Wave Rider GTX: Η Door-to-Trail πρόταση της Mizuno σε νέα βελτιωμένη έκδοση!

To Wave Rider GTX της Mizuno είναι ένα παπούτσι της κατηγορίας door-to-trail ή city-trail όπως λέγαμε παλιότερα. Κατάλληλο για να τρέξει κανείς τόσο σε άσφαλτο και πεζοδρόμια, όσο και σε χωματόδρομους και μονοπάτια, δηλαδή ιδανικό υβριδικό μοντέλο για τους κατοίκους μιας πόλης, αλλά και αυτών που θέλουν με ένα μοντέλο να καλύψουν όλα τα είδη τερέν για το καθημερινό τους τρέξιμο. Είχαμε δοκιμάσει και παρουσιάσει και την προηγούμενη έκδοση του και οι βασικές αλλαγές και βελτιώσεις αφορούν κυρίως το εξωτερικό του μέρος, αφού στην ενδιάμεση και την εξωτερική σόλα, όσο και στην αδιαβροχοποίηση, η “συνταγή” της Mizuno με προσθήκη Gore-Tex® είναι πετυχημένη και δεν αλλάζει, ενώ έρχεται σε ένα καταπληκτικό πορτοκαλί χρώμα και είναι και ελαφρύτερο από τον προκάτοχο του.

 

 

Εξωτερικό μέρος

Το νέο Wave Rider GTX κυκλοφορεί σε μαύρο και πορτοκαλί χρώμα. Η πορτοκαλί έκδοση σε συνδυασμό με τα σχέδια του εξωτερικού υφάσματος και την “γκοφρέ” υφή στο πίσω μέρος του παπουτσιού είναι από τα ωραιότερα σε εμφάνιση παπούτσια για τρέξιμο που έχουμε δει. Βέβαια, χαριτολογώντας, μπορούμε να πούμε ότι αν θες να το βουτάς συνεχώς στις λάσπες, ίσως η μαύρη έκδοση να “διασώζεται” καλύτερα, μιας και πονάει στην καρδιά να χαλάς μια τέτοια ομορφιά.

 

Το εξωτερικό μέρος του μοντέλου έχει και τις περισσότερες αλλαγές από την προηγούμενη έκδοση. Απουσιάζουν κάποια πλαστικά overlays, το ύφασμα είναι καλύτερης διαπνοής και η γλώσσα πιο λεπτή και “τυλίγεται” καλύτερα στο πόδι.

 

Μεγάλη η διαφορά και στο προστατευτικό πλαστικό μπροστά στα δάκτυλα, όπου τώρα είναι λεπτότερο, τονίζοντας ότι το παπούτσι δεν είναι για καθαρόαιμο τεχνικό ορεινό τρέξιμο αλλά για city-trail και trail running σε πιο ομαλές επιφάνειες.

 

Φυσικά όλο το εσωτερικό, εκτός του επάνω μέρους της γλώσσας, είναι αδιαβροχοποιημένο με μεμβράνη Gore-Tex®, κάνοντας το ιδανικό για χειμωνιάτικο καιρό. Επειδή βέβαια ακόμα έχουμε ζέστες, οι δοκιμές μας είναι ότι παρά την μεμβράνη GTX έχει πολύ καλή διαπνοή, η οποία οφείλεται στις ιδιότητες του υφάσματος και στην ελάττωση των πλαστικών overlays.

Το ύφασμα στο κολάρο είναι λεπτότερο μπροστά και πιο παχύ πίσω, αγκαλιάζει όμορφα το πόδι και στέκεται χαμηλά, οπότε ο αχίλλειος “νιώθει” καλύτερα. Η στήριξη της φτέρνας δεν γίνεται με μια διαγώνια πλαστική λωρίδα όπως στο προηγούμενο μοντέλο, αλλά με συνολική πλαστική υποστήριξη περιμετρικά, η οποία κάνει πολύ καλή δουλειά, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι το υψηλό drop του παπουτσιού ωθεί σε προσγείωση με τη φτέρνα.

 

Τα κορδόνια είναι κλασσικά, πλατιά και σκληρά, ενώ άλλο ένα δείγμα του πόσο έδωσε σημασία στην ελάττωση του βάρους η Ιαπωνική εταιρεία – παίζοντας ακόμη και με λεπτομέρειες - είναι ότι ενώ στο προηγούμενο μοντέλο υπήρχε στις δυο τελευταίες θηλιές πρόσθετη εξωτερική πλαστική στήριξη, τώρα δεν υπάρχει.

 

Η γλώσσα είναι λεπτή, αγκαλιάζει καλά το πόδι και δεν μετακινείται αφού είναι ραμμένη εσωτερικά στα πλάγια του παπουτσιού.

 

Ενδιάμεση σόλα

Στην ενδιάμεση σόλα δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες αλλαγές από το προηγούμενο μοντέλο. Είναι συνεπώς κατασκευασμένη από υλικό της Mizuno AP+ (αφρός), το οποία δίνει ενισχυμένη αντικραδασμική συμπεριφορά αλλά και επαναφορά ενέργειας, σε μια συνολική σχεδίαση ενδιάμεσης σόλας που η εταιρεία την ονομάζει U4icX και την χρησιμοποιεί χρόνια στα μοντέλα της, είτε βουνού, είτε δρόμου.

Και σε αυτό το μοντέλο η Mizuno χρησιμοποιεί την – σήμα κατατεθέν - τεχνολογία “κύματος - wave”. Όπως έχουμε αναλύσει και σε άρθρα για προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, με την τεχνολογία αυτή επιτυγχάνεται διασπορά των δυνάμεων κρούσης που προέρχονται από το έδαφος όταν το πέλμα πατάει κάτω, και καθώς το πόδι κινείται από την φάση προσγείωσης με το πίσω ή το ενδιάμεσο του πέλματος (heel ή midfoot strike) στην απογείωση με τα δάκτυλα και το μπροστά μέρος. Με την τεχνολογία αυτή η Mizuno προτείνει μια λύση ισορροπίας μεταξύ της αντικραδασμικότητας (cushioning) που πρέπει να έχει το παπούτσι σε σχέση με την προστασία και σταθερότητα που προσφέρει (stability). Σκοπός της σχεδίασης wave είναι η διάχυση των δυνάμεων κρούσης μακριά από το πόδι, δρα δηλαδή σαν τις αναρτήσεις ενός αυτοκινήτου αν θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό.

Φυσικά, και στο νέο Wave Rider GTX χρησιμοποιείται το Mizuno Enerzy στην περιοχή της φτέρνας. Πρόκειται για ένα καινοτομικό υλικό (κράμα καουτσούκ) που προσδίδει εξαιρετική επιστροφή ενέργειας αλλά και ενίσχυση της αντικραδασμικότητας και είναι το τοποθετημένο σε ολόκληρη την περιοχή της φτέρνας, όπως αναλύει το βίντεο.

 

Η μόνη διαφορά είναι στο υψηλότερο προφίλ του νέου μοντέλου (φτέρνα 36 mm - δάκτυλα 24 mm), ενώ το drop παραμένει στα 12mm, κάτι που το κάνει ιδανικό για όσους προσγειώνονται με τη φτέρνα.

Σε σκληρά εδάφη (άσφαλτος, σκληροί χωματόδρομοι, πετρώδη μονοπάτια) φαίνεται η πολύ καλή επιστροφή ενέργειας που δίνει το Mizuno Enerzy και η πολύ καλή αντικραδασμικότητα της ενδιάμεσης σόλας, ενώ σε χωμάτινες επιφάνειες και σε συνδυασμό με το ότι είναι ελαφρύτερο και πιο άνετο στο πόδι πραγματικά “κυλάει” όμορφα. Θα θέλαμε βέβαια μικρότερο drop, αφού για όσους πατάνε στο μέσο του πέλματος ή μπροστά, δεν είναι ότι καλύτερο.

 

Εξωτερική σόλα

Και στην εξωτερική σόλα δεν έχουμε αλλαγές από το προηγούμενο μοντέλο, μιας και η σχεδίαση Wgrip - όπως ονομάζει η Mizuno της σχεδίαση της εξωτερικής σόλας - και η οποία στηρίζεται στο δικής της κατασκευής καουτσούκ X10 δούλεψε εξαιρετικά στα πόδια χιλιάδων δρομέων. Το X10 έχει δείξει χαρακτήρα αντοχής στη φθορά και πολύ καλές ιδιότητες πρόσφυσης. Τα επιθέματα (lugs) είναι σε μια μορφή σχεδόν τριγωνική (σαν μπούμερανγκ), με μεγάλη πυκνότητα στο μπροστά μέρος του πέλματος και σε διάφορες κατευθύνσεις και μεγέθη. Δεν είναι ψηλά, άλλωστε το Wave Rider GTX είναι όπωε είπαμε υβριδικό μοντέλο για city - trail και δεν χρειάζεται ψηλά επιθέματα, ενώ σε βρεγμένη άσφαλτο αλλά και σε χωματόδρομους επέδειξε πολύ καλή πρόσφυση, κάτι που για παράδειγμα στην άσφαλτο δεν μπορεί να το πετύχει ένα καθαρόαιμο trail running μοντέλο.

Και στο νέο Wave Rider GTX διατηρείται η πετυχημένη αυλάκωση που διατρέχει κατά μήκος το πέλμα και βαθαίνει ιδιαίτερα στην περιοχή της φτέρνας, η οποία προσδίδει καλύτερη επαφή με το έδαφος σε οποιαδήποτε ανόμοια επιφάνεια, αφού κατανέμει το βάρος του πατήματος και κάνει την περιοχή της φτέρνας πιο ευέλικτη.

 

Καταλήγοντας, η Mizuno “δούλεψε” σε λεπτομέρειες του Wave Rider GTX, το έκανε πολύ πιο όμορφο και ελαφρύτερο και έδωσε μια ωραία λύση για αυτούς που θέλουν να βγαίνουν από το σπίτι και να τρέχουν σε δρόμους, πάρκα, χωματόδρομους και μονοπάτια, με το ίδιο παπούτσι. Σαφώς καλύπτει και αγώνες trail running μέχρι την απόσταση του μαραθωνίου, ενώ θα ανταποκριθεί και σε ελαφρά τεχνικά τερέν, αλλά όχι να κατέβεις τα “καγκέλια” στον Όλυμπο. Προσωπικά θα το φόραγα και για ασφάλτινους αγώνες μέχρι ημιμαραθώνιο. Κερασάκι στην τούρτα ότι λόγω της μεμβράνης Gore-Tex®, του πάει ιδιαίτερα και ο Χειμώνας που είναι – μάλλον – προ των πυλών!

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα:  Δικτυωτό πλέγμα πυκνής ύφανσης - AirMesh με καλή διαπνοή, μεμβράνη Gore-Tex® για αδιαβροχοποίηση, σκληρό πλαστικό για ενίσχυση της περιμέτρου του αστραγάλου, λεπτή γλώσσα, Dynamotion Fit™

Ενδιάμεση σόλα: AP+ (αφρός) της Mizuno, σχεδίαση U4ic, Mizuno Enerzy στην φτέρνα για μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών και επιστροφή ενέργειας, Mizuno WAVE για ομαλή προώθηση στο τρέξιμο, υψηλής ποιότητας εσωτερική σόλα (premium insock) για μεγαλύτερη άνεση και πρόσθετη αντικραδασμική προστασία.

Εξωτερική σόλα: Wgrip σόλα με Χ10 καουτσούκ για μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά και μεγαλύτερη πρόσφυση στην περιοχή της φτέρνας, επιθέματα (lugs) διαφόρων κατευθύνσεων και τριγωνικού σχήματος, αυλάκωση που διατρέχει κατά μήκος το πέλμα για καλύτερη επαφή με το έδαφος σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Drop: 12 mm (φτέρνα 36 mm - δάκτυλα 24 mm)

Βάρος: 295 gr

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Έδαφος: Όλα τα τερέν

Κορδόνια: Κλασσικά, σκληρά κορδόνια.

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 185 €

 

To Mizuno Wave Rider GTX μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα Mizuno καθώς και στο official e-shop της εταιρείας: https://www.mzn.gr/el-gr/papoutsia/wave-rider-gtx-1214676

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ