Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Karpenisi Trail Run 2017: Ένας γνήσιος βουνίσιος αγώνας στις Eυρυτανικές "Άλπεις”!

Την Κυριακή 6 Αυγούστου είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας,  εν όψει του δεύτερου από τους τέσσερις αγώνες του πρωταθλήματος  Run Cup Challenge 2017, με την ονομασία Karpenisi Trail Run. Οι εντυπώσεις μας από τον αγώνα, τη διοργάνωση αλλά και την ευρύτερη περιοχή οι καλύτερες.

 

Ο νομός Ευρυτανίας είναι σχεδόν ολοκληρωτικά καλυμμένος από βουνά, που όπως μας αρέσει …αποκαλούμε Ευρυτανικές Άλπεις, συμπεριλαμβανομένων του Τυμφρηστού, των Αγράφων, της Καλιακούδας, της Χελιδόνας και του Παναιτωλικού. Βουνά άγρια  με απέραντα παρθένα ελατοδάση. Αρκετά νερά και ποτάμια υπάρχουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του Αγραφιώτη, του Μέγδοβα και του Αχελώου. Χωριά στολίδια της περιοχής που δένουν άψογα με το φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακά, όμορφα και μη εκπορνευμένα από τον τουρισμό. Ένα τέτοιο χωριό είναι το Μεγάλο χωριό, στις απολήξεις του πυκνού ελατοδάσους κάτω από τον ίσκιο της επιβλητικής Καλιακούδας και Χελιδόνας,  το οποίο φιλοξένησε τον αγώνα. Κόσμος φιλόξενος, παραδοσιακά σπίτια, καταλύματα  και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία στην πανέμορφη πλατεία του,  παντού βρύσες και κούτουλες με κρυστάλλινα παγωμένα νερά.

 

 

Βρεθήκαμε εκεί το Σάββατο, μια μέρα πριν τον αγώνα, για να εγκλιματιστούμε  και  να γνωρίσουμε την ευρύτερη περιοχή και τα χωριά της (Μικρό χωριό και Παλαιό μικρό χωριό). Ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ψυχή της διοργάνωσης, μας υποδέχτηκε ενθέρμως κατά την παραλαβή της τσάντας του αθλητή στην πλατεία του χωριού και μας υποσχέθηκε ένα πανέμορφο αλλά κυρίως γνήσιο αγώνα ορεινού τρεξίματος στις πλαγιές της Καλιακούδας.  Το δε Σαββατόβραδο μας βρήκε σε τοπικό παραδοσιακό πανηγύρι στο Παλαιό μικρό χωριό να χορεύουμε και να πίνουμε με τους ντόπιους σε ένα αυθεντικό γλέντι.

 

 

Το πρωινό ξύπνημα της Κυριακής ήταν παραπάνω από γλυκό εξαιτίας της τέλειας θερμοκρασίας και του μοναδικού ηπειρωτικού κλίματος. Ακολούθησαν τα κλασσικά πρωτόκολλα προ του αγώνα, πλούσιο πρωινό, ενυδάτωση, τουαλέτα, ντύσιμο και ευθύς αμέσως στην εκκίνηση για το ζέσταμα. Η ενημέρωση ακολούθησε με τον γνωστό δρομέα Δημήτρη Ελευθερίου, ο οποίος επιμελήθηκε τόσο τις διαδρομές όσο και την σήμανση τους,  να αναλύει τα σημεία της διαδρομής , τις τεχνικές δυσκολίες και την τροφοδοσία μέσα σε ένα ενθουσιώδες και ανυπόμονο κλίμα.

 

 

Η εκκίνηση δόθηκε ταυτόχρονα και για τις δυο διαδρομές (25 και 15 Km) μέσα στο χωριό όπου και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε σε δασικό δρόμο για περίπου 1 Km ώσπου να πιάσουμε το μονοπάτι μέσα στο ελατοδάσος. Κινούμαστε υπό σκιά και δροσιά μέχρι το 2,5 Km όπου μας υποδέχονται παιδιά του χωριού για τον πρώτο ανεφοδιασμό με νερό και συνεχίζουμε σε  μονοπάτι που οδηγεί στο Διάσελο όπου είναι ο 2ος σταθμός ανεφοδιασμού.

 

 

Παίρνουμε μια βαθειά ανάσα διότι ακολουθεί έντονο ανηφορικό μονοπάτι για 500 μ. για να  βρεθούμε στο ψηλότερο σημείο του αγώνα, στα 1.923 μέτρα υψόμετρο. Η πανοραμική θέα από το σημείο κόβει την ανάσα πραγματικά … νότια το Παναιτωλικό,  βόρεια και ανατολικά τα Άγραφα και ο Τυμφρηστός … πνιγμένα κυριολεκτικά στα έλατα.  

 

 

Στην συνέχεια ακολουθούμε την κορυφογραμμή σε  πετρώδες έδαφος  και με έντονες κλίσεις, ενώ σε κάποια σημεία το μονοπάτι είναι αρκετά τεχνικό. Στο  8 Km ανεφοδιαζόμαστε ξανά με νερό και  κατηφορίζουμε σε βατό μονοπάτι και δασικό δρόμο μέχρι το 12,5 Km και το πανέμορφο  χωριό Ανιάδα, όπου συναντούμε τον 4ο σταθμό και τους χωρικούς να μας υποδέχονται ενθέρμως. Στην συνέχεια  αφήνουμε το χωριό και ακολουθούμε ανηφορικό μονοπάτι και δασικό δρόμο μέχρι το 16 Km όπου βρίσκουμε τον 5ο σταθμό ανεφοδιασμού.

 

 

Η συνέχεια είναι ξανά ανηφορική σε μονοπάτι με εναλλαγές στο έδαφος αφού από το δασικό περνάμε ξανά σε αλπικό κομμάτι εξαίρετης θέας προς την Χελιδόνα, τα χωριά της περιοχής και τον Τυμφρηστό. Στο σημείο αυτό η κόπωση γίνεται αισθητή αλλά αισίως αρχίζει η κατηφόρα που θα μας οδηγήσει  στο 20 Km στον 6ο σταθμό και στη συνέχεια δασωμένο  μονοπάτι μέχρι  που μπαίνουμε στο χωριό και το σημείο τερματισμού με πλήθος κόσμου να χειροκροτεί την προσπάθειά μας.

 

 

Το μετάλλιο τερματισμού πολύ προσεγμένο και ταιριαστό με το άσπρο-πράσινο τεχνικό t-shirt του αγώνα. Να τονίσουμε την πρωτοτυπία  της διοργάνωσης  στην διάθεση προηγμένης ηλεκτρονικής χρονομέτρησης  με την οποία κάθε αθλητής μπορούσε κατά τον τερματισμό του να δει άμεσα τον χρόνο του καθώς και των συναθλητών του. Στη συνέχεια ακολουθεί η βράβευση των νικητών όλων των κατηγοριών στην πλατεία του χωριού με πλήθος κόσμου, αθλητών, συνοδών  αλλά και ντόπιων.

 

 

Οι εντυπώσεις μας από το Karpenisi Trail Run είναι οι καλύτερες, αφού πρόκειται για ένα γνήσιο βουνίσιο αγώνα, με έντονη εναλλαγή τοπίου, διαδρομών και πεδίου, με σημεία βατά αλλά και σημεία με τεχνική δυσκολία. Ένας αγώνας που σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της απόμακρης και παρθένας Ευρυτανικής φύσης. Συγχαρητήρια στη διοργάνωση για την λεπτομερή σήμανση της διαδρομής  αλλά και τα καθαρισμένα μονοπάτια που σε ένα τόσο δύσκολο και άγριο περιβάλλον, είμαστε σίγουροι πως δεν αποτελεί απλά ένα εγχείρημα αλλά έναν άθλο. Η τροφοδοσία επαρκής και κατανεμημένη σε σωστά σημεία ώστε να μην λείψει ο εφοδιασμός σε κανένα και σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Το δε κλίμα φιλικό και εορταστικό όπως πρέπει να είναι σε κάθε event ορεινού τρεξίματος.

 

Τα συνολικά αποτελέσματα του αγώνα μπορείτε να τα δείτε εδώ. και τα αποτελέσματα ανά κατηγορία εδώ.

 

Να ευχηθούμε στη διοργάνωση καλή συνέχεια στους επόμενους δυο αγώνες (Kallidromo Trail Run και Elikonas Trail Run) και ραντεβού του χρόνου ξανά στα μονοπάτια της Καλιακούδας.

 

Δημήτρης Σκέντζος

Δημήτρης Σκέντζος

Γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα και από τα νεανικά του χρόνια τον κέρδισε η αγάπη για το βουνό, την φύση και ο,τι έχει να κάνει με αυτήν. Από το 2014 συμμετέχει σε αγώνες δρόμου και βουνού διανύοντας τα πρώτα του βήματα στο ορεινό τρέξιμο με πολύ ενθουσιασμό. Συμμετέχει  δε στην οργανωτική επιτροπή του Ηράκλειου Άθλου. Θεωρεί ότι η επαφή με τη φύση και η υιοθέτηση ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών ιδεών  αποτελούν αναγκαιότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στην ιδιότητά του ως  μαθηματικός  εργάζεται χρόνια στην φροντιστηριακή εκπαίδευση ενώ παράλληλα την τελευταία 5ετία είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας Μελισσότοπος- Beeplace και δραστηριοποιείται  με τα προϊόντα της μέλισσας καθώς και με την φυσική-αγνή διατροφή .

Email: [email protected]
Facebook: Μελισσότοπος-Beeplace
τηλ. 2610 361800

www.melissotopos-beeplace.gr

Σχετικά Άρθρα