Μάθε το σώμα σου και τρέξε με την καρδιά σου!

Έχω σκεφτεί πολλές φορές να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου για το τι σημάνει για μένα το τρέξιμο, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερα! Με εντυπωσιάζουν αυτά που σκέφτομαι την ώρα που τρέχω. Μου έρχονται οι πιο σωστές ιδέες σε πολλά ζητήματα, που έχουν να κάνουν όχι μόνο με το τρέξιμο, αλλά και με γενικότερους προβληματισμούς. Ξεκίνησα να τρέχω για να εξαντλήσω την ανησυχία που με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο και τώρα πλέον, αν δεν αισθανθώ τον ιδρώτα να κυλάει στο πρόσωπο μου δεν ησυχάζω!

Ο στόχος μου όταν ξεκίνησα ήταν να βελτιώνω συνέχεια τη φυσική μου κατάσταση. Έβλεπα ότι το σώμα μου δέχεται την προπόνηση εύκολα και η αποκατάσταση ερχόταν πολύ γρήγορα. Ώσπου μια μέρα αντι να έρθει η αποκατάσταση ήρθε η κούραση.Ήρθε και δεν έφευγε.Ο εγωισμός μου όμως δεν με άφηνε να το δω καθαρά. Προσπαθούσα ακόμα περισσότερο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα! Οδηγίες από κάποιον προπονητή ή κάποιον που να γνώριζε δεν είχα, κι έτσι διάβαζα συνέχεια άρθρα σχετικά με το τρέξιμο, χωρίς όμως να ¨ακούω¨.

 

Μέτα από δέκα χρόνια τρέξιμο αυτό που έχω βιώσει είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς, όταν ξεκινάμε, υπερβάλουμε σε πολλούς τομείς και δουλεύουμε με βάση την ψυχή και όχι τη λογική και την γνώση! Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Κασίμη, τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο και τώρα, τον Ιωάννη Τζανετάκη, τους ανθρώπους που εδώ και 5 χρόνια με έχουν προπονήσει, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους και ο καθένας μου έμαθε κάτι διαφορετικό.

 

 

Θεωρώ ότι όλοι μπορούν να κάνουν πολλά, αλλά όχι τα πάντα, και ο λόγος δεν είναι μόνο το ταλέντο. Σημαντικό ρόλο παίζει η βάση που έχουμε χτίσει από μικρή ηλικία σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, ηλικία που θα ξεκινήσουμε, ο ελεύθερος χρόνος που θα διαθέσουμε, ο χώρος και το ωράριο της εργασίας μας. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι η αγάπη για αυτό που κάνουμε!

 

Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω ανθρώπους να ξεκινούν το τρέξιμο, αλλά στεναχωριέμαι επειδή δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους! Αθλητισμός για μένα σημαίνει ¨Μαθαίνω το σώμα μου και τρέχω με την καρδιά μου¨ Άρα η γνώμη μου προς όλους όσους αρχίζουν το τρέξιμο είναι να ξεκινήσουν σιγά σιγά, και ειδικά στην αρχή το τρέξιμό τους να είναι στο ρυθμό γρήγορου περπατήματος. Βλέπω πολλούς να τρέχουν γρήγορα κι Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι η αγάπη για αυτό που κάνουμε!απογοητεύονται γρήγορα, γιατί κουράζονται με αυτό που κάνουν και δεν το χαίρονται πραγματικά! Όσοι είναι πιο προχωρημένοι έχουν στο μυαλό τους το πως θα τρέξουν πιο γρήγορα κι όλες τους οι προπονήσεις είναι πιεσμένες. Έτσι, φτάνουν γρήγορα σε κατάσταση υπερπροπόνησης με αποτέλεσμα την μυική κόπωση, αλλά κυρίως την πτώση της ψυχολογίας τους. Δεν απολαμβάνουν ούτε αυτό που κάνουν, αλλά ούτε βλέπουν πραγματική βελτίωση!

 

Ο καθένας που θα αρχίσει το τρέξιμο και θέλει να ασχοληθεί σοβαρά θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και να θέσει στόχους. Τους στόχους όμως τους θέτουμε σύμφωνα με το τι μπορούμε να κάνουμε και σε σχέση με το χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε για προπόνηση! Όταν κάποιος είναι παρορμητικός και στοχεύει σύμφωνα μόνο με τα θέλω του, μπορεί να συναντήσει την αποτυχία και την απογοήτευση! Δεν μπορώ να βάλω έναν στόχο π.χ για τον Μαραθώνιο του Ολύμπου και να μην έχω χρόνο να κάνω προπόνηση! Θεωρώ σωστό για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά να κάνουν εργομετρικό τεστ, έτσι ώστε να γνωρίζουν τα εργοφυσιολογκά χαρακτηριστικά του οργανισμού τους, τα κατώφλια τους και τη ζώνη αποκατάστασης! Οι περισσότεροι δρομείς θεωρώ ότι δεν κάνουν σχεδόν ποτέ χαλαρό τρέξιμο, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν το σώμα τους να πάρει ανάσες! Η αξία του εργομετρικού είναι πολύ μεγάλη για οποιοδήποτε επίπεδο, γιατί ακόμα και το καλύτερο πρόγραμμα προπόνησης, αν δεν το δουλέψουμε σωστά, δεν θα έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα!

 

 

Υπάρχουν πολλοί προπονητές υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά! Καταλαβαίνω ότι όλοι μας ζοριζόμαστε οικονομικά, αλλά θεωρώ ότι η λάθος προπόνηση μπορεί vα μας κάνει ευάλωτους σε τραυματισμούς και ιώσεις, οι οποίες, πέρα από το γεγονός ότι θα μας στερήσουν αυτό που αγαπάμε, θα μας αναγκάσουν επιπλέον να ξοδευτούμε περαιτέρω! Ένα εργομετρικό τεστ σε συνδυασμό με τον προπονητή επιλογής μας δεν προσφέρει μόνο βελτίωση της αντοχής μας, αλλά και γνώσεις για το πως να προπονούμαστε σωστά και να μάθουμε το σώμα μας!

 

Δεν υπάρχουν μυστικά και συνταγές για να βελτιωθούμε. Πρέπει να έχουμε υπομονή, να θέτουμε εφικτούς στόχους και να δουλέψουμε με σωστό τρόπο για να τους πετύχουμε!

Νίκος Σιδερίδης

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ