Ainos Marathon: Μια συνέντευξη με τον Λάμπρο Παπαλάμπρο για τον εντυπωσιακό και σκληρό αγώνα, στο ψηλότερο βουνό των Ιονίων!

Τρίτη χρονιά φέτος για τον Ainos Marathon, στην πανέμορφη Κεφαλλονιά και στο ψηλότερο βουνό των Ιονίων. Μια διοργάνωση που ξεκίνησε δυναμικά και εξελίσσεται κάθε χρονιά, προσθέτοντας συνεχώς δραστηριότητες για τους αθλητές και τους συνοδούς τους. Φέτος, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην διαδρομή του Μαραθωνίου που κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακό τον Skyrunning χαρακτήρα του και επίσης πρόσθετες outdoor δραστηριότητες για όλους το Σαββατοκύριακο του αγώνα, 23 & 24 Σεπτεμβρίου. Περισσότερα για τη φετινή διοργάνωση στη συνέντευξη με τον Λάμπρο Παπαλάμπρο που δημοσιεύουμε σήμερα στο Advendure!

 

[Advendure]: Τρίτη χρονιά φέτος για τη διοργάνωση στο όμορφο νησί της Κεφαλλονιάς και το ψηλότερο βουνό του Ιονίου. Ας ξεκινήσουμε με το αν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τις δυο πρώτες χρονιές, τόσο σε σχέση με τα οργανωτικά όσο και με τις διαδρομές και τον αριθμό των αγώνων.

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Ο αγώνας φέτος έχει δυο μικρές αλλαγές στην διαδρομή. Έτσι διασχίζει πλέον όλη την κορυφογραμμή του Αίνου και επιπλέον προστέθηκε ένα συνδετικό κομμάτι μετά το 20ο χιλιόμετρο που είναι πανέμορφο και πιο δρομικό. Ο παράλληλος αγώνας των 10Κ παραμένει ο ίδιος και μπορεί κάποιος να τον τρέξει ή περπατήσει επίσης σε μια υπέροχη διαδρομή στο δάσος.

 

[Advendure]: Με βάση τα video και την προκήρυξη της διοργάνωσης, ο Ainos Marathon δείχνει να έχει χαρακτηριστικά skyrunning και να έχει μεγάλο βαθμό τεχνικής δυσκολίας. Είναι έτσι; Τι πρέπει να προσέξουν οι αθλητές που θα τον τρέξουν όσο αφορά την τεχνική δυσκολία.

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Ο αγώνας όντως είναι skyrunning νομίζω ο μοναδικός στην Ελλάδα με απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων. Σε σημεία της διαδρομής φαίνεται η θάλασσα από δυο πλευρές. Τεχνικά είναι αρκετά δύσκολος, πρώτον γιατί το τερέν είναι τεχνικό - πετρώδες σε σημεία της διαδρομής αλλά το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι τα υψομετρικά της διαδρομής μπαίνουν πολύ απότομα σε τρία σημεία με μεγάλη κλίση και τεχνικό τερέν.

 

[Advendure]: Φαντάζομαι η διάσχιση της κορυφογραμμής του Αίνου, με την θέα σε όλο το Ιόνιο, είναι από τα highlights του μεγάλου αγώνα. Μιλήστε μας λίγο για τις ομορφιές της διαδρομής.

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Νομίζω τα λόγια και οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποτυπώσουν την ομορφιά της θέας που κόβει την ανάσα. Πέραν της κορυφογραμμής ο αγώνας κινείται σε ελατόδασος σε σκιερό περιβάλλον από τις δυο πλευρές του Εθνικού Δρυμού. Περνάει από τον μέγα σωρό την ψηλότερη κορυφή στα 1628 μέτρα. Γενικά το 1/3 της διαδρομής είναι πάνω από 1500 υψόμετρο.

 

[Advendure]: Διαβάζουμε στην προκήρυξη ότι φέτος θα εμπλουτίσετε τη διοργάνωση και με άλλες outdoor δραστηριότητες. Δώστε μας κάποιες περισσότερες πληροφορίες.

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Όσοι φέτος επισκεφθούν την Κεφαλλονιά αυτό το Σαββατοκύριακο σαν συνοδοί ή απλοί εκδρομείς μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν στα outdoor δρώμενα της τουριστικής επιτροπής του δήμου Αργοστολίου. Για παράδειγμα, Σάββατο πρωί θα έχει καγιάκ και πεζοπορία με τον φορέα του Αίνου, Κυριακή θα γίνει ποδηλατική εκδρομή. Επίσης το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει εκπαιδευτικό ποδήλατο για μικρά παιδιά.

 

[Advendure]: Έχετε σχεδιάσει φέτος κάποιες διευκολύνσεις για τους αθλητές και τους συνοδούς τους, όσο αφορά τη φιλοξενία και τα μεταφορικά;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Γνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο για τον καθένα να ταξιδέψει σε νησί, φέτος θα παρέχουμε στους αθλητές του Μαραθωνίου διήμερη δωρεάν διαμονή, εκπτώσεις στα εισιτήρια των πλοίων, δωρεάν γεύματα και μετακινήσεις με λεωφορεία στις εκκινήσεις των παράλληλων αγώνων την Κυριακή. Μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στην προκήρυξη της διοργάνωσης.

 

[Advendure]: Μετά από τις δυο πρώτες διοργανώσεις βλέπετε να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον τοπικά – και όχι μόνο - για χορηγίες και εθελοντές; Πως τα βλέπετε φέτος τα πράγματα;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγώνα. Η περιφέρεια βασικός χορηγός του αγώνα οι δήμοι Σάμης Αργοστολίου ο ΟΦΥΚΕΠA τοπικοί χορηγοί, εθελοντές. Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο ώστε με υπομονή να κάνουμε τον Ainos Marathon σημείο αναφοράς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

 

[Advendure]: Η περίοδος γύρω από την ημερομηνία της διοργάνωσης είναι γεμάτη αγώνες ορεινού τρεξίματος σε όλη τη χώρα. Γιατί να επιλέξει κάποιος να έρθει στην Κεφαλλονιά για τον Ainos Marathon;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Γιατί είναι ο Ainos marathon… Γιατί είναι η Κεφαλονιά… Ευκαιρία για απόδραση με αφορμή τον αγώνα. Αντικειμενικά τώρα, με την εμπειρία την προσωπική με συμμετοχές σε αρκετούς ορεινούς αγώνες στην Ελλάδα νομίζω ότι είναι από τους ομορφότερους και πιο σκληρούς αγώνες της χώρας μας με το μοναδικό skyrunning και το ανάγλυφο του δάσους της μαύρης Ελάτης. Ειδικά φέτος με τις μικρές αλλαγές που έγιναν.

 

[Advendure]: Τρία χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση, έχει αλλάξει κάτι στη φιλοσοφία σας σαν οργανωτική ομάδα; Παραμένει το όνειρο ζωντανό να κάνετε τον αγώνα σημείο αναφοράς στη χώρα μας όπως μας είχατε πει το 2021; Θα δούμε και ultra στο μέλλον;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Δημήτρη η φιλοσοφία μας είναι η ίδια. Το ότι είμαστε σε νησί του Ιονίου λίγο μακριά από την Αθήνα μας κάνει να πηγαίνουμε με μικρά βήματα στο στόχο που φυσικά είναι ένας ultra αγώνας παράλληλος με τον μαραθώνιο. Και κάτι τελευταίο: Φέτος ο αγώνας είναι υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ γιατί πιστεύουμε ότι πέρα του αγωνιστικού ενδιαφέροντος ένας τέτοιου τύπου αγώνα, ταυτόχρονα αναδεικνύεται ο τόπος μας μέσω του αθλητικού τουρισμού που είναι πολύ διαδεδομένος παγκόσμια για την τουριστική ανάπτυξη σε low season περίοδο.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com