To Winter Adventure Race (WAR) γίνεται πραγματικότητα!

Από 07 Ιαν 2016
© Λάζαρος Ρήγος © Λάζαρος Ρήγος

Όταν πέρυσι, την πρωταπριλιά του 2015, παρουσιάζαμε με την μορφή -καλοστημένης όπως πάντας- φάρσας, το νέο και μεγαλόπνοο project του Λάζαρου Ρήγου και της δραστήριας ομάδας των “Olympus Mythical Trail” και “Lost Trail” με το τόσο εντυπωσιακό όσο και πιασάρικο -για προφανείς λόγους- W.A.R, Winter Adventure Race, ήμασταν ενδόμυχα σίγουροι ότι δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Έτσι κι αλλιώς ο Λάζαρος Ρήγος διακατέχεται πάντα από πνεύμα δημιουργικότητας και ασταμάτητης δραστηριοποίησης στον χώρο, γεγονός που συνέτεινε στην σκέψη ότι η φάρσα εκείνη περιείχε μεγάλες δόσεις αλήθειας!

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2016, το WAR έρχεται για να ταράξει τα νερά της σκηνής αθλημάτων βουνού -λίγο αδόκιμος για τέτοιο γεγονός ο όρος "ορεινό τρέξιμο"- και είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για παρόμοια projects που αλλάζουν το σκηνικό προσφέροντας στους αθλητές την δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε κάτι διαφορετικό και σίγουρα ... γνήσια βουνίσιο!

 

Τις χιονισμένες βουνοκορφές του Ολύμπου θα αντικρίσουν από κοντά αν βοηθήσουν και οι συνθήκες οι αθλητές του WAR | Photo (c): Λάζαρος Ρήγος

 

Οι περισσότερες λεπτομέρειες παραμένουν περίπου οι ίδιες σε σχέση με την πρωταπριλιάτικη παρουσίαση του WAR με την σημαντικότερη αλλαγή να αφορά τον χαρακτήρα του αγώνα ο οποίος δεν θα είναι ομαδικός όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί αλλά ατομικός. Δεν λείπουν βέβαια και οι καινοτομίες αφού για πρώτη φορά για αγώνα βουνού τίθεται σαν κριτήριο προηγούμενη συμμετοχή σε αγώνα ορειβατικού σκι! Ενδεικτικό του γεγονότος της εξάπλωσης του συγκεκριμένου αθλήματος και στην Ελλάδα. Σαν κριτήριο θα μπορεί επίσης ο αθλητής να δηλώσει έναν ορεινό μαραθώνιο βουνού στο οποίο έχει συμμετάσχει στα προηγούμενα 4 έτη.

 

Τα χιονισμένα Πριόνια θα αποτελούν το έναν από τους 4 σταθμούς υποστήριξης του αγώνα

 

Κατα τα λοιπά τα περισσότερα στοιχεία παραμένουν έτσι ακριβώς όπως τα είχε περιγράψει ο ίδιος ο Λάζαρος Ρήγος στην -εικονική- συνέντευξη για τις ανάγκες του άρθρου: Βαρύς υποχρεωτικός εξοπλισμός που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σακίδιο 40 λίτρων, κραμπόν, πιολέ, ασύρματο, GPS κ.α. Η διαδρομή της "αγωνιστικής ορειβατικής διάσχισης" όπως έυγλωττα χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση που εξεδώθη από την διοργάνωση, φτάνει τα 40 χιλιόμετρα και 3.200 θετικής υψομετρικής, ξεκινάει από το Λιτόχωρο, διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα και περνάει από Πριόνια - Πεστρόστρουγκα - Κορομηλιά - Σταυρό πριν επιστρέψει στο Λιτόχωρο. Θα υπάρχει υποστήριξη σε τέσσερα σημεία κατά μήκος της διαδρομής ενώ η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) αναλαμβάνει την υποστήριξη του γεγονότος.

 

Εικόνες σαν κι αυτήν ενδέχεται να θαυμάσουν οι τολμηροί αθλητές του WAR | Photo (c): Λάζαρος Ρήγος

 

Η δοκιμαστική πρώτη διεξαγωγή του αγώνα θα καταδείξει το κατα πόσο το κοινό αθλημάτων βουνού στην Ελλάδα είναι έτοιμο να ασπαστεί κάτι τόσο διαφορετικό το οποίο έχει σίγουρα ορειβατικό χαρακτήρα και απαιτεί βασικές γνώσεις χειμερινού βουνού και χρήσης αντίστοιχου εξοπλισμού. Ας δούμε πιο κάτω αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του WAR όπως ακριβώς αναφέρονται στην ανακοίνωση:

 

 • Ονομασία : Olympus W.A.R.
 • Τύπος γεγονότος : ημιαυτόνομη χειμερινή ορειβατική διάσχιση για μεμονωμένους αθλητές 
 • Ημερομηνία πραγματοποίησης : Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016
 • Πλήθος συμμετοχών : έως 50 (άνδρες ή γυναίκες, ηλικίας άνω των 20 ετών). Ελάχιστος αριθμός για υλοποίηση, οι 20 ενδιαφερόμενοι
 • Τυπικό κριτήριο συμμετοχής : μία τουλάχιστον συμμετοχή σε αγώνα ορειβατικού σκι ή ορεινού τρεξίματος μαραθώνιας τουλάχιστον απόστασης, τα 4 τελευταία έτη (2012-2015) 
 • Κόστος συμμετοχής : 40 ευρώ
 • Περίοδος εγγραφών : 20-31 Ιανουαρίου 2016 
 • Τόπος εκκίνησης : Λιτόχωρο (τοποθεσία Λάκκος)
 • Τόπος τερματισμού : Λιτόχωρο (τοποθεσία Λάκκος)
 • Τύπος διαδρομής : Κυκλική (loop)
 • Διαδρομή : Λιτόχωρο, φαράγγι Ενιπέα, Πριόνια, Πετρόστρουγκα, Κορομηλιά, Σέλωμα, Σταυρός, Λιτόχωρο
 • Μήκος διαδρομής : 40 χιλιόμετρα
 • Ανάβαση διαδρομής : 3200 μέτρα
 • Σηματοδότηση : οι διοργανωτές αναλαμβάνουν να παραδώσουν στους συμμετέχοντες ίχνος διαδρομής πάνω στο χιόνι, σε όσο ανάπτυγμα απαιτηθεί, ανάλογα με την επικρατούσα χιονοκάλυψη
 • Διάσωση, Πρώτες Βοήθειες : η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) αναλαμβάνει την υποστήριξη του γεγονότος, σε θέματα διάσωσης και πρώτων βοηθειών, στα 4 σημεία υποστήριξης της διαδρομής.
 • Ώρα εκκίνησης : 07.00 (7 το πρωί) του Σαββάτου, 13 Φεβρουαρίου 2016
 • Χρονικό όριο εγκυρότητας : Θα ανακοινωθεί το πρωί της εκκίνησης, λόγω του ευμετάβλητου των καιρικών συνθηκών και της επικρατούσας χιονόστρωσης.
 • Ενδιάμεσα Χρονικά Όρια Αποκλεισμού : Δύο (Πριόνια & Πετρόστρουγκα
 • Τροφοδοσία : σε τέσσερα σημεία (Πριόνια, Πετρόστρουγκα, Κορομηλιά, Σταυρός)
 • Σάκος Ανεφοδιασμού : Όχι
 • Εξωτερική υποστήριξη : απαγορεύεται, ειδικά σε θέματα εξοπλισμού
 • Χρήση σκι : απαγορεύεται
 • Χρήση χιονορακετών : απαγορεύεται
 • Αλληλοϋποστήριξη : επιτρέπεται η βοήθεια ανάμεσα στους αγωνιζόμενους
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός : σακίδιο 40 λίτρων ή μεγαλύτερο, κραμπόν ελαφρού τύπου τουλάχιστον, πιολέ, μπατόν, γκέτες χιονιού, ασύρματος, κινητό τηλέφωνο, συσκευή ή ρολόι GPS, φαρμακείο, δοχείο υγρών 1 λίτρου τουλάχιστον, τροφή 500 θερμίδων, αλουμινοκουβέρτα, σκούφος, γάντια (δύο ζευγάρια), γυαλιά χιονιού, φακός κεφαλής με ανταλλακτικές μπαταρίες, σφυρίχτρα, μπουφάν αδιάβροχο με κουκούλα, μπουφάν θερμικής κάλυψης, παντελόνι αδιάβροχο, εσωτερική μακρυμάνικη μπλούζα. Η μεταφορά του υποχρεωτικού εξοπλισμού επιβάλλεται από την εκκίνηση μέχρι και τον τερματισμό.
 • Έλεγχος υποχρεωτικού εξοπλισμού: Η διοργάνωση ελέγχει το σύνολο του υποχρεωτικού εξοπλισμού σε όλους τους αγωνιζόμενους, στα Πριόνια, όπου επιβάλλεται υποχρεωτική, χρονομετρημένη στάση 5 λεπτών. Έλεγχος εξοπλισμού γίνεται και στην Πετρόστρουγκα αλλά και στον τερματισμό, αμέσως μετά την άφιξη του κάθε αθλητή εκεί.
 • Αναβολή-ματαίωση : Το γεγονός δεν αναβάλλεται ούτε ματαιώνεται, εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεδομένου ότι η υλοποίησή του συνδέεται ουσιαστικά με μια περίοδο του χρόνου όπου επικρατούν τέτοιες συνθήκες. 
 • Άλλες λεπτομέρειες : Θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Olympus Mythical Trail τις επόμενες ημέρες. Τυχόν απορίες απαντώνται με email ή με μηνύματα στο χώρο της ανακοίνωσης του γεγονότος, εδώ.

 

Στις 13 Φεβρουαρίου 2016 η Ιστορία των αθλημάτων βουνού στην Ελλάδα αλλάζει σελίδα ...

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@SCARPAspa Ribelle Run: Μια εξαιρετική πρόταση για αγωνιστικό τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια:… https://t.co/XOvuWYuKH1
Πεζοπορικά μπατόν COBER: Αναλυτική παρουσίαση / review στο @Advendure_Net : https://t.co/DUXTbbZFLi #hiking #cober… https://t.co/7NSUKHkTQz
Φακός κεφαλής @nitecore UT27 Pro 520Lumens + 2x HBL1300Lion Battery, αναλυτική παρουσίαση στο @Advendure_Net :… https://t.co/HZCjn2hM7L
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Scarpa Ribelle Run: Μια εξαιρετική πρόταση για αγωνιστικό τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια!

Πεζοπορικά μπατόν COBER

Φακός κεφαλής NITECORE UT27 Pro 520Lumens + 2x HBL1300Lion Battery

"Λατρεύω τις προκλήσεις που με τρομάζουν" - Μια συζήτηση με την Jo Manta, δυο μήνες πριν το Badwater 135!

Υπάρχει βιώσιμος τουρισμός;

Fjällräven, Hanwag, Primus & Royal Robbins: Τα κορυφαία σουηδικά outdoor brands παρουσιάζουν τις συλλογές τους για το Καλοκαίρι 2022!

Η πεζοπορία γίνεται πλέον KAI γυναικεία υπόθεση, με το νέο Abisko Trekking Tights PRO από τη Fjällräven!

Fjällräven Keb Agile, ένα καινοτόμο παντελόνι πεζοπορίας!

Suunto 5 Peak - Μικρό στο μάτι ...

Πεζοπορικά μπατόν COBER ZetaAlu: Κορυφαία σχέση ποιότητας / τιμής!

Λίστα εξοπλισμού για Πολυήμερες πεζοπορικές διασχίσεις!

Fjällräven: 5+1 πρωτοποριακά προϊόντα για πεζοπορία στις υψηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας!