Αρχική>Αγώνες>MOUNTAIN>ΑΘΛΟΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 2017: Ο καθαρόαιμος αγώνας βουνού!


ΑΘΛΟΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 2017: Ο καθαρόαιμος αγώνας βουνού!

Τα λένε Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα και βρίσκονται  ακριβώς εκεί  που χτυπά η καρδιά των ελληνικών Άλπεων, στην οροσειρά της  Πίνδου. Απόκρημνες ορθοπλαγιές, μυτερές και περήφανες κορυφές, ασβεστολιθικές κόψεις σα μαχαίρια που ούτε το χιόνι δεν καταφέρνει  να σταθεί, αρχέγονα δάση ερυθρελάτης αλλά και μικτά δάση βελανιδιάς, πεύκων και φυλλοβόλων να φιγουράρουν κάτω από την αλπική ζώνη, σπάνια χλωρίδα και πανίδα που ζει ανάμεσα σε σάρες, βαθύσκιωτα φαράγγια και ρέματα με κρυστάλλινα νερά που κατεβαίνουν από τους πολυάριθμους και πανύψηλους καταρράκτες, παραδοσιακά ηπειρώτικα κεφαλοχώρια των Μελισσουργών, των Πραμάντων, των Κτιστάδων, των Αγνάντων και του Καταρράκτη, τοξοτά γεφύρια του Αράχθου, πετρόκτιστα και άριστα δεμένα με το φυσικό τοπίο που δεν τα αγγίζει ούτε ο χρόνος ούτε ο πολιτισμός. Σε αυτόν το παρθένο τόπο εξελίσσεται για 16 συνεχόμενα χρόνια ένας γνήσιος αγώνας ορεινού τρεξίματος, από τους ομορφότερους, παλαιότερους  και δυσκολότερους της Ελλάδας, ο Άθλος των Τζουμέρκων.

 

Φτάνοντας στα πανέμορφα Άγναντα μας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και πολλά ζεστά χαμόγελα  η Μαρίνα Αναστασίου και ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος, οι εμπνευστές της διοργάνωσης και του Κέντρου  Άθλησης και Αναψυχής, ενός πανέμορφου χώρου δίπλα στο Γυμνάσιο του χωριού, στον οποίο είναι αποτυπωμένο το όραμα και η φιλοσοφία δύο ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πόλη για να εγκατασταθούν  στο βουνό για να αφιερωθούν  με πολύ κόπο και μεράκι σε δραστηριότητες  όπως τοξοβολία, αναρρίχηση, ποδήλατο, ορειβασία και φυσικά …αγώνες ορεινού τρεξίματος με φόντο τι άλλο από τα Τζουμέρκα!

 

 

Μετά από τις πρώτες χειραψίες και την κουβέντα για την κοινή μας τρέλα και φιλοσοφία ακολουθεί η παραλαβή του αθλητικού νούμερου από την γραμματεία. Μιλάμε για τον Τ.U.M.A.R. (Tzoumerka Ultra Marathon Adventure Race) τον μεγάλο αγώνα των 48χμ και των 2800μ θετικής υψομετρικής, τον ένα εκ των τριών της διοργάνωσης και πιο σκληροτράχηλο (ο ι υπόλοιποι είναι ο T.H.M.A.R. των 22χμ με 1.280μ θετική υψομετρική διαφορά και ο Τ.M.S.R. των 10χμ με 510μ θετική υψομετρική). Στη συνέχεια ακολουθεί η λεπτομερέστατη τεχνική ενημέρωση των διαδρομών και αμέσως φαγητό (μακαρονορυζουδατανθρακωση) και ξεκούραση για το εγχείρημα του επόμενου πρωινού.

 

 

Ξυπνητήρι στις 5:30 με πλουσιο πρωινό, wc, ένδυση, τακτοποίηση του vest και μέσα σε λίγα λεπτά στην αφετηρία του αγώνα για ζέσταμα στους 5 βαθμούς Κελσίου μαζί με περίπου 40 επίσης αποφασισμένους και τρελούς συναθλητές. Το κλίμα ετοιμοπόλεμο, η μουσική στην τσίτα και η Μαρίνα στο μικρόφωνο 5,4,3,2,1 καλή διασκέδαση και καλό τερματισμό! Η διαδρομή κινείται αρχικά στο χωριό των Αγνάντων  κ αμέσως  μπαίνει σε ανήλιο δασικό μονοπάτι που ακολουθεί ανοδική πορεία για να σε οδηγήσει σε ξέφωτο του ελατοδάσους με απίστευτη πανοραμική θέα του βουνού, για να φτάσει έπειτα από 8χμ έξω από το γραφικό χωριό του Καταρράκτη  στον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού. Νερά, ισοτονικά, μπανάνες, πατάτες βραστές και αλμυρά κράκερ πυροδοτούν την ενέργειά μας και ενισχύουν τις αποθήκες της για αυτό που θα ακολουθήσει.

 

 

Στη συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι κινούμενοι προς το καταφύγιο του Καταρράκτη. Μπαίνουμε επισήμως στην αλπική ζώνη και όσο περνά η ώρα η πανοραμική θέα μεγαλώνει επιτρέποντας μας να βλέπουμε το Ιόνιο πέλαγος από τη μία ενώ από την άλλη να ξεπροβάλλει εμπρός μας η χιονισμένη και επιβλητική χαρακτηριστική κορυφή του Καταφιδίου ...διπλή θέα που κόβει την ανάσα!

 

Η θερμοκρασία κατεβαίνει καθώς ανεβαίνουμε και το παγωμένο αεράκι που κατεβαίνει απαλά από το βουνό μας υποχρεώνει να κινούμαστε με γάντια και αντιανεμικό. Μπροστά μας αρχίζουν και εμφανίζονται και οι πρώτες 3 χιονούρες … Απρίλης μήνας και ζούμε την συνύπαρξη δυο εποχών! Στις παγωμένες χιονούρες έχει σκαφτεί το μονοπάτι και υπάρχουν τοποθετημένες πέτρες για πιο ασφαλή πατήματα. Πάνω από όλα η ασφάλεια και πριν τελειώσει η σκέψη αυτή  συναντούμε τους υπέροχους ανθρώπους της Διασωστικής ομάδας που προσέχουν κάθε μας βήμα!

 

 

Μετά το πέρασμα από το σταθμό ανεφοδιασμού του καταφυγίου αρχίζει η καθοδική μας πορεία προς τον Μακρύκαμπο, γυμνή αλπική πλαγιά, η σήμανση σχολαστική, πυκνή και άψογη καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής μας.    Ο επόμενος σταθμός ανεφοδιαμού μας βρίσκει στην θέση Ανάληψη και στη συνέχεια ανοδική πορεία από την περιοχή Ελατιές.

 

Μπροστά μας προβάλλουν οι πρώτες σάρες, με νταμάρια που δυσκολεύουν πολύ την ανάβασή μας. Η κούραση πλέον αρχίζει να γίνεται αισθητή… η μόνη αποζημίωση το εκπληκτικό τοπίο της Στρογγούλας  …κάθετοι , συμπαγείς και ανυπέρβλητοι ασβεστόλιθοι που καταλήγουν σε σάρες οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν τη θέση τους στο απέραντο ελατοδάσος. Θα περάσουμε από όλα και θα τα πατήσουμε όλα και με αυτή τη σκέψη παίρνει κουράγιο η βαριά ανάσα μας. Απίστευτη ποικιλία πεδίου: δασικά μονοπάτια, αλπική ζώνη, αλπικά λιβάδια, διάσελα, σάρες, φαράγγια, ρέματα, δασικοί χωματόδρομοι και καταρράκτες και αυτό είναι που κάνει τον Άθλο των Τζουμέρκων τόσο μοναδικό και τόσο δύσκολο!

 

 

Έπειτα από δύσκολες και κοπιαστικές αναβάσεις-καταβάσεις, το μονοπάτι κυκλώνοντας την Στρογγούλα μας οδηγεί στο καταφύγιο των Πραμάντων. Μια ανάσα, δυο λόγια με τις κοπέλες του σταθμού, ανεφοδιασμός και πάμε ολοταχώς για τον καταρράκτη πάνω από τους Μελισσουργούς. Η ανοδική πορεία σε βραχώδες πεδίο μουδιάζει τα πόδια μας όμως ο ήχος του καταρράκτη και το εντυπωσιακό του μέγεθος μας κάνει να ξεχάσουμε τα πάντα. Λίγες φωτογραφίες και αρχίζουμε την κάθοδο για το καταφύγιο των Μελισσουργών αφήνοντας την αλπική ζώνη και μπαίνοντας ξανά σαν τους λύκους στο δασικό κομμάτι.

 

 

Το δασικό μονοπάτι  μαλακό και γρήγορο, με απότομες στροφές  γρήγορα μας οδηγεί στο καταφύγιο όπου αναπάντεχα συναντούμε έκπληκτοι πολύ καλούς φίλους. Ενυδάτωση, φωτογραφίες, γέλια, κουράγια και ξεκινάμε πάλι ανάβαση  προς την πηγή της μονής της Αγίας Παρασκευής μέσα πάντα από το ελατοδάσος. Στο σταθμό ανεφοδιαζόμαστε για ακόμη μια φορά, φωτογραφιζόμαστε από τον πανταχού παρόντα Νίκο Οκκά και μαζεύουμε τα κουράγια μας για τη συνέχεια. Η διαδρομή μας σκαμπανεβάζει αενάως κάτι που σαφέστατα καταπονεί το μυϊκό μας σύστημα …χωρίς μαγνήσιο δε απλά πεθαίνεις στα Τζουμέρκα!

 

Έχοντας  διανύσει 40χμ περίπου εναλλάσουμε την κίνησή μας σε δασικό μονοπάτι και σε δασικό χωματόδρομο. Μπορούμε πλέον να αντικρύσουμε τα Άγναντα και παίρνοντας κουράγιο κρατάμε τις λιγοστές  δυνάμεις που μας έχουν μείνει για την τελευταία ανηφοριά πριν τον πολυπόθητο τερματισμό.

 

 

Η θερμοκρασία έχει ανέβει, μεσημέρι πια, τα πόδια έχουν βαρύνει και το κορμί πονά αδιάκοπα μέχρι που ακούμε στο μικρόφωνο τη φωνή της Μαρίνας! Σε 3 λεπτά φτάνουμε στον τερματισμό όπου δεχόμαστε θερμή υποδοχή και χειροκρότημα από τη διοργάνωση, τους φίλους και τους επισκέπτες. Το κλίμα που επικρατεί είναι πραγματικά απερίγραπτο …όλος ο κόσμος μια παρέα που όσο ξένος κι αν είσαι γίνεσαι ένα μαζί του και δεν μπορείς παρά να ανανεώσεις το ραντεβού σου για την επόμενη χρονιά.

 

Το  μυστικό της συνταγής είναι δυο πράγματα: Το όμορφο φυσικό περιβάλλον και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Όταν αυτά τα δυο συνδυαστούν προκύπτουν αγώνες σαν τον Άθλο των Τζουμέρκων. Τα εύσημα πηγαίνουν σε δυο καταπληκτικούς ανθρώπους, την Μαρίνα και το Γιάννη, που πραγματικά έχουν δώσει όλη την ψυχή και τον εαυτό τους για την άρτια υλοποίηση ενός τόσο δύσκολου αγώνα! Ο ‘Άθλος των Τζουμέρκων  είναι μια απίστευτη εμπειρία, μια περιπέτεια και μια πρόκληση που οφείλει να ζήσει όποιος θεωρεί τον εαυτό του δρομέα ορεινού τρεξίματος!

 

 Τα αποτελέσματα των αγώνων μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

Δημήτρης Σκέντζος

Δημήτρης Σκέντζος

Γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα και από τα νεανικά του χρόνια τον κέρδισε η αγάπη για το βουνό, την φύση και ο,τι έχει να κάνει με αυτήν. Από το 2014 συμμετέχει σε αγώνες δρόμου και βουνού διανύοντας τα πρώτα του βήματα στο ορεινό τρέξιμο με πολύ ενθουσιασμό. Συμμετέχει  δε στην οργανωτική επιτροπή του Ηράκλειου Άθλου. Θεωρεί ότι η επαφή με τη φύση και η υιοθέτηση ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών ιδεών  αποτελούν αναγκαιότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στην ιδιότητά του ως  μαθηματικός  εργάζεται χρόνια στην φροντιστηριακή εκπαίδευση ενώ παράλληλα την τελευταία 5ετία είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας Μελισσότοπος- Beeplace και δραστηριοποιείται  με τα προϊόντα της μέλισσας καθώς και με την φυσική-αγνή διατροφή .

Email: dimitris@melissotopos-beeplace.gr
Facebook: Μελισσότοπος-Beeplace
τηλ. 2610 361800

Website: www.melissotopos-beeplace.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Ανάβαση απο τα Χτένια Αρτεμισίου στην Κορυφή Μαλεβ (1 Δημοσιεύσεις)
  • Το Αρτεμίσιο είναι βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με το Λύρκειο, δυτικά καταλήγει στο οροπέδιο της Μαντίνειας και νότια ενώνεται με τ
  • JohnLux
  • 20/10/2017 11:00
  • trail (1 Δημοσιεύσεις)
  • 1. Mizuno wave ascend 8 42 50euro 2. Tecnica xlite 2.0 42 (portokali) 50euro 3. North Face jacket adiavroxo small (mple) 80euro FINISHER ZAGORI 80km 4. North Face kapelo 20euro FINISHER ROC 8
  • konstantinos.ef
  • 19/10/2017 11:13
  • LOWE ALPINE Mountain Attack 35-45 lt - Παρουσίαση (1 Δημοσιεύσεις)
  • Τον περασμένο χειμώνα έψαχνα για ένα σακίδιο που θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για 2 μέρες (μία νύχτα) για ορειβασία στο βουνό. Αυτό το νέο σακίδιο θέλησα να έχει πολλά χαρακτηριστικά για χειμερινή
  • JohnLux
  • 18/10/2017 12:48
  • Πρόβλημα με τα νύχια των ποδιών (4 Δημοσιεύσεις)
  • Τα δάκτυλα σου δεν πρέπει να ακουμπούν κατά το τρέξιμο στο μπροστά μέρος. Μεγαλύτερο νούμερο και σωστό δέσιμο για να μην φεύγει το πόδι μπροστά στις κατηφορες. Τι νούμερο φοράς κανονικά και τι νούμερ
  • flaming arrow
  • 17/10/2017 21:42
  • ΠΩΛΕΙΤΑΙ Suunto Ambit 3 Peak Black HR (1 Δημοσιεύσεις)
  • Καλησπέρα , Πωλείται suunto ambit 3 peak σε τιμή 240 ευρώ σε άριστη κατάσταση και με πολύ λίγες προπονήσεις . Αγρατζούνιστο και πάρα πολύ καλά φροντισμένο όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες( Παρακαλ
  • patsiarikas.d
  • 17/10/2017 15:24

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

To Advendure στο Salomon Cappadocia Ultra Tra…

To Advendure στο Salomon Cappadocia Ultra Trail 2017!

Ήταν αρχές του 2015 όταν πρώτοι εμείς εδώ στο Advendure είχαμε συστήσει τον Cappadocia Ultra Trail στο ελληνικό κοινό. Όπως είχαμε αναφέρει τότε «Ίσως το βασικότερο χαρακ...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration