Αρχική>Αγώνες>EXTREME>Πέρα από τα καθιερωμένα – “Ιδιαίτεροι” αγώνες του κόσμου!


Πέρα από τα καθιερωμένα – “Ιδιαίτεροι” αγώνες του κόσμου! Προτεινόμενο

Οι αγώνες τρεξίματος – στον στίβο, στην άσφαλτο ή στο βουνό – είναι κατά βάση δομημένοι στην λογική της αναμέτρησης του ανθρώπου με το χρονόμετρο. Οι αθλητές ξεκινούν την κούρσα, η οποία έχει προκαθορισμένα χαρακτηριστικά (μήκος, υψομετρική) και αυτός που θα φτάσει πιο γρήγορα στην γραμμή τερματισμού κερδίζει. Φαίνεται σαν να είναι συναγωνισμός μεταξύ των αθλητών, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια μάχη με το χρονόμετρο. Είναι όμως πάντα έτσι; Όπως φαίνεται όχι! Υπάρχουν διοργανωτές που σκαρφίστηκαν μερικές πρωτότυπες και έξυπνες παραλλαγές, δημιουργώντας κάποιους αγώνες με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είτε ο αγώνας δεν έχει προκαθορισμένο τερματισμό και ο αθλητής τρέχει χωρίς να ξέρει πότε τελειώνει, είτε ο νικητής είναι αυτός που μένει τελευταίος έχοντας “ρίξει” έναν κύκλο σε όλους τους υπόλοιπους, είτε ο αγώνας χωρίζεται σε κομβικά σημεία στα οποία “κόβεται” ένα ποσοστό των πιο αργών αθλητών, μέχρι να μείνουν οι πιο γρήγοροι στο τελευταίο κομμάτι.


Τον Piece of String Fun Run ...ή  τον αγώνα χωρίς νόημα, τον είχαμε παρουσιάσει πριν δυο περίπου χρόνια στο Advendure. Η λογική του στηρίζεται σε αυτό που αποτελεί την "γη της επαγγελίας" για οποιονδήποτε αγώνα - την γραμμή του τερματισμού – που εδώ απλά δεν είναι γνωστή στον αθλητή ούτε πριν την εκκίνηση, ούτε κατά την διάρκεια του αγώνα! Το κουβάρι λοιπόν (piece of string) αρχίζει να ξετυλίγεται με την εκκίνηση, μόνο που κανένας από τους αθλητές δεν ξέρει που θα καταλήξει.

Η απόσταση πραγματικά μπορεί να είναι από 10 χιλιόμετρα μέχρι και τρέξιμο 2 ημερών! Όπως αναφέρει το πολύ χιουμοριστικό FAQ στο web-site του αγώνα, ο λόγος που η συμμετοχή κοστίζει μόνο £1.37 είναι ότι δεν θέλουν οι διοργανωτές ούτε να θυμώσει ο αθλητής γιατί πλήρωσε πολλά για να τρέξει μόνο 10 χιλιόμετρα ούτε να του κοστίσει πολύ αν λείπει καμιά εβδομάδα από την δουλειά!


Ο ιδιαίτερα χιουμοριστικός πίνακας των χαρακτηριστικών του Piece of String Fun Run!Ο ιδιαίτερα χιουμοριστικός πίνακας των χαρακτηριστικών του Piece of String Fun Run!


Ο αγώνας είναι έξυπνα σχεδιασμένος ώστε οι αθλητές να περνούν πάντα (μετά από έναν κυμαινόμενο αριθμό χιλιομέτρων) από ένα κεντρικό σημείο. Εκεί, τους δίνουν οδηγίες για το ποιό μονοπάτι θα ακολουθήσουν στην συνέχεια, ή τους λένε ότι τερμάτισαν! Ουσιαστικά οι διοργανωτές έχουν επιλέξει πέντε προκαθορισμένες διαδρομές, με την απόσταση και την υψομετρική της καθεμίας να την γνωρίζει μόνο το δίδυμο των τεχνικών διευθυντών καθ όλη την διάρκεια του αγώνα. Κανείς άλλος δεν το γνωρίζει, για να μην ειδοποιήσει αθλητή σε σταθμό ανεφοδιασμού (σταθμοί υπάρχουν κάθε 10 χιλιόμετρα). Ο πρώτος αθλητής που έχει κάνει εγγραφή στον αγώνα λίγο πριν την εκκίνηση τραβάει έναν από τους φακέλους και ουσιαστικά "αποφασίζει" τυχαία για την διαδρομή και το μήκος του αγώνα εκείνης της χρονιάς!

Όλες οι λεπτομέρειες του Piece of String Fun Run, υπάρχουν στο άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει παλιότερα, ενώ ο φετινός αγώνας έγινε το Σαββατοκύριακο 18/19 Οκτωβρίου στο Streatley της Νοτιοανατολικής Αγγλίας, με τις συμμετοχές να έχουν ήδη κλείσει από τον Ιούλιο!


Δυνατό βιογραφικό και αρκετά "μίζερες" φωτογραφίες απο αγώνες χρειάζονται για να πείσει κάποιος τους διοργανωτές να τον βάλουν στο Piece of String fun Run!Δυνατό βιογραφικό και αρκετά "μίζερες" φωτογραφίες απο αγώνες χρειάζονται για να πείσει κάποιος τους διοργανωτές να τον βάλουν στο Piece of String fun Run!


Φεύγουμε από την Αγγλία και τον αγώνα με το άγνωστο χρονικό σημείο τερματισμού και μεταφερόμαστε στην Χιχόν της Ισπανίας. Εδώ έχουμε μόνο έναν νικητή μιας και δεύτερος .. απλά δεν υπάρχει! Η διαδρομή είναι ένας κύκλος 1,8 χλμ περίπου και 220 μέτρων θετικής υψομετρικής, σε ένα τερέν γεμάτο προκλήσεις και εναλλαγές με την άσφαλτο, το χώμα, τα σκαλιά, την άμμο, τις πέτρες και την ...παλίρροια να δοκιμάζουν τις αντοχές και τα πόδια των αθλητών. Νικητής του αγώνα είναι απλά όποιος καταφέρει και ρίξει κύκλο σε ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους!

Η διαδρομή ξεκινάει από ένα ύψωμα πάνω από μια παραλία, κατεβαίνει ατέλειωτα σκαλοπάτια μέχρι να βρεθεί χαμηλά στην παραλία όπου ρόλο αναλαμβάνουν η άμμος, οι πέτρες και η παλίρροια καθώς όσο περνά η ώρα η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κάνοντας το έργο των αθλητών ακόμα δυσκολότερο!

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε το παλαιότερο άρθρο μας, που παρουσίαζε τον αγώνα, ο οποίος έχει το προφανές όνομα: "There Can Be Only One".Επιστρέφουμε στην Μεγάλη Βρετανία και την Hope Valley. To RedBull Steeple Chase, είναι ένας αγώνας όπου ο κάθε αθλητής δεν κυνηγάει το χρονόμετρο, αλλά το να μην βρίσκεται στο τελευταίο 1/3 των αγωνιζομένων, σε κάποια κομβικά σημεία του αγώνα, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από την συνέχεια. Οι αθλητές καταρχάς χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, άντρες και γυναίκες. Υπάρχουν τέσσερα κομβικά σημεία (steeples) στα οποία ένας αριθμός πιο αργών αθλητών αποκλείεται από την συνέχεια της κούρσας.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της δυσκολίας της διαδρομής, με μονοπάτια και έντονες υψομετρικές μέσα σε λάσπες και πέτρες και την αβεβαιότητα του συναγωνισμού για μια θέση μπροστά από το ποσοστό που κόβεται σε κάθε σημείο, καταλαβαίνουμε την δυσκολία που έχει ο αγώνας. Ξεκινούν περίπου 500 αθλητές, και μετά από 8 μίλια και 580 μέτρα θετική υψομετρική αποκλείεται το τελευταίο 1/3 των αθλητών. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν χωρίς στάση και μετά από 4 μίλια και 310 μέτρα θετική υψομετρική κόβεται άλλο 1/3. Ακολουθούν άλλα 6 μίλια με 345 μέτρα θετική υψομετρική και στο σημείο αυτό μόνο 30 άντρες και 10 γυναίκες συνεχίζουν μέχρι τον τερματισμό που βρίσκεται 3 μίλια και 170 μέτρα θετικής υψομετρικής μακριά!Συνολικά ο αγώνας έχει μήκος 21 μίλια και 1.400 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά.


Καθαρόαιμο fell running, αλλά με πρωτότυπα χαρακτηριστικά το RedBull Steeple Chase!Καθαρόαιμο fell running, αλλά με πρωτότυπα χαρακτηριστικά το RedBull Steeple Chase!


Κάθε αθλητής έχει ειδικής σχεδίασης chip πάνω του και ξέρει σε κάθε σημείο αποκλεισμού που βρίσκεται ως προς την κατάταξη. Υπάρχουν φυσικά σταθμοί ανεφοδιασμού και η διαδρομή είναι ένα πεδίο καθαρόαιμου Βρετανικού fell running! Η φετινή διοργάνωση έγινε στις 5 Οκτωβρίου με νικητή στους άντρες τον Andy Greenleaf με επίδοση 02:37:23 και στις γυναίκες την Emily Collenge με επίδοση 02:48:29.


Ο Χάρτης της διαδρομής με τα κομβικά σημεία αποκλεισμού του RedBull Steeple Chase!Ο Χάρτης της διαδρομής με τα κομβικά σημεία αποκλεισμού του RedBull Steeple Chase!


Είτε αγνοείς πότε θα τερματίσεις, είτε τρέχεις μέχρι να μείνεις μόνος, είτε τέλος προσπαθείς να κρατηθείς στο ποσοστό των αθλητών που παραμένουν στον αγώνα σε κάθε σημείο του, ξέρεις ότι συμμετέχεις σε κάτι που αναγάγει το αγωνιστικό τρέξιμο σε διασκέδαση και παιχνίδι και αυτό είναι κάτι που πολλοί το αναζητούν στις μέρες μας. Σίγουρα πάντως θα είχε ενδιαφέρον να δούμε κάτι τέτοιο και στην χώρα μας και πιστεύουμε ότι θα συγκέντρωνε και αρκετούς αθλητές.

Τι λένε λοιπόν οι Έλληνες διοργανωτές αγώνων; Θα έφτιαχναν κάτι παρόμοιο;

Εσείς θα συμμετείχατε σε έναν τέτοιο “περίεργο” αγώνα;

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Σχόλια   

 
+3 0 # Λεζπουρίδης Θεοχάρης 12-11-2014 00:06
Εμείς ρε φίλε δεν ξέρω αν θα συμμετείχαμε...

Εσύ όμως θα το δήλωνες χωρίς δεύτερη σκέψη και το θέμα είναι πως θα έπαιρνες στο λαιμό σου και πολλούς από εμάς!!! :P :P :P

Πρέπει να μάθει ο κόσμος τα καμώματά σου αλλιώς θα μαζεύουν πνιγμένους σε καμιά παλίρροια... :D
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • trail (1 Δημοσιεύσεις)
  • 1. Mizuno wave ascend 8 42 50euro 2. Tecnica xlite 2.0 42 (portokali) 50euro 3. North Face jacket adiavroxo small (mple) 80euro FINISHER ZAGORI 80km 4. North Face kapelo 20euro FINISHER ROC 8
  • konstantinos.ef
  • 22/10/2017 11:07
  • Ανάβαση απο τα Χτένια Αρτεμισίου στην Κορυφή Μαλεβ (1 Δημοσιεύσεις)
  • Το Αρτεμίσιο είναι βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με το Λύρκειο, δυτικά καταλήγει στο οροπέδιο της Μαντίνειας και νότια ενώνεται με τ
  • JohnLux
  • 20/10/2017 11:00
  • trail (1 Δημοσιεύσεις)
  • 1. Mizuno wave ascend 8 42 50euro 2. Tecnica xlite 2.0 42 (portokali) 50euro 3. North Face jacket adiavroxo small (mple) 80euro FINISHER ZAGORI 80km 4. North Face kapelo 20euro FINISHER ROC 8
  • konstantinos.ef
  • 19/10/2017 11:13
  • LOWE ALPINE Mountain Attack 35-45 lt - Παρουσίαση (1 Δημοσιεύσεις)
  • Τον περασμένο χειμώνα έψαχνα για ένα σακίδιο που θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για 2 μέρες (μία νύχτα) για ορειβασία στο βουνό. Αυτό το νέο σακίδιο θέλησα να έχει πολλά χαρακτηριστικά για χειμερινή
  • JohnLux
  • 18/10/2017 12:48
  • Πρόβλημα με τα νύχια των ποδιών (4 Δημοσιεύσεις)
  • Τα δάκτυλα σου δεν πρέπει να ακουμπούν κατά το τρέξιμο στο μπροστά μέρος. Μεγαλύτερο νούμερο και σωστό δέσιμο για να μην φεύγει το πόδι μπροστά στις κατηφορες. Τι νούμερο φοράς κανονικά και τι νούμερ
  • flaming arrow
  • 17/10/2017 21:42

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

To Advendure στο Salomon Cappadocia Ultra Tra…

To Advendure στο Salomon Cappadocia Ultra Trail 2017!

Ήταν αρχές του 2015 όταν πρώτοι εμείς εδώ στο Advendure είχαμε συστήσει τον Cappadocia Ultra Trail στο ελληνικό κοινό. Όπως είχαμε αναφέρει τότε «Ίσως το βασικότερο χαρακ...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration