Αρχική>Θέματα>RUNNING THE GLOBE>Ultra-Trail Gobi Race: Συναρπαστική περιπέτεια στις ερήμους της Κίνας!


Ultra-Trail Gobi Race: Συναρπαστική περιπέτεια στις ερήμους της Κίνας! Προτεινόμενο

Τα ταξίδια της στήλης “Running the Globe” μας πήγαν μέχρι στιγμής στο μακρινό Νεπάλ και στην ακόμα πιο μακρινή Βραζιλία (μακριά από την αίγλη των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο).  Αυτή τη φορά θα μας ξαναπάει στην Ασία, για να μας ξεναγήσει στον πρώτο αγώνα υπεραπόστασης της Κίνας, στην διαδρομή Xuanzang, το Ultra-Trail Gobi Race. Σ’ αυτό το απαιτητικό τμήμα του χάρτη, η διοργάνωση καλεί όλους τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες δρομείς να δοκιμάσουν το σθένος και την δύναμή τους ανάμεσα από αρχαία χαλάσματα και στην έρημο Gobi που δεν συγχωρεί εύκολα!

 

Ιστορία του αγώνα


Ο αγώνας βασίζεται στο ταξίδι που έκανε ένας Βουδιστής μοναχός, ο Xuanzang, ο οποίος πριν από 15 αιώνες ταξίδεψε στην ερημιά της Gobi (σήμερα λέγεται επαρχία Gansu και αυτόνομες περιοχές της Δυτικής Κίνας). Στην κλασική Κινέζικη λογοτεχνία περιγράφονται οι αφηγήσεις του Xuanzang από το ταξίδι του που διήρκησε όχι, ένα, όχι δύο, αλλά… 19 χρόνια! Στο βιβλίο περιγράφει: «για 800 li (κινεζική μονάδα μέτρησης περίπου ίση με 500 μέτρα) δεν υπάρχει τίποτα άλλο από άμμος και ξηρές κοίτες ποταμών. Δεν υπάρχει επαρκές νερό για να θρέψει ούτε μία λεπίδα της χλόης. Ψάχνεις στον ουρανό για ένα πουλί και στην γη για ένα ζώο αλλά δεν βρίσκεις κανένα.» Έγραψε επίσης:  «Όταν κάνει ζέστη, η θέρμη σε διαπερνά σαν φλόγα, όταν κάνει κρύο, ο αέρας κόβει την σάρκα σου σαν μαχαίρι».

 

  

Ο Ultra-Trail Gobi Race είναι μια πρόκληση ενέργειας, αποφασιστικότητας και θάρρους, αλλά και ένα ταξίδι που συνδέει τον Κινέζικο με τον Δυτικό πολιτισμό. Ο πρώτος αγώνας έγινε από 28 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου το 2015. Συμμετείχαν 30 δρομείς, 7 εκ των οποίων ελίτ αθλητές διεθνούς επιπέδου. Τερμάτισαν 18 αθλητές και ο χρόνος του πρώτου ήταν 92: 52:58.

 

Μην βάλετε στο νου σας σηματοδοτημένα μονοπάτια και δρόμους, κάθε άλλο! Οι αθλητές είναι ανεξάρτητοι στην πλοήγηση. Η διοργάνωση τους παρέχει μόνο τις συντεταγμένες των σταθμών ελέγχου και όχι της διαδρομής του αγώνα (βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης).

 

Ο αγώνας όμως είναι δύσκολος και για πολλούς άλλους λόγους. Όπως πρωταγωνιστές είναι οι αθλητές οι ίδιοι, έτσι είναι και υπεύθυνοι για πολλά που τους αφορούν.  Οι αθλητές πρέπει να ετοιμάζουν τον υποχρεωτικό εξοπλισμό όπως επίσης και την τροφοδοσία τους, που πρέπει να είναι θερμιδικής αξίας τουλάχιστον 25000 θερμίδων. Η τροφή αυτή μπορεί να φυλαχτεί στους σταθμούς έλεγχου, ενώ ο υποχρεωτικός εξοπλισμός πρέπει να βρίσκεται πάντα στο σακίδιο των αθλητών.

 

Θα περίμενε κανείς ένας τόσο ιδιόμορφος αγώνας να είναι με την μορφή ετάπ (stage race). Αλλά αν ήταν δεν θα ήταν και τόσο ιδιόμορφος τελικά! Γι αυτό το λόγο, ο  αγώνας είναι συνεχόμενος και όχι σε ετάπ και έχει όριο τερματισμού τις 150 ώρες. Υπάρχουν ενδιάμεσα όρια χρονικού αποκλεισμού στους σταθμούς, ενώ οι αθλητές μπορούν να παραμείνουν στους σταθμούς για όσο χρόνο επιθυμούν. Υποσημείωση, ότι ξεχωριστές έννοιες στον αγώνα είναι οι «σταθμοί ξεκούρασης» και οι «σταθμοί ελέγχου».

 

  

Οι «σταθμοί ξεκούρασης» βρίσκονται κάθε 35 χιλιόμετρα. Προμηθεύουν τους αθλητές με πόσιμο νερό και ζεστό νερό, φορτιστές, χώρους κατασκήνωσης- ξεκούρασης και απλές ιατρικές υπηρεσίες.

 

Οι «σταθμοί ελέγχου» βρίσκονται κάθε 15 χιλιόμετρα και προμηθεύουν μόνο πόσιμο νερό. Επιτρέπεται η παραμονή των αθλητών σ’ αυτούς μόνο μία ώρα.  Αν παραμείνει για περισσότερο από μια ώρα, η διοργάνωση θα το εκλάβει ως ένδειξη φυσικής κόπωσης και θα γίνει υποχρεωτικός ιατρικός έλεγχος προκειμένου να επιτραπεί τον αθλητή να συνεχίσει ή όχι τον αγώνα.

 

Η διοργάνωση φέτος θα πραγματοποιηθεί από 28 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου. Οι εγγραφές έχουν ήδη κλείσει για φέτος (με όριο συμμετοχών 50 αθλητές), αλλά πληροφοριακά πραγματοποιούνται Μάρτιο- Απρίλιο με κλήρωση για την συμμετοχή (με προκαταβολή 100$) με δικαίωμα πληρωμής μέχρι 1 Ιουλίου (μία εύλογη περίοδο για να ρυθμίσει κάποιος τα οικονομικά του).

 

 


Η διαδρομή του αγώνα


Ο αγώνας είναι 400 χλμ με 10 σταθμούς ξεκούρασης. Καταρχάς, 80% της διαδρομής βρίσκεται σε ακατοίκητες περιοχές. Κατά τη διάρκεια των δυναστειών των Han και Tang, τα στρατεύματα που προφύλασσαν τα Κινέζικα σύνορα ήταν στρατηγικά τοποθετημένα σ’ αυτά τα μέρη.

 

Το βασικό υψόμετρο είναι στα 1.100 μέτρα, με συνολική θετική υψομετρική ανάβαση +3.300 μέτρα (όχι ιδιαίτερα μεγάλη σε σχέση με τα συνολικά χιλιόμετρα του αγώνα) και με το ψηλότερο σημείο το αγώνα να βρίσκεται στα 3.800 μέτρα.

 

Ο αγώνας περνάει μέσα από εξήντα ιστορικά αρχαία χαλάσματα, μεταξύ των οποίων δύο τοποθεσίες Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ( ερείπια της πόλης Suoyang και τον σταθμό Xuanwuan Zhi). Οι δρομείς θα διασχίσουν μεγάλη ποικιλία τοπίων και γεωλογικών σχηματισμών, δοκιμάζοντας τον εαυτό τους στην τεράστια έρημο Gobi. Συναντούν λόφους, αλυκές, γεωμορφές, φαράγγια, παγετώνες, στεγνές κοίτες ποταμών, θα περάσουν ποτάμια και λιβάδια ψηλά στα βουνά.

 


Καιρικές συνθήκες


Οι καιρικές συνθήκες είναι σκληρές. Το 2015 η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν -13οC και η υψηλότερη 30,8οC. Η τοποθεσία της διαδρομής φημίζεται για την δυναμική των ανέμων, καθώς είναι γνωστό ως «Το δωμάτιο αποθήκευσης του ανέμου». Στην ιστοσελίδα του αγώνα αναφέρεται αναλυτική πρόβλεψη της θερμοκρασίας για την κάθε μέρα του αγώνα, τόσο για την ημέρα όσο και για την νύχτα.


Προϋποθέσεις συμμετοχής


Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι είναι ηλικίας 18-60 ετών. Απαιτείται από τον κάθε αθλητή ιατρική βεβαίωση. Κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει είναι μια λίστα με καταστάσεις από τις οποίες αποκλείεται η συμμετοχή κάποιου, όπως καρδιοπάθεια, υπέρταση, διαβήτης, αρρυθμία, κ.α..

 

Κριτήριο συμμετοχής στον αγώνα αποτελούν σύμφωνα με το νέο σύστημα βαθμολόγησης του UTMB 20 βαθμοί αποκτημένοι τα τελευταία δύο χρόνια από μέχρι 4 αγώνες. Επίσης, τουλάχιστον ένας αγώνας 100 χλμ (εντός 22 ωρών), ή ένας αγώνας 100 μιλίων τον τελευταίο χρόνο. Φυσικά  όσοι τερμάτισαν σε προηγούμενο UTG έχουν το κριτήριο συμμετοχής.

 

  


Κόστος συμμετοχής και τρόπος μεταφοράς


Το συνολικό κόστος συμμετοχής στον αγώνα είναι $3500. Για την μεταφορά υπάρχει πτήση για το Beijing και από εκεί πάλι αεροπορικώς για Dunhuang. Κάποιοι επιλέγουν να ταξιδέψουν πρώτα στο Xi’an (αρχαία πρωτεύουσα της Κίνας) ή στο Lanzhou για σύντομες διακοπές όπου γνωρίζουν από κοντά τον Κινεζικό αρχαίο πολιτισμό με τον Κίτρινο Ποταμό και μετά στο Dunhuang.

 

VISA και ταξιδιωτική ασφάλεια


Οι συμμετέχοντες πρέπει να προμηθευτούν VISA, ενώ οι κάτοικοι του Hong Kong, Macao και Taiwan χρειάζονται μονάχα την ταξιδιωτική άδεια της ενδοχώρας. Αν για οποιοδήποτε λόγο κάποιος τελικά δεν μπορέσει να συμμετάσχει στον αγώνα (πχ αδυναμία απόκτησης VISA), η διοργάνωση δεν φέρει καμία νομική ευθύνη και δεν υποχρεούται για επιστροφή χρημάτων (τακτική που συνηθίζεται σε αρκετούς αγώνες). Οι αθλητές πρέπει να προμηθευτούν επίσης τόσο ταξιδιωτική ασφάλιση, όσο και ασφάλιση ατυχημάτων που να καλύπτει:

 

- Θάνατο, αναπηρία και εγκαύματα

- Έξοδα νοσηλείας

- Ξαφνικό θάνατο

- Έξοδα επαναπατρισμού

 

(η αλήθεια είναι πως μας ξάφνιασε κάπως η αναφορά όλων αυτών  των περιπτώσεων, μιας και δεν συνηθίζεται να αναφέρεται με τόση… λεπτομέρεια!)

 

  


Υποχρεωτικός εξοπλισμός


Πραγματοποιείται έλεγχος τόσο πριν την εκκίνηση του αγώνα, όσο και σε σταθμούς έλεγχου ή στην διαδρομή του αγώνα σε ανύποπτο χρόνο. Σε περίπτωση που λείπει κάποιο αντικείμενο, δεν επιτρέπεται στον αθλητή να συνεχίσει μέχρι να το αντικαταστήσει. Δίνονται χρονικές ποινές, και υπάρχει ακόμα και ο κίνδυνος αποκλεισμού από τον αγώνα.

 

- Σακίδιο πλάτης

- Υδροδοχείο χωρητικότητας τουλάχιστον 2,5

- Sleeping Bag (για θερμοκρασίες -10 έως -5οC)

- Φακό κεφαλής τουλάχιστον 80 lumen με μπαταρίες διάρκειας 70 ωρών.

- Κινητό τηλέφωνο με περιαγωγή στην Κίνα

- Σφυρίχτρα

- Ιατρικό κιτ

- Τροφοδοσία τουλάχιστον 25000 θερμίδων. Φεύγοντας από κάθε σταθμό(και από την εκκίνηση) υποχρεούται να έχει κάθε φορά τουλάχιστον 2000 θερμίδες σε είδη τροφοδοσίας

- Αντιανεμικό

- Καπέλο και σκουφάκι

- Δύο ζευγάρια γάντια (λεπτά και χοντρά)

- Αντηλιακή κρέμα (SPF 50- 60ml), ενώ τουλάχιστον 20ml πρέπει να έχει μαζί του κατά τη διάρκεια του αγώνα στο σακίδιό του

- Lip- Balm με προστασία έναντι των ακτινών UV

- Ισοθερμικό μπουφάν

- Πυξίδα

- Καθρέφτης

 

 


Drop- offBags


Οι αθλητές μπορούν να αφήσουν ότι επιθυμούν από τροφοδοσία, εξοπλισμό και ρουχισμό σε ενδεδειγμένους σταθμούς. Επειδή όμως θα διασχίσουν μακρύ και δύσκολο δρόμο για να φτάσουν εκεί, απαγορεύονται τα εύθραυστα αντικείμενα. Ένα drop- bag επιτρέπεται σε κάθε σταθμό και αυτό πρέπει να έχει τοποθετηθεί στην συσκευασία που χορηγεί η διοργάνωση προκειμένου να συμφωνεί με το προαπαιτούμενο μέγεθος και βάρος.

 

Εγκατάλειψη προσπάθειας


Κάτι ακόμα που δεν έχουμε ξαναδεί! Αν ανακοινώσει αθλητής πως θέλει να σταματήσει, έχει το δικαίωμα αφού το δηλώσει…να ξαναμπεί στον αγώνα! Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν αδύναμες στιγμές μέσα στους αγώνες υπεραπόστασης όπου η σκέψη μας δεν είναι πάντα διαυγής. Σίγουρα πολλοί που έχουν σταματήσει κάποιον αγώνα, μόλις ξεκουράστηκαν λίγο η ηρέμησαν, μετάνιωσαν για την απόφασή τους.

 

Ακριβώς επειδή σε έναν αγώνα 400 χιλιόμετρων στην έρημο ο αθλητής είναι για πολλές ώρες μόνος του σε δύσκολες συνθήκες αναμένεται να περάσει αρκετές «αδύναμες στιγμές». Η διοργάνωση του δίνει το δικαίωμα να ανακαλέσει την απόφασή του, με χρονική ποινή τριών ωρών αν συνεχίσει τελικά τον αγώνα. Μπορεί μια μονάχα φορά να ασκήσει το δικαίωμά του αυτό.

 

  

Εμφάνιση αθλητών


Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι αθλητές πρέπει να φέρουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό συμμετοχής τους, την σημαία της χώρας τους (που δίνεται από την διοργάνωση) και το logo του αγώνα. Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης http://www.utgchina.com.cn/ls_en/index.jsf αναφέρονται εντυπώσεις από δρομείς που έτρεξαν. Συγκεκριμένα, ο Bryon Powell, ιδρυτής της δρομικής ιστοσελίδας irunfar που έτρεξε τον αγώνα, αναφέρει: «Την Δευτέρα εγώ ξεκίνησα για ένα πρωινό τρέξιμο και 98 ώρες 58 λεπτά μετά ολοκλήρωσα τα 400 χλμ του Gobi Ultra Race στην Βόρεια Κίνα… φοβερή εμπειρία

 

Εμείς λέμε…

Συνηθισμένος αγώνας; Όχι!

Εύκολο; Όχι!

Θα τολμούσαμε; Ναι!

 

Παρότι βρίσκονται στο αποκορύφωμα των προετοιμασιών του αγώνα τους, οι διοργανωτές του Gobi Ultra Trail βρήκαν τον χρόνο να απαντήσουν στις ερωτήσεις του Advendure.

 

[Advendure]: Θα μας πείτε μερικά πράγματα για την έμπνευση και την φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από το Ultra Trail Gobi Race; Ποιο ήταν το αρχικό σας όραμα για ένα τέτοιο γεγονός; Γιατί διαλέξατε το συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη και την συγκεκριμένη εποχή του έτους;

 

[UTGR]: Το Ultra Trail Gobi Race δημιουργήθηκε από το Beijing Xingzhi Exploration Cultural Development Co., Ltd και θα γίνει για δεύτερη φορά το 2016. Ωστόσο, είχε προηγηθεί το Xuanzang Route Gobi Business Challenge από την εταιρία εξερεύνησης Xingzhi το οποίο θα γίνει φέτος για 11η φορά.   Περίπου πριν πέντε ή έξι χρόνια, η Red Bull, ως συνέταιρος στρατηγικής συνεργασίας του Xuanzang Route Gobi Business Challenge είχε την ιδέα να γίνει μία 24ωρη πρόκληση και σχεδίασε την διαδρομή συμπεριλαμβάνοντας τα βουνά, τα φαράγγια και τα ποτάμια. Στην συνέχεια, η Xingzhi Exploration άρχισε να οργανώνει την απόπειρα και ολοκλήρωσε τα αρχικά σχέδια. Ωστόσο, το περιβάλλον του επιλεγμένου τμήματος ήταν σχετικά απλό και θέλαμε να του προσθέσουμε κι άλλα στοιχεία. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε τελικά για διάφορους λόγους.

 

  

Τότε, ο Xing Bo, ένας παλιός φίλος του Gobi Race και ο επικεφαλής της Neusoft, αφού συμμετείχαν σε μία αποστολή στην πολική περιοχή διαπίστωσαν ότι η διαδρομή του Xuanzang Route Gobi Business Challenge ήταν η μόνη που είχε διεθνή ανταγωνιστικότητα στην Κίνα. Υπήρχε όμως περιορισμός που απαγόρευε σε κάποιον που συμμετείχε σε μία αποστολή να ξανασυμμετάσχει. Παρότι οι εθνικοί αγώνες ορεινού τρεξίματος βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχει άλλος διεθνής αγώνας στην Κίνα που να προσελκύει κόσμο. Έτσι ξαναμπήκε στο προσκήνιο να γίνει κάποιο σχέδιο για νέο αγώνα.

 

Έτσι, οι διαδρομές A, B & C του τωρινού Gobi Business Challenge είναι 399 χλμ συνολικά και αποτελούσαν  την αρχική διαδρομή του  Ultra-Trail Gobi Race. Το κυριότερο πρόβλημα όμως ήταν ότι το τελευταίο κομμάτι είναι μονότονο. Γι αυτό το λόγο οι Xingzhi Exploration αποφάσισαν να ενσωματώσουν την ιστορική και πολιτιστική αξία με σκοπό να γίνει διεθνής αγώνας ορεινού τρεξίματος. Τελικά η διαδρομή περνάει από περισσότερα από εξήντα ιστορικές τοποθεσίες (συμπεριλαμβανομένων δύο περιοχών Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έξι εθνικής κληρονομιάς).

 

  

Με την ανάπτυξη των αγώνων ορεινού τρεξίματος στην Κίνα, έχουμε την δύναμη και δυνατότητα να οργανώσουμε έναν διεθνή αγώνα. Ελπίζουμε να δημιουργήσουνε έναν αγώνα για Κινέζους δρομείς και να προσελκύσουμε διεθνείς αθλητές ώστε να συμμετάσχουν στον αγώνα. Έτσι οι Κινέζοι θα έχουν τη δυνατότητα να συναγωνίζονται με διεθνείς αθλητές στην Κίνα χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στο εξωτερικό συχνά για να συμμετάσχουν.  Επίσης, με την επωνυμία του UTGB ελπίζουμε χρησιμοποιώντας τα βουνά στο πεδίο ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος, να δημιουργήσουμε έναν πρωτοπόρο επαγγελματικό αγώνα τόσο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, και να αναδείξουμε την ισχύ του Xingzhi Exploration.

 

Ο κύριος λόγος είναι το τοπικό ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Όπως αναφέραμε και πριν, υπάρχουν περισσότερα από 60 ιστορικές τοποθεσίες στην διαδρομή, που συμφωνεί με την προσδοκία μας να δημιουργήσουμε έναν βιωματικό αγώνα με πολιτιστική εφαρμογή. Από την άλλη, οι Xingzhi Exploration έχουν πραγματοποιήσει δέκα φορές ήδη τη τα Xuanzang Route Gobi Business Challenges στο Moheyanqi Gobi. Η βάση του αγώνα από θέμα ασφάλειας και τοπικής κυβερνητικής υποστήριξης ήταν πολύ ώριμη.

 

  

Όσο για την επιλογή της εποχής του αγώνα, το Gobi Business Challenge ήταν προγραμματισμένο να γίνει τον Μάιο. Εμείς οργανώνουμε κι έναν άλλον αγώνα 1-7 Οκτωβρίου. Στο περιβάλλον της διαδρομής, οι φυσικές συνθήκες της ερήμου Gobi εκείνη την περίοδο είναι καλές και από άποψη θερμοκρασίας αλλά και από θέματα αέρα, που διευκολύνει και τον έλεγχο του αγώνα.

 

[Advendure]: Δώστε μας μερικές λεπτομέρειες για την δομή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυσκολίες του αγώνα. Ποια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τον αθλητή αφού αποφασίσει να ταξιδέψει στην Κίνα και να τρέξει στον αγώνα;


 [UTGR]: Επειδή το UTGR είναι ένας συνεχόμενος αγώνας, οι δρομείς μπορούν να σταματούν και να ξεκινούν όποτε θέλουν. Η διαρρύθμιση των σταθμών τροφοδοσίας και ελέγχου έπρεπε να είναι τέτοια ώστε να βολεύουν για να περάσουν δύο φορές οι αθλητές. Η υποστήριξη από το ανθρώπινο δυναμικό συμπεριλαμβανομένου της ιατρικής φροντίδας, διασωστών και εθελοντών πρέπει να διατίθεται κατά μήκος των 200χλμ. Στην έρημο το περιεχόμενο της τροφοδοσίας και διαμονής εξαρτάται από τον χρόνο μεταφοράς. Δεν είχαμε προηγούμενη εμπειρία σ’ αυτό κομμάτι της οργάνωσης. Επιπλέον, 80% της διαδρομής βρίσκεται σε ακατοίκητες περιοχές με αποτέλεσμα το σήμα να ήταν αδύναμο. Στήσαμε ασύρματα συστήματα σε αρκετά σημεία που δεν είχαν σήμα και χρησιμοποιήσαμε πέντε ενδιάμεσους αναμεταδότες για να εξασφαλίσουμε τις ανάγκες επικοινωνίας στο 90% της διαδρομής, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε ανά πάσα στιγμή τις θέσεις των αθλητών και να διαχειριστούμε επείγοντα περιστατικά.

 

Συμβουλές για ξένους δρομείς

- Να ξεκινήσουν σωστές προπονήσεις αρκετούς μήνες πριν από τον αγώνα.

- Να προετοιμαστούν για το περιβάλλον και το κλίμα της ερήμου Gobi και της διαδρομής του αγώνα. Μιας και το φυσικό περιβάλλον της ερήμου είναι ιδιαίτερο, ακραίες συνθήκες μπορεί να συμβούν.

- Λόγω της ανεξαρτησίας των αθλητών στην πλοήγηση, πρέπει να γνωρίζουν την ορθή χρήση του εξοπλισμού GPS.

- Οι αθλητές να γνωρίζουν τους τελωνειακούς κανονισμούς της Κίνας και να εγγυηθούν πως δεν θα φέρουν αντικείμενα που απαγορεύονται στην Κίνα.

 

  

[Advendure]: Για έναν αγώνα βουνού ή υπεραπόστασης, οι ομορφιές της φύσης και του περιβάλλοντος όπως και κάποιες φορές το ιστορικό υπόβαθρο πίσω από έναν αγώνα αποτελούν τα κίνητρα που έλκουν τον αθλητή να επιλέξει έναν αγώνα. Ισχύει κάτι τέτοιο για το UTGR;

 

[UTGR]: Πλούσια ιστορικά στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στον UTGR. Πρώτον, έχουμε αντιγράψει για το μετάλλιο το “Yangling Tiger Token”, που είναι σε σχήμα τίγρης και δινόταν σε στρατηγούς για αυτοκρατορική άδεια για μετακίνηση στρατευμάτων στην αρχαία Κίνα. Χρησιμοποιούνταν από αρχαίους Κινέζους αυτοκράτορες για την μετακίνηση στρατευμάτων και στρατηγών. Xωρίζεται σε δύο τμήματα, το ένα μισό δινόταν στον στρατηγό και το άλλο κρατιόταν από τον αυτοκράτορα. Τα στρατεύματα μπορούσαν να μετακινηθούν μόνο όταν ενωθούν τα δύο κομμάτια. Χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πρώτου αυτοκράτορα Qin. Πριν τον αγώνα στέλνουμε την μισή σφραγίδα σε όλους τους αθλητές και βραβεύονται από τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα την άλλη μισή σφραγίδα όταν τερματίσουν τον αγώνα.

 

Όσων αφορά το φυσικό τοπίο, το τερέν είναι πολύπλοκο. Η ύπαρξη ερήμου, λόφων, αλυκών, φαραγγιών, παγετώνων, ποταμών και αλπικών λιβαδιών  προσδίδουν μια ποικιλία. Υπάρχουν ιστορικές τοποθεσίες, σπηλιές, τάφοι και αρχαίες πόλεις. Κάποιες από τις τοποθεσίες αποτελούν τοπία αρχαίων μαχών που ταιριάζουν με την ατμόσφαιρα του UTGR. Ο αγώνας δεν είναι μόνο μία δοκιμασία επιμονής και θάρρους, αλλά ένα φανταστικό ταξίδι που ενσωματώνει τον αρχαίο με τον σύγχρονο πολιτισμό σε ανατολή και δύση.

 

 


[Advendure]: Το UTGR είναι τοπικό γεγονός ή έχετε και συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο; Υπάρχουν συγκεκριμένα τουριστικά πακέτα για τους διεθνείς αθλητές ώστε να μειωθεί το κόστος γι αυτούς; Που μπορούν να βρουν πληροφορίες;

 

[UTGR]: Ο αγώνας δεν έχει περιορισμούς σε εθνικότητες. Από όλο τον πλανήτη εφόσον πληρούν τα κριτήρια μπορούν να δηλωθούν στον αγώνα. Ωστόσο, αφού ο αγώνας είναι 400χλμ είναι μία έντονη πρόκληση σωματική και ψυχολογική. Γι αυτό και υπάρχει όριο στον αριθμό των συμμετεχόντων, και θα διατηρηθεί στους 50αθλητές για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο αγώνας γίνεται στην περιοχή Dunhuang, την περίφημη ιστορική και πολιτιστική πόλη που αποκαλείται παγκόσμιος προορισμός του πολιτιστικού τουρισμού. Οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες είναι πολύ οργανωμένες και πλούσιες. Πληροφορίες μπορούν να βρουν οι αθλητές στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης ή αποστέλλοντας μέιλ στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    ή στέλνοντας μήνυμα στην σελίδα μας στο Facebook.

 

  

[Advendure]: Γιατί επιλέξατε τη μορφή του συνεχόμενου αγώνα και όχι των ετάπ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους αθλητές να ξεκουράζονται σταθερά κάθε βράδυ και να οργανώνονται για την διαδρομή της επόμενης μέρας;

 

[UTGR]: Ο UTGR δεν έχει περιορισμό στον χρόνο που θα ξεκουραστούν οι αθλητές. Μπορούν για παράδειγμα να επιλέξουν να τρέχουν την ημέρα και να ξεκουράζονται το βράδυ. Πήραμε αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ικανότητες και προτερήματα του κάθε αθλητή. Μιας και κατάγονται από διαφορετικές χώρες και έχουν άλλες προσαρμογές στο διαφορετικό περιβάλλον και στα απρόοπτα της ερήμου, επιτρέπουμε στους αθλητές να επιλέξουν την καθημερινή διαδρομή που θα καλύψουν ανάλογα με την φυσική τους κατάσταση.

 

  

[Advendure]: Από την εμπειρία σας, ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι των αθλητών πριν γνωρίσουν την έρημο;

 

[UTGR]: Ο ύπνος ίσως είναι από τους μεγαλύτερους φόβους. Το συνεχόμενο του αγώνα έχει και την πιθανότητα νυχτερινού τρεξίματος. Ωστόσο, όταν οι αθλητές τρέχουν σε απομονωμένα μέρη με ανεξάρτητη πλοήγηση, χρειάζεται να είναι ψύχραιμοι συνεχώς για όταν θα ακούσουν τους ήχους από τα ζώα και θα είναι αντιμέτωποι με το δύσκολο περιβάλλον.  Θα πρέπει να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τους εμπόδια που ίσως αποτελέσουν παράγοντες φόβου.

 


[Advendure]: Μπορείτε να περιγράψετε μια κατάσταση ή περιστατικό από προηγούμενη χρονιά που έμεινε στη θύμησή σας, όπως κάτι πολύ αστείο ή τρομακτικό που συνέβη;

 

[UTGR]: Όταν οι αθλητές έφτασαν στην κοιλάδα του ποταμού Yulin, ήταν αργά. Ξεκίνησε ξαφνικά χιονοθύελλα και ο αέρας ήταν πολύ δυνατός. Οι αθλητές Sekiya Ryoichi, Ding Zhijian και Jeri Hua χάθηκαν πολλές φορές καθοδόν για τον σταθμό ξεκούρασης και αποπροσανατολίστηκαν από την θύελλα. Μπορούσαν να κοιμηθούν μόνο στην κοιλάδα του ποταμού τυλιγμένοι στα sleeping bags.  Ένας παλιός τραυματισμός του Sekiya τον θυμήθηκε. Ο νεαρός Dinj δεν μπορούσε ψυχολογικά να διαχειριστεί το περιβάλλον. Η Jeri  μπορούσε να τρέξει, αλλά επέλεξε να παραμείνει και να κάνει παρέα στους φίλους της στην θύελλα. Το επόμενο πρωί, όταν έφτασε το όχημα διάσωσης, τα τρία sleeping bags έμοιαζαν με κάμπιες από απόσταση. Ο Sekiya χρειάστηκε βοήθεια και η Jeri ήταν στα πρόθυρα υποθερμίας. Όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, δήλωσε την επιθυμία να συνεχίσει τον αγώνα, όπως και ο Ding. Έκτοτε έμειναν μαζί και πέρασαν μαζί την γραμμή του τερματισμού. Ο τραυματισμένος Sekiya δεν επέστρεψε στην Ιαπωνία αμέσως, και παρέμεινε για να ξεκουραστεί μερικές μέρες. Όταν η Jeri και ο Ding τερμάτισαν, ο Sekiya τους έστειλε συγχαρητήρια. Αγκαλιάστηκαν σφιχτά όταν συναντήθηκαν. Ενώ κανένας δεν ήξερε τι είχε συμβεί τη νύχτα της θύελλας, όλοι συγκινήθηκαν με την εικόνα.

 

 

 

Άλλος ένας μακρινός προορισμός παρουσιάστηκε στο Running the Globe με στόχο την επέκταση των εικόνων μας μέσα από το παράθυρο αυτό που ανοίχτηκε στους προκλητικούς αγώνες του πλανήτη μας. Ευχαριστούμε την διοργάνωση του Ultra Trail Gobi Race για την διάθεση συνεργασίας με το Advendure και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στις προετοιμασίες του δύσκολου αλλά συναρπαστικού αγώνα τους!

 

Άντζυ Τερζή

Photo ©: Ultra-Trail Gobi Race, Nick Muzk


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Τρέξιμο, μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

  ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, 25/09/2018 10:41
  Άρθρο με ουσία! Μπράβο σου, Ιωάννα!
   
 • Swiss Peaks, Tor des Geants: Έλληνες τερματίζουν ...

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, 15/09/2018 16:12
  Συγχαρητήρια σε όλους, όσον αφορά τα μπερδέματα , παρακολουθούσα το swispeaks και τον φίλο Βασίλη , από ένα σημείο και μετά το live τα έκανε μούσκεμα και έδειχνε άλλα αντί άλλων και μπέρδεψε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις χρόνους κλπ μετά το μισό εξαφαν ...

  Ολόκληρο...

   
 • Lakes District Sky Trails 2018: Στις Κορυφές των ...

  Σοφία Βλαβιανού, 12/09/2018 09:00
  Στέλιο αν έχεις ορειβατική/αναρ ριχητική εμπειρία, θα σου έλεγα να δοκιμάσεις το Lakes Sky Ultra - hard core αλλά αξίζει τον κόπο! Καλή συνέχεια :-)
   
 • Νεπάλ ... ένα οδοιπορικό πάνω απ'τα σύννεφα!

  ΑΡΙΣΤΕΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, 10/09/2018 09:32
  Μεστό κείμενο που σε παρασέρνει μέσα από τον ενθουσιασμό και την ειλικρινή ματιά της συγγραφέως σε αυτό που βιώνει, ταξίδι σε μία χώρα που δεν είναι εύκολη!! Μπράβο!!! Και στα επόμενα ταξίδια!!! :-)
   
 • Ultra Ursa Trail 2018: Και οι Πέντε ήταν Υπέροχες!

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΙΛΜΠΙΛΗΣ, 08/09/2018 14:46
  Δημήτρη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να τρέχουμε σε τέτοιους υπέροχους αγώνες και να ζούμε τέτοιες μοναδικές στιγμές.

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρέξιμο, μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

Τρέξιμο, μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει να σου λένε «εγώ δεν έχω χρόνο να τρέξω…» ή «…το τρέξιμο δεν είναι για μένα, εκατό μέτρα κάνω και λαχανιάζω», ή «πώς το κάνεις; σε θαυμάζω…»...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration