Αρχική>Αγώνες>MOUNTAIN>Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2016: Σαν παλιό εξαιρετικό κρασί!


Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2016: Σαν παλιό εξαιρετικό κρασί! Προτεινόμενο

Έχοντας τρέξει τελευταία φορά στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα το 2010, έξι ολόκληρα χρόνια πριν, φτάσαμε μαζί με τον Τάκη στο Λιτόχωρο με πολλές όμορφες μνήμες, εξαιρετικά ευχάριστη διάθεση, αλλά και μεγάλες προσδοκίες, μιας και η διαδρομή άλλαζε σε μεγάλο βαθμό φέτος χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά και κάποια πανέμορφα μονοπάτια που ήδη γνώριζα από τις συμμετοχές μου στο Lost Trail αλλά και στον Olympus Mythical Trail. Όσες φορές όμως και να έχεις τρέξει κάποια μονοπάτια, η ολοκλήρωση τους σε μια μοναδική αγωνιστική διαδρομή μπορεί να αποφέρει εκπλήξεις. Και αυτό ακριβώς έγινε καθώς η διαδρομή του αγώνα “ξεδιπλωνόταν” μπροστά στα μάτια μου.

Την παγωνιά, το κρύο, την λάσπη, την καθαρά χειμωνιάτικη φύση των φυλλοβόλων που γεμάτα υγρασία δεν άφηναν τις αχτίδες του ήλιου να φτάσουν χαμηλά, τις μικρές περιστασιακές χιονούρες της Ανήλιας πλευράς του Ενιπέα που διέσχιζε το πρώτο μισό της διαδρομής, τις διαδέχτηκε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό στο δεύτερο – και καινούργιο – τμήμα του αγώνα, με πεύκα και έλατα να αλλάζουν εντελώς το σκηνικό, με μονοπάτια γεμάτα βελόνες και ξερά από το διάχυτο φως του ήλιου που έλουζε την προσήλια πλευρά του φαραγγιού. Ένας αγώνας μέσα στον χειμώνα που όμως θαρρείς πως “διέσχιζε” δυο εποχές! Χειμώνα και Άνοιξη! Μεγάλη έκπληξη, και μαγικές εικόνες που μας έδωσε την δυνατότητα να τις χαρούμε η νέα σχεδίαση της διαδρομής που αποδίδει πραγματικά το μεγαλείο της φύσης του φαραγγιού του Ενιπέα, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν είναι στατικό, αλλά αλλάζει συνεχώς και έχει τεράστια ποικιλομορφία.

 

 

Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής έδιναν την δυνατότητα να “ανοίξει” όσο περισσότερο γινόταν το “ποτάμι” των 527 δρομέων, πριν μπουν στο έντονα ανηφορικό μονοπάτι που οδηγούσε στην Γκόλνα. Στην κορυφή της Γκόλνας, αλλά και σε πολλά μπαλκόνια της διαδρομής η θέα ήταν απίστευτη. Είτε προς τις χιονισμένες κορυφές του βουνού των Θεών, είτε προς την θάλασσα και το Λιτόχωρο, είτε προς την απέναντι πλευρά του φαραγγιού του Ενιπέα. Η καταπληκτική διαύγεια της ηλιόλουστης χειμωνιάτικης μέρας το επέτρεπε αυτό και ίσως οι καιρικές συνθήκες να ήταν οι καλύτερες από ποτέ στα 10 χρόνια του αγώνα. Μια μικρή χάρη των Θεών του Ολύμπου για τα γενέθλια του αγώνα; Ποιος ξέρει …

 

 

Φυσικά δεν είναι καινοτομία να πούμε ότι η ομορφιά της διαδρομής του Χειμωνιάτικου Ενιπέα είναι συγκλονιστική. Βελανιδιές, πλατάνια, οξιές, πεύκα, έλατα, βράχια και γκρεμοί, το ορμητικό ποτάμι, η θέα, η εναλλαγή τοπίων και εικόνων είναι εντυπωσιακή. Πάντα είχε αυτό το στοιχείο ο αγώνας, και είναι ο πιο σοβαρός λόγος για τον οποίο ψηφίζεται ως ο δημοφιλέστερος μικρός αγώνας ορεινού τρεξίματος στις ετήσιες ψηφοφορίες του Advendure. Η αλλαγή όμως της διαδρομής με την προσθήκη πανέμορφων νέων μονοπατιών, που εκτός από την ομορφιά τους αποδίδουν πραγματικά μια κυκλική διαδρομή του Ενιπέα - πλήρως αντιπροσωπευτική του ονόματος του αγώνα – πραγματικά τον ολοκλήρωσε και τον ανέβασε πολλά επίπεδα ψηλότερα. Ένα μωσαϊκό μονοπατιών που “ανακαλύφθηκαν”, δουλεύτηκαν και συντηρούνται από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και “εργάτες” αγώνων στο πέρασμα των χρόνων, δείχνοντας το τεράστιο κέρδος που μπορεί να έχει μια περιοχή από την συνεργασία και την εφευρετικότητα των ανθρώπων που νοιάζονται για την ανάδειξη των μονοπατιών της. Σαν κοινότητα του ορεινού τρεξίματος τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σε όλους και σε κάθε χρονική στιγμή, πόστο και διοργάνωση για την οποία δούλεψαν ή δουλεύουν.

 

 

Το μόνο σημείο της διαδρομής που θα προτείναμε να αλλάξει, είναι ακριβώς στο σημείο προς το τέλος, που οι αθλητές βγαίνουν στην άσφαλτο από την κοίτη του Ενιπέα λίγο μακρύτερα από το κοιμητήριο του Λιτοχώρου. Είναι το σημείο στο οποίο ακολούθησε λάθος πορεία ο Γιώργος Διαλεκτός. Αντί να ακολουθεί η διαδρομή τον χωματόδρομο, θα προτείναμε να ακολουθήσει για λίγο το Ε4 και μετά το πανέμορφο μονοπάτι παράλληλα και πάνω από τον χωματόδρομο, το οποίο χρησιμοποιεί και ο Olympus Marathon, μέχρι να πέσει στο λιβάδι και στο τελευταίο 1.5Km μέσα στο χωριό μέχρι τον τερματισμό. Θα αυξήσει ελάχιστα το μήκος του αγώνα, αλλά θα αυξήσει ταυτόχρονα το ποσοστό μονοπατιού και μάλιστα με ένα εξαιρετικά όμορφο τμήμα διαδρομής.

 

Εξαιρετική η δουλειά καθαρισμού των μονοπατιών, αλλά και η σήμανση με ταμπέλες και κορδέλες έργου σε όλο το μήκος, με μόνο “κενό” σημείο αυτό που προαναφέραμε και έφερε την ανακατωσούρα στον τερματισμό των τριών πρώτων αθλητών. Η χρήση ανθρώπων δεικτών – που υπήρχαν πάντως όταν προσωπικά πέρασα από το σημείο – είναι σημαντική σε τέτοια σταυροδρόμια. Μας έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η σήμανση με έντονο πορτοκαλί χρώμα πολλών επικίνδυνων σημείων (πέτρες, κλαδιά, κορμοί κτλ…) που προεξείχαν και μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση.

 

 

Η ασφάλεια είναι εξαιρετικής σημασίας σε αγώνες ορεινού τρεξίματος και μάλιστα όταν αυτοί διεξάγονται σε χειμερινές συνθήκες με ιδιαίτερα γλιστερό έδαφος και πιθανότητα πτώσεων και τραυματισμών. Υπήρχαν πάρα πολλοί διασώστες στην διαδρομή, ίσως οι περισσότεροι που έχουμε δει σε αγώνα! Στο θέμα της ασφάλειας λοιπόν η διοργάνωση παίρνει εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, ενώ αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα διασωστών για το έργο της. Είναι πάντα πολύτιμο.

 

Ο σταθμός ανεφοδιασμού στο Μοναστήρι έφερε όπως πάντα την σφραγίδα του μοναδικού Δημήτρη Βενετικίδη. Με το κέφι του και την ντουντούκα του ξεσήκωνε τους πάντες και κυρίως τους αθλητές που πλησίαζαν τον σταθμό και άκουγαν το όνομα τους από αυτόν αλλά και την προτροπή να ανεφοδιαστούν καλά από την μεγάλη ποικιλία φαγώσιμων που είχε ο σταθμός. Πολύ σημαντικό να έχεις σε τέτοια πόστα έναν άνθρωπο με την ιστορία, το αγωνιστικό παρόν αλλά και την διάθεση και το κέφι του Δημήτρη. Ο σταθμός ήταν πολύ σωστά τοποθετημένος, οριοθετούσε ουσιαστικά το δεύτερο μισό της διαδρομής, ενώ όπως πολύ σωστά μου είχε πει η κ. Ευαγγελία Νίκα την προηγούμενη ημέρα από τον αγώνα, το νέο μονοπάτι γύρω από το μοναστήρι ήταν όντως πανέμορφο. Η προσθήκη δεύτερου μικρότερου σταθμού στην Ζηλνιά ήταν πολύ θετική και οι εθελοντές και εκεί όπως και στο μοναστήρι είχαν μεγάλο κέφι και ενίσχυαν την προσπάθεια των αθλητών. Γενικά, εξαιρετική η δουλειά των εθελοντών σε όλα τα πόστα.

 

O Δημήτρης Βενετικίδης επί το έργον!O Δημήτρης Βενετικίδης επί το έργον! 

Την προηγούμενη του αγώνα, μαζί με άλλους έμπειρους αθλητές και διοργανωτές και έχοντας εμπειρία από ολόκληρη σχεδόν την διαδρομή, αλλά τμηματικά, κάναμε προγνώσεις για μια επίδοση του νικητή γύρω στο 1.50. Μας φαινόταν σημαντικά πιο εύκολη η διαδρομή από την προηγούμενη χάραξη, λόγω μικρότερου μήκους και υψομετρικής. Η πραγματικότητα έδειξε ότι ήταν λίγο ευκολότερη, αλλά όχι όσο περιμέναμε, παρά την προσθήκη μεγαλύτερου τμήματος ασφάλτου και χωματόδρομων. Μια αιτία ήταν το ιδιαίτερα γλιστερό έδαφος του πρώτου μισού, αλλά και οι συνεχείς εναλλαγές ανηφοροκατηφόρας στο δεύτερο κομμάτι που αποσυντόνιζε τον ρυθμό, περισσότερο από τις παρατεταμένες ανηφοριές ή κατηφοριές. Ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας έγινε λοιπόν λίγο πιο εύκολος, αλλά διατήρησε το δύσκολο χαρακτήρα της διαδρομής του σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

 

Όμορφη και ζεστή η ατμόσφαιρα στους τερματισμούς αλλά και στις απονομές, με έντονη μουσική αλλά και πολύ κόσμο να παρακολουθεί και να χειροκροτεί μέχρι και τον τερματισμό του τελευταίου αθλητή. Η ζεστή σούπα μετά τον τερματισμό ήταν βάλσαμο, ενώ η διοργάνωση πρόσφερε και μανταρίνια στους αθλητές που τερμάτιζαν. Πολύ όμορφο το μετάλλιο και πολύ χρήσιμο το fleece λαιμού για τον χειμώνα που έχει μπει για τα καλά, που αποτελούσε το δώρο της διοργάνωσης. Οργανωτικά, η βοήθεια των χορηγών που αγκάλιασαν τον αγώνα, της Under Armour, της WIND και φυσικά της ομάδας του Runner Store απέδωσε καρπούς και αναβάθμισε τον αγώνα. Φέτος πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά και έκθεση προϊόντων ορεινού τρεξίματος από κορυφαία brands και καταστήματα του χώρου, αναβαθμίζοντας έτσι το αγωνιστικό διήμερο. Η επιλογή κάποιου εσωτερικού χώρου για το στήσιμο της expo ίσως δώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την ενισχύσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

 

 

Στο αγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος της Salomon Hellas, μόλις μια εβδομάδα μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στο The North Face Endurance Challenge 50 Miles στο San Francisco, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κάνοντας μια άνετη κούρσα, με επίδοση 2.01.02. Δεύτερος τερμάτισε ο πολύ ανερχόμενος Δημήτρης Σελέτης της Kasimis Training με επίδοση 2.01.42, ενώ τρίτος κατατάχτηκε ο σταθερά σε ψηλές στροφές Αλέξανδρος Καμπουρόπουλος της Odlo/La Sportiva με επίδοση 2.05.38, μετά την ποινή 10 λεπτών που επέβαλε η διοργάνωση στον Γιώργο Διαλεκτό που τερμάτισε πρώτος, αλλά άθελά του είχε χάσει την διαδρομή και ακολούθησε μικρότερη απόσταση μέσα στο Λιτόχωρο. Στις γυναίκες, η εξαιρετική Δήμητρα Μπίκα στην πρώτη της εμφάνιση με την Salomon Hellas ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με επίδοση 2.35.19. Δεύτερη τερμάτισε η Μαρία Μαλάι της myathlete/Odlo-LaSportiva με επίδοση 2.36.24, δείχνοντας ότι βρίσκει τον καλό της εαυτό, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η πάντα σταθερή σε υψηλές επιδόσεις Anna Katarzina Cekoska της Kasimis Training με επίδοση 2.38.57. Τα συνολικά αποτελέσματα του Χειμωνιάτικου Ενιπέα 2016 μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 


Για πρώτη φορά φέτος έγινε στα πλαίσια του Χειμωνιάτικου Ενιπέα και ένας μικρότερος αγώνας, το Melindra Trail, μήκους 5Km και +170 μέτρων θετικής υψομετρικής. Συμμετείχαν 135 αθλητές, με σκοπό να γνωρίσουν το ορεινό τρέξιμο νέοι αθλητές, έχοντας εικόνες από την παραποτάμια περιοχή του Ενιπέα και τα μονοπάτια του Ολύμπου. Νικητής στους άντρες ήταν ο Κώστας Σασάκαρος με επίδοση 25.00, δεύτερος ο Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος της king Shoes με επίδοση 25.03, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Πολυμέρης Κουλιάνος σε χρόνο 27.18. Στις γυναίκες η πρώτη νικήτρια μας εντυπωσίασε όχι μόνο με την επιδοση της αλλά και … με την ηλικία της! Η μόλις 8 ετών Μάρθα Γιδουλίδου, τρέχοντας με την συνοδεία του πατέρας Σταύρου, κέρδισε την πρώτη θέση με επίδοση 31.54! Δεύτερη τερμάτισε η Χριστίνα Σύρου των Free Runners με επίδοση 32.42 και τρίτη η Βασιλική Κουκουβίτου της Kasimis Training με επίδοση 32.55. Τα συνολικά αποτελέσματα του Melindra Trail 2016 μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

 

Σημαντική στιγμή ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2016 και για τον Γιώργο Φώτογλου, ο οποίος ολοκλήρωσε με τον αγώνα αυτό - πετυχημένα και με εξαιρετικές επιδόσεις - το Olympus Grand Slam project, το οποίο ξεκίνησε με τον Olympus Marathon 2016. Η αποτίμηση του Γιώργου για την συναισθηματική του συμμετοχή στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα 2016, αλλά και οι σκέψεις του για ολόκληρο το project του, αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο άρθρο του στο Advendure, το οποίο ήταν χορηγός επικοινωνίας της προσπάθειας του.

 

 

Δέκα χρόνια πέρασαν από εκείνη την πρώτη “συνάντηση φίλων του ορεινού τρεξίματος” στον Όλυμπο. Το κουβάρι του χρόνου κύλισε, το ορεινό τρέξιμο γιγαντώθηκε και αναβαθμίστηκε ποιοτικά σε απίστευτο βαθμό σαν άθλημα, αλλά αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι η παρείστικη διάθεση αυτής της χειμωνιάτικης συνάντησης πριν τα Χριστούγεννα στο βουνό θρύλος της χώρας μας παραμένει η ίδια. Δεν άλλαξε, δεν νοθεύτηκε, δεν μπαγιάτεψε. Παρά τον έντονο συναγωνιστικό χαρακτήρα ενός δυνατού αγώνα και το πλήθος των αθλητών. Και δείχνει τον δρόμο για ακόμη καλύτερα πράγματα, τα οποία είναι στο χέρι όλων μας να τα πετύχουμε, ενθουσιώδεις, αλλά και ενωμένοι και δημιουργικοί.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Wind Running Team

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Σχόλια   

 
+9 0 # Δημήτριος Ζαφειρόπουλος 16-12-2016 09:37
To μεγαλύτερο ευχαριστώ το οφείλουμε σε εκείνον που "μετανάστευσε" στους πρόποδες του Ολύμπου και άνοιξε τα μάτια σε πολλούς...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Tecnica Supreme Max 3.0: Σχεδιασμένο για πολλά ξε ...

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 24/07/2017 08:33
  Bάπτισμα του πυρός με 15 χλμ χθες για το SUPREME MAX 3.0. Πρώτες εντυπώσεις σχεδόν άριστες. Τρέξιμο σε ποικιλόμορφο τεραίν (ομαλός μαλακός χωματόδρομος, σκληρό μονοπάτι με πολλές και μυτερές πέτρες, μονοπάτι με πευκοβελόνες). Η σόλα δεν αφήνει να αι ...

  Ολόκληρο...

   
 • Hoka One One 2017: Mafate Speed 2, Clifton 3, Spe ...

  οτι θες, 20/07/2017 15:06
  το speedgoat απλά ακατάλληλο και λίγο βάρκα για τα πετρώδη τερέν της Ελλάδας... η σόλα καταστράφηκε μετά από περίπου 200 χιλιόμετρα συνολικής προπόνησης-αγών ων
   
 • ITRA / ΗΠΑ: Παιχνίδια εξουσίας και Ουδέν Κακόν Αμ ...

  Κωνσταντίνος Χατζηθωμάογλου, 12/07/2017 15:13
  Πολύ καλή ανάλυση Τάκη. Σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης, το κρίνω θετικά, αλλά μένει να φανεί αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ITRA ή του αθλήματος. Οι αξιολογητές θα έχουν τη δυνατότητα να βαθμολογούν τον αγώνα μεν αλλά και η ITRA να "εμπορεύεται" ...

  Ολόκληρο...

   
 • Olympus Marathon 2017: "Δεν ξέρω τίποτα"

  Πέτρος Αυτζόγλου, 10/07/2017 12:07
  :-) συγχαρητήρια παλίκαρε!!! Μπράβο και για το άρθρο σου... :-)
   
 • Transpyrenea 2016: Αγώνας διαχείρισης συναισθημάτ ...

  Ζηνοβία Τσιγαρίδου, 06/07/2017 11:58
  Το κείμενο είναι τόσο παραστατικό που επιτυγχάνει να φανταστούμε τη δύσκολη πορεία για αυτό το καταπληκτικό επίτευγμα. Ξεχωριστές στιγμές, μοναδικά αισθήματα, και σίγουρα δε μπορούμε ούτε να ονειρευτούμε το κουράγιο και την προσπάθεια που απαιτεί η ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Aγώνες ορεινού τρεξίματος και Διεύθυνση Δασών (2 Δημοσιεύσεις)
  • Για να γελάσουμε και λίγο, στην 5η παράγραφο γράφει: "...κάνουν αλόγιστη χρήση των υφιστάμενων υποδομών προκαλώντας -αν όχι καταστροφή- σίγουρα επιβάρυνση στη βλάστηση διαφοροποιώντας τη σύνθεσ
  • skiritis73
  • 24/07/2017 12:19
  • Suunto Ampit 3 Peak HRM Black (1 Δημοσιεύσεις)
  • IMG_20170720_163631.jpg IMG_20170720_163639.jpg IMG_20170720_163631.jpg Suunto Ampit 3 peak HR Black Σε άριστη κατασταση με όλα τα παρελκόμενα στο κουτι.(Φορτιστης-Ζωνη καρδιακών παλμών) Εξτρ
  • stkark
  • 20/07/2017 22:40
  • πωλουνται (1 Δημοσιεύσεις)
  • παπουτσια north face ultra endurance No 47.φορεμενα μια φορα σε βολτα.και ενα trail bag kalenji 9/14 αχρησιμοποιητο.80e τα παπουτσια και 25e το σακιδιο.εποικινωνια goulasdim@yahoo.gr
  • belles
  • 19/07/2017 21:34
  • Δρομέας... ετών 101! (1 Δημοσιεύσεις)
  • Το μυστικό της Τζούλια Χόκινς . Ατομα σαν την Julia Hawkins τα βλέπουμε σπάνια στην εποχή μας. Το να είσαι 100 ετών και να αποτελείς θαύμα, να έχεις την δυνατότητα να μετακινείσαι και να τρέχεις, ε
  • stibens1967
  • 19/07/2017 16:07

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Solé και Orgué οι νικητές στον 20ο επετειακό …

Solé και Orgué οι νικητές στον 20ο επετειακό Dolomites Sky Race - Ελληνικές συμμετοχές στον αγώνα

Ανέκαθεν ο Dolomites Sky Race ήταν μία πρόκληση για χιλιάδες skyrunners ανά τον κόσμο. Ένας από τους πιο κλασικούς αγώνες βουνού στον κόσμο, με τεράστια παράδοση και ιστο...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration