Αρχική>Άρθρα>Πρόσωπα>Συνεντεύξεις>Θοδωρής Μπαντιτζιώτης: «Όταν μπορείς να πας πιο πάνω και δεν το κάνεις βγαίνεις ο ίδιος χαμένος»


Θοδωρής Μπαντιτζιώτης: «Όταν μπορείς να πας πιο πάνω και δεν το κάνεις βγαίνεις ο ίδιος χαμένος»

Το άθλημα της αναρρίχησης γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο στην χώρα μας, ενώ έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο, το 2020. Στην Ελλάδα γίνονται πρωταθλήματα δυσκολίας, bouldering και ταχύτητας, ενώ Έλληνες αθλητές συμμετέχουν και σε αγώνες στο εξωτερικό. Ο Θοδωρής Μπαντιζιώτης, αποτελεί ένα από τα ταλέντα του αθλήματος. Μέσα από την συνέντευξη του Θοδωρή στο Advendure μαθαίνουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα μας μέσα από τα μάτια ενός νεαρού αθλητή. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε σημειώσεις που αποσαφηνίζουν ορολογίες που αναφέρονται στο κείμενο και χρησιμοποιούνται στο άθλημα.

Θοδωρή πόσο καιρό ασχολείσαι με την αναρρίχηση;

Περίπου πεντέμισι χρόνια. Ήμουν τετάρτη δημοτικού όταν πρωτοξεκίνησα στον αναρριχητικό χώρο της PXP. Οι προπονητές μου βλέποντας την πορεία που είχα μέσα από τις προπονήσεις με έβαλαν σταδιακά και στους αγώνες.


Σε  πόσους αγώνες έχεις πάρει μέρος μέχρι σήμερα;

Έχω πάρει δύο φορές μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα boulder. Το 2014 κατέκτησα την πρώτη θέση. Η Ομοσπονδία προσέφερε στους τρεις πρώτους ως δώρο ένα ταξίδι στην Κάλυμνο. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό. Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία γιατί ήρθα σε επαφή και με αναρριχητές από το εξωτερικό. Την δεύτερη φορά δεν τα πήγα τόσο καλά γιατί έφυγε από την θέση του ένα «πιάσιμο» και οι κανόνες δεν επιτρέπουν να ξαναδοκιμάσεις. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς συμμετείχα στο κύπελλο boulder όπου πήρα πάλι την πρώτη θέση, ενώ το 2015 επίσης στο κύπελλο αναρρίχησης στην Κομοτηνή όπου βγήκα δεύτερος. Πρόσφατα συμμετείχα και στο εθνικό πρωτάθλημα boulder όπου κατέκτησα την τρίτη θέση.

 

Παρά την νεαρή σου ηλικία έχεις καταφέρει αρκετά σε  πολύ μικρό χρονικό διάστημα

Μέσα σε περίπου πέντε χρόνια μέσα στα οποία είχα σταματήσει για ένα χρόνο τους αγώνες για προσωπικούς λόγους.


Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις σχολείο με τις απαιτήσεις των προπονήσεων και τους αγώνες;

Δεν με δυσκολεύει πολύ γιατί φροντίζω να οργανώνω το πρόγραμμα μου με τέτοιο τρόπο ώστε να τα προλαβαίνω όλα.

 

 

Ποια ήταν η αφορμή που ξεκίνησες τόσο μικρός την αναρρίχηση;

Μου άρεσε να σκαρφαλώνω και γενικότερα υπήρχε μια έλξη προς αθλήματα που ήταν λίγο extreme. Οπότε οι γονείς μου για να αποτρέψουν ότι θα τραυματιστώ κάνοντας του κεφαλιού μου, πήραν την απόφαση να με φέρουν στον αναρριχητικό χώρο της ΡΧΡ, και αργότερα της ακαδημίας, ώστε να ικανοποιήσω το μεράκι που είχα για την αναρρίχηση.

 

Πες μας λίγα πράγματα για τους αγώνες εθνικού πρωταθλήματος που συμμετείχες πρόσφατα στην Προσοτσάνη Δράμας. Είσαι ευχαριστημένος;

Προσωπικά οι αγώνες πήγανε πολύ καλά. Βγήκα τρίτος με πολύ μικρή διαφορά από τους δύο πρώτους που ισοβάθμησαν μεταξύ τους. Θα μπορούσα να είχα κι εγώ ισοβαθμήσει αν έπαιρνα την «ζώνη» με την πρώτη προσπάθεια όπως έκαναν οι συναθλητές μου. Είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου γιατί είχα καιρό να κατέβω σε αγώνες. Είχα ξεχάσει ποιοι είναι οι καλοί αθλητές στην αναρρίχηση. Πιστεύω ότι μπορώ να πάω και καλύτερα και θα προσπαθήσω να πάω και καλύτερα.


Τι πήγε στραβά και έχασες την πρώτη θέση;

Δεν νομίζω ότι πήγε κάτι στραβά. Απλώς παρατήρησα την προσπάθεια ενός αθλητή που δοκίμασε το πρόβλημα πριν από εμένα, και θεώρησα ότι έπρεπε και εγώ να δοκιμάσω με τον ίδιο τρόπο, αντί να το κάνω με τον δικό μου. Έτσι έχασα την πρώτη θέση.

 

Είχες άγχος στους αγώνες;

Ναι, είχα άγχος σε κάποια προβλήματα.

 

Πως το αντιμετωπίζεις;

Με το να είμαι συγκεντρωμένος,  να έχω στο μυαλό μου την διαδρομή και να σκέφτομαι ότι μπορώ να φτάσω μέχρι το top. Έχει μεγάλη σημασία να είσαι συγκεντρωμένος και να μην αφήνεις το άγχος να πάρει το πάνω χέρι. Γενικά προσπαθώ να μένω ήρεμος, αλλά υπάρχουν στιγμές που το άγχος αυξάνεται και εξαιτίας της πίεσης χρόνου. Εκεί λίγο τα χάνω με αποτέλεσμα να μην σκέφτομαι καθαρά. Αυτό γίνεται η αιτία πολλές φορές να πέσω από τον τοίχο.

 

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντάς σαν αθλητής;

Μέχρι σήμερα ευτυχώς δεν είχα σοβαρά προβλήματα με τραυματισμούς. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι κάποιες φορές δεν σκέφτομαι εξ αρχής σωστά την διαδρομή με αποτέλεσμα να διαλέγω τον πιο πολύπλοκο τρόπο για να βγάλω το πρόβλημα, ενώ θα μπορούσα να το έχω κάνει και πολύ πιο απλά.

 

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στην αναρρίχηση;

Είναι ότι γυμνάζεις όλο σου το σώμα. Επίσης είναι ένα άθλημα που αυξάνει την αδρεναλίνη και που σε φέρνει σε επαφή με την φύση και τα βράχια. Η  αναρρίχηση είναι μια φυσική δραστηριότητα που μπορείς να την συνδυάσεις τόσο σε φυσικό περιβάλλον όσο και σε τεχνητό.

 

Υπάρχει κάποια στιγμή ιδιαίτερη που έχει μείνει στην μνήμη σου;

Είναι η πρώτη φορά που είχα κατέβει σε αγώνες. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, δεν ήξερα πως θα είναι. Αλλιώς το φανταζόμουν και αλλιώς ήταν στην πραγματικότητα. Πέρα από το ότι ήταν ο πρώτος μου αγώνας,  πήρα επίσης την πρώτη θέση, οπότε η εμπειρία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία  για μένα. Ήταν η πιο ωραία στιγμή και ελπίζω να κατορθώσω κάτι παρόμοιο στο μέλλον

 

 

Σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει την αναρρίχηση αλλά  διστάζει, τι θα του έλεγες;

Να ξεκινήσει σίγουρα γιατί είναι ένα εξαιρετικό άθλημα στο οποίο μπορεί να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζει τις δυσκολίες. Όσο βελτιώνεται θα διαπιστώσει ότι θα δυσκολεύουν τα προβλήματα που θα πρέπει να λύνει, θα αυξάνονται οι απαιτήσεις και ενδεχομένως και ο πόνος που θα νιώθει στα δάχτυλα. Αλλά το σώμα σιγά σιγά εξοικειώνεται και με τον καιρό θα φτάσει σε ένα επίπεδο όπου δεν θα κουράζεται τόσο πολύ, σωματικά και ψυχολογικά.

 

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σε έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα;

Οι γονείς μου σίγουρα που με συμβουλεύουν πώς να διαχειριστώ το άγχος και είναι δίπλα μου στους αγώνες και φυσικά οι προπονητές μου. Ο Κώστας Πεντεφούντης, που είναι  ο σημερινός μου προπονητής, και η Βάσω Δημητρακόγιαννη, που ήταν η πρώτη μου προπονήτρια. Χάρη σε αυτούς έχω καταφέρει όποια επιτυχία μέχρι σήμερα.

 

Ποιο είναι το πιο σημαντικό που σου έχει μάθει η αναρρίχηση;

Αυτό που μου έχει διδάξει η αναρρίχηση είναι ότι όταν μπορείς να πας πιο πάνω και δεν το κάνεις, χάνεις εσύ ο ίδιος, γιατί αφήνεις ανεκμετάλλευτες τις δυνατότητες σου.

 

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Αυτή την στιγμή θέλω να περάσω τα προκριματικά  που θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2018 ώστε να συμμετέχω στο πανελλήνιο που θα γίνει το Πάσχα της ίδιας χρονιάς. Σκοπός μου είναι μία θέση μέσα στην τριάδα και γιατί όχι και να βγω πρώτος.

 

 

Γιώργος Τουμανίδης


1. Η HRT είναι εταιρεία που κατασκευάζει υλικά για τον εξοπλισμό χώρων αναρρίχησης (πιασίματα, συστήματα ασφάλειας, κα.) Ιδρύθηκε το 1998, την ίδια χρονιά που δημιουργήθηκε και η Walltopia και εδρεύει στην Σόφια της Βουλγαρίας.

2. Το άθλημα του bouldering αφορά την αναρρίχηση χωρίς σχοινί μικρών σχετικά τμημάτων γνωστά ως «προβλήματα». Η έμφαση δίδεται στον αριθμό των προβλημάτων που καταφέρνει ένας αθλητής να κάνει. Οι αθλητές έχουν περισσότερες από μία προσπάθειες και δεν επιτρέπεται να παρατηρήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι υπόλοιποι αθλητές αγωνίζονται πάνω στο πρόβλημα.

3. Ο αγώνας  δυσκολίας (lead-climbing) αφορά την αναρρίχηση με σκοινί μεγαλύτερων σχετικά τμημάτων. Ο αθλητής πρέπει να αναρριχηθεί σε μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα σε δεδομένο χρόνο ασφαλίζοντας σχοινί σε προ-τοποθετημένα «σετάκια» (πρόκειται για σετ από δύο καραμπίνερ με την προσθήκη του σχοινιού που τοποθετούνται κατά μήκος της διαδρομής)

4. Ο αγώνας ταχύτητας μπορεί να είναι είτε ατομικός είτε ομαδικός. Στον αγώνα αυτό κερδίζει ο αναρριχητής ή η ομάδα που θα αναρριχηθούν στον γρηγορότερο χρόνο. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Sifnos Trail Race 2018: Το διπλό πρόσωπο του Ιανο ...

  Δημήτρης Τρουπής, 11/05/2018 16:15
  Καλησπέρα Αντώνη, Ναι, μάλλον έχεις δίκιο για την ώρα έναρξης .. η πρώτη χρονιά φέρνει συνήθως τα δεδομένα στα οποία καταλήγει κάθε διοργάνωση.για τις επόμενες χρονιές και οι μέσοι όροι τερματισμού δείχνουν αυτό που λες.. Σε ευχαριστώ πολύ για τα κα ...

  Ολόκληρο...

   
 • 100 miles of Istria 2018: Το δικό μου “τζελάκι"!

  Μάνος Κυριακάκης, 06/05/2018 08:03
  Μπραβο Δραγανα μου, μεσα σε ολα με ψυχη και σωμα ! Αξια
   
 • Απώλειες αθλητών, η άλλη όψη του νομίσματος...

  Αγγελος Φραγκουλης, 03/05/2018 04:19
  ....... απο προσωπικη ζοφερη εμπειρια στον χειμερινο ενιππεα του 2008 που επαθε εγκεφαλικο η συντροφος της ζωης μου... θα ηθελα να προτρεψω σον καθε διοργανωτη αγωνων βουνου τα σωστικα συνεργεια να "κατεβαινουν" και οχι να "ανεβαινουν"... διοτι στην ...

  Ολόκληρο...

   
 • Ursa Trail 100: Νέος αγώνας βουνού 100 χλμ στο Μέ ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 01/05/2018 06:55
  Καλημέρα σε όλους Απλά να επισημάνω ότι το όριο του 155 δείκτη δυσκολίας θα ισχύει από το 2019. Διαβάστε και το σχετικό άρθρο από επίσημη ανακοίνωση της ITRA που αφορούσε στις αλλαγές των κανονισμών: http://www.advendure.com/index.php/agonizomai/kan ...

  Ολόκληρο...

   
 • Αργύρης Παπαθανασόπουλος, Τρέχοντας στον Βόρειο Π ...

  Κωνσταντίνος Χατζηθωμάογλου, 30/04/2018 09:14
  Αργύρη καταπληκτική η ιστορία σου ! Πολλά συγχαρητήρια για τον άθλο σου και ακόμα περισσότερα για το μήνυμα που πέρασες στο τέλος του άρθρου ! Κώστας

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • θηκη μπατον (2 Δημοσιεύσεις)
  • https://www.sport-conrad.com/ Το βρήκα εκεί πριν λίγους μήνες. Το σαϊτ είναι αξιοπιστο, το αγόρασα και σε λίγες μέρες ήρθε. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα που μπήκα για να στείλω το ακριβές link δεν το β
  • kdiav
  • 17/05/2018 22:01
  • Ανάβαση/Διάσχιση στα Λάμπεια Όρη (1 Δημοσιεύσεις)
  • Τα Λάμπεια όρη ή όρος Λάμπεια ή όρος Λάμπειο ή Αστράς αποτελούν διακλάδωση και βουνοκορφή του Ερυμάνθου, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο, και ανήκουν διοικητικά στην Ηλεία. Η ψηλότερη κορυφή του είναι
  • JohnLux
  • 17/05/2018 09:03
  • Ραχιαλγία: Τι είναι και τι κρύβει (1 Δημοσιεύσεις)
  • Tο συχνότερο ποσοστό εμφάνισης του πόνου είναι συνήθως μηχανικής αιτιολογίας. Ο όρος ραχιαλγία είναι η σύνθεση των λέξεων ράχη και άλγος. Σημαίνει πόνος στην πλάτη και είναι συνώνυμη του όρου θωρακ
  • stibens1967
  • 16/05/2018 10:11
  • Σακίδιο Trail Running Kalenji 10 L. - Παρουσίαση (2 Δημοσιεύσεις)
  • Καλησπέρα, Απέκτησα το συγκεκριμένο γιλέκο εδώ και λιγες μέρες και σε 2 long run που το χρησιμοποίησα έμεινα με πολύ καλές εντυπώσεις. H Kalenji είναι μάρκα της Γαλλικής εταιρίας Decathlon https:
  • flaming arrow
  • 14/05/2018 21:05

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δύο έλληνες στην 3η ψηλότερη κορφή του κόσμου…

Δύο έλληνες στην 3η ψηλότερη κορφή του κόσμου Kangchenjunga (8.586μ)

Ο Αντώνης Συκάρης ο οποίος πέρυσι τέτοιες μέρες είχε πατήσει το πόδι του στην Στέγη του Κόσμου και ο Φώτης Θεοχάρης τον οποίο έχετε γνωρίσει από τα άρθρα του στο Advend...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration