Αρχική>Αγώνες>MOUNTAIN>Zagori Mountain Running 2017: Παιχνίδι των αισθήσεων!


Zagori Mountain Running 2017: Παιχνίδι των αισθήσεων! Προτεινόμενο

Έχω φτάσει στον Μέγα Λάκκο, λίγα μόλις χιλιόμετρα πριν το τέλος του Zagori Marathon και ακολουθώ το φιδωτό μονοπάτι που προσφέρει απίστευτη θέα στο φαράγγι που χάσκει δεξιά μου. Τεράστιοι βράχοι υψώνονται παντού αλλά και γκρεμοί που κόβουν την ανάσα. Ξαφνικά καθώς τρέχω αρχίζω να ακούω ήχους από παντού, σαν πέτρες που χτυπούν μεταξύ τους. Κοιτάζω γύρω μου και ανακαλύπτω ότι τρέχω πάνω σε μια σάρα με μεγάλες λευκές κροκάλες και ότι οι ήχοι που ακούω από παντού στον Μέγα Λάκκο δεν είναι παρά ο αντίλαλος των βημάτων μου στα τοιχώματα του φαραγγιού. Χαμογελώ. Σε λίγο φτάνω σε νερό τρεχούμενο πάνω στο μονοπάτι, μέσα στην μέση του πουθενά. Ξεδιψώ. Μου βγαίνει σαν αυθόρμητη σκέψη ότι τρέχοντας φέτος το 44άρι και έχοντας κάνει πριν δυο χρόνια τα TeRA των 80Km, οι αγώνες του Ζαγορίου είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι των αισθήσεων.

 

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις την ησυχία που “ακούς” διασχίζοντας το φαράγγι του Βίκου, την παλέτα των χρωμάτων που χορεύουν μπροστά σου στο ξημέρωμα στην Τσούκα Ρόσσα, την επιβλητική και αλλόκοτη αγριάδα της Νταβάλιστας, την ομορφιά που βλέπεις στα λιβάδια στο Σιάδι της μύγας και στις αλπικές λίμνες, στα υψηλής τέχνης πέτρινα γεφύρια και στα πετρόκτιστα χωριά του Ζαγορίου, στα άγρια άλογα στο αλπικό κομμάτι;  Είναι τέτοιο το μέγεθος της ποικιλίας των διαφορετικών πανέμορφων τοπίων στους αγώνες του Zagori Mountain Running που οι αισθήσεις είναι συνεχώς σε εγρήγορση, ρουφώντας συνεχώς εικόνες, ήχους και γεύσεις που σου δίνουν δύναμη για να αντέξεις τον υψηλό βαθμό δυσκολίας των διαδρομών.

 

 

Θα σταθώ για λίγο στο καταπληκτικό μονοπάτι που προστέθηκε φέτος στον Marathon και το οποίο μας κατέβασε από το Καπέσοβο μέσα στο φαράγγι του Βίκου. Πραγματικά πολύ όμορφη διαδρομή που ανέβασε ακόμη περισσότερο την ποιότητα του αγώνα όσο αφορά το αισθητικό της κομμάτι. Με την προσθήκη αυτή, που ήταν και ο βασικός λόγος που επέλεξα φέτος να αγωνιστώ στον Marathon,  μπορούμε να πούμε πλέον ξεκάθαρα ότι το Zagori Mountain Running είναι ένα φεστιβάλ ορεινού τρεξίματος όπου οι διακριτοί του αγώνες είναι εντελώς ανεξάρτητοι ως διαδρομές, πολύ υψηλής αισθητικής αξίας και θα μπορούσαν να σταθούν ξεχωριστά ως αγώνες. Είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχει μια διοργάνωση και χαρακτηρίζει ελάχιστους αγώνες ακόμη και στο εξωτερικό με βάση την εμπειρία μας.

 

Πρόσφατα παρουσιάσαμε σε ένα άρθρο στο Advendure την προτεινόμενη βαθμολόγηση από τους αθλητές στα πλαίσια της ITRA, που λαμβάνει υπόψη μια πληθώρα παραμέτρων για την αξιολόγηση κάποιου αγώνα. Καθώς σκεφτόμουνα την εμπειρία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα από την προετοιμασία του Zagori Mountain Running, αλλά και συμμετέχοντας στον αγώνα και τις εκδηλώσεις του, αναλογίστηκα το πόσο υψηλή βαθμολογία θα είχε σχεδόν σε όλες τις ξεχωριστές παραμέτρους που ολοκληρώνουν μια διοργάνωση, και που δεν είναι μόνο η αισθητική της διαδρομής στην οποία παίρνει αναμφισβήτητα άριστα.

 

 

Η δουλειά στα μονοπάτια ήταν εξαιρετική, με παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία, τεχνητά σκαλοπάτια σε σαθρά μέρη, σκοινιά για υποβοήθηση σε μονοπάτια δίπλα σε γκρεμούς, μέχρι και μόνιμες προσθήκες όπως η νέα πετρόχτιστη πηγή μέσα στο φαράγγι του Βίκου που δεν βοηθούν μόνο τους αθλητές, αλλά και τους πεζοπόρους που θέλουν να χαρούν το φυσικό τοπίο του Ζαγορίου. Και όλα αυτά ήσυχα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του αγώνα, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Το ίδιο εξαιρετική ήταν και η σήμανση των διαδρομών, αφού δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να χαθεί κάποιος, αν τηρούσε την στοιχειώδη λογική όταν τρέχουμε σε αγώνες ορεινού τρεξίματος. Η κλασσική διασταύρωση για μερικά χιλιόμετρα των αθλητών του TeRA και του Marathon πολύ όμορφη και εμψυχωτική για όλους.

 

 

Παλιότερα η διοργάνωση είχε δεχτεί κριτική για κάποιες ελλείψεις σε σταθμούς ανεφοδιασμού. Φέτος ήταν άψογη. Ακόμη θυμάμαι την έκπληξη μου από το πόσο παγωμένο ήταν το νερό, το καρπούζι αλλά και η κόκα κόλα στον σταθμό του Αυγερινού, μέσα στη ζέστη και τον ήλιο! Πολύ ζεστοί και εμψυχωτικοί οι εθελοντές, πρόθυμοι να βοηθήσουν τον κάθε αθλητή. Δεν μπορούμε παρά να τους πούμε συγχαρητήρια για το έργο τους, όπως και στους ανθρώπους που δούλεψαν σε όλες τις παραμέτρους της διοργάνωσης το διάστημα που προηγήθηκε αλλά και όταν η αυλαία έπεσε στο Ζαγόρι.

 

 

Το κλίμα μέσα στα χωριά που περνούσαν οι διαδρομές ήταν όμορφο, αλλά αυτό που ξεχωρίζει το Zagori Mountain Running είναι οι …. δυο τερματισμοί! Ναι, καλά διαβάζετε, δυο τερματισμοί σε κάθε έναν από το TeRA και τον Marathon. Ο πρώτος γεμάτος ενθουσιασμό περνώντας την πλατεία του Τσεπέλοβου με πάρα πολύ κόσμο να χειροκροτεί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αθλητή και ο δεύτερος – ο κανονικός – λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μετά στον χώρο τερματισμού στο γυμνάσιο του Τσεπέλοβου! Αν βαθμολογούσαμε λοιπόν το κλίμα του αγώνα, θα δίναμε και εδώ ψηλό βαθμό, άσχετα αν απέχουμε ακόμη συνολικά σαν Ελλάδα από τους μεγάλους αγώνες στο εξωτερικό.

 

 

Φυσικά μια διοργάνωση θέλει και τον υψηλό συναγωνισμό από κορυφαίους αθλητές, και τις σπουδαίες επιδόσεις. Φέτος είχαμε την συμμετοχή της αφρόκρεμας των ελλήνων αθλητών ορεινού τρεξίματος, αλλά και σπουδαίων ξένων όπως ο Καταλανός Jessed Hernandez και ο Ιταλός Giulio Ornati. Ο συναγωνισμός έφερε και ρεκόρ διαδρομής τόσο στους άντρες με τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο να καταρρίπτει το δικό του προηγούμενο ρεκόρ με επίδοση 9:18:06, όσο και στις γυναίκες με την Γλυκερία Τζιατζιά να καταφέρνει επίδοση 11:12:07. Θα ήθελα να ξεχωρίσω και την εξαιρετική εμφάνιση και επίδοση του Γιάννη Παπαηλία (10:10:18) που έδειξε τι σημαίνει άνθρωπος των βουνών! Στους αγώνες έτρεξαν πάνω από 1.500 αθλητές και αυτό δείχνει την αγάπη που δείχνει η κοινότητα του ορεινού τρεξίματος στην χώρα μας για την φύση του Ζαγορίου και την διοργάνωση. Τα αποτελέσματα των αγώνων της διοργάνωσης μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

 

Μια από τις σημαντικές παραμέτρους σε έναν αγώνα είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον. Εξαιρετική καινοτομία του Zagori Mountain Running είναι η αναγραφή του αριθμού bib στις συσκευασίες των τροφίμων (gel, μπάρες κτλ.) που μεταφέρει ο αθλητής μαζί του και οι ποινές που επιφέρει το να το πετάξει κανείς στη διαδρομή. Άσχετα αν θεωρούμε ότι ο οποιοσδήποτε τρέχει ή πεζοπορεί στο βουνό πρέπει από μόνος του να έχει τη στοιχειώδη λογική να προστατεύει την φύση, είναι κάτι που βοηθάει στο να το σκεφτεί διπλά κάποιος να πετάξει ένα π.χ άδειο τζελάκι.

 

Η μεταφορά των δραστηριοτήτων στο προαύλιο του γυμνασίου του Τσεπέλοβου αποδείχτηκε ιδιαίτερα πετυχημένη. Και η expo “πήρε τον αέρα της”, και το εξαιρετικό και με ποικιλία pasta party βρήκε τον χώρο που απαιτούσε για πάνω από 1.500 αθλητές. Ουσιαστικά ο χώρος βοήθησε σημαντικά στο να βρίσκονται μαζί οι αθλητές, οι συνοδοί τους και οι θεατές/επισκέπτες, δίνοντας στην διοργάνωση έναν πιο χαρούμενο τόνο, ο οποίος ενισχύθηκε και από τη συναυλία που έγινε το βράδυ του Σαββάτου.

 

 

Ένας αγώνας όμως δεν κρίνεται πλέον στην εποχή μας μόνο από το διήμερο που πραγματοποιείται, αλλά και από το διάστημα των προηγούμενων μηνών. Η βελτίωση που είδαμε φέτος στο web-site της διοργάνωσης, που σχεδιάστηκε από το μηδέν ήταν εκπληκτική. Πραγματικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους μεγαλύτερους αγώνες του εξωτερικού. Το ίδιο και η αφίσα του Zagori Mountain Running 2017 που ήταν πανέμορφη (περιζήτητο το buff με το αγριόγιδο της Πίνδου, με μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του να πηγαίνει στην προστασία του αυτού του σπάνιου και πανέμορφου ζώου). Σε διεθνή πρότυπα και η διαδικασία εγγραφών με τα διαφορετικά pack, τις συνεντεύξεις τύπου, τα εξαιρετικά video-trailer και την πληροφόρηση μέσω του facebook και των χορηγών επικοινωνίας. Πολύ ψηλός βαθμός σε όλες αυτές τις παραμέτρους. Όμορφη επίσης η μπλούζα των αθλητών, το finisher t-shirt αλλά και τα μετάλλια.

 

 

Τελικά αυτό που μένει σαν επιμύθιο μέσα από την πορεία της διοργάνωσης στον χρόνο είναι ότι ο Βασίλης Τζουμάκας και οι συνεργάτες του κατάφεραν κάτι πολύ όμορφο και δύσκολο. Να συνδυάσουν την μεγάλη αγάπη τους για το Ζαγόρι και την επιθυμία τους να “ανοίξουν” τα μονοπάτια του για να τα ζήσουμε και να τα θαυμάσουμε όλοι εμείς, με τον επαγγελματισμό που πρέπει να χαρακτηρίζει μια μεγάλη και ιδιαίτερα πολύπλοκη διοργάνωση ορεινού τρεξίματος σε όλες τις παραμέτρους της. Και όλο αυτό το κατάφεραν χωρίς να χάνουν την γνησιότητα τους σαν άνθρωποι, την φιλική τους διάθεση και το χαμόγελο τους σε καμία στιγμή. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο παράσημο που τους αξίζει και που το κέρδισαν μέσα από τα χιλιάδες χαμόγελα που έλαμψαν στον τόπο πίσω απ΄το βουνό το διήμερο του Zagori Mountain Running 2017!

 

Δημήτρης Τρουπής


View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Σχόλια   

 
+7 0 # panos57 09-08-2017 08:14
Γειά σας , να πούμε και μερικές γνώμες-ιδέες , έτρεξα το 44ρι και διαπίστωσα ότι στο πρώτο τμήμα (Τσεπέλοβο-πηγέ ς Βοιδομάτη) είχε καλή δροσιά ενώ ανεβαίνοντας αστράκα εως Τσεπέλοβο φοβερή ζέστη , με δεδομένο ότι το πρώτο τμήμα είναι σχετικά υπό σκιά μήπως θα μπορούσε να γίνει ανάποδα ο αγώνας ούτως ώστε να είναι πρωί στο γυμνό κομμάτι οι αθλητές και προς το μεσημέρι στην σκιά ? επίσης από παιδί που περιμέναμε να πάρουμε το φίνισερ διαπίστωσα ότι αυτοί που είχαν πάρει το απλό πακέτο αν είχαν κάποια ατυχία και δεν τερμάτιζαν δεν είχαν κανένα αναμνηστικό του αγώνα έχοντας πληρώσει 40 ευρώ μόνο για τροφοδοσία !! λίγο άδικο μου φαίνεται αυτό , όλα αυτά βέβαια με διάθεση βοήθειας σε έναν αγώνα με αξεπέραστο φυσικό τοπίο και ομορφιά .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+5 -1 # Βασίλης Τζουμάκας 10-08-2017 11:43
Καταρχάς, ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα σχόλιά σας σχετικά με τον αγώνα, μιας και για εμάς κάθε άποψη και πρόταση είναι σεβαστή και ευπρόσδεκτη για περαιτέρω βελτίωση.
Όσον αφορά στην 1η πρότασή σας, το 2012 δοκιμάσαμε τη διαδρομή με ανάποδη φορά (όπως το περιγράφετε). Η διαδρομή βγήκε για έναν έμπειρο δρομέα περίπου 50' παραπάνω σε χρόνο, και για ένα μέσο δρομέα πάνω από 2.5 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι εγκαταλείψεις θα ξεπερνούσαν το 35%.
Ο λόγος είναι ότι ένας αγώνας ο οποίος στα τελευταία 7km θα είχε ανάβαση >750 θετικής υψομετρικής.
Σχετικά με τη ζέστη που αναφέρετε, η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε ποτέ τους 20 βαθμούς. Ο λόγος ήταν ότι από το 27o km και έπειτα, η διαδρομή κινούταν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1700μ.

Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αναφέρετε ελλείψεις στις παροχές των αθλητών, δεδομένου ότι το κόστος συμμετοχής και στους 4 αγώνες, συμπεριλάμβανε τουλάχιστον πολλαπλάσιες παροχές από το πραγματικό κόστος τους. Συγκεκριμένα για τον αγώνα που τρέξατε, συμπεριλάμβανε:
2 πλήρη γεύματα, 9 σταθμούς τροφοδοσίας καθώς και πλήρη ιατροφαρμακευτι κή περίθαλψη στους περισσότερους σταθμούς. Το Plus πακέτο κόστιζε μόλις 10€ περισσότερο από το Basic ενώ τα αναμνηστικά δώρα, πρακτικά κόστιζαν αρκετά περισσότερο. Αυτό ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για όλους στο να επιλέξουν το Plus, ενώ το Basic απευθυνότανε σε όσους θέλανε μόνο τις υπόλοιπες παροχές του αγώνα. Το Finisher T-shirt, είναι μια μορφή επιβράβευσης/επ άθλου για όσους τερματίζουν σε ένα πραγματικά απαιτητικό αγώνα, για να τους θυμίζει αυτό που κατάφεραν.
Σας ευχαριστούμε πολύ και ελπίζουμε να σας δούμε και του χρόνου στο Zagori Mountain Running 2018!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+2 -1 # Θάνος Κουλτούκης 08-08-2017 15:14
I like κάργα :) τον γραπτό λόγο σου Δημήτρη Τρουπή.!!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Western States Endurance Run 2018!

  Μάνος Κυριακάκης, 11/07/2018 18:11
  Μπραβο ρε Χαρη ! ωραιος, μας ταξιδεψες και μας εκανες να ζηλεψουμε ! Ευχαριστουμε.
   
 • Επικές στιγμές και ρεκόρ στον 7ο Faethon Olympus ...

  Χρήστος Κατσιρόπουλος, 11/07/2018 09:40
  Πολύ όμορφος αγώνας σε μία πλευρά του Ολύμπου διαφορετική από τις υπόλοιπες. Συγχαρητήρια στην διοργάνωση, και του χρόνου! Ακούστηκε από δρομείς που έτρεξαν τον αγώνα ότι η διαδρομή του FOM ήταν λίγο διαφορετική από τις άλλες χρονιές, υποθέτω λόγω κ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Που πήγε η μαγεία;

  Χαρα Λειβαδιτη, 06/07/2018 12:25
  Ευχομαι να ξαναγυρίσεις στον ολυμπο χωρις αγχος και χρονους να τρεχουν την επομενη φορα και να απολαυσεις κάθε εικονα και αρωμα του βουνου ! και φωτογραφιες !πολλες φωτογραφιες ! Συγχαρητηρια για τον αθλο σου #Χαρα Λειβαδιτη
   
 • Salewa Olympus Mythical Trail: Πλησιάζει η ώρα το ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 02/07/2018 07:54
  Γειά σου ρε Δημήτρη! Ο Μύθικαλ του 2012, ο 1ος που διοργανώθηκε και βέβαια θα μου μείνει αξέχαστος. Δεν ξεχνιούνται εύκολα αυτές οι στιγμές, αυτές οι εμπειρίες!
   
 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Syrrako Trail Run 2018: Τρέχοντας στα Βουνά …

Syrrako Trail Run 2018: Τρέχοντας στα Βουνά των Χρυσαετών!

Ξημέρωμα Κυριακής και ο Θεός Ύπνος αρνείται πεισματικά να περάσει από το κρεβάτι μου και βέβαια ούτε λόγος να μου στείλει τον γιο του, τον Μορφέα. Άλλωστε αυτοί “ταξιδεύο...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration