Αρχική>Θέματα>ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ>Epirus Trail: Η μεγαλύτερη πεζοπορική διαδρομή στην Ελλάδα


Epirus Trail: Η μεγαλύτερη πεζοπορική διαδρομή στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η πρώτη παρουσίαση του υπό κατασκευή Epirus Trail κατά τη διάρκεια της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών και της 3ης Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Πιστοποιημένων Μονοπατιών, που πραγματοποιήθηκαν στη Βυτίνα και Δημητσάνα Αρκαδίας (4-7 Νοεμβρίου) αντίστοιχα  από την ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Γορτυνίας. Το Epirus Trail, με μήκος 370 χλμ., είναι το μεγαλύτερο μονοπάτι που κατασκευάζεται σήμερα στην Ελλάδα και το οποίο με τη σταδιακή του πιστοποίηση θα συνδράμει περαιτέρω στην αναβάθμιση του Πεζοπορικού- και γενικότερα του Εναλλακτικού Τουρισμού- της Ηπείρου.

Το Epirus Trail έρχεται να προστεθεί στις οργανωμένες προσπάθειες διάνοιξης, καταγραφής, σήμανσης και εν τέλει πιστοποίησης και ενσωμάτωσης στα «Leading  Quality Trails - Best  of Europe» της European Rambler Association (ERA, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων). Σκοπός της ERA είναι η προώθηση του Πεζοπορικού Τουρισμού στην Ευρώπη μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου μονοπατιών με κοινά χαρακτηριστικά και προσιτά στον οποιονδήποτε. Στα Leading Quality Trails ανήκουν ήδη άλλα τρία μονοπάτια στην Ελλάδα, του Μαινάλου (Menalon Trail), του Μετσόβου (Ursa Trail) και της Άνδρου (Andros Routes). Εκτός από το μονοπάτι της Ηπείρου, υπό πιστοποίηση βρίσκονται και τα μονοπάτια της Ξάνθης (Μονοπάτια Νέστου – Ροδόπης) και της Χίου (μήκους 92 χιλιομέτρων) καθώς και άλλα δέκα από την στεριανή και την νησιωτική Ελλάδα, μονοπάτια τα οποία και παρουσιάστηκαν στην ευρωπαϊκή αυτή συνάντηση στην Αρκαδία.

 

Στην συνάντηση επισημάνθηκε ότι στα μονοπάτια αυτά είναι απαραίτητη η προσθήκη ποιοτικών χαρακτηριστικών, εκτός των καθαρά φυσιολατρικών,  όπως είναι τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία του τόπου κάτι που είναι πολύ βασικό καθώς θα δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον περιηγητή / πεζοπόρο, θα προσελκύσει τον «ποιοτικό τουρισμό» και ίσως ωθήσει σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην πρώτη επαφή με τα μονοπάτια και την ιστορία του.

 

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε, το πόσο σημαντικό είναι η μόνιμη σήμανση των μονοπατιών σε μια ευρύτερη περιοχή η οποία έχει υπαχθεί σε μια τέτοια αντίστοιχη πιστοποίηση να έχει κοινά χαρακτηριστικά και κοινή αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτήν: ορειβατικοί σύλλογοι, διοργανωτές αγώνων ορεινού τρεξίματος, Περιφέρειες ή άλλοι δημόσιοι φορείς. Αυθαιρεσίες στην σήμανση ενός μονοπατιού φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι άλλο από την ασφαλή διέλευση όλων όσων θέλουν να περπατήσουν ή να τρέξουν σε αυτό.

 

Το Epirus Trail στην πρώτη του φάση διέρχεται για 370 χλμ από τις Γεωγραφικές Ενότητες της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Βορείων Τζουμέρκων ως τα πρώτα χωριά της Άρτας. Χωρίζεται σε τρία διαφορετικά σκέλη: Το Ανατολικό, το Δυτικό και το Νότιο. Το Ανατολικό σκέλος του Epirus Trail ξεκινά από την Κόνιτσα και καταλήγει στο Μέτσοβο. Έχει μήκος 190 χιλιόμετρα και έχει κατατμηθεί σε 14 ημερήσια τμήματα. Το Δυτικό σκέλος ξεκινά από την Κόνιτσα, διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι του Ζαγορίου και ενώνεται για λίγο με το Ursa Trail πριν καταλήξει στο Μέτσοβο. Έχει μήκος περίπου 110 χιλιόμετρα και έχει κατατμηθεί σε 8 ημερήσια τμήματαΤο Νότιο σκέλος του Epirus Trail ξεκινά από το Μέτσοβο και καταλήγει στον Καταρράκτη Τζουμέρκων. Έχει μήκος περίπου 90 χλμ και έχει κατατμηθεί σε 6 ημερήσια τμήματα

 

 

Παράλληλα, με την σταδιακή πιστοποίηση του 1ου σκέλους, η Περιφέρεια Ηπείρου σχεδιάζει την επέκταση του και στις άλλες 3 Περιφερειακές Ενότητες εκτός αυτής των Ιωαννίνων (Αρτα, Θεσπρωτία, Πρέβζα) με την προσθήκη δικτύου άλλων 450 περίπου χιλιομέτρων καθιστώντας το έτσι ένα από τα μεγαλύτερα μονοπάτια στην Ευρώπη.

 

Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη και στελεχών που εξελίσσουν το έργο, έχει τονιστεί ότι σε αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η 1η φάση του που αφορά στην ηλεκτρονική αποτύπωση κάθε μέτρου του μονοπατιού και καταγραφή με κοστολόγηση όλων των έργων που απαιτούνται. Σειρά έχει η σηματοδότηση και τα έργα που απαιτούνται για την σταδιακή πιστοποίησή του.

 

Η επίσημη ιστοσελίδα του Epirus Trail η οποία βέβαια είναι υπό συνεχή κατασκευή και ενημέρωση βρίσκεται στο www.epirustrail.gr ενώ στο http://www.topoguide.gr/Epirus_Trail/Epirus_Trail_gr.php θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τρία σκέλη του Epirus Trail καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις φάσεις υλοποίησης του έργου.

 

 

Σύμμαχος καθενός που θέλει αυτή τη στιγμή να περπατήσει στο ΜΗ πιστοποιημένο ακόμη Epirus Trail είναι και η εφαρμογή για Android κινητά “Epirus Trail” διαθέσιμη στο Google Play. Στην εφαρμογή θα δείτε αναλυτικά τις 28 επιμέρους διαδρομές πάνω σε χάρτη με φωτογραφίες και πληροφορίες για την υψομετρική διαφορά, το προφίλ κ.α για να σας βοηθήσουν να περπατήσετε όπου βέβαια υπάρχει σήμα GPS μιας και ακόμη τα μονοπάτια δεν έχουν ακόμη σηματοδοτηθεί.

 

 

 

Μια εξαιρετική προσπάθεια που όταν ολοκληρωθεί, θα εισάγει για τα καλά την χώρα μας στον τομέα του Πεζοπορικού Τουρισμού στην Ευρώπη προάγοντας την απίστευτη φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. 

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Σχόλια   

 
+7 -1 # ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 30-11-2017 23:19
Το δυσκολότερο είναι να ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ το μονοπάτι. Όλοι όσοι περπατάμε στα βουνά, έχουμε διαπιστώσει ότι το καλύτερα διατηρημένο κομμάτι των μονοπατιών είναι στην είσοδο η ταμπέλα που το αναδεικνύει, αναγράφοντας το φορέα χρηματοδότησης και το κόστος κατασκευής του.
Δέστε στην Γκιώνα στην είσοδο της χαράδρας Ρεκά, τα 250.000 ευρώ δόθησαν για τη σήμανση και κατασκευή ξύλινων γεφυρών στα ρεματάκια μέχρι το κτφ του ΠΟΑ και αυτό που βλέπει κανείς είναι μόνο χαλάσματα.
Το ίδιο στη Δίρφη, στο φαράγγι Αγάλης, εικόνες εγκατάλειψης. Η μικρή "κρεμαστή" ξύλινη γέφυρα κράτησε μόνο 2 χρόνια για τις ανάγκες φωτογράφισης του συνεργείου κατασκευής και τώρα βλέπεις πως είναι πραγματικά μιά κρεμασμένη γέφυρα!
Παντού ίδιες εικόνες εγκατάλειψης με εξαίρεση φιλότιμες προσπάθειες μεμονωμένων ατόμων ή συλλόγων.
Δεν είναι δύσκολο να κατασκευαστεί κάτι, δύσκολο είναι να διατηρηθεί γιατί η συντήρηση απαιτεί συνεχή ασχολία και έξοδα.
Πιστεύω η μόνη λύση είναι να "χρεωθεί" η συντήρηση των μονοπατιών στους κατά τόπους ορειβατικούς συλλόγους ή άλλους φορείς που να διαθέτουν τεχνογνωσία και με την έγκριση σε αυτούς των κονδυλίων συντήρησης να ακολουθεί εποπτικός έλεγχος από την Περιφέρεια (με πιθανή βοήθεια της ομοσπονδίας).
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
# Guest 30-11-2017 20:38
Αυτό το σχόλιο διαγράφτηκε από τον Διαχειριστή
 
 
+7 -3 # Λεωνίδας Αθανασόπουλος 29-11-2017 19:29
Είναι χρήσιμο και ίσως απαραίτητο, όταν παρουσιάζονται τέτοια μονοπάτια σε περιοχές σχετικά έως πολύ απομονωμένες και αφορούν νέες "χαράξεις" να υπάρχει ενημέρωση ως προς τον βαθμό που έχει ελεγχθεί σε όλο του το μήκος ως προς την κατάσταση, να υπάρχει αναφορά στα μέσα επίβλεψης και επιτήρησης / διάσωσης που το πλαισιώνουν. Τα μονοπάτια αλλάζουν με τις εποχές, ενώ η συντήρησή τους είναι τεχνικά και εργασιακά απαιτητικό θέμα. Το "όταν θα ολοκληρωθεί" με ανησυχεί... γιατί σημαίνει ότι ΔΕΝ είναι ολοκληρωμένο, αλλά και γιατί στην πραγματικότητα η λειτουργία τέτοιων μονοπατιών απαιτεί ενασχόληση σε συνεχή βάση. Δεν βλέπω να παρουσιάζεται κάτι τέτοιο...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+4 0 # Τάκης Τσογκαράκης 30-11-2017 11:35
Πιο υπεύθυνοι προφανώς σε αυτά που αναφέρεις είναι όσοι έχουν εμπλακεί ή εμπλέκονται σε αυτό το έργο. Αυτά που έχω διαπιστώσει εγώ είναι τα εξής:

1. Δεν πρόκειται για νέες χαράξεις και κατασκευή μονοπατιών αλλά για ανάδειξη των ήδη υφιστάμενων παραδοσιακών μονοπατιών και παρουσίασή τους σαν μία ολοκληρωμένη οντότητα απευθυνόμενο και σε ανθρώπους με ελάχιστη ή καθόλου ορειβατική / πεζοπορική εμπειρία.

2. Στο Μαίναλο και στην Άνδρο που έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχες εργασίες και έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, η δουλειά που έχει γίνει είναι αξιέπαινη! Μακάρι στην Ήπειρο να είναι στο ίδιο επίπεδο!

2. Στο άρθρο αν το διάβασες αναφέρει ότι "...έχει ολοκληρωθεί η 1η φάση του που αφορά στην ηλεκτρονική αποτύπωση κάθε μέτρου του μονοπατιού και καταγραφή με κοστολόγηση όλων των έργων που απαιτούνται. Σειρά έχει η σηματοδότηση και τα έργα που απαιτούνται για την σταδιακή πιστοποίησή του." Θα δεις λοιπόν ότι στο http://www.topoguide.gr/Epirus_Trail/Epirus_Trail_summary_1.php αναφέρονται λεπτομερώς πράγματι έχουν ελεγχθεί, καταγραφεί και κοστολογηθεί όλες οι εργασίες που απαιτούνται.

3. Για κάθε μία από τις 28 διαδρομές υπάρχει πράγματι λεπτομερής ηλεκτρονική αποτύπωση και καταγραφή της κατάστασης του μονοπατιού και των εργασιών που απαιτούνται καταγεγγραμένες πάνω στον χάρτη. Δες πχ εδώ: http://www.topoguide.gr/trail_creator/Epirus_Trail/Trail_Creator_Epirus_Trail_Drosopigi_AgParaskevi.php

4. Όσον αφορά την επίβλεψη και συντήρηση μετά την ολοκλήρωσή του αυτό είναι πράγματι ένα υπαρκτό θέμα καθώς είναι σημαντικό να έχει προβλεφθεί κάτι αντίστοιχο και να μην αφεθεί στην μοίρα του. Και σε αυτό αρμόδιοι είναι να μας απαντήσουν όσοι εμπλέκονται στο έργο. Εδώ έρχεται ίσως να προστεθεί και η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω των ορειβατικών συλλόγων και γιατί όχι των διοργανωτών αγώνων οι οποίοι (έστω και για δικό τους όφελος) μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό όχι όμως αυθαιρετώντας όπως γίνεται κατά κόρον στην Ελλάδα, βάφοντας αυθαίρετα βράχους, δέντρα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά σεβόμενοι την ήδη υπάρχουσα μόνιμη σήμανση ;)

Προφανώς θεμιτοί οι προβληματισμοί αλλά καλό είναι να μην κρίνουμε αρνητικά κάτι πριν καν ολοκληρωθει, ειδικά αν δείχνει ότι βαδίζει στον σωστό δρόμο ...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
# Guest 29-11-2017 17:34
Αυτό το σχόλιο διαγράφτηκε από τον Διαχειριστή
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Παράταση εγγραφών για το Taygetos Challenge by Sa ...

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 13/03/2018 07:27
  Περίεργη η ανακοίνωση... Αφού στην ιστοσελίδα αναφέρεται σαν τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής η 19 Mαρτίου 2018, πώς παρατάθηκε μέχρι και την 16 Μαρτίου 2018; :o http://www.taygetoschallenge.com/routes/entry-rules.html
   
 • Suunto Spartan Ultra: Ultra ποιότητα, σχεδίαση κα ...

  Πέτρος, 09/03/2018 09:06
  Στις ειδοποιήσεις δεν εμφανίζει ελληνικούς χαρακτήρες οπότε εκτός και αν όλη η λίστα επαφών σου είναι σε Greeklish (όπως το μήνυμα του αντικειμενικού reviewer :P ) δεν εμφανίζει ΤΙΠΟΤΑ! πραγματικά επίτευγμα για το 2018..!!
   
 • Ορεινό Τρέξιμο 2017, Ετήσιος Απολογισμός Advendure

  ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, 01/03/2018 08:07
  Αν και λόγω ηλικίας (>50) και γενικότερου αθλητικού προσανατολισμού , η πορεία των σκέψεών μου πλησιάζει περισσότερο αυτή του κ.Τρουπή παρά αυτή του κ.Λεζπουρίδη, αντιμετωπίζοντα ς το ορεινό τρέξιμο ως ένα χόμπυ, μια διαφυγή από μια λιγότερο ή περισ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Προπόνηση: Τρέξιμο Αντοχής για Αρχάριους

  Φωτεινόπουλος Ευάγγε, 15/02/2018 06:05
  Οταν τελειωσω το 1ο προγραμμα μπορω να κανω το 2ο?
   
 • GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 27/01/2018 13:12
  Δημήτρη καλησπέρα! Το πρόβλημα με τα εξωτερικά layers πάνω από τις μεμβράνες τα οποία πράγματι ρόλο είχαν να τις προστατεύουν, ήταν ότι με τον χρόνο ξεφτιζαν, μάζευαν κόκκους σκόνης κλπ με αποτέλεσμα να ποτίζουν το ρούχο. Σε δοκιμή που (διάβασα ότι) ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Πωλείται: Fjällräven Silhuett p5 Baby Sleeping Bag (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πωλείται παιδικός υπνόσακος Fjällräven Silhuett p5 Baby σε άριστη κατάσταση. Εχει χρησιμοποιηθεί μόνο 3 φορές και η αποθήκευσή του ήταν σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. fjallrave_silhuet
  • JohnLux
  • 16/03/2018 11:10
  • Πονάτε και παίρνετε αναλγητικά; Προσοχή! (1 Δημοσιεύσεις)
  • Γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος Πολλοί ενήλικες που χρησιμοποιούν ιβουπροφαίνη και άλλα λεγόμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) λαμβάνουν υπερβολική δόση, αυξάνοντα
  • stibens1967
  • 13/03/2018 20:56
  • Πώληση Suunto Ambit3 Run Black + HRM (1 Δημοσιεύσεις)
  • Καλησπέρα σε όλους, Πωλείται Suunto Ambit3 Run χρώματος μαύρου μαζί με τον Smart Senso r της Suunto του ίδιου χρώματος. Το ρολόι είναι σε άψογη κατάσταση χωρίς κανένα σημάδι χρήσης όπως και η
  • calexiou
  • 13/03/2018 19:35

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Έλληνες τρέχουν και στο Chianti Ultra Trai…

Οι Έλληνες τρέχουν και στο Chianti Ultra Trail!

Το Σάββατο 24 Μαρτίου, η περιοχή του Chianti στην μαγευτική Τοσκάνη στην Ιταλία, θα φιλοξενήσει την πρώτη της διοργάνωση ultra-trail, το Chianti Ultra-Trail. Επίκεντρο εί...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration