Αρχική>Θέματα>ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ>Livaditis 7 Summits, γνωρίστε την Ροδόπη ... αλλιώς!


Livaditis 7 Summits, γνωρίστε την Ροδόπη ... αλλιώς!

Για κάποιον που έχει ήδη επισκεφθεί την Ροδόπη και την περιοχή του Λειβαδίτη κάποια εποχή του χρόνου, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι παραπάνω. Αυτά που έχει ζήσει και έχει δει του έχουν μείνει αποτυπωμένα στο μυαλό και στην καρδιά και γράφονται με ανεξίτηλα χρώματα στο βιβλίο εμπειριών της ζωής. Για αυτόν πάλι που μέχρι σήμερα δεν είχε την τύχη να βρεθεί στα μέρη εκείνα οι λέξεις είναι πολύ φτωχές και ο καλύτερος τρόπος να το αντιληφθεί είναι –μα τι άλλο;- να επισκεφθεί την περιοχή με την πρώτη ευκαιρία!

Τι θα μπορούσε να συναντήσετε λοιπόν, αν επισκεπτόσασταν για πρώτη φορά την περιοχή? Την επιβεβαίωση των υποψιών σας πρώτα απ’ όλα. Η Φύση κάθε εποχή φοράει ένα όμορφο πέπλο που σας κάνει κάθε φορά να απορείτε με το πόσο μεγάλος Δημιουργός μπορεί να είναι ο Θεός "όταν έχει κέφια".

 

Ξεκινάει από το δύσκολο, μουντό και παγωμένο πέπλο του χειμώνα, αλλά και αυτό γίνεται ωραίο, αν σκεφτείτε ότι οι χειμώνες στην περιοχή είναι ακόμη αυθεντικοί (με εναλλασσόμενα καιρικά φαινόμενα και χαμηλές θερμοκρασίες), πράγμα που σας κάνει και σκέφτεστε ότι το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" ακόμη δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του.

 

Στην συνέχεια φοράει το πέπλο της "Ελπίδας" (έρχεται η Άνοιξη) με τα φυτά και τα λουλούδια να ανθίζουν και να δίνουν χρώμα, ζωή και ελπίδα ακόμη και στην ίδια μας την ύπαρξη.

 

Το γάργαρο και δροσερό πέπλο του καλοκαιριού είναι η φυσική συνέχεια, αυτού του Ανοιξιάτικου.

 

Τελευταίο ακολουθεί αυτό του Φθινοπώρου, όλα τα χρώματα παρατάσσονται σε σχηματισμούς ως ένα τελευταίο ευχαριστώ στη Φύση και ταυτόχρονα ως μια νέα υπόσχεση ότι αυτός ο κύκλος, της ομορφιάς της Φύσης, θα ξαναρχίσει, μετά το απαραίτητο "διαφημιστικό" διάλειμμα, του Χειμώνα.

 

Ροδόπη, μαγική και θελκτική και τις 4 εποχές του χρόνου ... Ροδόπη, μαγική και θελκτική και τις 4 εποχές του χρόνου ...

 

Οι περισσότεροι από εμάς, άνθρωποι της πόλης, έχουμε χάσει την αληθινή επαφή με την Μητέρα Φύση, δεν αισθανόμαστε άνετα να επισκεφθούμε περιοχές τόσο απομονωμένες και «άγριες» σαν την περιοχή του Λειβαδίτη. Για εμάς λοιπόν υπάρχει και το www.leivaditis.gr το οποίο μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριό μας για την πρώτη μας επίσκεψη στην περιοχή!

 

Ο βασικός συντελεστής της πρωτοβουλίας αυτής, ο κος Βασίλης Γεωργιάδης, ένας εκ των ιδρυτών και μέλος του ΔΣ της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης, μας ανέφερε ότι «Η αγάπη μας για την περιοχή, μας οδήγησε στην δημιουργία αυτής εδώ της ιστοσελίδας για να μπορέσουμε έτσι να κάνουμε πιο εύκολη την πρόσβαση και την επίσκεψη όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται στην πανέμορφη αγκαλιά της Ροδόπης».

 

Χρηστικές πληροφορίες και φωτογραφίες κρίσιμων σημείων των διαδρομώνΧρηστικές πληροφορίες και φωτογραφίες κρίσιμων σημείων των διαδρομών

 

Αυτό το διαπιστώσαμε και εμείς με την πρώτη περιήγηση στην ιστοσελίδα στην οποία μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για διασχίσεις και μονοπάτια στην περιοχή με χάρτες, φωτογραφίες και πολλές χρηστικές οδηγίες. Θα διαβάσετε για την χλωρίδα αλλά και την πλούσια πανίδα της Ροδόπης και θα μάθετε την ιστορία των κατοίκων του Λειβαδίτη οι οποίοι μπορεί να είναι μόλις … οκτώ αλλά η γνώση και η αγάπη τους για τον τόπο τους βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη.

 

«Ωραία φαίνονται όλα τα τα παραπάνω. Είσαστε μπροστά στον υπολογιστή σας και διαβάζετε αυτό εδώ το άρθρο. Τι πιο φυσιολογικό? Φυσιολογικά, όμως, φροντίζει να λειτουργεί και η Φύση και κλείνει την αλυσίδα της ζωής με την παρουσία του ανθρώπου (γιατί όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είμαστε παιδιά της, παρά τα όσα άσχημα τις έχουμε κάνει). Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, μόλις οκτώ, που είναι συνταξιούχοι και κτηνοτρόφοι, είναι οι μεγάλοι θαυμαστές της. Παρατηρούν καθημερινά, θαυμάζουν και εκτιμούν τι θα πει ζωή και πως δημιουργείται. Βλέποντας ένα ζώο να γεννιέται, ένα δέντρο να καρποφορεί, ένα λουλούδι να ανθίζει, το φύλλωμα των δέντρων να πέφτει το Φθινόπωρο, γνωρίζουν κάθε εποχή τι θα φέρει. Είναι εκεί πάνω κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε εποχή, όλο τον δύσκολο Χειμώνα και έχουν να σας προσφέρουν ένα μεγάλο χαμόγελο, μια ζεστή αγκαλιά και κάθε είδους πληροφορία που τυχόν χρειάζεστε. Ακόμη και μια ζεστή σούπα στην παραδοσιακή, ορειβατική, ορεινή ταβέρνα του "Καππαδόκα" είναι αναγκαία, όταν έξω εξελίσσεται κακοκαιρία. Η συνεχής παρουσία τους από το 1961 σε αυτά τα μέρη, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, τους έχει δώσει το δικαίωμα να είναι οι μόνοι έγκυροι γνώστες της περιοχής. Όπως και να το κάνουμε είναι η ζωή τους, η Φύση τους έχει κάνει "Ήρωες" και κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα να συγκριθεί μαζί τους. Είναι καθημερινά εκεί πάνω, αντιμέτωποι με τα στοιχεία της Φύσης και θεωρούν τον εαυτό τους και τυχερό που καταφέρνουν και ζουν μια τέτοια ζωή.» αναφέρει στο εισαγωγικό κείμενο του leivaditis.gr ο κος Γεωργιάδης.

 

Επειδή όμως οι περισσότεροι από εμάς αρεσκόμαστε και σε κάτι … διαφορετικό, πιο προκλητικό από μία «απλή» επίσκεψη και πεζοπορία σε μέρη άγνωστα, υπάρχει και μία άλλη λύση και ακούει στο όνομα «Livaditis 7 Summits Expedition»!

 

Η διαδρομή του Livaditis 7 SummitsΗ διαδρομή του Livaditis 7 Summits

 

Ρωτώντας περισσότερα για αυτό τον κο Γεωργιάδη μας απάντησε ότι «θα διοργανώσουμε για δεύτερη χρονιά φέτος το "Livaditis 7 Summits Expedition" στις 11-12 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα trekking που σκοπό έχει να βοηθήσει έναν ορειβάτη με καλή φυσική κατάσταση να γνωρίσει τις ομορφιές που κρύβει η οροσειρά της Ροδόπης. Ξεκινάμε από το χωριό του Λειβαδίτη και αφού περάσουμε από τον καταρράκτη και τις 7 κορυφές της περιοχής καταλήγουμε πάλι στο ίδιο μέρος με ενδιάμεση διανυκτέρευση σε αντίσκηνα στα δάση της Ροδόπης. Πρόκειται για μια διαδρομή 58 χιλιομέτρων με 2.200 υψομετρικά»

 

Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία λοιπόν για μία διαφορετική «προπόνηση» και γνωριμία με τις ομορφιές της περιοχής!

 

«Όσοι το επιχειρήσετε, να ξέρετε ότι το λιγότερο που έχει να σας προσφέρει είναι να γνωρίσετε τη Φύση. Όσο πιο ανοιχτοί είστε σε εξωτερικά ερεθίσματα αυτού του είδους, τόσο πιο πολλά τα οφέλη για σας. Όταν έχετε κοντά σας την Φύση, όπως αυτή του Λειβαδίτη που μπορεί και σας προσφέρει ότι μπορείτε να φανταστείτε, όταν ξέρετε τον τρόπο, πώς να ενεργήσετε και μέσα σας και απέναντί της και ειδικά τι να περιμένετε από μιά πρώτη επαφή μαζί της, δεν θα πρέπει να περιμένετε άλλο... Ξεκινήστε...»

 

Μία από τις 7 Κορφές του Λειβαδίτη, η κορυφή "Ερύμανθος ή αλλιώς Αντάλοφος" με υψόμετρο 1.569 μέτρωνΜία από τις 7 Κορφές του Λειβαδίτη, η κορυφή "Ερύμανθος ή αλλιώς Αντάλοφος" με υψόμετρο 1.569 μέτρων

 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κο Βασίλη Γεωργιάδη για τις πληροφορίες και του ευχόμαστε η πρωτοβουλία του αυτή να βρει ανταπόκριση αλλά και μιμητές και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από ανθρώπους που αγαπάνε τον τόπο τους όπως και ο ίδιος τον δικό του.

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο www.leivaditis.gr

 

Φωτογραφίες - αποσπάσματα κειμένου: Βασίλης Γεωργιάδης

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες ...

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, 23/01/2018 16:28
  Υπάρχει ήδη υλικό με παρόμοιες ιδιότητες το OUTDRY που έχει αγοραστεί από την columbia και βιάστηκε να βγάλει κάτι παρόμοιο για να μήν μείνει πίσω στον ανταγωνισμό .
   
 • La Sportiva, η συλλογή παπουτσιών του 2017

  Τάκης Τσογκαράκης, 23/01/2018 10:05
  Ανάμεσα στα δύο θα διάλεγα για τον ΟΜ το Akasha, είναι πιο "ευέλικτο" και χαμηλό και στο μόνο που υστερεί σε σχέση με το Akyra είναι στο κράτημα σε πλάγιες κλίσεις. Για δες πάντως και τα Bushido ... ;)
   
 • La Sportiva Akasha, Αιθέρια αίσθηση για πολλά χιλ ...

  λιγνος δημητρης, 23/01/2018 10:00
  καλησπερα!θα ηθελα τη βοηθεια σας.ειμαι 87 κιλα και 1,83.συνηθιζω να πηγαινω γρηγορες πεζοποριες σε βουνο και θελω να αρχισω να τρεχω.ψαχνω ενα παπουτσι με καλη αποσβεση γιατι οτι εχω ειναι σκληρα και με χτυπανε στη μεση και γονατα.εχει μεγαλη γκαμα ...

  Ολόκληρο...

   
 • Φακός κεφαλής Nitecore NU30: Αξιόπιστη και προσιτ ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 15/01/2018 08:59
  Καλημέρα! Τον φακό τον έχω φορέσει στο Ultra Trail Pelion και τον χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά αφού προπονούμαι νωρίς το πρωί, χωρίς να έχω το παραμικρό πρόβλημα ;)
   
 • Αυξημένη επικινδυνότητα χιονοστιβάδας - Εκπαιδευτ ...

  Μάνος Κυριακάκης, 12/01/2018 15:57
  καλα ολα αυτα ρε παιδια αλλα θα πρεπει να ειναι και εστω και λιγο προσιτα ! 300 ευρω το διήμερο χωρις να περιλαμβανει : Κόστος διαμονής και διατροφής Κόστος μετακίνησης Ενοικίαση εξοπλισμού Κάρτα λίφτ όπου και αν χρειαστεί ... τα σχολια δικα σας ...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Garmin 920XT + HRM (1 Δημοσιεύσεις)
  • Σαν καινούργιο, αγορά 03/17. Με την ζώνη, φορτιστή και δώρο το bikemount. Το ρόλοι και τη ζώνη τα καθάρισα μετά κάθε προπόνηση με γλυκό νερό + η ζώνη κάθε μηνά στο πλυντήριο. 250 € 6972621720 (
  • loudo
  • 20/01/2018 14:09
  • La Sportiva Akyra σαν καινούργια (1 Δημοσιεύσεις)
  • Φορεμένο μόνο σε δυο προπονήσεις άριστη κατάσταση όπως θα δείτε και από τις φώτο. Νουμερο 45 uk 10,5 Τιμή 70 ευρώ Πλ giatrosg@gmail.com 6973032626 Γιώργος φώτο εδώ https://ibb.co K4Pob http
  • giatrosg@gmail.com
  • 20/01/2018 12:28
  • Χειμερινή Ανάβαση στον Τυμφρηστό (Βελούχι) (1 Δημοσιεύσεις)
  • Ο Τυμφρηστός ή Βελούχι είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας. Έχει υψόμετρο 2.315 μέτρα και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Περικλείεται στα βόρεια από τα Άγραφα, και στα
  • JohnLux
  • 18/01/2018 10:51
  • Garmin fenix 3 hr sapphire (1 Δημοσιεύσεις)
  • image.jpg image.jpg image.jpg Garmin fenix 3 sapphire πωλείται σε καλή κατάσταση τιμή 340 ευρώ περιοχή κερατσινη.
  • Stamina
  • 16/01/2018 18:08

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με τον Vibram® Hong Kong 100 ξεκινά το Ultra-…

Με τον Vibram® Hong Kong 100 ξεκινά το Ultra-Trail® World Tour!

Ήρθε η ώρα της έναρξης της σπουδαιότερης διεθνούς σειράς αγώνων ultra trail στον κόσμο, του Ultra Trail World Tour 2018! Που αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό από το μέρος ...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration