Bραβείο περιπέτειας 2013 - National Geographic: Οι υποψήφιοι Κύριο

Υπάρχουν ακόμη μεγάλες περιπέτειες; Έχει εξερευνηθεί ο κόσμος που μας περιβάλλει; Ερωτήματα που βρίσκουν απάντηση στον μεγάλο διαγωνισμό του National Geographic για τον Adventurer κάθε χρονιάς. Όπως είδαμε σε πρόσφατο άρθρο, το 2012 το βραβείο πήγε σε μια σύνθετη αποστολή δυο Νεπαλέζων φίλων, του Sano Babu Sunuwar και του Lakpa Tsheri Sherpa που ολοκλήρωσαν μια φανταστική περιπέτεια με εκκίνηση το Έβερεστ και κατάληξη τον κόλπο της Βεγγάλης. Δέκα υποψήφιοι θα δώσουν την μάχη για το βραβείο του Adventurer 2013, ο καθένας μοναδικός στον τομέα του. Για εμάς τους αθλητές του ορεινού τρεξίματος, των υπεραποστάσεων και της περιπέτειας, η συμμετοχή της μεγάλης Lizzy Hawker σαν υποψήφια για το βραβείο, έρχεται να μας δώσει ιδιαίτερη χαρά, όπως ήδη αναλύσαμε στο σχετικό άρθρο.

Ο διαγωνισμός ήδη έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου 2013. Οι φετινές υποψηφιότητες περιλαμβάνουν μεγάλους ορειβάτες, αναρριχητές, explorers, surfer, kayakers, αλλά και μια υποψηφιότητα ανθρώπου που έχει χάσει τα δυο του πόδια και κάνει θαύματα στα χιόνια, μιας mountain-biker που κάνει απίστευτο έργο στο δοκιμαζόμενο Αφγανιστάν, της Hawker απο τον κόσμο των υπεραποστάσεων, αλλά και του ανθρώπου που έγραψε ιστορία "βουτώντας" απο την στρατόσφαιρα. Ας τους γνωρίσουμε έναν-εναν με μια μικρή πεςριγραφή αλλά και μέσα απο ένα καταπληκτικό βίντεο του National Geographic που συνοδεύει την ψηφοφορία και βρίσκεται στο τέλος του άρθρου. Κλικάροντας πάνω στο όνομα του κάθε υποψηφίου μπορείτε να μπείτε σε λεπτομέρειες γύρω απο την κάθε υποψηφιότητα μέσα απο το site του National Geographic. Επίσης, στο κείμενο που συνοδεύει την κάθε υποψηφιότητα υπάρχουν link στα πιο αντιπροσωπευτικά βίντεο απο κάποια project τους, ώστε να πάρουμε και μια οπτική γεύση των κατορθωμάτων τους.

 

 

 

O "Καλλιτέχνης" Renan Ozturk, είναι άνθρωπος της ορειβασίας, της αναρρίχησης και των επικίνδυνων αποστολών, απο το Τσάντ μέχρι το Grand Teton, και απο την Αλάσκα (Tooth traverse) ως το Νεπάλ. Στο  τελευταίο του μεγάλο project σκαρφάλωσε στο Shark’s Fin του Meru στην Ινδική πλευρά των Ιμαλαίων, όπου αναγκάστηκε να μείνει κρεμασμένος με την ομάδα του σε βράχο για 12 μέρες σε αρνητικές θερμοκρασίες.

 

 

Όλος ο πλανήτης έμεινε άφωνος απο το απίστευτο επίτευγμα του Felix Baumgarten, του αυστριακού skydiver που έκανε ελεύθερη πτώση από το διάστημα, σπάζοντας μια σειρά απο ρεκόρ που θα αναλυθούν διεξοδικά απο την επιστήμη στο μέλλον. Το σπάσιμο του φράγματος του ήχου πέφτωντας απο ύψος 42 χιλιομέτρων, καθώς και οι λεπτομέρειες της πτώσης του συζητήθηκαν διεξοδικά σε προηγούμενο άρθρο μας.

 

 

Ο σκληροτράχηλος Αυστριακός ορειβάτης που κατάφερε να σκαρφαλώσει μέσα στο 2012 από την Νοτιοανατολική πλευρά την γρανιτένια κόψη του περίφημου Cerro Tore, ο David Lama, δηλώνει και αυτός παρόν στον διαγωνισμό. Οι "αμφιλεγόμενες" αναβάσεις του Cesare Maestri, το 1959 και το 1971, οι οποίες έκαναν τον κορυφαίο Reinhold Messner να γράψει το περίφημο “Murder of the Impossible” καυτηριάζοντας τις τεχνικές που αφήνουν μόνιμα ίχνη (ζημιές) στα βουνά, είχαν δημιουργήσει θρύλο γύρω απο αυτό το βουνό. Ο Lama ξαναέγραψε την ιστορία με την ελεύθερη ανάβαση του 2012.

 

Ο Mike Libecki είναι ο ορισμός του εξερευνητή με πάνω απο 45 απίθανες αποστολές στην καριέρα του. Η φετινή χρονιά τον βρήκε αρχικά να σκαρφαλώνει στο Kalimantan του Βόρνεο, να κατεβαίνει με snowboard τις πολύ δύσκολες πλαγιές του Koh-e Baba στο Αφγανιστάν, το καλοκαίρι να σκρφαλώνει απάτητες κορφές στο Franz Josef του Ρωσικού αρχιπελάγους λίγο νοτιότερα του Βορείου πόλου και λίγο αργότερα στην Γροιλανδία να πατάει μετά απο 60 ώρες προσπάθεια μια καταπληκτική κορυφή απο γρανίτη. Τον Νοέμβριο θα βρεθεί στην Ανταρκτική, με χορηγό το National Geographic για μια σειρά νέων κατακτήσεων κορυφών. Η θέση του στην δεκάδα παραπάνω απο δίκαιη.

 

Η Shannon Galpin πρωτοπορεί στον ανθρωπιστικό τομέα, δημιουργώντας με κίνδυνο της ζωής της φωτογραφικές εκθέσεις μέσα στο ίδιο το Αφγανιστάν που δείχνουν στον ταλαίπωρο κάτοικο της χώρας αυτής την αλήθεια του πολέμου. Η ίδια, δεινή mountain biker, γυρίζει με ποδήλατο μεγάλες περιοχές και αποτυπώνει με τον φακό της φωτογραφίες που εκθέτει με το όνομα "Streets of Afghanistan", ώστε όλοι να δούν τα εγκλήματα που συντελούνται ένθεν και ένθεν. Το 2006 ίδρυσε την μη κερδοσκοπική οργάνωση Mountain2Mountain, ώστε να βοηθήσει τις γυναίκες περιοχών που τις έχει ρημάξει ο πόλεμος να αποκτήσουν εκπαίδευση και να έχουν φροντίδα. Περιπέτεια ολόκληρης ζωής, με μεγάλη προσφορά για την Shannon.

 

Ο Steve Fisher είναι ένας απο τους καλύτερους στον κόσμο στο καγιάκ, ιδιαίτερα σε πολύ μεγάλους ποταμούς με ισχυρά ρεύματα και δίνες. Η υπέρτατη πρόκληση για τον Steve και την παρέα του (Yler Bradt, Ben Marr, and Rush Sturges) ήταν το "The Grand Inga Project", δηλαδή η κατάβαση των 50 μιλίων του ποταμού Κονγκό στην Αφρική, που αποτελεί τον βαθύτερο και πιο επικίνδυνο ποταμό για τέτοιο εγχείρημα λόγω τεράστιων κυμάτων, ορμητικών όγκων νερού και συνεχών προβλημάτων απο δίνες. Ο Steve τα κατάφερε και βλέπει τώρα το ονομά του στην δεκάδα των ανθρώπων της περιπέτειας για το 2013.

 

Ο Josh Dueck είχε ενα φοβερό ατύχημα σε άλμα με τα σκί το 2004, μένοντας παράλυτος απο την μέση και κάτω. Δεν το έβαλε κάτω όμως, και συνέχισε να εκπλήσσει τον κόσμο των χειμερινών σπόρ χρησιμοποιώντας ένα ειδικά διαμορφωμένο σκί. Στις 3 Φεβρουαρίου του 2012 κατάφερε να γίνει ο πρώτος παραπληγικός σκιέρ που καταφέρνει να ολοκληρώσει ένα άλμα backflip. O θρίαμβος της θέλησης νικά ακόμη και τις δυσκολότερες καταστάσεις.

 

Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που ο Jeremy Jones να μην έχει κατακτήσει με το snowboard του. Απο τις Ιαπωνικές Άλπεις, το Αυστριακό Karwendelgebirge , το Νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard μόλις 600 μίλια απο τον Βόρειο πόλο μέχρι το Wrangell-St. Elias της Αλάσκα. Δυνατοί άνεμοι, χιονοστιβάδες, πολικές θερμοκρασίες δεν τον έχουν σταματήσει. Σίγουρα έχει θέση στην δεκάδα των υποψηφίων. Δείτε ένα εκπληκτικό trailer απο τις προσπαθειές του!

 

Τοποθεσία τα νησιά Tavarua στα Φίτζι. Ο δεινός surfer Ramon Navarro πετυχαίνει το τέλειο κύμα, και καταφέρνει να κινηθεί για πολύ ώρα στο κυλινδρικό εσωτερικό του γιγάντιου κύματος που θεωρήθηκε το τελειότερο που έχει υπάρξει στην ιστορία. Ο Navarro αναμετριέται με τα κύματα, και παλεύει για την προστασία του ωκεανού γύρω απο το Punta de Lobos, την γενέτειρά του. Ακτιβιστής και κορυφαίος surfer ο Χιλιανός, αναμφισβήττα άνθρωπος της περιπέτειας.

 

Tέλος, η Lizzy Hawker. Τεράστια αθλήτρια υπεραποστάσεων και μεγάλων διασχίσεων με πέντε νίκες στο UTMB, νίκη στο Σπάρταθλο και σε πολλούς άλλους αγώνες, το παγκόσμιο ρεκόρ 24ώρου σε δρόμο κτλ...), και μεγάλες περιπέτειες στο Νεπάλ, με το ρεκόρ απο το Everest Base Camp στο Kathmandu, όσο και με την ατυχή της διάσχιση του Great Himalaya Trail. Η συμμετοχή της στην δεκάδα δίνει μια άλλη διάσταση στην υπεραντοχή προσθέτοντας το στοιχείο της περιπέτειας.

 

Ποιά είναι η λεπτή γραμμή μεταξύ του πάθους και της εμμονής; Ποιά τα όρια του ανθρώπινου μυαλού και τι μπορεί να θεωρηθεί αδύνατο; Οι δέκα άνθρωποι που είναι υποψήφιοι για το βραβείο του National Geographic σίγουρα κινούνται στα όρια. Η επιλογή τους δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι που συνιστούν και αυτοί τον ορισμό του ανθρώπου της περιπέτειας. Πάντα όμως θα υπάρχει μια επιλογή, που είναι υποκειμενικός παράγοντας. Πέρα απ'όλα αυτά, τα κατορθωματά τους είναι απίστευτα και αποτυπώνονται με καταπληκτικό τρόπο στο ακόλουθο βίντεο που έφτιαξε το National Geographic ώστε να πάρουμε μια ιδέα απο αυτά που έχουν πετύχει στον χώρο της περιπέτειας και της εξερεύνησης.Απολαύστε το και καλή ψήφος!

 

 

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Πηγή: National Geographic

Φωτογραφίες: Jimmy Chin, Corey Rich & Greg von Doersten (Red Bull Content Pool), Josh Helling, Tony Di Zinno, Chad Spector, Jeff Hawe, Alfredo Escobar, Tim Kemple (The North Face)

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ