Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Ρούχα>The North Face® Ventrix™ Jacket: Μόνωση & διαπνοή για όλες τις συνθήκες


The North Face® Ventrix™ Jacket: Μόνωση & διαπνοή για όλες τις συνθήκες

Ventrix είναι το νέο πολυδιαφημιζόμενο project της The North Face το οποίο έφτασε και στη χώρα μας  για να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό τα πλεονεκτήματα της λεγόμενης «ενεργητικής μόνωσης». Πρόκειται για ένα τζάκετ τύπου softshell  με συνθετική γέμιση που όπως διατείνεται η εταιρεία προσφέρει αυτορυθμιζόμενη μόνωση ανάλογα με τις συνθήκες και τη δραστηριότητα! Μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως υπερβολικό, όμως   η άνεση, η ζεστασιά, η διαπνοή και η φόρμα του  Ventrix είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσει  όποια και αν είναι η δραστηριότητα σας από την απλή χειμερινή πεζοπορία και το σκι μέχρι την αλπική αναρρίχηση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ενεργητική Μόνωση: ο όρος πιασάρικος ακούγεται ..και είναι.  Περιγράφει τη προσπάθεια δημιουργίας ενός ρούχου που ανταποκρίνεται στις συνθήκες και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος καλύτερα. Η «διαπνοή» είναι το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μοντέρνας συνθετικής μόνωσης που απευθύνεται σε ενεργητική χρήση με έντονο ρυθμό. Η Patagonia η εταιρεία που εισάγαγε τον όρο με το Nano-Air,  πούλησε καλά τα τελευταία χρόνια και την επιτυχία αυτή έρχεται ακριβώς να ανταγωνιστεί η The North Face με το Ventrix.

 

 

Η μόνωση του Ventrix δε διαφοροποιείται και πολύ από αυτή των ανταγωνιστών. Η πολυεστερική γέμιση με την τεταμένη ελαστική σχεδίαση της εγκλωβίζει λιγότερο ζεστό αέρα, όμως εδώ είναι πιο πυκνή (80 γρ.) και ζεστή.  Η The North Face πρόσθεσε κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά για να ενισχύσει τη διαπνοή του ρούχου   και είναι αυτά ακριβώς που το ξεχωρίζουν από οτιδήποτε κυκλοφορεί στη αγορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι μικροσκοπικές τρύπες εξωτερικά στο πλάι κάτω από τα μανίκια και εσωτερικά στην πλάτη. Αυτές λειτουργούν σαν  πόροι  που κλείνουν στην ακινησία  προσφέροντας μεγίστη ζεστασιά και ανοίγουν ένα χιλιοστό κατά τη κίνηση όπως το ύφασμα τεντώνεται, απελευθερώνοντας  μέρος της εσωτερικής θερμότητας που έχει αναπτυχθεί. Ότι πρέπει δηλαδή για την αναρρίχηση σε βουνό, όπου η κίνηση εναλλάσσεται με αναγκαστικές στάσεις σε ..πάντα κρύα ρελέ.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η σχεδίαση του βασίστηκε στις αναφορές των πολυάριθμων αθλητών αυτής της κατηγορίας που υποστηρίζει η The North Face.

 

Το διάτρητο με laser ύφασμα με τους πόρους αερισμού ενισχύει τη διαπνοή του ρούχου.

 

Στις δοκιμές το jacket συνδυασμένο με ένα απλό εσωθερμικό πρόσφερε ικανοποιητική ζεστασιά στην ακινησία και αποτελεσματική διαπνοή κατά τη κίνηση σε  συνθήκες γύρω στους 2ο - 3ο C.  Η προσθήκη επιπλέον στρώματος, όπως μιας εξωτερικής μεμβράνης από πάνω ή  ενός λεπτού fleece εσωτερικά βελτιώνει τη απόδοση του στο κρύο κατά πολύ και μειώνει τη διαπνοή.Αδιαβροχοποίηση: σαν τυπικό softshell το Ventrix μουσκεύει δύσκολα στην ελαφριά βροχή  και στο στεγνό χιόνι. Η The North Face χρησιμοποιεί στα ρούχα της εδώ και καιρό υδροφοβική επικάλυψη DWR που αν και συνήθως δεν είναι και τόσο durable στον χρόνο, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό βοηθά τις σταγόνες να γλιστρούν και να μη «ποτίζουν» το ύφασμα.  Το Ventrix δοκιμάστηκε με ελαφρύ περιοδικό ψιλόβροχο σε πολύωρη πεζοπορία στην Πάρνηθα και απέδωσε ακριβώς αυτά που λέει ο κατασκευαστής. Το ρούχο δε μούσκεψε ακόμη και όταν η βροχή έγινε κάποια στιγμή πιο έντονη! Μην περιμένετε φυσικά μεγάλη στεγανότητα, την κανονική βροχή δεν την αντέχει, ούτε τον αέρα, όμως σαν μεσαίας στρωμάτωσης ρούχο δεν είναι αυτός ο ρόλος του.  Η μόνωση του πάντως δουλεύει μια χαρά βρεγμένη και αν αυτό προβάλλει σαν το γενικό πλεονέκτημα των συνθετικών έναντι των πουπουλένιων, η μόνωση του Ventrix  τα καταφέρνει εξίσου καλά και στεγνή συγκριτικά με τα πουπουλένια τζάκετ,  από τα οποία υπερτερεί γιατί προσφέρει και τη διαπνοή.

 

Το Ventrix προσφέρει μια ικανοποιητική προστασία στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.


Όγκος & Βάρος: ο όγκος και το δύσκολο πακετάρισμα του αποτελεί ένα μόνιμο μειονέκτημα για όλα τα συνθετικής γέμισης τζάκετ και το Ventrix με την ενισχυμένη μόνωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Θα χωρέσει στο σακίδιο, αλλά δε πρόκειται ποτέ να πακεταριστεί στη τσέπη του όπως ένα πουπουλένιο. Τα ίδια και για το βάρος, αφού με την κουκούλα το ρούχο έρχεται στα427 γραμμάρια, κάπως βαρύ δηλαδή ακόμη και για συνθετικό. Η παχύτερη μόνωση και οι ενισχύσεις στα σημεία τριβής συμβάλλουν σ’ αυτό, αλλά από την άλλη δε μπορείς να τα ‘χεις όλα, έτσι δεν είναι; Σχεδίαση και υλικά: η φόρμα του αν και στενή αθλητική, είναι κάπως χαλαρή στο στήθος και στα χέρια, προσφέροντας μεγάλη άνεση κίνησης εκεί, γιατί όπως είπαμε έχει κατασκευαστεί με τις συμβουλές αναρριχητών που την χρειάζονται. Επιπλέον, δίνει χώρο να μπει και κάνα άλλο ρούχο από μέσα. Με το 100αρι fleece που δοκιμάστηκε το τζάκετ δεν έδινε καμιά αίσθηση σφιξίματος στο σώμα, ούτε περιόριζε τις κινήσεις. Η άνεση τελικά φαίνεται να αποτελεί την βασική επιδίωξη της σχεδίασης του  Ventrix. Το απαλό και φιλικό στο δέρμα εσωτερικό liner, η ελαφριά διακριτική μόνωση, το ελαστικό εξωτερικό ύφασμα, κάνουν το ρούχο να φοριέται απροβλημάτιστα όλη την μέρα. Σχεδόν ξεχνάς να το βγάλεις από πάνω σου.  Η κουκούλα στην επιλογή του Ηoodie μπαίνει κάτω από το κράνος και παρά το λάστιχο που την κρατά σφικτά γύρω από το πρόσωπο, μάλλον είναι λίγο περισσότερο χαλαρή από όσο θα έπρεπε. Όμως έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το υπόλοιπο και προσφέρει την ίδια άνεση. Τα μακριά μανίκια με τις ενισχύσεις για τις τριβές από πίσω φανερώνουν τις αναρριχητικές καταβολές του προϊόντος και συμβάλλουν στο να είναι τελικά και να φαίνεται σαν ένα  τεχνικό ρούχο. Οι τρεις  τσέπες, δυο στα πλάγια για τα χέρια και μια μεγάλη στο στήθος «ναπολεόν», ενισχύουν την πρακτικότητα του, ενώ το ripstock ύφασμα 30DX20D με τους ενισχυμένους αγκώνες 50DX40D, δίνει στο ρούχο μια αίσθηση αντοχής στη σκληρή χρήση.

 

Μακριά μανίκια με ενισχύσεις  50D x 40D στα σημεία τριβής και η κουκούλα με το λάστιχο που την κρατά σφιχτή γύρω από το πρόσωπο.

 

Σαν συμπέρασμα, θα λέγαμε ότι το  Ventrix συμπληρώνει το υβριδικό αυτό είδος ευπροσάρμοστου μεσαίου στρώματος ρουχισμού που επιδιώκει να καταργήσει την κλασσική 3 layer στρωμάτωση και στο οποίο φαίνεται να επενδύουν όλο και περισσότερο οι κατασκευαστές και όπου αναμένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Προσφέρει κάποιες ιδιαιτερότητες που θα εκτιμήσουν οι πιο δραστήριοι, είναι αρκετά ζεστό, έχει καλή διαπνοή αποβάλλοντας ικανοποιητικά την εσωτερική θερμότητα όταν η άσκηση γίνει έντονη και είναι γερό στη σκληρή χρήση. Στην ελληνική αγορά είναι το μοναδικό με «ενεργητική μόνωση» που κυκλοφορεί και γενικά η τιμή του είναι πιο προσιτή από αυτή των ανταγωνιστών του Patagonia Nano Air και Arcteryx Atom. Φοριέται ιδανικά με ελαφρύ ισοθερμικό από μέσα για δραστηριότητες σε κρύες συνθήκες, αναρρίχηση, ορειβατικό σκί και πεζοπορία.


Τεχνικά  Χαρακτηριστικά

 • Βάρος: 427 γρ. (medium)
 • Φόρμα: στενή αθλητική
 • Υλικό κατασκευής: 30D x 20D 64 g/m² 92% nylon, 8% elastane ripstop με επικάλυψη  durable water-repellent (DWR)
 • Ενισχύσεις στους αγκώνες: 50D x 40D 106 g/m² 75% nylon, 15% polyester, 10% elastane ripstop με επικάλυψη  DWR
 • Κεντρικό φερμουάρ: VISLON
 • Τσέπες:  τρεις εξωτερικά με φερμουάρ, δυο στα πλάγια και μια μεγάλη στο στήθος
 • Εσωτερική επένδυση: 30D x 20D 57 g/m² 92% nylon, 8% elastane ripstop
 • Μόνωση: 80 g 100% polyester Ventrix™ ελαστική συνθετική μόνωση
 • Καθαρισμός: πλύσιμο σε πλυντήριο
 • Λιανική τιμή: 220 € το jacket της δοκιμής χωρίς κουκούλα, 240 € με κουκούλα

 

View this photo set on Flickr

Ευχαριστούμε την VF Hellas για την παραχώρηση τou The North Face Ventrix για τις ανάγκες της δοκιμής 

Γιώργος Βουτυρόπουλος

Γεννήθηκε το 1969 και σκαρφαλώνει στα βουνά από τα 16 του. Έχει καταφέρει σημαντικές αναρριχήσεις σε διαδρομές βράχου,  πάγου και μικτού πεδίου στα βουνά της Ελλάδας, στις Άλπεις, Δολομίτες, Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ορειβατικές αποστολές σε βουνά μεγάλου υψομέτρου, στο Περού-Άνδεις,  Αφρική-Κένυα, στο Νεπάλ, Θιβέτ, Πακιστάν, Ινδία, Κιργιστάν.  Είναι ομοσπονδιακός εκπαιδευτής ορειβασίας και οδηγός βουνού από το 1993,  συν-συγγραφέας των εγχειριδίων ορειβασίας, η Τέχνη του Βουνού (2010, 2011) και Ορεινή Πεζοπορία (2012). 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Συναισθήματα, Συγκίνηση και Εικόνες από το Rodopi ...

  Δημήτριος Μωραΐτης, 21/05/2018 16:30
  Εύγε Ηλία πάρα πολύ ωραίο κείμενο, να είσαι γερός να τρέχεις σε αγώνες και να διαβάζουμε τις περιγραφές σου Δημήτρης Μωραΐτης
   
 • Sifnos Trail Race 2018: Το διπλό πρόσωπο του Ιανο ...

  Δημήτρης Τρουπής, 11/05/2018 16:15
  Καλησπέρα Αντώνη, Ναι, μάλλον έχεις δίκιο για την ώρα έναρξης .. η πρώτη χρονιά φέρνει συνήθως τα δεδομένα στα οποία καταλήγει κάθε διοργάνωση.για τις επόμενες χρονιές και οι μέσοι όροι τερματισμού δείχνουν αυτό που λες.. Σε ευχαριστώ πολύ για τα κα ...

  Ολόκληρο...

   
 • 100 miles of Istria 2018: Το δικό μου “τζελάκι"!

  Μάνος Κυριακάκης, 06/05/2018 08:03
  Μπραβο Δραγανα μου, μεσα σε ολα με ψυχη και σωμα ! Αξια
   
 • Απώλειες αθλητών, η άλλη όψη του νομίσματος...

  Αγγελος Φραγκουλης, 03/05/2018 04:19
  ....... απο προσωπικη ζοφερη εμπειρια στον χειμερινο ενιππεα του 2008 που επαθε εγκεφαλικο η συντροφος της ζωης μου... θα ηθελα να προτρεψω σον καθε διοργανωτη αγωνων βουνου τα σωστικα συνεργεια να "κατεβαινουν" και οχι να "ανεβαινουν"... διοτι στην ...

  Ολόκληρο...

   
 • Ursa Trail 100: Νέος αγώνας βουνού 100 χλμ στο Μέ ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 01/05/2018 06:55
  Καλημέρα σε όλους Απλά να επισημάνω ότι το όριο του 155 δείκτη δυσκολίας θα ισχύει από το 2019. Διαβάστε και το σχετικό άρθρο από επίσημη ανακοίνωση της ITRA που αφορούσε στις αλλαγές των κανονισμών: http://www.advendure.com/index.php/agonizomai/kan ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • θηκη μπατον (2 Δημοσιεύσεις)
  • https://www.sport-conrad.com/ Το βρήκα εκεί πριν λίγους μήνες. Το σαϊτ είναι αξιοπιστο, το αγόρασα και σε λίγες μέρες ήρθε. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα που μπήκα για να στείλω το ακριβές link δεν το β
  • kdiav
  • 17/05/2018 22:01
  • Ανάβαση/Διάσχιση στα Λάμπεια Όρη (1 Δημοσιεύσεις)
  • Τα Λάμπεια όρη ή όρος Λάμπεια ή όρος Λάμπειο ή Αστράς αποτελούν διακλάδωση και βουνοκορφή του Ερυμάνθου, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο, και ανήκουν διοικητικά στην Ηλεία. Η ψηλότερη κορυφή του είναι
  • JohnLux
  • 17/05/2018 09:03
  • Ραχιαλγία: Τι είναι και τι κρύβει (1 Δημοσιεύσεις)
  • Tο συχνότερο ποσοστό εμφάνισης του πόνου είναι συνήθως μηχανικής αιτιολογίας. Ο όρος ραχιαλγία είναι η σύνθεση των λέξεων ράχη και άλγος. Σημαίνει πόνος στην πλάτη και είναι συνώνυμη του όρου θωρακ
  • stibens1967
  • 16/05/2018 10:11

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Olympus Marathon - "Κόψη των Αετών"…

Olympus Marathon - "Κόψη των Αετών": Εκεί όπου τολμούν οι αετοί!

Κοιτώντας ψηλά το βλέμμα χάνεται στις ψηλές κορυφές του βουνού των Θεών. Μακριά το μάτι ατενίζει το γαλάζιο του Αιγαίου και τις ατελείωτες παραλίες της Κατερίνης. Χαμηλά ...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration