Αρχική>Άρθρα>Πρόσωπα>Συνεντεύξεις>DYNAFIT, από ένα σπουδαίο παρόν προς ένα λαμπρό μέλλον


DYNAFIT, από ένα σπουδαίο παρόν προς ένα λαμπρό μέλλον

H ιστορία της Dynafit ξεκινάει πίσω στο 1950 και από τότε έχει εισαγάγει στον κόσμο του εξοπλισμού ορειβατικού σκι μία σειρά από καινοτομίες όπως την πρώτη εφαρμογή της δημοφιλούς μεμβράνης Gore-tex σε μπότα ορειβατικού σκι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η αδιαμφισβήτητη ποιότητα των καινοτόμων προϊόντων της της έχουν χαρίσει μία σειρά από βραβεύσεις. Σχετικά μικρή η ιστορία της στην αγορά τρεξίματος με προϊόντα όμως που ενισχύουν τον γνήσια βουνίσιο χαρακτήρα της εταιρείας τα οποία και δεν άργησαν να γίνουν best sellers, κάποια από τα οποία έχουμε εκτεταμένα τρέξει και δοκιμάσει εδώ στο Advendure. Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για το παρόν αλλά και το μέλλον της κορυφαίας αυτής εταιρείας απευθυνθήκαμε στον διευθυντή παραγωγής Adriano Rossato αλλά και το τμήμα επικοινωνίας της Dynafit τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την τόσο εποικοδομητική κουβέντα!

[Advendure]: Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας τι άλλο … από τον εξοπλισμό! Η Dynafit τα τελευταία χρόνια δέχεται πολλές καλές κριτικές για τα παπούτσια και τον εξοπλισμό ορεινού τρεξίματος που κατασκευάζει. Πείτε μας δύο λόγια για την απόφασή σας να μπείτε στον κόσμο του ορεινού τρεξίματος. Τι σας ενθουσίασε πιο πολύ και τι μας επιφυλάσσει το εγγύς μέλλον;

[DYNAFIT]: Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2012 με μία μικρή κολεξιόν. Από τότε μπορέσαμε να επεκτείνουμε την γκάμα μας αλλά παράλληλα να προσφέρουμε προϊόντα για φιλόδοξους δρομείς με μικρό βάρος και αλπικό, βουνίσιο χαρακτήρα. Αυτό που μας ενθουσίασε πιο πολύ στην διαδικασία παραγωγής ήταν η κατηγοριοποίηση της γκάμας μας αλλά και ευθυγράμμιση των αναγκών παραγωγής ανάμεσα στα διάφορα παραγωγικά και σχεδιαστικά τμήματα ρουχισμού, υπόδησης και εξοπλισμού. Δημιουργήσαμε έτσι μία κολεξιόν για πλήρη ένδυση, από την κορφή ως τα νύχια και για διάφορες χρήσεις και ανάγκες. Για το καλοκαίρι του 2017 –και για πρώτη φορά- σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε και μία κολεξιόν η οποία θα συνδυάζει σπορτιφ χαρακτηριστικά παράλληλα με τις ανάγκες της καθημερινής χρήσης. Εκτός από αυτό, το μεγάλο και σπουδαίο νέο για το 2017 έρχεται στο τμήμα υπόδησης: μια νέα σόλα σχεδιασμένη με την συνεργασία της POMOCA (σ.σ. κορυφαία ελβετική εταιρία η οποία ειδικεύεται στον τομέα κατασκευής «φωκιών» για ορειβατικά σκι).

 

 

[Advendure]: Βλέπουμε ότι έχετε δημιουργήσει τρεις διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων ορεινού τρεξίματος (Vertical, Alpine, Ultra) με διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους τόσο στον τομέα της ένδυσης όσο και του εξοπλισμού. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως καταλήξατε σε αυτές τις τρεις κατηγοριοποιήσεις;

[Adriano Rossato]: Η απάντηση είναι απλή: την ανάγκη αυτή την όρισε η αγορά. Νομίζω ότι κάθε ορεινός δρομέας «ανήκει» σε μία ή παραπάνω από αυτές τις κατηγορίες και με βάση την εκάστοτε ανάγκη του επιλέγει και τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Έχουμε ορίσει το σημείο κλειδί για να επικοινωνήσουμε την κατηγοριοποίηση αυτή που δεν είναι άλλο από την «απόσταση». Η κατηγορία “Alpine” όπως δηλώνει το όνομά της έχει χαρακτηριστικά αυτού του είδους τερέν και ειδικά στον τομέα της υπόδησης, τα παπούτσια μας είναι φτιαγμένα για να φορεθούν στο πεδίο σε αποστάσεις από 15 έως 40 χιλιόμετρα. Εν ολίγοις σημαίνει  ότι τα παπούτσια μας είναι εξοπλισμένα με μία ευέλικτη κατασκευή μεσόσολας και εξωτερικής σόλας. Τα παπούτσια “Vertical” είναι φτιαγμένα για μικρά και γρήγορα τρεξίματα: πρόσφυση, μικρό βάρος, άριστη εφαρμογή (που σημαίνει μικρός χώρος γύρω από το πέλμα) αφού δεν θα φορεθούν για πολλή ώρα. Για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων έχουμε δημιουργήσει χαρακτηριστικά που θα τους βοηθήσουν να βγάλουν εις πέρας απροβλημάτιστα πολλές ώρες στα μονοπάτια αλλά με μία πολύ σχέση ανάμεσα στο βάρος από την μία και την διάρκεια, την σταθερότητα και την προστασία από την άλλη. Για αυτούς τους δρομείς η απορρόφηση κραδασμών είναι το πρωτεύον χαρακτηριστικό και για αυτό έχουμε δώσει έμφαση σε πολύπλοκα κατασκευασμένες σόλες και μεσόσολες. Οι συνάδελφοί μας στα τμήματα εξοπλισμού δουλεύουν πάνω σε αυτό το ίδιο χαρακτηριστικό: περισσότερος χώρος στα racing vests για μεγαλύτερες ανάγκες υδροδοσίας, τροφοδοσίας και γενικότερα αυτονομίας. Σε γενικές γραμμές το σκεπτικό με το οποίο πάντα δουλεύουμε είναι «Πόσα χαρακτηριστικά χρειαζόμαστε – πόσο βάρος επιτρέπουμε?»

 

Πλήρης σειρά AlpineΠλήρης σειρά Alpine

 

[Advendure]: Σε όλη την γκάμα παραγωγής παπουτσιών μέχρι σήμερα είδαμε ότι έχετε βασιστεί πλήρως στις σόλες Vibram®. Προφανώς σημαίνει ότι είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Σκέπτεστε να δημιουργήσετε τις δικές σας σόλες σε κάποια ή όλη την γκάμα παπουτσιών τρεξίματος;

[Adriano Rossato]: Αυτό είναι αλήθεια και πάντα εμπιστευόμαστε πλήρως την VIBRAM® η οποία έτσι κι αλλιώς αποτελεί μακροχρόνιο συνεργάτη μας. Πιστεύουμε ότι η σόλα Compound Megagrip είναι η καλύτερη λύση στην αγορά για φιλόδοξους ορεινούς δρομείς και για αυτό η VIBRAM Megagrip σόλα είναι το στάνταρ μας. Παρόλα αυτά όμως, εγκαινιάσαμε σε συνεργασία με την POMOCA και για μια νέα γραμμή παραγωγής εκπρόσωπος της οποίας είναι και το νέο “Trailbreaker” μία καινούρια σόλα. Στα μάτια μας, αυτή η σόλα καλύπτει ένα κενό το οποίο δεν μπορεί να καλύψει η Vibram προς το παρόν.

 

 

Το επερχόμενο TrailbreakerΤο επερχόμενο Trailbreaker

 

[Advendure]: Μπορείτε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια όλη την διαδικασία παραγωγής ενός παπουτσιού, από την σύλληψη της ιδέας μέχρι τα ράφια των καταστημάτων. Πόσο σπουδαία είναι η συνεργασία των αθλητών της Dynafit με το τμήμα Σχεδίασης και Παραγωγής στην όλη διαδικασία;

[Adriano Rossato]: Ξεκινάμε πρώτα με μία έρευνα αγοράς και την ανάλυση των αναγκών της, κάτι που κάνουν όλα τα τμήματα της εταιρείας, δύο με τρία χρόνια πριν την τελική εμφάνιση του προϊόντος. Το πρώτο βήμα πραγματοποιείται από το εμπορικό τμήμα και το τμήμα πωλήσεων. Μετά την συλλογή των αποτελεσμάτων, δημοσιεύουμε ένα κείμενο με τα ζητούμενα χαρακτηριστικά: ομάδα ανθρώπων στην οποία θα απευθύνεται (target group), τεχνικά χαρακτηριστικά, κάποιες βασικές ιδέες για την σχεδίαση, διασαφήνιση του εύρους τιμής και του στόχου πωλήσεων. Αυτό το κείμενο μετά πάει στο τμήμα σχεδιασμού και δουλεύουν με κάποια πρώτα δείγματα. Μετά όλα τα τμήματα (παραγωγής, σχεδιαστικό και στρατηγικής σχεδιασμού) συναντιόμαστε όλοι μαζί έτσι ώστε να κάνουμε τις τελευταίες αλλαγές / προσθήκες. Τέλος το τεχνικό μας τμήμα καταλήγει στην δοκιμή και επιλογή των υλικών για την μεσόσολα και την σόλα και κατασκευάζει ένα πρωτότυπο το οποίο θα ενοποιηθεί με το πρωτότυπο του πάνω μέρος του παπουτσιού. Έτσι έρχονται οι τελικές κουβέντες και οι πρώτες δοκιμές των τελικών δειγμάτων. Όταν τα δείγματα αυτά πάρουν την τελική τους έγκριση, ξεκινάει η διαδικασία παραγωγής των δειγμάτων πώλησης, των δειγμάτων δηλαδή που πάνε κατά τόπους αντιπροσωπείες για τον δειγματισμό στις τοπικές αγορές.

 

 

[Advendure]: Μπορείτε να μας περιγράψετε την διαδικασία δοκιμών των προϊόντων της Dynafit?

[Adriano Rossato]: Οι αθλητές και τα μέλη της ομάδας μας ξεκινούν τις δοκιμές στα πρώιμα στάδια της διαδικασίας, σε πρωτότυπα προϊόντα σε πολύ μικρό αριθμό. Όταν έχουμε στα χέρια μας τα δείγματα των πωλήσεων, διευρύνουμε τις δοκιμές μας τόσο σε αριθμό όσο και σε περίοδο χρήσης. Αυτός είναι ο λόγος που το τελικό προϊόν στα ράφια ενδέχεται να έχει μικροαλλαγές με αυτό των δειγμάτων. Ο σκοπός μας είναι να δοκιμάσουμε τα προϊόντα σε κάθε φάση της παραγωγής παίρνοντας έτσι διαρκή πληροφόρηση για οτιδήποτε χρειαστεί. Οργανώνουμε test events με τους αθλητές και τα μέλη της ομάδας. Περίπου δύο events κάθε σεζόν με 12 δρομείς οι οποίοι αλλάζουν και δοκιμάζουν συνεχώς μοντέλα. Δουλεύουμε με ερωτηματολόγια, δοκιμές σε διάφορα τερέν και σε διαφορετικές συνθήκες (καιρικές, θερμοκρασίες, κλίμα) και έχουμε δοκιμαστές σε όλες τις βασικές μας αγορές. Σε μερικές περιπτώσεις είμαστε σε θέση να εξοπλίσουμε τους αθλητές μας με τα αγωνιστικά τους παπούτσια μία ολόκληρη σεζόν πριν αυτά βγουν στα ράφια.

 

 

[Advendure]: Τι να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον από την Dynafit? Μπορείτε να έχουμε μία σύντομη εικόνα; 

[Adriano Rossato]: Για το καλοκαίρι του 2017 το μεγάλο μας highlight θα είναι το Alpine Pro, ένα παπούτσι δυναμικό αλλά συνάμα με τέλεια εφαρμογή από την φτέρνα ως τα δάκτυλα. Θα είναι σχετικά ελαφρή (λιγότερο από 300 γραμμάρια) και υπόσχεται άνεση, ευελιξία και προστασία σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις.

 

Dynafit Alpine ProDynafit Alpine Pro

 

[Advendure]: H Dynafit έχει μία πολύ δυνατή ομάδα πεπειραμένων ορεινών αθλητών. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την ομάδα και τους στόχους της;

[DYNAFIT]: Είμαστε πολύ περήφανοι για την ομάδα που έχουμε δημιουργήσει. Ειδικά όσον αφορά το ορεινό τρέξιμο γίνεται δυνατότερη κατά πολύ χρόνο με τον χρόνο. Υποστηρίζουμε μερικούς νεαρούς αθλητές με καλές επιδόσεις και - το σπουδαιότερο- μεγάλες προοπτικές. Οργανώνουμε ετήσιες συναντήσεις με τους διευθυντές παραγωγής και δουλεύουμε μαζί στενά έτσι ώστε να έχουμε διαρκή ανατροφοδότηση για τις ανάγκες τους και τα προϊόντα μας.

 

 

[Advendure]: H Dynafit εμπλέκεται και στην διοργάνωση σπουδαίων αγώνων βουνού στην Ευρώπη με πιο μεγάλο παραδειγμα τον Grossglockner Ultra-Trail στην Αυστρία στον οποίο τρέξαμε φέτος και είδαμε από πρώτο χέρι πόσο κοντά στην φιλοσοφία της εταιρείας βρίσκεται. Τι θα πρέπει να έχει ένας αγώνας για να τον στηρίξει η Dynafit; 

[DYNAFIT]: Είμαστε ένα brand από αθλητές για αθλητές και το αγωνιστικό κομμάτι πάντα ήταν στο DNA μας. Έτσι λοιπόν ως μία μάρκα που ειδικεύεται στα σπορ αντοχής βουνού, μας αρέσει να επικεντρωνόμαστε σε φιλόδοξους αγώνες αλπικού στυλ και τερέν όπως ο Großglockner Ultra-Trail. Όσον αφορά την χορηγία ή την υποστήριξη τοπικών αγώνων εμπιστευόμαστε πλήρως τους κατά τόπους αντιπροσώπους μας πάντα με γνώμονα βέβαια τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και το ανθρώπινο δυναμικό. Σε γενικές γραμμές μας αρέσει να χτίζουμε λίγες και μακρόχρονες συνεργασίες επαγγελματικού επιπέδου.

 

 

[Advendure]: Το X-Series Speed Transalp είναι ένα event το οποίο προωθεί παράλληλα τόσο τις αξίες όσο και τα προϊόντα της εταιρείας και το σπουδαιότερο, μπορεί να συμμετέχει ο καθένας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερο για αυτή την λαμπρή ιδέα;

[DYNAFIT]: Το X-Series Speed Transalp ξεκίνησε σαν μία ομαδικό project από τον γενικό μας διευθυντή Benedikt Böhm, το διευθυντή παραγωγής Schorsch Nickaes και τον αθλητή μας Javi Martin οι οποίοι σκαρφάλωσαν πέντε κορφές σε πέντε ημέρες και πέντε χώρες χωρίς την χρήση οδικών μέσων. Δύο χρόνια αργότερα, επτά υπάλληλοι και αθλητές της Dynafit πραγματοποίησαν το “X7”, το σκαρφάλωμα των επτά υψηλότερων κορφών των Άλπεων σε επτά μέρες. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Speed Transalp το οποίο βέβαια μερικά χρόνια αργότερα μετουσιώθηκε σε ένα event για τον τελικό καταναλωτή χωρίς όμως να χάσει την αρχική του αίγλη και υπόσταση. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα του Transalp, την διάσχιση δηλαδή των Άλπεων από το Garmisch (Γερμανία) έως το Meran (Ιταλία) σε τέσσερις μέρες. Έμπειροι και καλά προπονημένοι δρομείς μπορούν να κάνουν αίτηση από τον Μάιο. Το event αυτό λαμβάνει χώρα τον Σεμπτέβριο.

 

 

[Advendure]: Κατακλυζόμαστε καθημερινά από τόσες πολλές τεχνολογίες και ακρωνύμια στα προϊόντα της κάθε εταιρείας που πραγματικά μπερδεύουν έως και τον έμπειρο δρομέα. Πόσο σημαντικό και εύκολο είναι για κάποιον να βρει αυτό που του ταιριάζει πραγματικά;

[DYNAFIT]: Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τον εξοπλισμό που θα σας ταιριάξει είναι να απευθυνθείτε στον τοπικό σας αντιπρόσωπο. Τους εμπιστευόμαστε πλήρως καθώς είναι άνθρωποι και αθλητές έμπειροι με προσωπικό το οποίο συνεχώς ενημερώνεται και εκπαιδεύεται πάνω στις νέες τεχνολογίες και προϊόντα. 

 

 

[Advendure]: Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη σας εμπειρία, που έχει εστιαστεί τα τελευταία χρόνια το ορεινό τρέξιμο και προς τα πού βαδίζει;

[DYNAFIT]: Διακρίνουμε τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη ποικιλία αναγκών και κατηγοριών. Τα brands δουλεύουν έτσι ώστε να τοποθετήσουν τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν προϊόντα σε κατηγορίες όπως  Alpine Running, Ultra Running, Speed Hiking, Verticals ή Skyraces. Προβλέπουμε αύξηση της αγοράς του trail running συνολικότερα, την ίδια όμως στιγμή βλέπουμε ότι το αλπικό τρέξιμο αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αγοράς. Σε γενικές γραμμές, ο εξοπλισμός ισορροπεί ανάμεσα σε ελαφριά και υψηλής ποιότητας υλικά. Μικρότερο βάρος, περισσότερη άνεση και υποστήριξη για μεγαλύτερη ταχύτητα μέσω νέων τεχνικών υλικών. Η Dynafit είναι μια εταιρεία με αλπικό DNA και ένα μεγάλο αθλητικό υπόβαθρο οπότε τοποθετούμε τους εαυτούς μας σε αυτόν τον τομέα της αγοράς. Παρουσιάζουμε μια κολεξιόν για δρομείς τόσο για αγώνες vertical μέχρι και αγώνες υπεραποστάσεων που θέλουν το κάτι παραπάνω και για πρώτη φορά το 2017 θα είναι όπως αναφέραμε μια κολεξιόν για καθημερινή χρήση. Τέλος μια πληροφορία εκ των έσω όσον αφορά τον στρατηγικό μελλοντικό σχεδιασμό μας: θα αναπτύξουμε και θα διευρύνουμε όλες τις κολεξιόν μας, πρώτα την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας αλλά και όσον αφορά τον αριθμό των μοντέλων και των διαφορετικών στυλ

 

 

 

 [Advendure]: Σας ευχαριστούμε πολύ για την τόσο εποικοδομητική κουβέντα και σας ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον!

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)
   
 • Salomon Sense Ride: Ενα προσιτό "SLAB Sense Ultra ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 08/06/2018 06:42
  Αν το συγκρίνεις με τα 180 ευρώ (αρχικές τιμές λιανικής και οι δύο) του SLAB Sense Ultra έτσι νομίζω! "Street price" με λίγο ψάξιμο θα τα βρεις και τα δύο φθηνότερα ;)
   
 • Grouse Creek® Lite Tracker, μια καινούργια βουνίσ ...

  Γιώργος Καλλιμάνης, 07/06/2018 17:40
  οποιαδήποτε ομοιότητα με το SAUCONY PEREGRIN 6 είναι εντελώς συμπτωματική; https://www.startfitness.co.uk/saucony-peregrine-6-mens-running-shoes-blue-s20302-2.html
   
 • ΒΡΥΣΕΑΔΑ 2018: Άνοιγμα εγγραφών!

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 31/05/2018 06:43
  O αγώνας των 30 χλμ τι απέγινε;
   
 • FROZEN PEAKS: Νέο φεστιβάλ αγώνων βουνού στο Νευρ ...

  Παύλος Κραγιόπουλος, 29/05/2018 10:54
  Ο Frozen Peaks Panorama 265KM είναι πλέον ο κατά τεκμήριο δυσκολότερος και ποιο απαιτητικός αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Η διοργάνωση άψογη σε όλα τα επίπεδα με τους διοργανωτές να λείνουν άμεσα κάθε πρόβλημα ή ανάγκη που παρουσιάστηκε. Οι ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships…

Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships: Νίκος Πονηρέας

Αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού για το ελληνικό ορεινό τρέξιμο είναι και η συμμετοχή έξι νέων παιδιών στο Youth Skyrunning World Champ...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration