Αρχική>Θέματα>RUNNING THE GLOBE>Jungle Marathon: Αγώνας περιπέτεια στην ζούγκλα του Αμαζονίου!


Jungle Marathon: Αγώνας περιπέτεια στην ζούγκλα του Αμαζονίου! Προτεινόμενο

Όταν ακούμε για κάποιο αγώνα ultra trail στο εξωτερικό, το μυαλό μας δραπετεύει γρήγορα σε οροσειρές που στέκονται επιβλητικά σε χιλιάδες μέτρα υψόμετρο.  Ή σε ερήμους – καμίνια, όπου λόγω των κλιματολογικών συνθηκών μόνο οι πιο τολμηροί θα σκεφτούν το ενδεχόμενο συμμετοχής. Ή σε παγωμένα μονοπάτια όπου η μακροσκελής λίστα του υποχρεωτικού εξοπλισμού και μόνο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα διοργάνωσης ενός τέτοιου ταξιδιού.

 

Εκεί όμως που πολύ δύσκολα θα πάει ο νους μας είναι στην πυκνή και αποπνικτική βλάστηση που στολίζει τις ζούγκλες της Βραζιλίας!  Στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και συγκεκριμένα στο προστατευμένο Εθνικό Δάσος Tapajos. Εκεί όπου δύσκολα φτάνει το φως του ουρανού αφού δύσει ο ήλιος, εκεί όπου η υγρασία μοιάζει μη συμβατική με τα ανθρώπινα πνευμόνια. Κι όμως, στα δάση αυτά γίνεται ο περίφημος Jungle Marathon, ένας αγώνας που έχει ψηφιστεί και από το κανάλι CNN ως ένας από τους δυσκολότερους αγώνες αντοχής.

 

  

 

Ο αγώνας διοργανώνεται από την Shirley Thompson, πρωτοπόρο στην διοργάνωση extreme αγώνων στην ζούγκλα, η οποία καταφέρνει και συντονίζει  πάνω από 200 άτομα ανθρώπινου δυναμικού τις ημέρες που πραγματοποιείται ο Jungle Marathon.

 

Σε θερμοκρασία που αγγίζει τους 40ο C, υγρασία μέχρι 99%, και με παρέα στα έλη τα ανακόντα και στα ποτάμια τα πιράνχας, πρόκειται για έναν αγώνα που σίγουρα θέλει τόλμη και διάθεση να αγγίξει κανείς τα όριά του για να δηλώσει συμμετοχή.

 

Περιγραφή της διοργάνωσης

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, η οποία είναι καταπληκτικά σχεδιασμένη,  πρόκειται για τον πιο άγριο οικολογικό αγώνα καθώς δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συνδυάσουν τον αθλητισμό με τον οικολογικό τουρισμό και την εμπειρία να βρίσκονται σ’ αυτό το εκπληκτικό μέρος του πλανήτη.

 

Η διοργάνωση περιλαμβάνει τρεις αγώνες. Έναν μαραθώνιο, έναν αγώνα 127 χιλιομέτρων σε 4 ετάπ και έναν αγώνα 254 χιλιομέτρων σε 6 ετάπ. Η διαδρομή περιλαμβάνει βάλτους, περάσματα ποταμιών, απότομες αναβάσεις και καταβάσεις, μονοπάτια οικισμών και ποτάμιες παραλίες. Η υγρασία και οι καυτές θερμοκρασίες  συνθέτουν έναν τρομακτικό αλλά συναρπαστικό  αγώνα, αλλά εντός της σφαίρας του κάθε αθλητή που έχει μια δυνατή διανοητική ψυχοσύνθεση. Σίγουρα η πολύ καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητο στοιχείο, αλλά απαιτείται και περίσσεια ψυχικής αντοχής για να παλέψει κανείς να φτάσει στον τερματισμό.

 

Η διοργάνωση συνεργάζεται με πολλά μικρά χωριά που βρίσκονται στη διαδρομή των αγώνων. Οι κάτοικοι βοηθούν στην σηματοδότηση και καθαρισμό των μονοπατιών και έχουν τον ρόλο των οδηγών στους εθελοντές των σταθμών, καθώς γνωρίζουν όλες τις σύντομες διεξόδους από τη ζούγκλα για περίπτωση ανάγκης. Ο αγώνας αποτελεί σπουδαίο γεγονός γι αυτούς και χαίρονται που μπορούν να συνεισφέρουν στην μεγάλη αυτή γιορτή. Όσο για τον καιρό, ο αγώνας δεν γίνεται την εποχή των βροχοπτώσεων, κι έτσι οι αθλητές καλούνται να ζήσουν μονάχα 1-2 νεροποντές.

 

  

 

Κανονισμοί

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι εγγραφές είναι ανοιχτές για άντρες και γυναίκες, είτε ατομικά είτε ομαδικά σε ομάδες τριών τουλάχιστον ατόμων. Για να βαθμολογηθούν πρέπει όλα τα μέλη της ομάδας να έχουν τερματίσει τον αγώνα ή τα ετάπ.

 

Κάθε ετάπ έχει χρονικό όριο τερματισμού. Οποιοσδήποτε αθλητής που δεν θα καταφέρει να φτάσει εμπρόθεσμα στον εκάστοτε τερματισμό της ημέρας θα υπόκειται στην απόφαση της τεχνικής διευθύντριας  για πιθανό αποκλεισμό. Η απόφαση αυτή θα εξαρτάται από τους λόγους μη έγκαιρου τερματισμού, από το ετάπ, καθώς και την σωματική και ψυχική κατάσταση του αθλητή. Το στοιχείο αυτό δεν συναντάται συχνά σε αγώνες και δείχνει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο απρόβλεπτος παράγοντας στην εξέλιξη της προσπάθειας του αθλητή, με βάση και την δυσκολία των συνθηκών και την φύση της περιοχής που διασχίζει ο αγώνας!

 

  

 

Σταθμοί ελέγχου

Αυτοί βρίσκονται κάθε 5- 10 χιλιόμετρα στα κανονικά ετάπ, ενώ στο μεγαλύτερο σε μήκος 5ο ετάπ βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους. Οι αθλητές υποχρεούνται να περάσουν από όλους τους σταθμούς ελέγχου. Σε κάθε σταθμό θα προσφέρεται νερό το οποίο θα αδειάζεται στα ατομικά υδροδοχεία των αθλητών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στους αθλητές να φεύγουν από τους σταθμούς με τα πλαστικά μπουκάλια της διοργάνωσης.

 

Οι αθλητές του μαραθωνίου δικαιούνται να αφήσουν drop bag στους σταθμούς τροφοδοσίας  με τρόφιμα και ισοτονικά. Η μη έγκαιρη προσέλευση στους σταθμούς επιφέρει είτε αποκλεισμό είτε βαθμούς πέναλτι, ενώ είναι υποχρεωτικό να αποχωρούν από αυτούς με πλήρη τα υδροδοχεία τους.

 

Στο τέλος κάθε ετάπ προσφέρεται νερό. Αφού ο κάθε αθλητής κρεμάσει την αιώρα του μπορεί να επισκεφτεί την ιατρική ομάδα. Στο τέλος της ημέρας ο κάθε αθλητής και η κάθε ομάδα κατατάσσεται βάσει του χρόνου τους και προσφέρεται ζεστό νερό σε όλους για την ετοιμασία των γευμάτων τους.

 

 

 

Αριθμός συμμετοχής

Κάθε αθλητής θα έχει δύο αντίγραφα του αριθμού συμμετοχής του, που πρέπει να είναι ορατά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα του. Ο διοργανωτής διατηρεί το δικαίωμα να θέτει περιορισμούς στα λογότυπα χορηγών και εταιριών.

 

Τροφοδοσία

 Όλοι οι αθλητές υποχρεούνται να φέρουν επαρκή τροφοδοσία τόσο για πριν όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τόσο οι αθλητές του μαραθωνίου όσο και του αγώνα των 127 χιλιομέτρων καλούνται να είναι αυτόνομοι μέχρι και την λήξη του αγώνα των 255 χιλιομέτρων. Αφήνονται drop bags για το τέλος της κάθε αγωνιστικής ημέρας. Διάφορα τοπικά φρούτα ή φυτά υπάρχουν στη ζούγκλα που ΔΕΝ είναι βρώσιμα! Η μόνη εξαίρεση είναι σε κάποια έκτακτη ανάγκη όπως π.χ αν χαθεί αθλητής. Ωστόσο, υπόκειται στην ευθύνη του αθλητή να γνωρίζει ποια μπορούν και ποια δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως τροφή!

 

Παροχή νερού

Πριν από τον αγώνα, η διοργάνωση μοιράζει νερό στον κάθε συμμετέχοντα. Κάθε πρωί, στον κάθε σταθμό ανεφοδιασμού και στο τέλος του κάθε ετάπ. Σε κάθε ένα από τα σημεία αυτά ο αθλητής θα πρέπει να γεμίσει πλήρως τα υδροδοχεία του με τα 2,5 λίτρα νερό. Έγκειται στην ευθύνη του κάθε αθλητή να κατανέμει την κατανάλωση νερού ώστε να αποφύγει την αφυδάτωση. Τέλος, δεν φέρουν ευθύνη οι διοργανωτές αν οι αθλητές πιουν νερό που δεν είναι από την διοργάνωση.

 

Προπόνηση για τον αγώνα

Για όσους δεν ζουν σε τροπικό κλίμα, είναι δύσκολο να βρουν ανάλογες συνθήκες για να προπονηθούν ώστε να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι για τις συνθήκες του αγώνα. Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι προπονούνται στις συνήθεις συνθήκες, και εγκλιματίζονται όταν φτάσουν στην Βραζιλία. Διάφορες προτάσεις είναι να τρέχει κάποιος με πάρα πολλά ρούχα και  να μην χάνει την ευκαιρία να τρέχει σε πάρα πολύ ζεστό καιρό. Οι πιο δημιουργικοί έχουν εφεύρει πιο τολμηρές μεθόδους προετοιμασίας, όπως την τοποθέτηση διαδρόμου τρεξίματος σε θερμοκήπιο ή σάουνα!

 

  

 

Κατά την διάρκεια του Jungle Marathon οι αθλητές περνούν πολύ χρόνο στα πόδια τους. Δεν έχει καμία σχέση με τον χρόνο που ξοδεύουν σε άλλους αγώνες ή προπονήσεις. Μία μαραθώνια απόσταση στην ζούγκλα θα χρειάζεται 2-3 φορές περισσότερο χρόνο, μιας και το τερέν είναι ποικίλο και προκλητικό.

 

Πρέπει ο αθλητής να συνηθίσει να προπονείται με σακίδιο πλάτης με όλο το βάρος που θα έχει στον αγώνα (9-15 kg). Το σακίδιο πρέπει να εφαρμόζει τέλεια στην πλάτη ώστε να μην πιάνεται στα κλαδιά και στα πλαϊνά των μονοπατιών. Επίσης προτείνονται μπουκάλια αντί για υδρόσακο, για να μην πιάνεται το σωληνάριο στα δέντρα.

 

Οι προπονήσεις πρέπει να γίνονται με βρεγμένα πόδια, γιατί πραγματικά θα είναι βρεγμένα όλη μέρα, τόσο από το κλίμα όσο και από τα πολλαπλά περάσματα νερών. Έτσι, όσο περισσότερο χρόνο γίνονται οι προπονήσεις με βρεγμένα πόδια, τόσο λιγότερα θα είναι τα προβλήματα μέσα στον αγώνα. Η διοργάνωση προτείνει μάλιστα αν μπορεί ο αθλητής πριν βγει για προπόνηση να μπει στο ντουζ και να μουσκέψει εντελώς τα ρούχα και παπούτσια του! Είναι φανερό ότι οι ιδιαιτερότητες του αγώνα θέλουν και την κατάλληλη προετοιμασία, που είναι εντελώς ασυνήθιστη σε σχέση με ότι γνωρίζουμε από άλλους αγώνες ultra-trail, όσο δύσκολοι και να είναι αυτοί!

 

 


Υποχρεωτικός εξοπλισμός

- Αιώρα με δίχτυ για κουνούπια και φύλλο για τις μύγες της βροχής

- Τρόφιμα για πριν τον αγώνα

- Προμήθειες τροφίμων για 4-7 ημέρες (ανάλογα με τον αγώνα του συμμετέχοντα)

- Υδροδοχεία χωρητικότητας 2,5 λίτρων

- Εντομοαπωθητικό

- Πυξίδα

- Παραμάνες

- Μαχαίρι

- 2 ράβδους cyclaume (φωσφορούχες για το σκοτάδι)

- Salt sticks

- Φακό με έξτρα μπαταρίες

- Ταμπλέτες καθαρισμού του νερού (για τουλάχιστον 10 λίτρα)

- Σφυρίχτρα έκτακτης ανάγκης

- Ταμπελάκι για το ονοματεπώνυμο και κλειδαριά για τις αποσκευές που θα φυλαχθούν από την διοργάνωση

- Λουκέτο για το σακίδιο που θα χρησιμοποιείται στις κατασκηνώσεις

- Ιατρική βεβαίωση και ταξιδιωτική ασφάλιση

- Ιατρικό kit (η λίστα του ζητούμενου περιεχομένου δίνεται με την εγγραφή του αθλητή)

 

Κόστος του αγώνα και όριο συμμετοχών


Το κόστος του αγώνα ανέρχεται στα 2.500 αγγλικές λίρες. Γίνονται δεκτοί μέχρι 75 αθλητές, μιας και ο αγώνας γίνεται σε προστατευμένο τμήμα του δάσους και πρώτη προτεραιότητα είναι να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα του δάσους.

  

Ταξιδιωτικές πληροφορίες

Πρέπει ο αθλητής να κλείσει αεροπορικό εισιτήριο για το αεροδρόμιο του Santarem στην Βόρεια Βραζιλία. Από εκεί μπορεί να πάρει ταξί για το χωριό Alter de Chao, που είναι περίπου 30 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο. Στην συνέχεια,  θα μπει στο ποταμόπλοιο που περιγράφεται παρακάτω.

 

Εμβολιασμοί

Πρέπει να επισκεφτεί τον γενικό ιατρό του ο αθλητής για συμβουλές. Ωστόσο συνιστάται ο προληπτικός εμβολιασμός για τον κίτρινο πυρετό και φαρμακευτική αγωγή κατά της ελονοσίας. Στον αγώνα υπάρχει ιατρική ομάδα που απαρτίζεται από 12-15 άτομα, ενώ σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχουν 2 ιατροί, όπως επίσης και σε κάθε εκκίνηση και τερματισμό. Τέλος, υπάρχουν σε αναμονή δύο ασθενοφόρα με το πλήρωμά τους για περίπτωση ανάγκης.


VISA

Ο αθλητής πρέπει να επισκεφτεί την πρεσβεία της Βραζιλίας στην χώρα του. To Jungle Marathon μπορεί να εξασφαλίσει δήλωση όπου αναφέρεται η συμμετοχή του αθλητή στον αγώνα, ώστε να εκδοθεί η απαιτούμενη VISA.

 

Φίδια, άγρια ζώα και έντομα

Έχει από όλα η ζούγκλα. Ειδικά αν έχει βρέξει οι αθλητές θα δουν φίδια. Όσο αφορά τα άγρια ζώα, συνήθως τρέχουν αυτά από φόβο ή καμουφλάρονται μέσα στην ζούγκλα για να μην είναι ορατά. Κάθε χρόνο 2-3 αθλητές αντικρίζουν  τζάγκουαρ, και πολλοί τα ακούνε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ίσως δουν μαϊμούδες ανάμεσα από τα δέντρα, κάιμαν και πιράνχας στα ποτάμια, και ανακόντας στα έλη. Θα ακούσουν όμως και πανέμορφα πουλιά και θα δουν τεράστιες πεταλούδες επίσης. Τέλος, στα Tapajos, και ειδικά κατά την πλεύση προς το base camp, θα δουν δελφίνια ποταμών.

 

Υπάρχουν χιλιάδες είδη εντόμων, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ενοχλούν. Χρειάζεται ένα καλό εντομοαπωθητικό το πρωί και το βράδυ, που είναι και ώρα αιχμής για τα κουνούπια. Στα έλη υπάρχουν τσιμπούρια και χιλιάδες μυρμήγκια, κάποια τα οποία τσιμπάνε άσχημα. Δεν πρέπει ποτέ να κάθονται οι αθλητές κάτω στο έδαφος δίχως κάτι από κάτω τους.

 

 


Τερέν

Περιλαμβάνει συνεχείς αναβάσεις και καταβάσεις που δεν είναι μεγάλης υψομετρικής διαφοράς, αλλά είναι απότομες. Ειδικά αν έχει λάσπη, γλιστράει πάρα πολύ και η αναρρίχηση είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν πολλά ρυάκια και περάσματα νερού. Δύο ετάπ ξεκινούν με διάσχιση ποταμιού όπου οι αθλητές πρέπει να κολυμπήσουν, ενώ ένα ετάπ έχει κατάβαση σε ποτάμι, απόστασης ενός χιλιομέτρου σε νερό γρήγορης ροής. Δυο ετάπ περνούν τούς αθλητές διάμεσου βάλτων, στους οποίους μπορεί να καταλήξουν μέχρι τον λαιμό μέσα σε όγκους λάσπης και βαλτόνερων.

 

Καλεντάρι

Η φετινή 12η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί το διάστημα μεταξύ  6 και 15 Οκτωβρίου.

 

6 Οκτωβρίου

Στο χωριό Alter do Chao οι αθλητές επιβιβάζονται στα ποταμόπλοια  που τους μεταφέρουν στο basecamp, με αναχώρηση λίγο πριν τα μεσάνυχτα.  Οι αθλητές κρεμούν τις αιώρες τους και χαλαρώνουν για το ταξίδι μέχρι την εκκίνηση.  Είναι αυτόνομοι από τη στιγμή που επιβιβάζονται στα ποταμόπλοια, γι αυτό τον λόγο πρέπει να έχουν φροντίσει να έχουν αρκετή τροφοδοσία τόσο για τις ημέρες πριν από τον αγώνα όσο και για τη διάρκεια του αγώνα. Στο ταξίδι θα προσφέρεται εμφιαλωμένο νερό όπως επίσης και ζεστό νερό για να ετοιμάσουν τα γεύματά τους.

Το ταξίδι διαρκεί 10-12 ώρες και σταματάει σε ποτάμια παραλία όπου οι αθλητές μπορούν να κολυμπήσουν στο φως της ημέρας στα κρυστάλλινα νερά παρέα με τα δελφίνια του ποταμιού.

 

7 Οκτωβρίου

Άφιξη στο basecamp αργά το πρωί και αποβίβαση με όλες τις αποσκευές, καθώς το ποταμόπλοιο αναχωρεί για την επιστροφή αμέσως. Στο base camp, προσφέρεται και πάλι εμφιαλωμένο και ζεστό νερό. Οι ντόπιοι συχνά πουλάνε φρέσκο νερό καρύδας, χυμούς εξωτικών φρούτων και τοπικά εδέσματα, συνήθως από φρέσκο ψάρι και ρύζι.

Μετά το γεύμα, τα μέλη της διοργάνωσης περνούν και ελέγχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, παραδίδεται και η ιατρική βεβαίωση του κάθε αθλητή στην ιατρική ομάδα και παραλαμβάνεται ο αριθμός συμμετοχής καθώς και το road book. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα από την ομάδα πληροφορικής να εκτυπωθούν ή να αποσταλούν μηνύματα των αθλητών από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε φίλους και συγγενείς.

 

  


Οκτωβρίου

Η ημέρα αυτή είναι γεμάτη με τεχνικές ενημερώσεις.

 

- Ενημέρωση για ασφάλεια στην ζούγκλα: Οι “bombeiros” (στρατιωτικοί πυροσβέστες) ενημερώνουν για την ασφάλεια μέσα στη ζούγκλα. Για ποια φυτά πρέπει να αποφεύγονται, ποια ζώα μπορεί να συναντήσουν οι αθλητές, ή για το πώς πρέπει να δράσουν αν χαθούν ή αν συναντήσουν φίδι.

- Ιατρική ενημέρωση: Ο ιατρικός υπεύθυνος θα ενημερώσει τους αθλητές για διάφορα ιατρικά θέματα που μπορεί να προκύψουν και τους τρόπους πρόληψης των δύο κυριότερων προβλημάτων, την αφυδάτωση και την θερμοπληξία.

- Περιποίηση ποδιών: Ο ειδικός ποδολόγος θα ενημερώσει για την περιποίηση των ποδιών για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων.

 

Αφού ολοκληρωθούν οι ενημερώσεις, το απόγευμα οι αθλητές θα ετοιμάσουν τα πράγματά τους και θα επιστρέψουν όσα δεν θα χρειαστούν μαζί τους στο ποταμόπλοιο της υποστήριξης, όπου θα είναι φυλαγμένα για όλη τη διάρκεια του αγώνα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αναλυτική περιγραφή από τον τεχνικό διευθυντή του πρώτου ετάπ του αγώνα.

 

Για τους αθλητές του μαραθωνίου, η τεχνική ενημέρωση θα ακολουθήσει την ενημέρωση του πρώτου ετάπ. Το δικό τους πακέτο και πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορίες με συνοδεία, εγκλιματισμό και οικολογικό τουρισμό πριν από τον αγώνα τους.

 

09 Οκτωβρίου - 1ο ετάπ

10 Οκτωβρίου - 2ο ετάπ

11 Οκτωβρίου - 3ο ετάπ

12 Οκτωβρίου - 4ο ετάπ, ο μαραθώνιος και το τελευταίο ετάπ του αγώνα των 127 χιλιομέτρων

13 &14 Οκτωβρίου - μακρύ ετάπ

15 Οκτωβρίου - τελευταίο ετάπ. Ακολουθεί γεύμα στον τερματισμό, μεταφορά στο ξενοδοχείο και μεταφορά στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση στις 5 μμ.

16 Οκτωβρίου - αναχώρηση  από το Santarem

 

  

 

Στα πλαίσια της παρουσίασης του Jungle Marathon, το Advendure επικοινώνησε με την διοργάνωση και με ιδιαίτερη διάθεση συνεργασίας η τεχνική διευθύντρια Shirley Thompson απάντησε στις ερωτήσεις μας. Πολύ ενδιαφέροντα λόγια λοιπόν από την πρωτοπόρο αυτού του extreme αγώνα στην ζούγκλα της Βραζιλίας.

 

[Advendure]: Θα μας πείτε μερικά πράγματα για την έμπνευση και την φιλοσοφία πίσω από το Jungle Marathon; Ποιο ήταν το αρχικό σας όραμα για την οργάνωση ενός τέτοιου αγώνα; Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη και την συγκεκριμένη εποχή;

[Shirley Thompson]: Το Jungle Marathon γεννήθηκε από το πάθος μου για το τρέξιμο, σε συνδυασμό με την αίσθησή μου για περιπέτεια και την επιθυμία να ανακαλύψω το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου. Ήθελα να προσφέρω έναν αγώνα που θα συνδύαζε τον Eco- τουρισμό με τον αθλητισμό, σε ένα μακρινό και γοητευτικό περιβάλλον. Όταν σκέφτεσαι τη ζούγκλα, συνήθως σκέφτεσαι την Αμαζόνια ζούγκλα στην Βραζιλία, οπότε έπρεπε να είναι εκεί! Ο χρόνος που γίνεται ο αγώνας οφείλεται στην βροχερή περίοδο την οποία και ήθελα να αποφύγω. Κάποιες φορές έχουμε βροχή κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά είναι μονάχα μια μεμονωμένη βαριά μπόρα.  Η οργάνωση θα ήταν σχεδόν αδύνατη κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου.

 

[Advendure]: Δώστε μας μερικές λεπτομέρειες για την δομή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυσκολίες του αγώνα. Ποια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τον αθλητή αφού αποφασίσει να ταξιδέψει στην Βραζιλία και να τρέξει στον αγώνα;

[Shirley Thompson]: Ο αγώνας είναι πολύ περισσότερο από απλό τρέξιμο, και μάλιστα το τρέξιμο είναι σχεδόν δευτερεύον. Πρόκειται για την ικανότητα να ακούς το σώμα σου και να γνωρίζεις τα όριά σου. Οι δυο βασικότερες δυσκολίες είναι η ζέστη και τα πόδια. Η ζέστη γιατί τη κεντρική θερμοκρασία του σώματος μπορεί να υπερθερμανθεί, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει δυνητικό παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο κώμα. Τα πόδια, γιατί τα πόδια των δρομέων θα είναι βρεγμένα συνέχεια, μιας και μεγάλο μέρος της διαδρομής έχει στοιχεία νερού, οπότε οι δρομείς πρέπει να γνωρίζουν πώς να φροντίζουν τα πόδια τους σ’ αυτές τις συνθήκες. Υπάρχουν πολλές απότομες αναβάσεις και καταβάσεις, γι αυτό  η προπόνηση σε λόφους είναι επιτακτική. Επίσης πρέπει οι δρομείς να συγκεντρώνονται στην τροφοδοσία τους, στην ενυδάτωση, στο βάρος του σακιδίου τους, τα υποδήματα, την επιλογή ρούχων… κάθε λεπτομέρεια πρέπει να προγραμματιστεί προσεκτικά. Εμείς συνιστούμε στους δρομείς να φτάνουν στην περιοχή μερικές μέρες πριν από τον αγώνα, ώστε να εγκλιματιστούν. Ο αγώνας γίνεται σε ετάπ, κι επομένως είναι απαραίτητο ο δρομέας να δίνει στον εαυτό του ρυθμό για ολόκληρη την εβδομάδα.

 

[Advendure]: Για έναν αγώνα βουνού ή υπεραπόστασης, οι ομορφιές της φύσης και του περιβάλλοντος όπως και κάποιες φορές το ιστορικό υπόβαθρο πίσω από έναν αγώνα αποτελούν τα κίνητρα που έλκουν τον αθλητή να επιλέξει έναν αγώνα. Ισχύει κάτι τέτοιο για το Jungle Marathon;

[Shirley Thompson]: Φυσικά. Οι συμμετέχοντες έχουν το προνόμιο να τρέχουν σε ένα προστατευμένο τμήμα της ζούγκλας του Αμαζονίου, μια εμπειρία που λίγοι μη- ντόπιοι θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να ζήσουν.

 

[Advendure]: Το Jungle Marathon είναι τοπικό γεγονός ή έχετε και συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο; Υπάρχουν συγκεκριμένα τουριστικά πακέτα για τους διεθνείς αθλητές ώστε να μειωθεί το κόστος γι αυτούς; Που μπορούν να βρουν πληροφορίες;

[Shirley Thompson]: Έχουμε 75% διεθνών συμμετεχόντων. Αυτή είναι η 12η χρονιά μας και μόνο τα τελευταία 3-4 χρόνια είχαμε ντόπιους συμμετέχοντες.

 

  


[Advendure]: Μαζί με τον μαραθώνιο, έχετε και άλλους δύο αγώνες ταυτόχρονα. Έναν αγώνα με 4 ετάπ μήκους 127 χιλιομέτρων και έναν αγώνα με 6 ετάπ μήκους 254 χιλιομέτρων. Γιατί επιλέξατε τη μορφή των ετάπ και όχι δύο συνεχόμενους αγώνες 127 & 254 χιλιομέτρων, αφήνοντας έτσι τους αθλητές να επιλέξουν πότε θα σταματήσουν για ξεκούραση και τροφοδοσία;

[Shirley Thompson]: Το περιβάλλον από μόνο του επιβάλλει να γίνει ο αγώνας σε ετάπ. Ένας συνεχόμενος αγώνας υπεραπόστασης θα ήταν υψηλού κινδύνου σ’ αυτό το περιβάλλον και θα ήταν αδύνατον να τρέξουν οι αθλητές στην ζούγκλα αφού σκοτεινιάσει. Τα ζώα κυνηγούν και τρέφονται το βράδυ, συνεπώς το ρίσκο θα ήταν πολύ μεγάλο. Επίσης, η ζούγκλα είναι πίσσα σκοτάδι όταν πέσει ο ήλιος, ακόμα και με δάδα θα χρειάζονται ώρες για να καλυφθούν 1-2 χιλιόμετρα, καθώς και το τερέν είναι άνισο.

 

[Advendure]: Από την εμπειρία σας, ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι των αθλητών πριν γνωρίσουν τη ζούγκλα;

[Shirley Thompson]: Τζάγκουαρ και φίδια, ειδικά ανακόντας.

 

 


[Advendure]: Μπορείτε να περιγράψετε μια κατάσταση ή περιστατικό από προηγούμενη χρονιά που έμεινε στη θύμησή σας, όπως κάτι πολύ αστείο ή τρομακτικό που συνέβη;

[Shirley Thompson]: Είχαμε σχεδιάσει ένα καινούργιο τμήμα στην διαδρομή του αγώνα, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «δρομάκι των τζάγκουαρ», καθώς ο πληθυσμός των ζώων αυτών στο συγκεκριμένο μέρος της ζούγκλας είναι μεγάλος. Πολλά από αυτά κοιμούνται σε κούφιους κορμούς δέντρων. Χαθήκαμε εκεί στο σκοτάδι χωρίς να έχουμε δάδα μαζί μας όταν χαράζαμε τη διαδρομή του συγκεκριμένου ετάπ… ήταν μερικές πολύ τρομακτικές ώρες με ήχους και μυρωδιές των τζάγκουαρ, και τους ξέφρενους χτύπους των καρδιών μας από τον φόβο μέχρι που βρήκαμε τον δρόμο για να βγούμε από τη ζούγκλα!

 

Το Jungle Marathon είναι ένας αγώνας σε ένα τερέν εξαιρετικά δύσκολο, τρομακτικό και προκλητικό. Με πολύ υψηλό κόστος για τα ελληνικά δεδομένα, σίγουρα πρέπει να είναι κάποιος πολύ αποφασισμένος να ζήσει τις άβολες συνθήκες κακουχίας και επικινδυνότητας που προσφέρει η ζούγκλα της Βραζιλίας. Σίγουρα όμως θα είναι μια εμπειρία ζωής, σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει αφού ο αθλητής θα περάσει πολλές ώρες στην σπάνια χλωρίδα και πανίδα μιας ζούγκλας που μας είναι εντελώς άγνωστη.

 

Άντζυ Τερζή

Photo©: Fabio Andrade

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Συναισθήματα, Συγκίνηση και Εικόνες από το Rodopi ...

  Δημήτριος Μωραΐτης, 21/05/2018 16:30
  Εύγε Ηλία πάρα πολύ ωραίο κείμενο, να είσαι γερός να τρέχεις σε αγώνες και να διαβάζουμε τις περιγραφές σου Δημήτρης Μωραΐτης
   
 • Sifnos Trail Race 2018: Το διπλό πρόσωπο του Ιανο ...

  Δημήτρης Τρουπής, 11/05/2018 16:15
  Καλησπέρα Αντώνη, Ναι, μάλλον έχεις δίκιο για την ώρα έναρξης .. η πρώτη χρονιά φέρνει συνήθως τα δεδομένα στα οποία καταλήγει κάθε διοργάνωση.για τις επόμενες χρονιές και οι μέσοι όροι τερματισμού δείχνουν αυτό που λες.. Σε ευχαριστώ πολύ για τα κα ...

  Ολόκληρο...

   
 • 100 miles of Istria 2018: Το δικό μου “τζελάκι"!

  Μάνος Κυριακάκης, 06/05/2018 08:03
  Μπραβο Δραγανα μου, μεσα σε ολα με ψυχη και σωμα ! Αξια
   
 • Απώλειες αθλητών, η άλλη όψη του νομίσματος...

  Αγγελος Φραγκουλης, 03/05/2018 04:19
  ....... απο προσωπικη ζοφερη εμπειρια στον χειμερινο ενιππεα του 2008 που επαθε εγκεφαλικο η συντροφος της ζωης μου... θα ηθελα να προτρεψω σον καθε διοργανωτη αγωνων βουνου τα σωστικα συνεργεια να "κατεβαινουν" και οχι να "ανεβαινουν"... διοτι στην ...

  Ολόκληρο...

   
 • Ursa Trail 100: Νέος αγώνας βουνού 100 χλμ στο Μέ ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 01/05/2018 06:55
  Καλημέρα σε όλους Απλά να επισημάνω ότι το όριο του 155 δείκτη δυσκολίας θα ισχύει από το 2019. Διαβάστε και το σχετικό άρθρο από επίσημη ανακοίνωση της ITRA που αφορούσε στις αλλαγές των κανονισμών: http://www.advendure.com/index.php/agonizomai/kan ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • θηκη μπατον (2 Δημοσιεύσεις)
  • https://www.sport-conrad.com/ Το βρήκα εκεί πριν λίγους μήνες. Το σαϊτ είναι αξιοπιστο, το αγόρασα και σε λίγες μέρες ήρθε. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα που μπήκα για να στείλω το ακριβές link δεν το β
  • kdiav
  • 17/05/2018 22:01
  • Ανάβαση/Διάσχιση στα Λάμπεια Όρη (1 Δημοσιεύσεις)
  • Τα Λάμπεια όρη ή όρος Λάμπεια ή όρος Λάμπειο ή Αστράς αποτελούν διακλάδωση και βουνοκορφή του Ερυμάνθου, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο, και ανήκουν διοικητικά στην Ηλεία. Η ψηλότερη κορυφή του είναι
  • JohnLux
  • 17/05/2018 09:03
  • Ραχιαλγία: Τι είναι και τι κρύβει (1 Δημοσιεύσεις)
  • Tο συχνότερο ποσοστό εμφάνισης του πόνου είναι συνήθως μηχανικής αιτιολογίας. Ο όρος ραχιαλγία είναι η σύνθεση των λέξεων ράχη και άλγος. Σημαίνει πόνος στην πλάτη και είναι συνώνυμη του όρου θωρακ
  • stibens1967
  • 16/05/2018 10:11

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι εντυπώσεις μου από το Marato I Mitja - Pen…

Οι εντυπώσεις μου από το Marato I Mitja - Penyagolosa Trails 2018!

Στα πλαίσια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Trail Running (TWC) που διοργανώθηκε με επιτυχία στις 10-13 Μαΐου 2018 στην Ισπανία (Εθνικό Πάρκο Penyagolosa), είχα την ευκαιρία...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration