Η Polo εισέρχεται δυναμικά στην αγορά ορεινού τρεξίματος με SALEWA και SCARPA

Το όνομα της Polo για πολλούς από εμάς τα παλαιότερα χρόνια ήταν συνδεδεμένο με τις πρώτες σχολικές μας τσάντες. Όχι άδικα αφού «Ποιος δεν είχε τσάντα Polo» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Τα χρόνια πέρασαν όμως και η Polo έχει για τα καλά διεισδύσει στον τομέα της αγοράς προϊόντων υπαίθρου τόσο με ποιοτικά προϊόντα που φέρουν το δικό της λογότυπο όσο και με δεκάδες αντιπροσωπείες από κορυφαίες εταιρείες του χώρου. Οι δύο πιο πρόσφατες προσθήκες μάλιστα στο οπλοστάσιό της, η SALEWA, και ακόμα πιο πρόσφατα μάλιστα, η SCARPA, αναμένεται να απασχολήσουν από εδώ και στο εξής την ελληνική κοινότητα ορεινού τρεξίματος ενώ όπως μαθαίνουμε η εμπλοκή της εταιρείας στον χώρο θα είναι πολυεπίπεδη! Μιλήσαμε με την υπεύθυνη Πωλήσεων της Polo, την κα Δώρα Αθανασίου για όλα τα τελευταία νέα που αφορούν την εταιρεία αλλά και τις εξελίξεις που δρομολογούνται.

[Advendure]: Σίγουρα το όνομα «Polo» δεν είναι άγνωστο σε κανέναν. «Ποιος δεν είχε τσάντα Polo» άλλωστε όπως εύστοχα αναφέρεται στην ιστοσελίδα του αγώνα. Παρόλα αυτά, θα θέλαμε από τα πλέον «επίσημα» χείλη, να μας κάνετε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της εταιρείας στην Ελλάδα.

[Δ. Αθανασίου]: Το 1975 ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Τουµπανάκης, οπαδός της φύσης, της πεζοπορίας και του camping επιχειρεί να παράξει στο σπίτι του µόνος αυτά που χρειάζεται για να εξασκήσει το µεράκι του! Ένα σακίδιο και µία σκηνή... Και τα καταφέρνει!Η ιδέα ξεσηκώνει τους φίλους του πεζοπόρους αλλά αµέσως µετά η τσάντα «εργαλείο» αναζητείται από τους µηχανόβιους, αµέσως µετά από τους φοιτητές και τελικά η ζήτηση μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Μία καινοτοµία έφερε µεγάλη αλλαγή! Η παραγωγή κοµµάτι-κοµµάτι γίνεται από δεκάδες µοδίστρες που προσπαθούν να ανταποκριθούν. Ψάχνοντας όνοµα για την εταιρεία αποφάσισε το Polo, ένα µικρό και εύηχο όνοµα, πολύ διαφορετικό (όπως και οι τσάντες) σε σχέση µε ότι κυκλοφορούσε στην αγορά. Τα βιβλιοπωλεία γεµίζουν τσάντες, ανοίγονται 3 νέα μαγαζιά µε την επωνυµία Polo Centers, και πια η επωνυµία της εταιρίας ταυτίζεται µε το ίδιο το προϊόν. Γίνεται ακόμα και αντικείµενο αντιγραφής στο εξωτερικό! Αυτό που μας δίνει κουράγιο είναι η εµπιστοσύνη σας. Οι εκατοντάδες χιλιάδες από 3 και 4 γενιές, που δεκαετίες τώρα µας πήρατε µαζί σας στα φαράγγια, στα σχολεία, στην θάλασσα, στην βόλτα, στην περιήγηση (ακόµα και στα Ιµαλάια φτάσαµε), στην καθηµερινότητά σας! Μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον προχωράµε. Είµαστε µια 100% Ελληνική εταιρία, διατηρούµε ένα πετυχηµένο δίκτυο πωλήσεων 1200 καταστηµάτων, συνεχίζουµε να παράγουµε, να καινοτοµούµε, να εξελισσόµαστε αλλά πάντα να θυµόµαστε το αεράκι... που γέννησε την πρώτη µας τσάντα.

 


[Advendure]: Παρόλη την δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών η Polo έχει καταφέρει να εδραιώσει την θέση της στον χώρο του outdoor – και όχι μόνο. Ποια ήταν τα κύρια συστατικά που οδήγησαν σε αυτή την επιτυχημένη «συνταγή»;

[Δ. Αθανασίου]: Η προσήλωση και η σταθερότητα στο να συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν την κρίση. Η εταιρεία μας ανέλαβε να επωμιστεί και να απορροφήσει την διαφορά κόστους κατασκευής των προϊόντων μας χωρίς <<εκπτώσεις>> στην ποιότητα των παρεχόμενων ειδών και υπηρεσιών. Με εμπιστοσύνη και επιβράβευση των συνεργατών μας – υπαλλήλων μας αλλά και των πελατών μας καταφέραμε και πετύχαμε αυτά τα δύσκολα χρόνια να γίνουμε κι εμείς <<ορεινοί τρεξιματίες>>.


[Advendure]: Μέχρι σήμερα, η παρουσία της Polo μέσω των «Polo Centers» υφίσταται σε τρία σημεία στην Αττική. Είναι στα σχέδιά σας κάποια επέκταση της δραστηριότητας των Polo Centers και εκτός Αττικής;

[Δ. Αθανασίου]: Μέχρι σήμερα που μιλάμε όχι.


[Advendure]: H εταιρεία εισάγει και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα μια σειρά επώνυμα brands που καλύπτουν όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων υπαίθρου. Θα θέλατε να μας αναφέρετε τα κυριότερα από αυτά;

[Δ. Αθανασίου]: Εκτός από την μεγάλη γκάμα των προϊόντων με το εμπορικό σήμα “POLO”, η εταιρεία μας έχει στην Ελλάδα την αποκλειστική αντιπροσωπεία των παγκοσμίως φήμης εταιριών, CAMP, CASSIN, RAUMER, SALEWA, SCARPA, LAKEN, TENDON, MADROCK, ROCK EMPIRE, METOLIUS COBER, CTR, TREKMATES, TILLEY SOURCE, KHW, LIFESYSTEMS, LIFEVENTURE, LITTLELIFE, HORIZON, ALPINA και άλλες.

 


[Advendure]: Θα δούμε κάποιες επιπλέον συνεργασίες από την Polo στο μέλλον; Ποιο είναι το όραμά σας για την εξέλιξη της εταιρείας;

[Δ. Αθανασίου]: Πολύ πιθανόν μέσα στη νέα χρονιά ν’ ανακοινωθούν νέες συνεργασίες οι οποίες την δεδομένη στιγμή είναι σε επίπεδο συμφωνιών. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε νέα αξιόπιστα, εξελιγμένα τεχνολογικά, τεχνικά και ποιοτικά προϊόντα προσφέροντας πολλαπλές επιλογές και καλύπτοντας την κάθε ανάγκη των πελατών μας. Οραματιζόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που οραματίζεται και πραγματοποιεί outdoor δραστηριότητες.


[Advendure]: Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτικά προϊόντα ορεινού τρεξίματος έχει οδηγήσει πολλές καταξιωμένες εταιρείες εξοπλισμού / ρουχισμού βουνού να «μπουν» στην συγκεκριμένη αγορά. Πως βλέπετε εσείς ως Polo την εξέλιξη αυτή;

[Δ. Αθανασίου]: Σίγουρα ο ανταγωνισμός είναι ένας τρόπος να γίνεσαι καλύτερος, να βλέπεις τι υπάρχει γύρω σου και να προσπαθείς να καλύψεις ολοκληρωμένα τις ανάγκες των πελατών σου. Θεωρούμε ότι με την εμπειρία που έχουμε είμαστε οι πλέον κατάλληλοι για να ερευνήσουμε, να επιλέξουμε και να φέρουμε στην Ελλάδα εταιρίες με είδη ορεινού τρεξίματος.


[Advendure]: Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες με πάνω από 80 χρόνια ιστορίας στον χώρο, η Salewa, αντιπροσωπεύεται επίσημα από την Polo. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την συνεργασία.

[Δ. Αθανασίου]: Η SALEWA με ιστορία 80 ετών και παρουσία περισσότερα από 25 έτη στην ελληνική ορειβατική σκηνή συνεχίζει να προσφέρει υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών προϊόντα, όπως ρουχισμός, σακίδια, αντίσκηνα, υπνόσακους και όλον εκείνο τον εξοπλισμό που χρειάζεται κάποιος για να κινηθεί και να διαβιώσει από μια απλή εκδρομή στην φύση έως και στις πιο ριψοκίνδυνες αποστολές. Ξεκίνησε το 1935 να κατασκευάζει σακίδια τα οποία με την εξέλιξη της τεχνολογίας, των πρώτων υλών, κατάφερε να εδραιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Από την πλούσια γκάμα των προϊόντων της εισάγουμε όλο τον ορειβατικό εξοπλισμό που χρειάζεται ένα ορειβάτης, ρούχα, παπούτσια, σακίδια, σκηνές.

Έχουμε την ευτυχή συγκυρία να ξεκινήσει η συνεργασία μας με μια νέα εποχή με την SALEWA και το θέμα είναι ότι έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στο ορεινό τρέξιμο και συγκριμένα στον τομέα Speed Hiking, σε συνεργασία με κορυφαίους αθλητές και πρωτοποριακό συνδυασμό υλικών για τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και μια τεράστια επένδυση στον τομέα των υποδημάτων.

Ενδεικτικό των προθέσεων της SALEWA η συνεργασία με της κορυφαίες διοργανώσεις περιπέτειας και ορεινού τρεξίματος όπως ο Red Bull X-Alps και ο διεθνώς καταξιωμένος αγώνας Lakes Sky Ultra στον οποίον είδαμε με χαρά ότι το Advendure είναι χορηγός επικοινωνίας!

Το Red Bull X-Alps είναι ίσως ο σκληρότερος αγώνας περιπέτειας στον κόσμο. Δεκάδες αθλητές από πολλές χώρες του κόσμου μάχονται για πάνω από 1,000 χιλιόμετρα κατά μήκος των Άλπεων από το Σάλτσμπουργκ μέχρι του Μονακό μέσω επτά υποχρεωτικών στάσεων σε επτά διαφορετικές χώρες, με σκοπό να κάνουν τον καλύτερο δυνατό χρόνο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, οι συμμετέχοντες πρέπει να διανύσουν κάθε χιλιόμετρο είτε με τα πόδια είτε πετώντας με paraglider.

Το Lakes District Sky Trails ενσωματώνει δύο αγώνες, το Lakes Sky Ultra™ και το Scafell Sky Race™. Ο Lakes Sky Ultra™ είναι πολύ διαφορετικός από αυτό που γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα για το mountain running, μιας και εκτός των πολύ τεχνικών μονοπατιών και της μεγάλης υψομετρικής, προϋποθέτει και γνώσεις αναρρίχησης (grade III scrambling) σαν απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος δεκτός στον αγώνα!

 


[Advendure]: Πρόσφατη προσθήκη στο «οπλοστάσιο» της Polo η κορυφαία Ιταλική εταιρεία SCARPA..

[Δ. Αθανασίου]: Έχουμε πλέον την ευκαιρία στην Ελλάδα να δοκιμάσουμε την γκάμα της εταιρίας SCARPA. Εκ των ηγετών στην κατασκευή outdoor υποδημάτων με επιβραβευμένη εξειδίκευση από το 1930, με κορυφαία μοντέλα για πεζοπορία, ορειβασία και αναρρίχηση, έχει πρόσφατα στρέψει το ενδιαφέρον της και στο ορεινό τρέξιμο με μία πλήρη γκάμα trail παπουτσιών η οποία έχει αποσπάσει ιδιαίτερα καλές κριτικές στο εξωτερικό.

Συνεχίζει να δημιουργεί ένα καινοτόμο μέλλον στην εξερεύνηση στο ύπαιθρο για κάθε δραστηριότητα για γυναίκες και άντρες, χωρίς να ξεχνάει ότι η προστασία των ποδιών, η άνεση και η αντοχή έχει αμφίδρομη σχέση με την μόδα και το στυλ στην πόλη και το βουνό.

 


[Advendure]: Το ορεινό τρέξιμο γνωρίζει στην χώρα μας τεράστια άνθηση, με σχεδόν 200 αγώνες και χιλιάδες αθλητές να συμμετέχουν κάθε χρόνο σε αυτούς, γεγονός που θα αποτυπωθεί στο τέλος της χρονιάς και επίσημα με την δημοσίευση της “Ετήσιας Έκθεσης Ορεινού Τρεξίματος 2017” του Advendure. Πως βλέπετε εσείς την αγορά αυτή; Πιστεύετε ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα;

[Δ. Αθανασίου]: Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι η όλο και αυξανόμενη προτίμηση και συμμετοχή αθλητών στο ορεινό τρέξιμο δεν είναι μια μόδα που θα περάσει γιατί είναι μια συνειδητή και συνειδητοποιημένη μορφή εκγύμνασης και εξάσκησης που εμπεριέχει την επαφή, την δοκιμασία και τον ανταγωνισμό με την φύση και τα στοιχεία της. Πιστεύουμε ότι οι διοργανώσεις αγώνων θα κεντρίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ορεινών δρομέων, οπότε θα υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση εξειδικευμένων προϊόντων και κατ’ επέκταση για τα επόμενα χρόνια τα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα θα παρουσιάζουν μια ανοδική τάση.


[Advendure]: Η αγωνιστική πανδαισία στην Ελλάδα έχει ωθήσει αρκετές εταιρείες του χώρου να δημιουργήσουν «ομάδες» χορηγούμενων αθλητών οι οποίοι και τρέχουν με τα χρώματά τους. Σκοπεύετε εσείς να δημιουργήσετε κάτι αντίστοιχο; Αν ναι, ποια θα πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των αθλητών που θα την στελεχώσουν;

[Δ. Αθανασίου]: Η POLO εδώ και χρόνια έχει συνεργασία με χορηγούμενους αθλητές από τον χώρο της αναρρίχησης και της πεζοπορίας με συμμετοχές σε αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς επίσης και με ομάδες αλλά και άτομα τα οποία διοργανώνουν <<κατακτήσεις>> από την πιο μικρή γωνία της Ελλάδας μέχρι το EVEREST. Υπάρχουν συνεννοήσεις με αθλητές δρομείς ορεινού τρεξίματος που θα υποστηρίζουμε, στηρίζουμε και εξοπλίζουμε σε κάθε τους συμμετοχή σε αγώνες εντός και εκτός Ελλάδος.


[Advendure]: Μιας και η χρονιά φτάνει στο τέλος της, θα θέλαμε να κλείσετε με μια ευχή για το 2018….

[Δ. Αθανασίου]: Η ενέργεια που συναντάμε στους ανθρώπους που ασχολούνται με τις outdoor δραστηριότητες είναι πηγή ζωής, ελπίδας και αισιοδοξίας κάτι που ευχόμαστε πραγματικά να καθρεφτίζεται σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ