Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships: Φωτεινή Κολόκα

By 11 Ιουν 2018
© Shooting Therapy © Shooting Therapy

Αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού για το ελληνικό ορεινό τρέξιμο είναι και η συμμετοχή έξι νέων παιδιών στο Youth Skyrunning World Championships τον Αύγουστο στην Ιταλία. Συμμετοχή που κέρδισαν σε αγώνα πρόκρισης στο Tihio Race, διοργάνωση η οποία υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την συμμετοχή των έξι αυτών παιδιών. Οι έξι αυτοί νεαροί δρομείς μεταξύ άλλων νέων παιδιών που ασχολούνται συστηματικά με το ορεινό τρέξιμο αποτελούν παρακαταθήκη και ελπίδα για το μέλλον του αθλήματος. Το Advendure σε ένα αφιέρωμα που θα αποτελείται από έξι συνέχειες θα σας παρουσιάσει την Φωτεινή Κολόκα, τον Μανώλη Πούρικα, τον Νίκο Πονηρέα, τον Αλέξανδρο Τζουμάκα, τον Απόστολο Τζουμάκα και τον Ηλία Καραλή, τους αθλητές οι οποίοι με όνειρα και φιλοδοξίες θα αποκομίσουν σπουδαίες εμπειρίες και θα συναγωνιστούν συνομήλικούς τους με το ίδιο πάθος για το τρέξιμο και το βουνό από όλον τον κόσμο. Ως οφείλαμε, ξεκινάμε με την δεσποινίδα της παρέας, την Φωτεινή Κολόκα, αθλήτρια της ομάδας της Dynafit, την οποία πρωτογνωρίσαμε στον μικρό αγώνα της Οίτης το 2013 σε ηλικία 17 ετών, αγώνα στον οποίο μάλιστα ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου! Έκτοτε, δεν σταματά να τρέχει σε αγώνες βουνού σε όλη την Ελλάδα και να εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο!

[Advendure]: Γιατί τρέξιμο στο βουνό; Τι είναι αυτό που σε παρακινεί εσένα προσωπικά να επενδύεις στο άθλημα του ορεινού τρεξίματος; Τι είναι αυτό που θα σε κρατήσει στο άθλημα τα επόμενα χρόνια;

[Φ. Κολόκα]: Γιατί είμαι βουνίσια! Μεγάλωσα στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, όπου ανοιγω την πόρτα του σπιτιού μου κ το μόνο που βλεπω είναι βουνά! Μ αρέσει πολυ που σε οποίο βουνο κ εαν πας ολα ειναι διαφορετικα, τερέν, θέα, ολες οι εικόνες ειναι ιδιαίτερες καθε φορα! Σε σύγκριση με άλλα αθληματα αυτο που με τραβηξε ηταν το "οικογενειακο - φιλικο" περιβάλλον που επικρατεί στους αγώνες! Νομίζω αυτο που θα με κρατήσει τα επόμενα χρονια ειναι οι διοφορετικοί στοχοι που μπορω να βάζω χρονο με το χρόνο! Διαφορετικοί αγώνες, μέρη, αποστάσεις, υψομετρικές διαφορές ακομα και η εποχή κ ο καιρός!

 

Naxos Trail Race

 

[Advendure]: Ποιό είναι το διάστημα που ασχολείσαι με το ορεινό τρέξιμο; Ποιά είναι η δρομική / αθλητική σου εμπειρία;

[Φ. Κολόκα]: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το ορεινο τρεξιμο το 2013, με τον πρωτο μου αγωνα των 6χλμ στην Οιτη, όπου βρέθηκα με την παρόρμηση του θειου μου! Ξεκινησα γενικα να ασχολουμαι με τον αθλητισμο απο την ηλικια των δέκα ετών, το 2006, με το αλπικό σκι! Συνεχισα με ορειβατικο σκι και στην πορεία ηρθε το ορεινό τρεξιμο!

 

[Advendure]: Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις τις απαιτητικές προπονήσεις που απαιτούνται με τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις σου;

[Φ. Κολόκα]: Με προγραμμα και πειθαρχία, για να προλαβαινω και τα δυο χωρις να επηρεαζει το ενα το αλλο! Η αλήθεια ειναι οτι υπάρχουν και στιγμές που δυσκολεύομαι και πιεζομαι να τα συγχρονισω.

 

Amorgos Trail Challenge


[Advendure]: Γιατί πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις στο Youth Skyrunning World Championships?

[Φ. Κολόκα]: Έμαθα για την προκριση και σκέφτηκα να προσπαθησω! Παρολο που εμοιαζε δυσκολο πιστευα οτι μεσα απο τις προπονησεις που εχω κανει θα τα καταφερω!


[Advendure]: Ποιός είναι ο στόχος σου για το Πρωτάθλημα Νέων; Τι περιμένεις να συναντήσεις; Γνωρίζεις το επίπεδο των συναθλητών από τις άλλες χώρες τους οποίους θα συναγωνιστείς;

[Φ. Κολόκα]: Στόχος μου ειναι να φτασω εκει και να είμαι έτοιμη σωματικά και ψυχικά! Να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό! Και να βιώσω τον αγωνα στο 100%! Το επιπεδο των αθλητών που θα συναντήσω, θα ειναι αρκετά υψηλό και η συμμετοχή μου ειναι σίγουρο οτι θα με γεμίσει με εμπερία, γνώσεις, στοιχεία σημαντικά για την περαιτέρω εξελιξη μου!

 

Taygetos Challenge

 

[Advendure]: Ποιός είναι αυτός που σε βοηθάει στην κατάρτιση του προπονητικού και αγωνιστικού πλάνου σου; Ποιός σε βοηθάει σε υλικοτεχνικό επίπεδο. θεωρείς σημαντική αυτή την βοήθεια; Θα ζητούσες κάτι περισσότερο;

[Φ. Κολόκα]: Τα τελευταία 2μιση χρονια τρέχω υπο τις οδηγίες του Νίκου Κωστόπουλου! Η εταιρεία που με βοηθάει είναι η Dynafit! Σαφώς και το θεωρώ σημαντικό, κάθε βοήθεια ειναι σημαντικη! Ειμαι ικανοποιημένη με αυτα που μου προσφέρει και ειμαι ευγνώμων για αυτή την βοηθεια!

 

[Advendure]: Ποιό είναι το πλάνο σου μέχρι τον Αύγουστο; Θα συμμετάσχεις σε άλλους αγώνες μέχρι τότε;

[Φ. Κολόκα]: Η προετοιμασία μου θα συνεχιστεί στο Καρπενήσι από τα μέσα Ιουνιου! Θα τρέξω προπονητικά 2 αγωνες στα πλαισια του Olympus Marathon, το Olympus Vertical και την Κόψη των Αετων! Ακομα και στο 20άρι του Faethon Olympus Marathon για τον ιδιο ακριβως λόγο!

 

Hydras Trail Event

 

[Advendure]: Υπάρχει χώρος για εξέλιξη των νέων αθλητών στο ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα; Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να παρακινηθούν περισσότεροι νέοι αθλητές σαν και σένα να ασχοληθούν πιο επισταμένα με το ορεινό τρέξιμο;

[Φ. Κολόκα]: Ειναι κοινή διαπίστωση οτι ολο και περισσοτερο νεα παιδιά αρχίζουν να συμμετεχουν στο αθλημα. Έχουμε πολλά βουνά που μπορεί να τα "εκμεταλλευτεί" ο καθενας και να τα εξερευνήσει! Θεωρώ οτι βοηθάει πολύ καποιου ειδους πρόκριση οπως αυτή στην οποία συμμετείχαμε και εμεις στο Tihio Race! Προκαλείς το ενδιαφέρον ενος νέου να κυνηγήσει την συμμετοχή του ακομα και στο εξωτερικό. Με αποτέλεσμα να ασχοληθεί περισσότερο!

 

Σε μια φωτογραφία αποτυπωμένη η Ιστορία αλλά και το Μέλλον του Ορεινού Τρεξίματος! Η Ιρένα Μαλιμπόρσκα με την Φωτεινή Κολόκα στον Olympus Marathon!

 

[Advendure]: Ποιά είναι τα όνειρά σου για το μέλλον; Πως θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

[Φ. Κολόκα]: Δεν μ αρεσει να κάνω τόσο μακρινά σχεδια! Αρκεί η υγεια, η όρεξη και η τυχη σαν ενα ονειρο! Στην ηλικια των 31 λοιπόν θα ηθελα να εχω φτιάξει την δικιά μου οικογένεια και να συνεχιζω να ασχολουμαι με το αθλημα που αγαπαω!

 

[Advendure]: Σου ευχόμαστε καλή προετοιμασία και καλή επιτυχία στην Ιταλία τον Αύγουστο! Περιμένουμε τις εντυπώσεις σου!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

Σχετικά Άρθρα