Μάριος Δαδούδης: Κυνηγώντας την πρόκληση του Fjällräven Polar...

Για μερικούς η πρόκληση έχει την μορφή ενός αγώνα 100 μιλίων στο βουνό με πολλές χιλιάδες μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Για άλλους η πρόκληση μεταμορφώνεται στα 246 επίπονα χιλιόμετρα από την Αθήνα στην Σπάρτη ή σε έναν πολυήμερο αγώνα στις Άλπεις. Υπάρχουν επίσης μερικοί τρελοί που στην λέξη πρόκληση βλέπουν μπροστά τους ετπά ημέρες στην ανελέητη ζέστης της ερήμου Σαχάρα ή της Atacama. Σίγουρα όμως είναι ακόμη λιγότεροι αυτοί που δίπλα στην λέξη πρόκληση βάζουν μία 3ήμερη διάσχιση στον υποαρκτικό κύκλο με έλκηθρα και σκυλιά σε θερμοκρασίες και συνθήκες ξένες για το ανθρώπινο σώμα. Ένας από αυτούς είναι και ο Μάριος Δαδούδης τον οποίο πολλοί από εμάς έχουμε γνωρίσει σε διάφορες αγωνιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα μέσω του πανέμορφου ήχου του βιολιού του ο οποίος θα κυνηγήσει το όνειρο της συμμετοχής του στο Fjällräven Polar.

[Advendure]: Αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κόσμος του trail running να σε έχει γνωρίσει μέσω της μπάντας σου και του πανέμορφου ήχου του βιολιού σου σε διάφορες αγωνιστικές εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, σίγουρα θα υπάρχουν και αυτοί που δεν σε γνωρίζουν. Ποιός είναι λοιπόν ο Μάριος Δαδούδης?

[Μ. Δαδούδης]: Ειμαι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος ο οποίος αγαπά την φύση και τις δραστηριότητες σε αυτήν. Τα τελευταία 25 χρόνια, ασχολούμαι σε χομπυστικο επίπεδο, με τα OUTDOOR SPORTS (MTB, HIKING, TRAIL RUNNING κ.α). Για εμένα η λέξη OUTDOOR σημαίνει να εισαι ανοιχτόμυαλος και θετικός άνθρωπος. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα OUTDOOR SPORTS. Μπορείς να είσαι outdoor, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ζεις και εργάζεσαι. Είναι ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΖΩΗΣ και όχι απλώς ένας προσδιορισμός που αφορά ορειβάτες ή αναρριχητές ή οτιδήποτε άλλο. Θεωρώ πως η ΦΥΣΗ είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο ο καθένας από εμάς μπορεί να κατανοήσει τον εαυτό του αλλά και την ίδια του την ύπαρξη, καθώς η ακεραιότητα και η φυσιολογικοτητα της ΦΥΣΗΣ δεν υπάρχει στα αστικά περιβάλλοντα. Όπως παίζω βιολί στην Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, έτσι απλά θεωρώ πως μπορώ να πάρω το βιολί μου και να ορειβατήσω σε ένα βουνό και να παίξω και εκεί. Για εμένα, δεν υπάρχει η λέξη ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ και δεν θέλω καν να την ακούω. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΘΕΛΗΣΕΙ κάτι, είναι ικανός να το καταφέρει, αρκεί να το πιστέψει και να προσπαθήσει με όλο του το ΕΙΝΑΙ.

 

 

[Advendure]:  Όταν ακούμε ή διαβάζουμε για Polar Expedition ο νους πάει κατευθείαν σε ... αυτό ακριβώς που περιγράφουν οι λέξεις: Επικές αποστολές σε πολικά περιβάλλοντα, ξένα προς την ανθρώπινη φύση, με ακραίες καιρικές συνθήκες πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον πολιτισμό. Μπορείς να μας περιγράψεις τι είναι ακριβώς το Fjällräven Polar?

[Μ. Δαδούδης]: Το FJALL RAVEN POLAR είναι μια 3ημερη διάσχιση στον υποαρκτικό κύκλο με έλκηθρα και σκυλιά. Σκοπός του project είναι να δείξει η εν λογω εταιρεία, πως ένας φυσιολογικός άνθρωπος, έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και την θέληση, μπορεί να ανταπεξέλθει σε αντίξοες αλλά και επίπονες συνθήκες.

 

 

[Advendure]:  Πως και επέλεξες μία πρόκληση σαν το Fjällräven Polar? Έχεις υπόψη σου τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσεις?

[Μ. Δαδούδης]: Στην ουσία πρόκειται ΑΚΡΙΒΩΣ για την δική μου φιλοσοφία. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. Ο λόγος που δήλωσα συμμετοχή δεν είναι  επειδή πρόκειται για ένα όνειρο ζωής. Θεωρώ πως μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ συμμετοχή στο προτζεκτ είναι απαραίτητη, καθώς η ΕΛΛΑΔΑ έχει παρά πολλά να προσφέρει όσον αφορά τις outdoor δραστηριότητες, καθώς πρόκειται για μια χώρα με ατέλειωτες φυσικές ομορφιές, αλλά και εναλλαγές. Οποιαδήποτε ΕΛΛΗΝΙΚΗ παρουσία σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μόνο καλό μπορεί να κάνει, κατ εμέ.

 

[Advendure]:  Έχεις αναζητήσει να συλλέξεις πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο; 

[Μ. Δαδούδης]: Να σου πω την αλήθεια δεν αναζήτησα καμία πληροφορία, καθώς μου καρφώθηκε στο μυαλό να το κάνω και το έπραξα. Έτσι λειτουργώ και με αυτόν τον τρόπο πορεύομαι. Εφόσον επιλεγώ, έχω στην διάθεση μου 4 μήνες σχεδόν προετοιμασίας, οι οποίοι είναι αρκετοί.

 

[Advendure]:  Σίγουρα το ελληνικό μεσογειακό κλίμα δεν είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να προσομοιώσεις της συνθήκες μίας αποστολής Με ποιό τρόπο σκέφτεσαι να προετοιμαστείς σωματικά και ψυχολογικά για ένα τέτοιο εγχείρημα?

[Μ. Δαδούδης]: Οσον αφορά την ψυχολογική μου προετοιμασία, το μόνο που χρειάζεται είναι η πίστη, την οποία την έχω σε τόσο μεγάλο βαθμό, που νιώθω πως θα εκραγώ. Όσον αφορά την σωματική μου προετοιμασία, παρόλο που γυμνάζομαι αερόβια όσο μπορώ, θα απευθυνθώ σε κάποια εξειδικευμένη εταιρία να αναλάβει οποιαδήποτε λεπτομέρεια, την οποία εγώ δεν αντιλαμβάνομαι. Είμαι οπαδός της εξειδίκευσης και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να την παραγκωνίσω.

 

 

[Advendure]:  Εκτός από την ίδια την Fjällräven η οποία προφανώς χρηματοδοτεί την συμμετοχή στο συγκεκριμένο γεγονός, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σε έχουν βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα?

[Μ. Δαδούδης]:  Μέχρι στιγμής η βοήθεια αφορά αναρτήσεις και κοινοποιήσεις μέσα στο διαδίκτυο (facebook). Ο Γιώργος Κοντογιάννης (νικητής του διαγωνισμού της POLAR «60 seconds to Kona»), έχει φτιάξει ένα κλιπακι με φωτογραφίες μου και επίσης το έχει προωθήσει στο διαδίκτυο. Ευελπιστώ και σε περαιτέρω βοήθεια, εφόσον όπως σου προανέφερα, για εμένα πρόκειται για μια Ελληνική  και όχι προσωπική προσπάθεια. Άλλωστε η εκστρατεία που κάνω ως OUTDOOR VIOLINIST EXPLORER, έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία. Δεν θέλω να δείξω πόσο καλός βιολονίστας είμαι (έπειτα από 17 χρόνια ως επαγγελματίας και 1000+ συναυλίες δεν νιώθω την ανάγκη να αποδείξω κάτι τέτοιο), αλλά προσπαθώ να προωθήσω την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ και τις ΟΜΟΡΦΙΕΣ της. Ακόμα και ως φωτογράφος κάνω το ίδιο αφήνοντας δεύτερη και όχι την προσωπική μου προώθηση (συνεργάζομαι με την www.definitelygreece.com μια εταιρία ταξιδιών με σκοπό την γνωριμία με την ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ και τις ομορφιές της).

 

 

[Advendure]:  Εμείς, η ελληνική trail running κοινότητα, πως μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό;

[Μ. Δαδούδης]:  Η trail running κοινότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ανθρώπους με outdoor φιλοσοφία. Δεν βρίσκω απολύτως καμία διαφορά μεταξύ μας, από την στιγμή που κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. Άλλωστε οι περισσότεροι trail runners είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι όπως και εγώ και δεν είναι επαγγελματίες αθλητές. Οποιαδήποτε βοήθεια προβολής και διάδοσης της προσπάθειας μου είναι δεκτή και συγκινητική.

 

[Advendure]: Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και περιμένουμε -αν όλα πάνε καλά- τις εντυπώσεις σου από το Fjällräven Polar!

 

* Μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς τον Μάριο να κυνηγήσει την πρόκληση του Fjällräven Polar, απλά ψηφίζοντας την συμμετοχή του στο http://polar.fjallraven.com/contestant/?id=495

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ