Αρχική>Θέματα>ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ>Η βιομηχανία outdoor ενάντια στην ρύπανση


Η βιομηχανία outdoor ενάντια στην ρύπανση

Με την εκτόξευση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια για εξειδικευμένα προϊόντα ρουχισμού κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά με βάση τις μικροΐνες, δεν άργησε η ώρα να πέσει στο τραπέζι το πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης από αυτά. Το European Outdoor Group το οποίο αποτελείται από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου μαζί με την ερευνητική εταιρεία biov8tion και το Πανεπιστήμιο του Leeds ξεκινούν το Outdoor Industry Microfibre Consortium έτσι ώστε να δώσουν λύση στο ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα.

Το Outdoor Industry Microfibre Consortium επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα, παράλληλα με ένα εφαρμοσμένο ερευνητικό πρόγραμμα. Και τα δύο έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την κοινή κατανόηση των σύνθετων προκλήσεων που παρουσιάζει το πρόβλημα της χρήσης και διαχείρισης των υφασμάτων μικροϊνών και να οικοδομήσουν την γνώση των παραγόντων που θα διαδραματίσουν ρόλο στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων προς υλοποίηση από την βιομηχανία outdoor.

 

Το παρήγορο στο παρόν θέμα είναι ότι στην υπόθεση εμπλέκονται όλοι οι μεγάλες παίκτες του χώρου. Το EOG αποτελείται από κολοσσούς όπως οι Adidas, Asos, Berghaus, Craghoppers, Dare 2b, Finisterre, Fjällräven, Gore, Haglofs, Helly Hansen, Ikea, Jack Wolfskin, Kering, Mammut, Marks and Spencer, Marmot, Norrona, Next, Osprey, Paramo, Regatta, Salewa, The North Face κ.α. Έτσι λοιπόν ειδικοί από όλες τις εταιρείες θα δουλέψουν μαζί τόσο για να κάνουν γνωστό το πρόβλημα της απόρριψης μικροϊνών και να εργαστούν για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

 

Η Katy Stevens, project manager του έργου στο European Outdoor Group σχολίασε «Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την προνοητική και συνεργατική αντίδραση της βιομηχανίας του outdoor και της βιομηχανίας ειδών ένδυσης για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και πιστεύουμε ότι τα νέα έργα θα συμβάλλουν αναμφίβολα στην επιστημονική κατανόηση, στις επικοινωνίες και στην ανάπτυξη λύσεων»

 

Το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων των συνθετικών υλικών δεν είναι καινούριο και ήδη δεν είναι λίγες οι εταιρείες που κινούνται σε μία κατεύθυνση αντικατάστασής τους από υλικά φιλικότερα προς το περιβάλλον. Στην έκθεση Outdoor της Γερμανίας το 2017 μεγάλες εταιρείες όπως οι Marmot, Fjällraven, Jack Wolfskin, Columbia, and Vaude παρουσίασαν τα μοντέλα ρουχισμού τους τα οποία δεν περιέχουν PFC και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό την άνοιξη / καλοκαίρι του 2018. To PFC (perfluorinated / polyfluorinated compound, υπερφθοριωμένη / πολυφθοριωμένη ένωση) είναι ένα χημικό πολυμερές που λόγω των μόνιμων υδατοαπωθητικών και αντιδιαβρωτικών χαρακτηριστικών χρησιμοποείται σε αδιάβροχα ρούχα (DWR, Durable Water Repellent). Η Jack Wolfskin διαμηνύει ότι το 89% της συλλογής της είναι "καθαρό" από PFC ενώ δεσμεύεται ότι μέχρι το 2020 το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 100%. Η Marmot μόλις πρόσφατα παρουσίασε συλλογή jacket με το νέο ύφασμα EcoDry το οποίο παρότι δεν περιέχει PFC κατορθώνει να ενσωματώνει αδιαβροχοποίηση της τάξεως των 20,000 mm.

 

Ο νέος ενημερωτικός χάρτης θα είναι μια πρώτη ουσιαστικά προσπάθεια της βιομηχανίας να χαρτογραφήσει τα αλληλένδετα τμήματα του προβλήματος της διαχείρισης και απόρριψης των προϊόντων μικροϊνών. Θα αποδείξει την επίδραση των υπαρχόντων διαδικασιών στην διαχείριση των πρώτων υλών και των διεργασιών στην αλυσίδα εφοδιασμού ενώ σε δεύτερη φάση θα καταδείξει την επίδραση που έχει στην πλευρά του τελικού καταναλωτή.

 

Η Sophie Mather, ιδρύτρια της Biov8tion προσθέτει: «Ο ενημερωτικός χάρτης θα περιγράφει ένα σχέδιο δράσης σε επίπεδο βιομηχανίας σε σχέση με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα σαφές εργαλείο για την συστηματική απεικόνιση των σχετικών δράσεων στην έρευνα και την παραγωγή, καθώς και την πρόβλεψη των προσδοκιών των brands, των πωλητών λιανικής και των προμηθευτών υλικών καθώς υλοποιούν μακροχρόνιες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ρύπανση από μικροΐνες.»

 

Το μονοετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο του Leeds, θα αρχίσει με την επικύρωση μιας πιλοτικής μεθοδολογίας δοκιμών για την δημιουργία ενός βιομηχανικού προτύπου για τις μικροΐνες, ένα ζωτικό βήμα για την αξιολόγηση της απόδοσης των υφασμάτων και ένα προοίμιο για την δημιουργία νέων καινοτόμων υλικών. Μετά από αυτό, η έρευνα θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης εικόνας του γιατί υφίσταται το πρόβλημα της απόρριψης μικροϊνών και πώς οι παράγοντες παραγωγής και χρήσης μπορούν να το επηρεάσουν. Ο στόχος θα είναι να κινηθεί η βιομηχανία πιο κοντά στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω της πρόληψης ή του ανασχεδιασμού των ινών και των υφασμάτων όπου στην υφιστάμενη κατάσταση έχουν εξαιρετικά μειωμένες τάσεις απορρόφησης.

 

Ο Mark Sumner λέκτορας του Πανεπιστημίου του Leeds, ειδικός στην αειφορία και ανάπτυξη, σχολίασε ότι «Με τον πολλαπλασιασμό των αρνητικών αναφορών για την εκτίμηση του προβλήματος, είναι σημαντικό αυτό το πρόγραμμα να αναπτύξει την απαραίτητη βάση επιστημονικών στοιχείων από την οποία η βιομηχανία και άλλοι θα μπορούν να δημιουργήσουν στοχοθετημένες λύσεις για την διαχείριση των μικροΐνών»

 

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των συνθετικών υλικών τα οποία δημιούργησε η ανάγκη για περισσότερη αντοχή και προστασία με μικρότερο βάρος, αλλά και της μεγάλης διείσδυσής τους στην αγορά, δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθούν από φιλικότερα προς στο περιβάλλον υλικά. Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί, η τεχνολογία όπως βλέπουμε προχωράει με γοργά βήματα, οπότε είναι πια μόνο θέμα θέλησης όλων των εμπλεκομένων για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Ας ελπίσουμε οι κινήσεις αυτές να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Ελληνική αποστολή στο Youth Skyrunning World Cham ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 18/04/2018 12:19
  Πολύ καλή πρωτοβουλία τόσο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Skyrunning όσο και του Tihio Race που χρηματοδοτεί την αποστολή! Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι που φέρνουν νέα ταλέντα στο ορεινό τρέξιμο! Εντούτοις, η επιλογή του αγώνα πρόκρισης μάλλον δεν είναι η ...

  Ολόκληρο...

   
 • Nitecore NU25: Πανάλαφρος και λιλιπούτειος!

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 17/04/2018 09:01
  Ευχαριστώ πολύ!
   
 • Παράταση εγγραφών για το Taygetos Challenge by Sa ...

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 13/03/2018 07:27
  Περίεργη η ανακοίνωση... Αφού στην ιστοσελίδα αναφέρεται σαν τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής η 19 Mαρτίου 2018, πώς παρατάθηκε μέχρι και την 16 Μαρτίου 2018; :o http://www.taygetoschallenge.com/routes/entry-rules.html
   
 • Suunto Spartan Ultra: Ultra ποιότητα, σχεδίαση κα ...

  Πέτρος, 09/03/2018 09:06
  Στις ειδοποιήσεις δεν εμφανίζει ελληνικούς χαρακτήρες οπότε εκτός και αν όλη η λίστα επαφών σου είναι σε Greeklish (όπως το μήνυμα του αντικειμενικού reviewer :P ) δεν εμφανίζει ΤΙΠΟΤΑ! πραγματικά επίτευγμα για το 2018..!!
   
 • Ορεινό Τρέξιμο 2017, Ετήσιος Απολογισμός Advendure

  ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, 01/03/2018 08:07
  Αν και λόγω ηλικίας (>50) και γενικότερου αθλητικού προσανατολισμού , η πορεία των σκέψεών μου πλησιάζει περισσότερο αυτή του κ.Τρουπή παρά αυτή του κ.Λεζπουρίδη, αντιμετωπίζοντα ς το ορεινό τρέξιμο ως ένα χόμπυ, μια διαφυγή από μια λιγότερο ή περισ ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Xειμερινή αναρρίχηση στην Τύμφη, 15 Χρόνια Μο…

Xειμερινή αναρρίχηση στην Τύμφη, 15 Χρόνια Μοναξιάς

Ιανουάριος 2003  μεσάνυχτα και κάτι, ο Πάνος Αθανασιάδης παλεύει στο σκοτάδι με τα ασταθή χιόνια. Τις τελευταίες ώρες η νύχτα μας έχει τυλίξει στην παγωμένη της αγκάλη. Β...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration