Krali Marko Trails, τρέξτε στα Χνάρια του βασιλιά Marko!

By 22 Ιουν 2016

Πάντα ένας αγώνας στο εξωτερικό έχει μία άλλη γοητεία αφού αυτό που μας ιντριγκάρει ως ανήσυχα όντα είναι το άγνωστο, το διαφορετικό, το αναπάντεχο. Μέχρι μερικά χρόνια πριν οι επιλογές μας κινούνταν λίγο έως πολύ στο τρίπτυχο Άλπεις – Κεντρική Ευρώπη – Β. Ιταλία. Εντυπωσιακά ταξίδια, εκπληκτικά μέρη με ένα όμως πρόβλημα: το οικονομικό σκέλος ενός τέτοιου ταξιδιού μπορεί πολλές φορές να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τον αρχικό σχεδιασμό μας. Ευτυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια, στις γειτονικές χώρες έχουν δημιουργηθεί επιλογές οι οποίες εκτός από ποιοτικές είναι και πιο προσιτές οικονομικά. Πρόσφατα παραδείγματα αγώνων που έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις αποτελούν το Cappadocia Ultra Trail στην Τουρκία και το 100 Miles Of Istria στην Κροατία. Στον χάρτη λοιπόν των επιλογών μπαίνει άλλη μία αξιόλογη πρόταση στα γειτονικά Σκόπια: Krali Marko Trails!

Ο βασιλιάς Marko – «ήρωας πάνω από όλους τους ήρωες» για τους Σκοπιανούς αποτελεί μία θρυλική φιγούρα. Εκατοντάδες λαϊκά παραμύθια, τραγούδια, μύθοι και θρύλοι έχουν εμπνευστεί από το μεγαλείο του όπως μαθαίνουμε διαβάζοντας λίγη από την ιστορία που έχει εμπνεύσει τον ίδιο τον αγώνα. Γεννημένος το 1335 αντιστάθηκε με σθένος στην Οθωμανική λαίλαπα που κατακτούσε τα πάντα στο διάβα της. Ο τελευταίος μίας γενιάς πριν την οριστική υποταγή στους Οθωμανούς, αντιστάθηκε με σθένος πριν πέσει ηρωικά στα βάρβαρα χέρια τους.

 

 

Οι χιλιοτραγουδισμένες πράξεις ανδρείας του βασιλιά Marko σε συνδυασμό με την καταπληκτική φύση που περιβάλλει το Prilep, κέντρο του βασιλείου του στα νότια της γείτονας χώρας, ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί ο Krali Marko Trails!

 

Το Prilep είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη των Σκοπίων με πληθυσμό περίπου 66.000 κατοίκων. Γνωστή ως η «πόλη κάτω από τους Πύργους του Marko» (Marko’s Towers – Markovi Kuli στα σλάβικα) όπως ονομάζονται οι ιδιαίτεροι πέτρινοι σχηματισμοί που δεσπόζουν από πάνω της, σχηματισμοί που θα θαυμάσουν και οι δρομείς του αγώνα και αποτελεί έναν παγκόσμιο προορισμό για τους οπαδούς του bouldering.

 

 

Η διοργάνωση με την απόφασή της να επιμηκύνει την διαδρομή των 64 χιλιομέτρων που μέχρι πέρυσι αποτελούσε το κύριο αγωνιστικό γεγονός και να την φτάσει στα 90 χιλιόμετρα με 4.300 μέτρα υψομετρικής διαφοράς κάνει μία προσπάθεια να διευρύνει τους ορίζοντές της τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο διεθνές προσκήνιο και να αποτελέσει πόλο έλξης δρομέων από όλη την Ευρώπη.

 

Το μονοπάτι του αγώνα (δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες) οδηγεί τους δρομείς διαμέσου μίας σειράς από χωριά, μοναστήρια και ιστορικά μνημεία ενώ όσοι τυχεροί δουν την ανατολή από την κορυφή Kozjak (1.284μ, το υψηλότερο σημείο του αγώνα) θα μείνουν με κομμένη την ανάσα. Τα ανέγγιχτα μονοπάτια της περιοχής Mukos, η κορυφή Edinak, η λίμνη Prelip αλλά και τα τεχνικά κατηφορικά μονοπάτια κάνουν τον Krali Marko Ultra Trail έναν αγώνα που αξίζει την προσοχή μας.

 


Ο Krali Marko Ultra Trail έχει λάβει πιστοποίηση από την ITRA δίνοντας 4 βαθμούς στην νέα κλίμακα αξιολόγησης (3 με την παλιά μέχρι φέτος) για όποιον ενδιαφέρεται να τρέξει κάποιον άλλον αγώνα στο εξωτερικό που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα.

 

Εκτός από τον μεγάλο αγώνα Krali Marko Ultra Trail, η διοργάνωση προσφέρει και άλλες 3 επιλογές έτσι ώστε να ικανοποιήσει όλα γούστα και τις ικανότητες:


- Kamena Baba Trail – 31K 1250D+ 
- Treskavec Trail – 16K 800 D+ 
- Παιδικός αγώνας 1χλμ

 

Επικοινωνήσαμε με τον τεχνικό υπεύθυνο της διοργάνωσης Igor Jovanovski για να μάθουμε περισσότερα για τον αγώνα της διπλανής πόρτας μας!


[Advendure]: Ποιο είναι το όνειρό σας για το Krali Marko Ultra Trail? Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε ποια ήταν η έμπνευση ή η αφορμή πίσω από τον αγώνα σας.

[Igor]: Πρώτα από όλα, ο Krali Marko Trails πρωτοξεκίνησε το 2011 σαν ένας μικρός αγώνας 16 χιλιομέτρων γύρω από το μοναστήρι Treskavec το οποίο «κρύβεται» πίσω από τους ιστορικούς βράχινους σχηματισμούς που ονομάζονται Markovi Kuli (Marko’s Towers) πάνω από την πόλη του Prilep. Ο ιδρυτής του αγώνα Trajce Pankovski πράγματι εμπνεύστηκε τόσο από την ιστορία του μέρους, όσο και από το ιδιαίτερο τοπίο που σχηματίζουν οι βράχινοι σχηματισμοί που βρίσκονται διάσπαρτοι στην οροσειρά. Αυτή η μεριά του βουνού αποτελεί και υποψήφιο προορισμό Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μπορείτε και εσείς να θαυμάσετε το τοπίο μέσα από φωτογραφίες, τοποίο το οποίο αποτελεί και παγκόσμιο προορισμό bouldering.

Το όνειρό μας ήταν ένας νέος και πολλά υποσχόμενος αγώνας ο οποίος θα ενέπνεε τους δρομείς βουνού της χώρας μας και θα τους έδινε την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το θαυμάσιο αυτό μέρος.

 


[Advendure]: Το ιστορικό υπόβαθρο ενός αγώνα, η ομορφιά της περιοχής αλλά και οι δύσκολες προκλήσεις είναι τα κύρια συστατικά που ελκύουν τους δρομείς βουνού. Τι από αυτά προσφέρει ο Krali Marko Ultra Trail?

[Igor]: Όπως ίσως διαβάσετε, υπάρχει πολλή Ιστορία πίσω από τον τόπο. Ο αγώνας «κουβαλάει» το όνομα του βασιλιά Marko, τελευταίου βασιλιά πριν την έλευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι ηρωικές πράξεις του οποίου έγιναν τραγούδια και θρύλοι που φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας. Το ρόπαλό του άλλωστε έγινε και το κεντρικό σχέδιο του λογοτύπου μας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ιστοσελίδα μας στο σχετικό τμήμα. Εκτός από την ιστορία του βασιλιά Marko όμως, ενδιαφέρον υπάρχει και πίσω από άλλα ιστορικά μνημεία από τα οποία θα περάσουν οι δρομείς του αγώνα, όπως το μοναστήρι Treskavec του 12ου αιώνα, ο ναός του Αγίου Μιχαήλ του Αρχάγγελου, το Varosh και το St. Prisad βαθιά χωμένα στο βουνό Babuna. Όλες αυτές οι τοποθεσίες βρίσκονται στο μεγάλο οροπέδιο Pelagonija το οποίο προσφέρει μερικές φανταστικές εικόνες.

 

 

[Advendure]: Φαντάζομαι θα υπάρχουν αρκετοί δρομείς που θα τρέξουν για πρώτη φορά φέτος στον αγώνα (ελπίζουμε και μερικοί έλληνες!), άλλωστε η διαδρομή για πρώτη φορά ανέβηκε στα 90 χιλιόμετρα. Υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην διαδρομή ή οτιδήποτε πρέπει να προσέξει κάποιος;

[Igor]: Το πιο τεχνικό κομμάτι της διαδρομής του αγώνα εκτυλίσσεται γύρω από την κορυφή Kozjak, το υψηλότερο σημείο του αγώνα όπου οι δρομείς θα συναντήσουν ένα αρκετά πετρώδες τερέν. Υπάρχει μόνο ένα μικρό κομμάτι χωματόδρομου και 2 μόλις χιλιόμετρα ασφάλτου. Τα υπόλοιπα είναι απλά απολαυστικά μονοπάτια!

 

[Advendure]: Το τρέξιμο βουνού και το ultra trail γνωρίζουν μία ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες δρομείς όλων των δυνατοτήτων τρέχουν σε εκατοντάδες αγώνες όλων των δυσκολιών ανά την υφήλιο. Γιατί θα διάλεγε κάποιος τον Krali Marko Ultra Trail σαν έναν φθινοπωρινό αγώνα – στόχο;

[Igor]: Αυτό που λες πράγματι είναι αλήθεια! Από την εμπειρία μου και από όσα γνωρίζω για τους αγώνες της Βαλκανικής χερσονήσου, ο Krali Marko είναι κατά κάποιο τρόπο ιδιαίτερος όσον αφορά το πνεύμα, το περιβάλλον τοπίο, την φυσική ομορφιά και την παράδοση, τα οποία προσπαθεί να δέσει αρμονικά και να προσφέρει στον δρομέα – επισκέπτη. Ο Krali Marko θα έλεγα ότι είναι ένας αγώνας αντίστοιχος του Olympus Marathon στην Ελλάδα, και στην χώρα μας είναι ο μοναδικός μεγάλος αγώνας με μακρά και ιδιαίτερη παράδοση.


[Advendure]: Σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και γιατί όχι, να υποδεχθείς και μερικούς έλληνες δρομείς!

[Igor]: Εγώ σας ευχαριστώ θερμά και σας περιμένουμε να ανταμώσουμε στα χνάρια του βασιλιά Marko!

 

Οι αγώνες του Krali Marko Trails διεξάγονται το Σαββατοκύριακο 24-25 του Σεπτέμβρη και οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την καλαίσθητη ιστοσελίδα της διοργάνωσης http://kmt.mk/en/

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ