Αρχική>Αγώνες>SKY>ARISTARCHOS SKYRACE 2016: Ένας ατόφιος αγώνας skyrace!


ARISTARCHOS SKYRACE 2016: Ένας ατόφιος αγώνας skyrace! Προτεινόμενο

Φτάνοντας στο καταπράσινο Σούβαρδο, απ’όπου ξεκινάει ο αγώνας Aristarchos Skyrace (20,3 χλμ, +1.638 μέτρα) καθώς και ο έτερος μικρότερος αγώνας Lycoporta (9.2 χλμ, +821 μέτρα), σύντομα καταλαβαίνεις ότι παρότι θα ανέβεις στην 2η ψηλότερη κορυφή του όρους Χελμού (στον οποίο ως γνωστόν βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό), δεν θα συναντήσεις μόνο οργωμένες πίστες και γυμνές κόψεις, σήμα κατατεθέν των Skyrace, αλλά θα περάσεις από ένα απίστευτο δάσος έλατου το οποίο πραγματικά δεν περίμενες. Και παρότι βρέθηκα για 3η φορά στο μέρος αυτό για να τρέξω ή να παρακολουθήσω τον αγώνα, κάθε φορά με εντυπωσιάζει η φύση του.     

 

Με πρώτο σταθμό λοιπόν τη γραμματεία του αγώνα που ήταν μέσα… στην Εκκλησία του χωριού… παραλάβαμε την σακούλα που εκτός του νούμερου με το chip χρονομέτρησης από την chronosystems είχε μια πολύ όμορφη πετσέτα με το λογότυπο του αγώνα, το κουπόνι σίτισης για το μεταγωνιστικό γεύμα που προσφέρθηκε δωρεάν σε όλους τους δρομείς που έτρεξαν, καθώς και προϊόντα και εκπτωτικά κουπόνια των χορηγών του αγώνα.

 

Μετά από μία σύντομη αλλά κατατοπιστική τεχνική ενημέρωση από τους διοργανωτές, κατά την οποία τονίστηκε ιδιαίτερα το χρονικό όριο-“πόρτα” που είχαν οι δρομείς για να φτάσουν  μέχρι το ψηλότερο σημείο του αγώνα στην κορυφή της Νεραιδοράχης (υψόμετρο 2.315 μέτρα), η εκκίνηση δόθηκε στις 9:30 από την πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την εκκίνηση έδωσε η Πρωταθλήτρια Ελλάδας στον Μαραθώνιο Σοφία Ρήγα, που πρόσφατα εκπροσώπησε την χώρα μας και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας.

 

 

Αφού περάσει από ένα σύντομο ασφάλτινο κομμάτι, η διαδρομή έμπαινε σε ορειβατικό μονοπάτι δείχνοντας από νωρίς “τα δόντια” της, αφού μέσα σε 2.5 περίπου χιλιόμετρα ανέβηκε 600 μέτρα υψομετρικής, αλλά με την απαράμιλλη ομορφιά του δάσους να σε κάνει να ξεχνιέσαι λίγο. Εδώ αξίζει να τονισθεί η εξαιρετική δουλειά που είχε γίνει στον καθαρισμό των μονοπατιών καθώς και στην σηματοδότηση του αγώνα που δεν άφηνε περιθώρια λάθους.

 

Μετά από σύντομη κατηφόρα και τον 1ο σταθμό ανεφοδιασμού η ανάβαση για την θέση “Λαγόπιασμα’, όπου και ο 2ος σταθμός του αγώνα ήταν κοπιαστική αλλά σύντομη. Ευτυχώς ήξερα τι περιμένει τους δρομείς στην συνέχεια για αυτό και αυτά μου φαινόντουσαν αστεία. Στο σημείο εκείνο η μικρή διαδρομή (Lycoporta race) χωριζόταν από την μεγάλη και μετά από μία πανέμορφη σύντομη κόψη και ένα ακόμα ανηφορικό μικρό κομμάτι άρχιζε να κατηφορίζει μέχρι το Σούβαρδο.

 

 

Στα του μεγάλου αγώνα λοιπόν, ένα δρομικό κομμάτι με κοφτερές πέτρες που θέλουν την προσοχή τους, μας έφερε γρήγορα στον 3ο σταθμό του αγώνα και στην βάση του κυρίως βουνού. Εδώ ο αθλητής χρειάζεται να εφοδιασθεί με την απαραίτητη ενέργεια αφού ακολουθούν περίπου 3 κοπιαστικά χιλιόμετρα σχεδόν κάθετης ανάβασης σε ασαφές πετρώδες μονοπάτι. Δεν είναι τυχαίο που ο μέσος δρομέας χρειάζεται σχεδόν μια ώρα για το κομμάτι αυτό. Ωστόσο παρά το ότι ο ήλιος βάραγε κατακούτελα όλους ανεξαιρέτως, το δροσερό αεράκι και το ανεβασμένο πλέον υψόμετρο δρόσιζε τους αθλητές και έκανε ευχάριστη την ανάβαση τους….ε καλά μην βαράτε, ας πούμε την έκανε λιγότερο δυσάρεστη!

 

 

Φτάνοντας στην κορυφή της Νεραιδόραχης (υψόμετρο 2.315 μέτρα) και ακουμπώντας το χαρακτηριστικό κολωνάκι (υψομετρικό σημείο της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού που συναντάται στις κορυφές), θαυμάσαμε το μεγαλείο. Στα αριστερά η Ζήρεια και στα δεξιά ο Ερύμανθος…και κάπου στο βάθος ίσα που φαινότανε η πυραμίδα του Ταύγετου, ενώ δυστυχώς τα βουνά του Μοριά πίσω μας ήταν καλυμμένα από σύννεφα.  Φυσικά σε πρώτο πλάνο, τι άλλο, ο Αρίσταρχος, το Αστεροσκοπείο Χελμού ή «Αστεροσκοπείο Αιμίλιος Χαρλαύτης» που ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και επιλέχθηκε να τοποθετηθεί εκεί γιατί είναι από τα σημεία της Ευρώπης με τη χαμηλότερη φωτορύπανση και το τηλεσκόπιο είναι συνήθως πάνω από τα σύννεφα.

 

 

Τα πολλά ανηφορικά βάσανα εδώ κάπου τελειώνουν, παρότι η διαδρομή βρίσκεται στην μέση της περίπου, και ξεκινάει η κατηφόρα. Τι είπατε;…ωραία που έχει κατηφόρα;…ακόμα και για τους “κατηφοράκηδες” αυτή η κατηφόρα δεν είναι εύκολη, μιας και όπως είπαμε εξαρχής: ο αγώνας είναι ένας πραγματικός Skyrace, αλλά διαφορετικός από τους άλλους… Η διαδρομή λοιπόν κατηφορίζει μέσα… από την πίστα (η γνωστή “Στύγα” για τους χιονοδρόμους), και κάπου στο μέσο της στρίβει αριστερά για να πλησιάσει προς το ορειβατικό καταφύγιο του Χελμού (πλέον δυστυχώς είναι εγκαταλελειμμένο), και αφού ισιώσει λίγο σε δρόμο ξαναπαίρνει την κατηφόρα μέχρι και την βάση του χιονοδρομικού όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός του αγώνα. 

 

Από εδώ, διασχίσαμε πάλι - αλλά από άλλη πλευρά - τον Ξηρόκαμπο και με κάποια σκαμπανεβάσματα φτάσαμε στο σημείο που διαχωρίστηκαν νωρίτερα οι δύο διαδρομές. Έτσι παίρνοντας το εν γένει κατηφορικό μονοπάτι, εκτός από ένα βασανιστικό ανηφορικό χιλιόμετρο, μέσα στα έλατα πάλι και περνώντας τον 1ο (πριν) και τελευταίο πλέον σταθμό του αγώνα έφτασα στο χωριό, όπου πλέον οι επισκέπτες είχαν αυξηθεί.

 

 

Τους νικητές και τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα μπορείτε να τα δείτε εδώ, ενώ ειδική βράβευση έγινε και στην Σοφία Ρήγα για την παρουσία της στους ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας. Επίσης ή ίδια έκανε και τις απονομές στους τρεις πρώτους άνδρες και γυναίκες για την κάθε διαδρομή.  

 

  

 

Στα συν του αγώνα θα πρέπει να τονίσουμε την εξαιρετική δουλειά στον καθαρισμό και την σήμανση των μονοπατιών, τους πλήρεις σταθμούς τροφοδοσίας (τηρουμένων των αναλογιών και του μεγέθους του αγώνα πάντα), το ειδυλλιακό μέρος του Σούβαρδου (σημείο εκκίνησης και τερματισμού), καθώς και την φοβερή ατμοσφαιρική εμπειρία να τρέχεις στην κορυφογραμμή του Aristarchos Skyrace. Γιατί κακά τα ψέματα, πολλοί αγώνες ονομάζονται Skyrace, αλλά δεν έχουν πραγματικό χαρακτήρα Skyrace.

 

Επειδή όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, μεταφέρουμε  παρατηρήσεις που δεχθήκαμε από δρομείς για το υψηλό κόστος συμμετοχής και για ελλιπή σηματοδότηση. Προσωπικά, για το κόστος πιστεύω ότι είναι σχετικά υψηλό, ωστόσο οι διοργανωτές σίγουρα ξέρουν καλύτερα από μένα, αλλά για την σηματοδότηση πιστεύω ότι ήταν υποδειγματική, ίσως και υπερβολική. Εδώ πρέπει να τονίσουμε και την διαφορετική αντιμετώπιση που πρέπει να έχουμε στους αγώνες βουνού σε σχέση με τους αγώνες σε δρόμο, δηλαδή θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση προσέχοντας όχι μόνο να κινούμαστε μέσα στην διαδρομή αλλά και να αποφεύγουμε τους κινδύνους της (π.χ. κορμούς πεσμένους, κλαδιά, πέτρες κλπ.). Με άλλα λόγια, να μην τρέχουμε “με το κεφάλι κάτω”, ακόμα και αν αυτό μας στοιχίσει κάποια παραπάνω λεπτά στην επίδοση μας. Πιστέψτε θα είναι λιγότερα τα λεπτά αυτά από τον χρόνο που θα χρειαστείτε να επιστρέψετε στη σωστή διαδρομή αν χαθείτε ή για να περιθάλψετε έναν πιθανό μικροτραυματισμό.   

 

 

 

Τελειώνοντας, και αφού φύγαμε από το Σούβαρδο με τις καλύτερες εντυπώσεις, ευχόμαστε ο αγώνας αυτός να βρει τον δρόμο του και να καθιερωθεί στο ασφυκτικά γεμάτο πλέον καλεντάρι, γιατί πραγματικά το αξίζει. Επίσης, προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει οι ιθύνοντες του πρωταθλήματος Skyrunning στην Ελλάδα να τον προσθέσουν στους αγώνες του πρωταθλήματος, γιατί είπαμε, είναι ένας πραγματικός και διαφορετικός αγώνας Skyrace!  

 

Χρήστος Κατσιρόπουλος

Photo ©: Fototrexoume, Χρήστος Κατσιρόπουλος

Σχόλια   

 
+2 0 # Δημήτριος Ζαφειρόπουλος 30-09-2016 10:33
Μπράβο Χρήστο και για τον αγώνα και για το άρθρο σου! Δεν πρέπει να κουράστηκες και πολύ στο UTMB... :lol:
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 0 # Χρήστος Κατσιρόπουλος 01-10-2016 21:20
Παραθέτοντας skiritis73:
Μπράβο Χρήστο και για τον αγώνα και για το άρθρο σου! Δεν πρέπει να κουράστηκες και πολύ στο UTMB... :lol:

Δημητρη μου σε ευχαριστω...κου ραση απο το UTMB υπαρχει και βγηκε...αλλα ο αγωνας αυτος εκτος απο ιδιαιτερος ειναι στα μερη μου και δεν θα τον εχανα με τιποτα...απλως εκανα λιγο....εκπτωση ....στα χιλιομετρα... :lol:
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Συναισθήματα, Συγκίνηση και Εικόνες από το Rodopi ...

  Δημήτριος Μωραΐτης, 21/05/2018 16:30
  Εύγε Ηλία πάρα πολύ ωραίο κείμενο, να είσαι γερός να τρέχεις σε αγώνες και να διαβάζουμε τις περιγραφές σου Δημήτρης Μωραΐτης
   
 • Sifnos Trail Race 2018: Το διπλό πρόσωπο του Ιανο ...

  Δημήτρης Τρουπής, 11/05/2018 16:15
  Καλησπέρα Αντώνη, Ναι, μάλλον έχεις δίκιο για την ώρα έναρξης .. η πρώτη χρονιά φέρνει συνήθως τα δεδομένα στα οποία καταλήγει κάθε διοργάνωση.για τις επόμενες χρονιές και οι μέσοι όροι τερματισμού δείχνουν αυτό που λες.. Σε ευχαριστώ πολύ για τα κα ...

  Ολόκληρο...

   
 • 100 miles of Istria 2018: Το δικό μου “τζελάκι"!

  Μάνος Κυριακάκης, 06/05/2018 08:03
  Μπραβο Δραγανα μου, μεσα σε ολα με ψυχη και σωμα ! Αξια
   
 • Απώλειες αθλητών, η άλλη όψη του νομίσματος...

  Αγγελος Φραγκουλης, 03/05/2018 04:19
  ....... απο προσωπικη ζοφερη εμπειρια στον χειμερινο ενιππεα του 2008 που επαθε εγκεφαλικο η συντροφος της ζωης μου... θα ηθελα να προτρεψω σον καθε διοργανωτη αγωνων βουνου τα σωστικα συνεργεια να "κατεβαινουν" και οχι να "ανεβαινουν"... διοτι στην ...

  Ολόκληρο...

   
 • Ursa Trail 100: Νέος αγώνας βουνού 100 χλμ στο Μέ ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 01/05/2018 06:55
  Καλημέρα σε όλους Απλά να επισημάνω ότι το όριο του 155 δείκτη δυσκολίας θα ισχύει από το 2019. Διαβάστε και το σχετικό άρθρο από επίσημη ανακοίνωση της ITRA που αφορούσε στις αλλαγές των κανονισμών: http://www.advendure.com/index.php/agonizomai/kan ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • θηκη μπατον (2 Δημοσιεύσεις)
  • https://www.sport-conrad.com/ Το βρήκα εκεί πριν λίγους μήνες. Το σαϊτ είναι αξιοπιστο, το αγόρασα και σε λίγες μέρες ήρθε. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα που μπήκα για να στείλω το ακριβές link δεν το β
  • kdiav
  • 17/05/2018 22:01
  • Ανάβαση/Διάσχιση στα Λάμπεια Όρη (1 Δημοσιεύσεις)
  • Τα Λάμπεια όρη ή όρος Λάμπεια ή όρος Λάμπειο ή Αστράς αποτελούν διακλάδωση και βουνοκορφή του Ερυμάνθου, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο, και ανήκουν διοικητικά στην Ηλεία. Η ψηλότερη κορυφή του είναι
  • JohnLux
  • 17/05/2018 09:03
  • Ραχιαλγία: Τι είναι και τι κρύβει (1 Δημοσιεύσεις)
  • Tο συχνότερο ποσοστό εμφάνισης του πόνου είναι συνήθως μηχανικής αιτιολογίας. Ο όρος ραχιαλγία είναι η σύνθεση των λέξεων ράχη και άλγος. Σημαίνει πόνος στην πλάτη και είναι συνώνυμη του όρου θωρακ
  • stibens1967
  • 16/05/2018 10:11

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι εντυπώσεις μου από το Marato I Mitja - Pen…

Οι εντυπώσεις μου από το Marato I Mitja - Penyagolosa Trails 2018!

Στα πλαίσια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Trail Running (TWC) που διοργανώθηκε με επιτυχία στις 10-13 Μαΐου 2018 στην Ισπανία (Εθνικό Πάρκο Penyagolosa), είχα την ευκαιρία...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration