Αρχική>Θέματα>ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ>Η βιομηχανία outdoor ενάντια στην ρύπανση


Η βιομηχανία outdoor ενάντια στην ρύπανση

Με την εκτόξευση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια για εξειδικευμένα προϊόντα ρουχισμού κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά με βάση τις μικροΐνες, δεν άργησε η ώρα να πέσει στο τραπέζι το πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης από αυτά. Το European Outdoor Group το οποίο αποτελείται από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου μαζί με την ερευνητική εταιρεία biov8tion και το Πανεπιστήμιο του Leeds ξεκινούν το Outdoor Industry Microfibre Consortium έτσι ώστε να δώσουν λύση στο ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα.

Το Outdoor Industry Microfibre Consortium επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα, παράλληλα με ένα εφαρμοσμένο ερευνητικό πρόγραμμα. Και τα δύο έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την κοινή κατανόηση των σύνθετων προκλήσεων που παρουσιάζει το πρόβλημα της χρήσης και διαχείρισης των υφασμάτων μικροϊνών και να οικοδομήσουν την γνώση των παραγόντων που θα διαδραματίσουν ρόλο στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων προς υλοποίηση από την βιομηχανία outdoor.

 

Το παρήγορο στο παρόν θέμα είναι ότι στην υπόθεση εμπλέκονται όλοι οι μεγάλες παίκτες του χώρου. Το EOG αποτελείται από κολοσσούς όπως οι Adidas, Asos, Berghaus, Craghoppers, Dare 2b, Finisterre, Fjällräven, Gore, Haglofs, Helly Hansen, Ikea, Jack Wolfskin, Kering, Mammut, Marks and Spencer, Marmot, Norrona, Next, Osprey, Paramo, Regatta, Salewa, The North Face κ.α. Έτσι λοιπόν ειδικοί από όλες τις εταιρείες θα δουλέψουν μαζί τόσο για να κάνουν γνωστό το πρόβλημα της απόρριψης μικροϊνών και να εργαστούν για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

 

Η Katy Stevens, project manager του έργου στο European Outdoor Group σχολίασε «Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την προνοητική και συνεργατική αντίδραση της βιομηχανίας του outdoor και της βιομηχανίας ειδών ένδυσης για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και πιστεύουμε ότι τα νέα έργα θα συμβάλλουν αναμφίβολα στην επιστημονική κατανόηση, στις επικοινωνίες και στην ανάπτυξη λύσεων»

 

Το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων των συνθετικών υλικών δεν είναι καινούριο και ήδη δεν είναι λίγες οι εταιρείες που κινούνται σε μία κατεύθυνση αντικατάστασής τους από υλικά φιλικότερα προς το περιβάλλον. Στην έκθεση Outdoor της Γερμανίας το 2017 μεγάλες εταιρείες όπως οι Marmot, Fjällraven, Jack Wolfskin, Columbia, and Vaude παρουσίασαν τα μοντέλα ρουχισμού τους τα οποία δεν περιέχουν PFC και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό την άνοιξη / καλοκαίρι του 2018. To PFC (perfluorinated / polyfluorinated compound, υπερφθοριωμένη / πολυφθοριωμένη ένωση) είναι ένα χημικό πολυμερές που λόγω των μόνιμων υδατοαπωθητικών και αντιδιαβρωτικών χαρακτηριστικών χρησιμοποείται σε αδιάβροχα ρούχα (DWR, Durable Water Repellent). Η Jack Wolfskin διαμηνύει ότι το 89% της συλλογής της είναι "καθαρό" από PFC ενώ δεσμεύεται ότι μέχρι το 2020 το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 100%. Η Marmot μόλις πρόσφατα παρουσίασε συλλογή jacket με το νέο ύφασμα EcoDry το οποίο παρότι δεν περιέχει PFC κατορθώνει να ενσωματώνει αδιαβροχοποίηση της τάξεως των 20,000 mm.

 

Ο νέος ενημερωτικός χάρτης θα είναι μια πρώτη ουσιαστικά προσπάθεια της βιομηχανίας να χαρτογραφήσει τα αλληλένδετα τμήματα του προβλήματος της διαχείρισης και απόρριψης των προϊόντων μικροϊνών. Θα αποδείξει την επίδραση των υπαρχόντων διαδικασιών στην διαχείριση των πρώτων υλών και των διεργασιών στην αλυσίδα εφοδιασμού ενώ σε δεύτερη φάση θα καταδείξει την επίδραση που έχει στην πλευρά του τελικού καταναλωτή.

 

Η Sophie Mather, ιδρύτρια της Biov8tion προσθέτει: «Ο ενημερωτικός χάρτης θα περιγράφει ένα σχέδιο δράσης σε επίπεδο βιομηχανίας σε σχέση με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα σαφές εργαλείο για την συστηματική απεικόνιση των σχετικών δράσεων στην έρευνα και την παραγωγή, καθώς και την πρόβλεψη των προσδοκιών των brands, των πωλητών λιανικής και των προμηθευτών υλικών καθώς υλοποιούν μακροχρόνιες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ρύπανση από μικροΐνες.»

 

Το μονοετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο του Leeds, θα αρχίσει με την επικύρωση μιας πιλοτικής μεθοδολογίας δοκιμών για την δημιουργία ενός βιομηχανικού προτύπου για τις μικροΐνες, ένα ζωτικό βήμα για την αξιολόγηση της απόδοσης των υφασμάτων και ένα προοίμιο για την δημιουργία νέων καινοτόμων υλικών. Μετά από αυτό, η έρευνα θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης εικόνας του γιατί υφίσταται το πρόβλημα της απόρριψης μικροϊνών και πώς οι παράγοντες παραγωγής και χρήσης μπορούν να το επηρεάσουν. Ο στόχος θα είναι να κινηθεί η βιομηχανία πιο κοντά στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω της πρόληψης ή του ανασχεδιασμού των ινών και των υφασμάτων όπου στην υφιστάμενη κατάσταση έχουν εξαιρετικά μειωμένες τάσεις απορρόφησης.

 

Ο Mark Sumner λέκτορας του Πανεπιστημίου του Leeds, ειδικός στην αειφορία και ανάπτυξη, σχολίασε ότι «Με τον πολλαπλασιασμό των αρνητικών αναφορών για την εκτίμηση του προβλήματος, είναι σημαντικό αυτό το πρόγραμμα να αναπτύξει την απαραίτητη βάση επιστημονικών στοιχείων από την οποία η βιομηχανία και άλλοι θα μπορούν να δημιουργήσουν στοχοθετημένες λύσεις για την διαχείριση των μικροΐνών»

 

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των συνθετικών υλικών τα οποία δημιούργησε η ανάγκη για περισσότερη αντοχή και προστασία με μικρότερο βάρος, αλλά και της μεγάλης διείσδυσής τους στην αγορά, δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθούν από φιλικότερα προς στο περιβάλλον υλικά. Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί, η τεχνολογία όπως βλέπουμε προχωράει με γοργά βήματα, οπότε είναι πια μόνο θέμα θέλησης όλων των εμπλεκομένων για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Ας ελπίσουμε οι κινήσεις αυτές να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Western States Endurance Run 2018!

  Μάνος Κυριακάκης, 11/07/2018 18:11
  Μπραβο ρε Χαρη ! ωραιος, μας ταξιδεψες και μας εκανες να ζηλεψουμε ! Ευχαριστουμε.
   
 • Επικές στιγμές και ρεκόρ στον 7ο Faethon Olympus ...

  Χρήστος Κατσιρόπουλος, 11/07/2018 09:40
  Πολύ όμορφος αγώνας σε μία πλευρά του Ολύμπου διαφορετική από τις υπόλοιπες. Συγχαρητήρια στην διοργάνωση, και του χρόνου! Ακούστηκε από δρομείς που έτρεξαν τον αγώνα ότι η διαδρομή του FOM ήταν λίγο διαφορετική από τις άλλες χρονιές, υποθέτω λόγω κ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Που πήγε η μαγεία;

  Χαρα Λειβαδιτη, 06/07/2018 12:25
  Ευχομαι να ξαναγυρίσεις στον ολυμπο χωρις αγχος και χρονους να τρεχουν την επομενη φορα και να απολαυσεις κάθε εικονα και αρωμα του βουνου ! και φωτογραφιες !πολλες φωτογραφιες ! Συγχαρητηρια για τον αθλο σου #Χαρα Λειβαδιτη
   
 • Salewa Olympus Mythical Trail: Πλησιάζει η ώρα το ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 02/07/2018 07:54
  Γειά σου ρε Δημήτρη! Ο Μύθικαλ του 2012, ο 1ος που διοργανώθηκε και βέβαια θα μου μείνει αξέχαστος. Δεν ξεχνιούνται εύκολα αυτές οι στιγμές, αυτές οι εμπειρίες!
   
 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Syrrako Trail Run 2018: Τρέχοντας στα Βουνά …

Syrrako Trail Run 2018: Τρέχοντας στα Βουνά των Χρυσαετών!

Ξημέρωμα Κυριακής και ο Θεός Ύπνος αρνείται πεισματικά να περάσει από το κρεβάτι μου και βέβαια ούτε λόγος να μου στείλει τον γιο του, τον Μορφέα. Άλλωστε αυτοί “ταξιδεύο...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration