Με το The North Face 50M Challenge κλείνει η διεθνής σεζόν

O Mike Wolfe στον αγώνα του 2012 O Mike Wolfe στον αγώνα του 2012 © The North Face

Με τον καλύτερο τρόπο όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τελειώνει και η αγωνιστική σεζόν στο παγκόσμιο καλεντάρι σημαντικών αγώνων βουνού με τον The North Face 50M Challenge που διεξάγεται κάθε πρώτο Σάββατο του Δεκέμβρη στο San Francisco της California, στο Εθνικό Πάρκο Golden Gate. Οι κορυφαίοι δρομείς βουνού ανά τον πλανήτη δίνουν ένα τελευταίο ραντεβού πριν αφήσουν τα παπούτσια τους λίγο να ξεκουραστούν για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε έναν αγώνα ο οποίος εκτός της δόξας που προσφέρει, αφού θεωρείται ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς στον κόσμο, προσφέρει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σαν βραβείο στους 3 πρώτους άνδρες και γυναίκες που περάσουν το νήμα του τερματισμού.

Στον φετινό αγώνα δυστυχώς δεν θα υπάρχει τελικά ελληνικό ενδιαφέρον αφού ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος της Salomon δεν θα λάβει μέρος λόγω ενός τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί. Βρίσκεται παρόλα αυτά στο San Francisco για άλλες παράλληλες υποχρεώσεις της διεθνούς ομάδας της Salomon και βρήκε την ευκαιρία να μας εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους της μη συμμετοχής του στον αγώνα και βγάζει και την είδηση της μη συμμετοχής της Anna Frost: «Δυστυχώς λόγω ενός τραυματισμού αποφασίσαμε με τον προπονητή μου Ν. Πολιά να μην τρέξω στον αγώνα. Βέβαια γι αυτό γνωρίζαμε από αρχές Νοέμβρη, διότι το πρόβλημα υπήρχε πριν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών. Σαφώς και δεν ήταν εύκολη απόφαση και πάρθηκε έπειτα από τις συμβουλές του γιατρού που με παρακολουθεί και του φυσικοθεραπευτή αντίστοιχα...

Προτιμήσαμε λοιπόν να μην ρισκάρουμε μια πολύ σοβαρή υποτροπή, διότι για την νέα σεζόν έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα σχέδια, διεκδίκησης πλασαρισμάτων σε γνωστούς διεθνείς αγώνες με ανάλογο συναγωνισμό με αυτόν εδώ (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα...).

Όπως βρίσκομαι στο San Francisco και διάφορες ακόμα ενδιαφέρον υποχρεώσεις. Πάντα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική η ευκαιρία να βρεθώ με τα παιδιά από την διεθνή ομάδα μας αλλά και άλλους αθλητές από όλο τον κόσμο, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, να κάνουμε προπονήσεις μαζί κλπ.

Επίσης υπάρχει και η συνεργασία μας με το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης παπουτσιών της Salomon, όπου το πρώτο παπούτσι που θα βγει από αυτήν, θα κυκλοφορήσει μέχρι τον Μάρτιο στα καταστήματα στην Ελλάδα. Είναι ουσιαστικά ένα αγωνιστικό μοντέλο για City Trail, που ακούει στο όνομα Xseries S-Lab.

Αναφορικά με τον αγώνα, υπάρχουν αρκετοί αθλητές ικανοί για μια θέση στην πρώτη 3άδα. Προσωπικά, πέραν από τους Αμερικάνους, θεωρώ ότι θα πάει αρκετά καλά ο Michel Lanne από την ομάδα μας, ο οποίος δείχνει σε αρκετά καλή κατάσταση... Επί πρόσθετα οι πάντα υπολογίσιμοι και έμπειροι Tofol Castanyer και Ricky Lightfoot, μην σας κάνει εντύπωση αν βρεθούν μπροστά. Στις γυναίκες το τελευταίο νέο που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι η Anna Frost, η οποία μένει μαζί μας, επίσης λόγω ενός τραυματισμού δεν θα αγωνιστεί...»

 

Η διαδρομή του αγώνα θεωρείται αρκετά δρομική αφού στα 80 χιλιόμετρα απόσταση η θετική υψομετρική διαφορά μόλις και μετά βίας ξεπερνάει τα 3.000 D+ ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από χωματόδρομους και καλής ποιότητας μονοπάτια. Δείτε παρακάτω σε ένα κατατοπιστικό και όμορφο βίντεο του ultrasportslive.tv την περιγραφή της διαδρομής του αγώνα.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το καταπληκτικό roadbook του αγώνα!

 

Όπως αναφέραμε λοιπόν παραπάνω, δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα διεκδικήσουν κομμάτι από τα $30,000 που θα μοιραστούν στην πρώτη τριάδα αντρών/γυναικών ή από την δόξα της διάκρισης σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς αγώνες στο ετήσιο καλεντάρι. Στον αγώνα των αντρών ξεχωρίζουν οι Rob Krar, Sage Canaday, Dakota Jones, Dylan Bowman, Timothy Olson, Mike Foote, Mike Aish, Jorge Maravilla, Dave Mackey αλλά και οι Michel Lanne, Tofol Castanyer και Ricky Lightfoot όπως άλλωστε μας ανέφερε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος προηγουμένως.

 

Στις γυναίκες ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο μεγάλος μετά και τις αποχωρήσεις των Anna Frost και Caitlin Smith οπότε η μάχη της κορυφής θα παιχτεί ανάμεσα στις Stephanie Howe, Meggan Kimmel, Kami Semick αλλά και την Magdalena Boulet η οποία μπορεί να μην είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, παρόλα αυτά η 2η θέση της πέρυσι στον αγώνα σε συνδυασμό με το 2:26 ατομική επίδοση που έχει στον μαραθώνιο τις δίνουν αναμφισβήτητα μία θέση στα φαβορί.

 

Πέρυσι νικητές ήταν ο Rob Krar με 6.21.07 ενώ πρώτη γυναίκα τερμάτισε η Michele Yates με 7.21.53. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν είχαμε και ελληνική συμμετοχή στον αγώνα! Πιο συγκεκριμένα, το 2010 ο Νίκος Κωστόπουλος είχε μία αρκετά επιτυχημένη εμφάνιση στο 50 Mile Challenge τερματίζοντας 71ος γενικής και 9ος στην κατηγορία του με επίδοση 9.55.33!

 

O Rob Krar και η Michele Yates οι νικητές του αγώνα το 2013 | © iRunFar/Bryon Powell

 

Εκτός από τον κύριο αγώνα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, στα πλαίσια της διοργάνωσης διοργανώνονται και αγώνες 50χλμ, ορεινός μαραθώνιος, σκυταλοδρομία (marathon relay), ημιμαραθώνιος, 10χλμ, 5χλμ μην αφήνοντας κανέναν παραπονεμένο, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες δρομείς να απολαύσουν τις πανέμορφες διαδρομές που κινούνται πέριξ του San Francisco χαρίζοντας θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό ή στην φημισμένη γέφυρα Golden Gate.

 

Όλοι οι αγώνες της διοργάνωσης ξεκινούν το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου. Μην χάσετε την live μετάδοση του αγώνα από το iRunFar εδώ 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ