akasha, είναι πιο "ευέλικτο" και χαμηλό και στο μόνο που υστερεί σε σχέση με το Akyra είναι στο κράτημα σε πλάγιες κλίσεις. Για δες πάντως και τα Bushido ... ;)
   
 • La Sportiva Akasha, Αιθέρια αίσθηση για πολλά χιλ ...

  λιγνος δημητρης, 23/01/2018 10:00
  καλησπερα!θα ηθελα τη βοηθεια σας.ειμαι 87 κιλα και 1,83.συνηθιζω να πηγαινω γρηγορες πεζοποριες σε βουνο και θελω να αρχισω να τρεχω.ψαχνω ενα παπουτσι με καλη αποσβεση γιατι οτι εχω ειναι σκληρα και με χτυπανε στη μεση και γονατα.εχει μεγαλη γκαμα ...

  Ολόκληρο...

   
 • Φακός κεφαλής Nitecore NU30: Αξιόπιστη και προσιτ ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 15/01/2018 08:59
  Καλημέρα! Τον φακό τον έχω φορέσει στο Ultra Trail Pelion και τον χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά αφού προπονούμαι νωρίς το πρωί, χωρίς να έχω το παραμικρό πρόβλημα ;)

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • HOKA HUAKA 2 (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πωλούνται HOKA HUAKA 2 Νούμερο 44 Φορεμένα 2 ώρες (μικρό νούμερο) Τιμή: 50euro Επικοινωνία: k.thodoris@gmail.com
  • thodorisk
  • 21/02/2018 11:22
  • MARMOT Super Mica (1 Δημοσιεύσεις)
  • Μεγεθος m πορτοκαλί .Δεν εχει φορεθει ποτε,απλα το εχω παρει μαζι σε αγώνα στην τσαντα μου. 70 ευρω 6947990733
  • Dinosman
  • 16/02/2018 20:08
  • Hoka one vanquish 3 (1 Δημοσιεύσεις)
  • ΗΟΚΑ one vanquish 3 μαύρα αφόρετα στο κουτί τους, νούμερο 43 1 / 3, ιδανικά για μεγάλες αποστάσεις - μαραθώνιο, τιμή 90€, συζητήσιμη 6932/239532, 10:00-22:00
  • maragou1
  • 16/02/2018 14:23
  • Garmin Fenix 3 Sapphire HR (1 Δημοσιεύσεις)
  • GARMIN Fenix 3 Sapphire edition, στο κουτί του, έξτρα λουράκια δερμάτινο- μπρασελέ- σιλικόνη, τιμή 280 €, τιμή 280€ 6932/239532
  • maragou1
  • 16/02/2018 14:18
  • Χειμερινή Ανάβαση στον Ολίγυρτο (1 Δημοσιεύσεις)
  • Ο Ολίγυρτος είναι βουνό της Πελοποννήσου με υψόμετρο 1.935 μέτρα και βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται οι νομοί Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με την Κυλλήνη, ανατολικά με το
  • JohnLux
  • 15/02/2018 09:29

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ : Διάσχιση της Ιορδανίας!

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ : Διάσχιση της Ιορδανίας!

Σε λίγες μέρες αναχωρούμε με τον καλό μου φίλο Αργύρη Βαμβακίτη για τη Μέση Ανατολή, με στόχο την πεζοπορική διάσχιση της Ιορδανίας ( ~ 650 km ) από βορρά προς νότο, από ...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration