14 «οκτάρες» σε 189 ημέρες κατάφερε ο Νεπαλέζος Nirmal Purja!

14 «οκτάρες» σε 189 ημέρες κατάφερε ο Νεπαλέζος Nirmal Purja! © Nirmal Purja

Μόλις 189 μέρες χρειάστηκε ο Νεπαλέζος Nirmal “Nims” Purja για να ολοκληρώσει κάτι που όταν ξεκίνησε φαινόταν αδιανόητο. Όταν στις 29 Οκτώβρη ολοκλήρωσε την ανάβαση στο Shishapangma (8.027μ) δεν είχε περάσει παρά μόνο το εν λόγω χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει και στις 14 «οκτάρες» κορυφές των Ιμαλαΐων, τις κορυφές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 8.000μ!

 

Με αυτό του το επίτευγμα μπαίνει σε ένα κλειστό “club” 40 ανθρώπων από όλον τον κόσμο που έχουν καταφέρει να ανέβουν σε όλες τις οκτάρες κορυφές. Με την διαφορά βέβαια εδώ ότι αμέσως συντομότερο διάστημα στο οποίο κάποιος το είχε καταφέρει ήταν περίπου κοντά στα οκτώ χρόνια!

Ατενίζοντας το Annapurna ...

Ο Nims – όπως συνηθίζεται να αποκαλείται χαϊδευτικά -  μπαίνει έτσι σε ένα πάνθεον ανθρώπων που έχουν καταφέρει να φτάσουν την ορειβασία ένα βήμα παραπέρα. Κάποιοι θα βιαστούν βέβαια να συγκρίνουν το κατόρθωμά του με αυτά των πρωτοπόρων της ορειβασίας ή με τα προηγούμενα «ρεκόρ» επίτευξης ενός τέτοιου στόχου όπως η ανάβαση όλων των οκτάρων. Για παράδειγμα ο τεράστιος Reinhold Messner ήταν ο πρώτος που το κατάφερε και μάλιστα χωρίς οξυγόνο σε καμία από τις 14. Ή ο θρύλος Jerzy Kukuzcka: ανάμεσα στις 14 αναβάσεις του, τρεις ήταν πρώτες χειμερινές και δεν είχε χρησιμοποιήσει οξυγόνο παρά μόνο στο Έβερεστ. Ο Πολωνός τότε (1979 – 1987) σίγουρα δεν είχε ούτε τους πόρους, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε την τεχνολογία που είχε στην διάθεσή του ο Nims τώρα. Χώρια που δεν είχε κατά νου κάποιο «ρεκόρ». Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι πίσω από το επιτυχημένο εγχείρημα του Nims βρίσκονταν μεγάλοι χορηγοί και πολύπλοκα logistics μεταφοράς εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού που παρείχε υποστήριξη.

Στο Gasherbrum II

Από μία «πουριστική» ορειβατική λογική πολλοί θα είναι αυτοί που θα τον κατακρίνουν. Το επίτευγμα του Nims βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα παραπάνω γεγονότα: κοστοβόρες αερομεταφορές, δυνατή ομάδα υποστήριξης και Sherpa και βέβαια εκατοντάδες φιάλες οξυγόνου. Θα τον αδικούσαμε όμως κατάφωρα όπως θα αδικούσαμε και τον Εliud Κipchoge αν μειώναμε το sub 2 στον μαραθώνιο επειδή το κατάφερε με δικούς του λαγούς στην δική του διαδρομή με τρομερή ομάδα υποστήριξης. Ο Nirmal “Nims” Purja για να το καταφέρει επιστράτευσε απίστευτη αποφασιστικότητα, προσήλωση και τρομερές ανθρώπινες ικανότητες. Απλά να αναφέρουμε ότι μέσα σε 12 ημέρες, από τις 10 έως τις 22 Μαΐου κατάφερε και σκαρφάλωσε στα Dhaulagiri, Kanchenjunga, Everest, Lhotse και Makalu! Όσους πόρους και τεχνολογία να έχεις στην διάθεσή σου, κάτι τέτοιο ξεφεύγει κατά πολύ από τα στενά όρια του ανθρωπίνως δυνατού. Και όμως ο Nims τα κατάφερε! Δείτε εδώ την λίστα των αναβάσεών του.

  1. Annapurna (8.091μ) - 23 Απρίλη
  2. Dhaulagiri (8.167μ) - 12 Μάη
  3. Kanchenjunga (8.586μ) - 15 Μάη
  4. Everest (8.848μ) - 22 Μάη
  5. Lhotse (8.516μ) - 22 Μάη
  6. Makalu (8.485μ) - 24 Μάη
  7. Nanga Parbat (8.125μ) - 3 Ιουλίου
  8. Gasherbrum I (8.080μ) - 15 Ιουλίου
  9. Gasherbrum II (8.034μ) - 18 Ιουλίου
  10. K2 (8.611μ) - 24 Ιουλίου
  11. Broad Peak (8.051μ)- 26 Ιουλίου
  12. Cho You (8.188μ) - 23 Σεπτέμβρη
  13. Manaslu (8.163μ) - 27 Σεπτέμβρη
  14. Shishapangma (8.027μ) - 29 Οκτώβρη

Χωρίς μάλιστα να διστάσει στον βωμό ενός τέτοιου στόχου να ξεχάσει την ορειβατική ηθική του διακινδυνεύοντας τον προγραμματισμό της συνέχειάς του. Στην πρώτη του μάλιστα αποστολή μετά την επιτυχημένη ανάβαση στο Annapurna τον Απρίλιο ο ίδιος και η ομάδα του ανέβηκαν ξανά στο βουνό για να προσφέρουν από το οξυγόνο τους σε έναν ορειβάτη ο οποίος είχε εγκλωβιστεί για 36 ώρες σε μεγάλο υψόμετρο και να τον μεταφέρουν πιο χαμηλά με ασφάλεια. Και το ίδιο σενάριο διάσωσης επαναλήφθηκε και στο Kanchenjunga χωρίς όμως δυστυχώς ευτυχή αποτελέσματα εκείνην την φορά… Τότε ήταν που ο Purja είχε ξεσπάσει καθώς ένας Ινδός ορειβάτης ξεψύχησε στα χέρια του «Αυτό συνέβη γιατί δεν είχε αρκετό οξυγόνο όπως δεν είχαμε και εμείς για να τον σώσουμε. Ότι συνέβη, συνέβη μέσα σε 15 λεπτά. Ένας άνθρωπος πέθανε. Αυτό λοιπόν απαντώ σε όσους με ρωτάνε γιατί συνεχίζω να σκαρφαλώνω με οξυγόνο»

Ο Nirmal “Nims” Purja προστίθεται λοιπόν στη λίστα αυτών των ανθρώπων που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι όλα τελικά είναι πιθανά, όλα είναι δυνατά. Γιατί στο τέλος τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα πάντα δίνουν ελπίδα…

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ