Δημήτρης Θεοδωρακάκος: Για 6η φορά στο βουνό των Θεών

Ακόμα ένας Olympus Marathon έφτασε… Είναι η 6η συμμετοχή μου, όμως κάθε φορά νιώθω σαν να είναι η πρώτη, και αυτό γιατί απολαμβάνω πολύ την ιδιαίτερη αυτή διαδρομή, μιας και γενικότερα δεν είμαι αγχώδης όσον αφορά τους αγώνες, έπειτα από τόσα χρόνια αγωνιστικού αθλητισμού, όπου πλέον είμαι απόλυτα εξοικειωμένος με τη διαδικασία αυτή.

Το μόνο μου άγχος ή ανησυχία είναι, όπως πάντα, να καταφέρω να διαχειριστώ τις δυνάμεις μου έτσι ώστε να μπορέσω να πιέσω τον εαυτό μου στο μέγιστο δυνατόν και γραμμικά κατά την διάρκεια του αγώνα. Μόνο τότε θα έχω ευχαριστηθεί, άσχετα με το αποτέλεσμα… Άλλωστε κανένα απο αυτά (αποτέλεσμα) δεν είναι ‘’εγγυημένο’’ και γι αυτό στηνόμαστε στην εκκίνηση, με τις ίδιες ελπίδες, προβληματισμούς κλπ. όλοι οι αθλητές. Αν καταφέρουμε να ‘’μετρηθούμε’’ σκληρά με τον ίδιο μας τον εαυτό, τι άλλο να ζητήσουμε?

 

Σίγουρα ο συναγωνισμός βοηθάει πολύ στα παραπάνω, απλά δεν θα πρέπει να τα ‘’μπερδεύουμε’’. Βέβαια μια επίδοση καλύτερη απο το ρεκόρ που έχω στην συγκεκριμένη διαδρομή, είναι καλοδεχούμενη, όμως εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες.

 

 

Δεν είμαι σίγουρος για την κατάστασή μου, μιας και η χρονιά μου μέχρι πριν απο ενάμιση μήνα ήταν επικεντρωμένη σε διαφορετικό εντελώς στόχο αγωνιστικά και προπονητικά, παρ’ όλα αυτά νιώθω μια χαρά. Την παραπάνω ‘’αμφιβολία’’ για την κατάστασή μου ενισχύει το γεγονός ότι έκανα ένα πολύ δυνατό και μεγάλης διάρκειας αγώνα 3 εβδομάδες πριν, οποίος πήγε αρκετά καλά… Το πόσο με ‘’χρέωσε’’ θα το δω κατά την διάρκεια του Olympus Marathon. Oι προπονήσεις έχουν πάει σχετικά καλά, όσον αφορά τον όγκο αλλά και την ένταση…

 

Πλέον ο Olympus Marathon έχει μια ιστορία πίσω του και η διοργάνωση έχει ωριμάσει, χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα απο διάσημους αγώνες του εξωτερικού. Το ίδιο ισχύει και για μερικούς αγώνες ακόμα της χώρας μας, όπως ο The North Face Zagori Mountain Running και o Metsοvo Ursa Trail οι οποίοι, μέσα σε λίγα χρόνια, είναι επίσης Αν καταφέρουμε να ‘’μετρηθούμε’’ σκληρά με τον ίδιο μας τον εαυτό, τι άλλο να ζητήσουμε?εξαιρετικοί απο όποια πλευρά και αν το εξετάσουμε (συμμετοχές, επίπεδο διοργάνωσης, παροχές προς αθλητές, μοναδικές διαδρομές κλπ.). Αυτό που λείπει απο όλους του αγώνες μας, είναι ο κόσμος στο βουνό! Να δούμε δηλαδή φιλάθλους οι οποίοι έχουν περπατήσει και να είναι σε σημεία, μακριά απο εκκίνηση και τερματισμό, ώστε να μπορέσουν να δουν τι κάνουμε εκει πάνω, την προσπάθεια, την αλληλεπίδραση με το εναλλασόμενο τερραίν και ότι άλλο χαρακτηρίζει τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, διαφοροποιώντας τους απο άλλα αθλήματα.


Έπειτα απο την ενασχεδίαση (μετά τις αρχές Μαΐου) με τον συνεργάτη και φίλο μου Νίκο Πολιά, αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιους αγώνες ‘’προετοιμασίας’’, όπως o αγώνας Ultra Skymarathon Madeira (ο οποίος ανήκει στην σειρά Παγκοσμίου Κύπελλου Skyrunning) που έλαβα την 2η θέση, καθώς επίσης και ο Olympus Marathon. Κύριος στόχος είναι το The North Face Zagori TERA (Timfi Endurance RAce) το πρoτελευταίο Σάββατο του Ιουλίου και το CCC στα τέλη Αυγούστου.

 

 

Ανάλογα πως θα είμαι μετά απο αυτούς τους αγώνες, θα σχεδιάσουμε και την συνέχεια. Βέβαια θα αγωνιστώ και στο Ελληνικό πρωτάθλημα Skyrunning, το οποίο φέτος παρουσιάζεται βελτιωμένο σε όλους τους τομείς!

 

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους που θα αγωνιστούν ότι ο αγώνας ξεκινάει εκεί που θα παρουσιαστούν τα προβλήματα, βλ. κούραση, πόνο στα πόδια, στομάχι, έλλειψη ενέργειας κλπ. Εκεί λοιπόν χρειάζεται καθαρό μυαλό, και διαχείρηση της κατάστασης. Στον τερματισμό, να είστε σίγουροι, θα εκτιμήσουμε πάρα πολύ την προσπάθειά μας…

 

Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση σε όλους τους συμμετέχοντες!

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ