Αρχική>Αγώνες>EXTREME>Πέρα από τα καθιερωμένα – “Ιδιαίτεροι” αγώνες του κόσμου!


Πέρα από τα καθιερωμένα – “Ιδιαίτεροι” αγώνες του κόσμου! Προτεινόμενο

Οι αγώνες τρεξίματος – στον στίβο, στην άσφαλτο ή στο βουνό – είναι κατά βάση δομημένοι στην λογική της αναμέτρησης του ανθρώπου με το χρονόμετρο. Οι αθλητές ξεκινούν την κούρσα, η οποία έχει προκαθορισμένα χαρακτηριστικά (μήκος, υψομετρική) και αυτός που θα φτάσει πιο γρήγορα στην γραμμή τερματισμού κερδίζει. Φαίνεται σαν να είναι συναγωνισμός μεταξύ των αθλητών, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια μάχη με το χρονόμετρο. Είναι όμως πάντα έτσι; Όπως φαίνεται όχι! Υπάρχουν διοργανωτές που σκαρφίστηκαν μερικές πρωτότυπες και έξυπνες παραλλαγές, δημιουργώντας κάποιους αγώνες με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είτε ο αγώνας δεν έχει προκαθορισμένο τερματισμό και ο αθλητής τρέχει χωρίς να ξέρει πότε τελειώνει, είτε ο νικητής είναι αυτός που μένει τελευταίος έχοντας “ρίξει” έναν κύκλο σε όλους τους υπόλοιπους, είτε ο αγώνας χωρίζεται σε κομβικά σημεία στα οποία “κόβεται” ένα ποσοστό των πιο αργών αθλητών, μέχρι να μείνουν οι πιο γρήγοροι στο τελευταίο κομμάτι.


Τον Piece of String Fun Run ...ή  τον αγώνα χωρίς νόημα, τον είχαμε παρουσιάσει πριν δυο περίπου χρόνια στο Advendure. Η λογική του στηρίζεται σε αυτό που αποτελεί την "γη της επαγγελίας" για οποιονδήποτε αγώνα - την γραμμή του τερματισμού – που εδώ απλά δεν είναι γνωστή στον αθλητή ούτε πριν την εκκίνηση, ούτε κατά την διάρκεια του αγώνα! Το κουβάρι λοιπόν (piece of string) αρχίζει να ξετυλίγεται με την εκκίνηση, μόνο που κανένας από τους αθλητές δεν ξέρει που θα καταλήξει.

Η απόσταση πραγματικά μπορεί να είναι από 10 χιλιόμετρα μέχρι και τρέξιμο 2 ημερών! Όπως αναφέρει το πολύ χιουμοριστικό FAQ στο web-site του αγώνα, ο λόγος που η συμμετοχή κοστίζει μόνο £1.37 είναι ότι δεν θέλουν οι διοργανωτές ούτε να θυμώσει ο αθλητής γιατί πλήρωσε πολλά για να τρέξει μόνο 10 χιλιόμετρα ούτε να του κοστίσει πολύ αν λείπει καμιά εβδομάδα από την δουλειά!


Ο ιδιαίτερα χιουμοριστικός πίνακας των χαρακτηριστικών του Piece of String Fun Run!Ο ιδιαίτερα χιουμοριστικός πίνακας των χαρακτηριστικών του Piece of String Fun Run!


Ο αγώνας είναι έξυπνα σχεδιασμένος ώστε οι αθλητές να περνούν πάντα (μετά από έναν κυμαινόμενο αριθμό χιλιομέτρων) από ένα κεντρικό σημείο. Εκεί, τους δίνουν οδηγίες για το ποιό μονοπάτι θα ακολουθήσουν στην συνέχεια, ή τους λένε ότι τερμάτισαν! Ουσιαστικά οι διοργανωτές έχουν επιλέξει πέντε προκαθορισμένες διαδρομές, με την απόσταση και την υψομετρική της καθεμίας να την γνωρίζει μόνο το δίδυμο των τεχνικών διευθυντών καθ όλη την διάρκεια του αγώνα. Κανείς άλλος δεν το γνωρίζει, για να μην ειδοποιήσει αθλητή σε σταθμό ανεφοδιασμού (σταθμοί υπάρχουν κάθε 10 χιλιόμετρα). Ο πρώτος αθλητής που έχει κάνει εγγραφή στον αγώνα λίγο πριν την εκκίνηση τραβάει έναν από τους φακέλους και ουσιαστικά "αποφασίζει" τυχαία για την διαδρομή και το μήκος του αγώνα εκείνης της χρονιάς!

Όλες οι λεπτομέρειες του Piece of String Fun Run, υπάρχουν στο άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει παλιότερα, ενώ ο φετινός αγώνας έγινε το Σαββατοκύριακο 18/19 Οκτωβρίου στο Streatley της Νοτιοανατολικής Αγγλίας, με τις συμμετοχές να έχουν ήδη κλείσει από τον Ιούλιο!


Δυνατό βιογραφικό και αρκετά "μίζερες" φωτογραφίες απο αγώνες χρειάζονται για να πείσει κάποιος τους διοργανωτές να τον βάλουν στο Piece of String fun Run!Δυνατό βιογραφικό και αρκετά "μίζερες" φωτογραφίες απο αγώνες χρειάζονται για να πείσει κάποιος τους διοργανωτές να τον βάλουν στο Piece of String fun Run!


Φεύγουμε από την Αγγλία και τον αγώνα με το άγνωστο χρονικό σημείο τερματισμού και μεταφερόμαστε στην Χιχόν της Ισπανίας. Εδώ έχουμε μόνο έναν νικητή μιας και δεύτερος .. απλά δεν υπάρχει! Η διαδρομή είναι ένας κύκλος 1,8 χλμ περίπου και 220 μέτρων θετικής υψομετρικής, σε ένα τερέν γεμάτο προκλήσεις και εναλλαγές με την άσφαλτο, το χώμα, τα σκαλιά, την άμμο, τις πέτρες και την ...παλίρροια να δοκιμάζουν τις αντοχές και τα πόδια των αθλητών. Νικητής του αγώνα είναι απλά όποιος καταφέρει και ρίξει κύκλο σε ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους!

Η διαδρομή ξεκινάει από ένα ύψωμα πάνω από μια παραλία, κατεβαίνει ατέλειωτα σκαλοπάτια μέχρι να βρεθεί χαμηλά στην παραλία όπου ρόλο αναλαμβάνουν η άμμος, οι πέτρες και η παλίρροια καθώς όσο περνά η ώρα η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κάνοντας το έργο των αθλητών ακόμα δυσκολότερο!

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε το παλαιότερο άρθρο μας, που παρουσίαζε τον αγώνα, ο οποίος έχει το προφανές όνομα: "There Can Be Only One".Επιστρέφουμε στην Μεγάλη Βρετανία και την Hope Valley. To RedBull Steeple Chase, είναι ένας αγώνας όπου ο κάθε αθλητής δεν κυνηγάει το χρονόμετρο, αλλά το να μην βρίσκεται στο τελευταίο 1/3 των αγωνιζομένων, σε κάποια κομβικά σημεία του αγώνα, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από την συνέχεια. Οι αθλητές καταρχάς χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, άντρες και γυναίκες. Υπάρχουν τέσσερα κομβικά σημεία (steeples) στα οποία ένας αριθμός πιο αργών αθλητών αποκλείεται από την συνέχεια της κούρσας.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της δυσκολίας της διαδρομής, με μονοπάτια και έντονες υψομετρικές μέσα σε λάσπες και πέτρες και την αβεβαιότητα του συναγωνισμού για μια θέση μπροστά από το ποσοστό που κόβεται σε κάθε σημείο, καταλαβαίνουμε την δυσκολία που έχει ο αγώνας. Ξεκινούν περίπου 500 αθλητές, και μετά από 8 μίλια και 580 μέτρα θετική υψομετρική αποκλείεται το τελευταίο 1/3 των αθλητών. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν χωρίς στάση και μετά από 4 μίλια και 310 μέτρα θετική υψομετρική κόβεται άλλο 1/3. Ακολουθούν άλλα 6 μίλια με 345 μέτρα θετική υψομετρική και στο σημείο αυτό μόνο 30 άντρες και 10 γυναίκες συνεχίζουν μέχρι τον τερματισμό που βρίσκεται 3 μίλια και 170 μέτρα θετικής υψομετρικής μακριά!Συνολικά ο αγώνας έχει μήκος 21 μίλια και 1.400 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά.


Καθαρόαιμο fell running, αλλά με πρωτότυπα χαρακτηριστικά το RedBull Steeple Chase!Καθαρόαιμο fell running, αλλά με πρωτότυπα χαρακτηριστικά το RedBull Steeple Chase!


Κάθε αθλητής έχει ειδικής σχεδίασης chip πάνω του και ξέρει σε κάθε σημείο αποκλεισμού που βρίσκεται ως προς την κατάταξη. Υπάρχουν φυσικά σταθμοί ανεφοδιασμού και η διαδρομή είναι ένα πεδίο καθαρόαιμου Βρετανικού fell running! Η φετινή διοργάνωση έγινε στις 5 Οκτωβρίου με νικητή στους άντρες τον Andy Greenleaf με επίδοση 02:37:23 και στις γυναίκες την Emily Collenge με επίδοση 02:48:29.


Ο Χάρτης της διαδρομής με τα κομβικά σημεία αποκλεισμού του RedBull Steeple Chase!Ο Χάρτης της διαδρομής με τα κομβικά σημεία αποκλεισμού του RedBull Steeple Chase!


Είτε αγνοείς πότε θα τερματίσεις, είτε τρέχεις μέχρι να μείνεις μόνος, είτε τέλος προσπαθείς να κρατηθείς στο ποσοστό των αθλητών που παραμένουν στον αγώνα σε κάθε σημείο του, ξέρεις ότι συμμετέχεις σε κάτι που αναγάγει το αγωνιστικό τρέξιμο σε διασκέδαση και παιχνίδι και αυτό είναι κάτι που πολλοί το αναζητούν στις μέρες μας. Σίγουρα πάντως θα είχε ενδιαφέρον να δούμε κάτι τέτοιο και στην χώρα μας και πιστεύουμε ότι θα συγκέντρωνε και αρκετούς αθλητές.

Τι λένε λοιπόν οι Έλληνες διοργανωτές αγώνων; Θα έφτιαχναν κάτι παρόμοιο;

Εσείς θα συμμετείχατε σε έναν τέτοιο “περίεργο” αγώνα;

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Σχόλια   

 
+3 0 # Λεζπουρίδης Θεοχάρης 12-11-2014 00:06
Εμείς ρε φίλε δεν ξέρω αν θα συμμετείχαμε...

Εσύ όμως θα το δήλωνες χωρίς δεύτερη σκέψη και το θέμα είναι πως θα έπαιρνες στο λαιμό σου και πολλούς από εμάς!!! :P :P :P

Πρέπει να μάθει ο κόσμος τα καμώματά σου αλλιώς θα μαζεύουν πνιγμένους σε καμιά παλίρροια... :D
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Ελληνική αποστολή στο Youth Skyrunning World Cham ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 18/04/2018 12:19
  Πολύ καλή πρωτοβουλία τόσο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Skyrunning όσο και του Tihio Race που χρηματοδοτεί την αποστολή! Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι που φέρνουν νέα ταλέντα στο ορεινό τρέξιμο! Εντούτοις, η επιλογή του αγώνα πρόκρισης μάλλον δεν είναι η ...

  Ολόκληρο...

   
 • Nitecore NU25: Πανάλαφρος και λιλιπούτειος!

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 17/04/2018 09:01
  Ευχαριστώ πολύ!
   
 • Παράταση εγγραφών για το Taygetos Challenge by Sa ...

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 13/03/2018 07:27
  Περίεργη η ανακοίνωση... Αφού στην ιστοσελίδα αναφέρεται σαν τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής η 19 Mαρτίου 2018, πώς παρατάθηκε μέχρι και την 16 Μαρτίου 2018; :o http://www.taygetoschallenge.com/routes/entry-rules.html
   
 • Suunto Spartan Ultra: Ultra ποιότητα, σχεδίαση κα ...

  Πέτρος, 09/03/2018 09:06
  Στις ειδοποιήσεις δεν εμφανίζει ελληνικούς χαρακτήρες οπότε εκτός και αν όλη η λίστα επαφών σου είναι σε Greeklish (όπως το μήνυμα του αντικειμενικού reviewer :P ) δεν εμφανίζει ΤΙΠΟΤΑ! πραγματικά επίτευγμα για το 2018..!!
   
 • Ορεινό Τρέξιμο 2017, Ετήσιος Απολογισμός Advendure

  ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, 01/03/2018 08:07
  Αν και λόγω ηλικίας (>50) και γενικότερου αθλητικού προσανατολισμού , η πορεία των σκέψεών μου πλησιάζει περισσότερο αυτή του κ.Τρουπή παρά αυτή του κ.Λεζπουρίδη, αντιμετωπίζοντα ς το ορεινό τρέξιμο ως ένα χόμπυ, μια διαφυγή από μια λιγότερο ή περισ ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Xειμερινή αναρρίχηση στην Τύμφη, 15 Χρόνια Μο…

Xειμερινή αναρρίχηση στην Τύμφη, 15 Χρόνια Μοναξιάς

Ιανουάριος 2003  μεσάνυχτα και κάτι, ο Πάνος Αθανασιάδης παλεύει στο σκοτάδι με τα ασταθή χιόνια. Τις τελευταίες ώρες η νύχτα μας έχει τυλίξει στην παγωμένη της αγκάλη. Β...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration