Αρχική>Αγώνες>TRAIL>Naxos Trail Race 2017: Ένα συναρπαστικό ξεκίνημα!


Naxos Trail Race 2017: Ένα συναρπαστικό ξεκίνημα! Προτεινόμενο

Η επιβλητική θέα της περίφημης Πορτάρας, που στέκεται εκεί στο βόρειο άκρο του λιμανιού για πολλούς αιώνες σαν μια πύλη προς το όμορφο Κυκλαδίτικο νησί, αποσπούσε συχνά τις ματιές μας καθώς στεκόμασταν στο περίπτερο του Naxos Trail Race, ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού της Νάξου. Αντίθετα όμως με τον Ναό που είχε σαν πύλη την Πορτάρα και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ο Μιχάλης, η Χριστίνα και οι συνεργάτες τους κατάφεραν να ολοκληρώσουν το όνειρο τους, που δεν ήταν άλλο από την διεξαγωγή ενός αγώνα Ορεινού Τρεξίματος στο νησί τους. Και το κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο, μπάζοντας την Νάξο δυνατά στον αγωνιστικό χάρτη της χώρας μας.

 To περίπτερο του Naxos Trail Race 2017, στην είσοδο του λιμανιού της Νάξου!To περίπτερο του Naxos Trail Race 2017, στην είσοδο του λιμανιού της Νάξου!

 

Οι ευχάριστες εκπλήξεις σίγουρα ομορφαίνουν ένα γεγονός και το Naxos Trail Race 2017 είχε κάποιες που πραγματικά μας ενθουσίασαν το απόγευμα του Σαββάτου. Γνωρίζαμε από την πρώτη κιόλας επίσκεψη μας στο νησί ότι θα υπάρξει ξενάγηση στα σοκάκια και τα μνημεία του Κάστρου της χώρας της Νάξου και ένα pasta party στο υψηλότερο σημείο της μεσαιωνικής συνοικίας του Κάστρου, στο επιβλητικό αναπαλαιωμένο κτίριο της παλαιάς σχολής των Ουρσουλίνων το οποίο προσφέρει εκπληκτική, πανοραμική θέα στο Αιγαίο, στον Ναό του Απόλλωνα και στα γύρω νησιά. Αυτό όμως που μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα και ούτε οι ίδιοι οι διοργανωτές περίμεναν, ήταν ότι την εξαιρετική ξενάγηση από τον Μιχάλη Ρεμούνδο θα την ακολουθούσαν πάνω από 150 αθλητές, δημιουργώντας συνωστισμό στα στενά σοκάκια του Κάστρου. Η δε θέα από την ταράτσα του κτιρίου στο τέλος της ξενάγησης μας έκοψε κυριολεκτικά την ανάσα.

 

Πάνω από 150 αθλητές παρακολούθησαν την ξενάγηση στα σοκάκια του Κάστρου, από τον Μιχάλη Ρεμούνδο!Πάνω από 150 αθλητές παρακολούθησαν την ξενάγηση στα σοκάκια του Κάστρου, από τον Μιχάλη Ρεμούνδο!

 

Γνωρίζαμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του pasta party θα απολαύσουμε παραδοσιακή νησιωτική μουσική από τον σύλλογο παραδοσιακής μουσικής και χορών “Ζευς”, αλλά αυτό που δεν περιμέναμε είναι ότι ήδη μετά τον δεύτερο ή τρίτο χορό, οι αθλητές θα “μπλεχτούν” με τους χορευτές δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα γλεντιού που όμοια της δεν είχαμε ξαναδεί σε αγώνα. Σίγουρα από τα πολύ θετικά και εντυπωσιακά στοιχεία της διοργάνωσης, αφού έδωσε την ευκαιρία στους αθλητές και τους συνοδούς τους να συμμετέχουν με πολύ κέφι σε ένα όμορφο πολιτιστικό και λαογραφικό δρώμενο, το οποίο ακολούθησε την πολύ καλή τεχνική ενημέρωση που έγινε από τον Μιχάλη Μανιό σε μεγάλη εσωτερική αίθουσα του κτιρίου των Ουρσουλινών.

 Κέφι με παραδοσιακούς νησιώτικους ρυθμούς και χορό στο pasta party της διοργάνωσης!Κέφι με παραδοσιακούς νησιώτικους ρυθμούς και χορό στο pasta party της διοργάνωσης!

 

Οι δύο διαδρομές του Naxos Trail Race περνούσαν από μερικά πανέμορφα τοπία και πολιτιστικά μνημεία, αλλά και από γραφικά χωριά της ενδοχώρας της Νάξου. Το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Μάμα μέσα σε ένα καταπράσινο λιβάδι, το πέρασμα από το πευκοδάσος στο Άνω Σαγκρί, το κομμάτι του μονοπατιού που ανέβαινε προς το εντυπωσιακό κάστρο του Τσικαλαριού διαμέσου εκατοντάδων ογκόλιθων διαφόρων μεγεθών που στέκονται σκόρπιοι σε όλη την περιοχή τριγύρω δημιουργώντας ένα αλλόκοτο σεληνιακό τοπίο,  οι βελανιδιές και τα όμορφα χωμάτινα μονοπάτια καθώς διασχίζαμε τους Μύλους και του Κουρουνοχώρι και φυσικά η διαδρομή που διέσχιζε ανεβοκατεβαίνοντας τις καταπράσινες Μέλανες, ήταν μερικά από τα εντυπωσιακά highlights της διαδρομής, όπως φυσικά και το τελευταίο χιλιόμετρο των αγώνων στο κατάφυτο ποταμάκι που οδηγούσε στην Άνω Ποταμιά, με τα νερά να τρέχουν αριστερά και δεξιά κάτω από θεόρατα πλατάνια. Κομμάτια ενός πάζλ που συνέθεταν μια εξαιρετικής αισθητικής διαδρομή αγώνα.

 Πολύ καλή η τεχνική ενημέρωση από τον Μιχάλη Μανιό, σε μια μεγάλη αίθουσα του κτιρίου των Ουρσουλινών!Πολύ καλή η τεχνική ενημέρωση από τον Μιχάλη Μανιό, σε μια μεγάλη αίθουσα του κτιρίου των Ουρσουλινών!

 

Η διαδρομή του Apollon Race, του μεγάλου αγώνα της διοργάνωσης, δεν είχε παρά ελάχιστα πολύ τεχνικά σημεία μονοπατιών, αλλά τα 25 χιλιόμετρα της με περίπου +1.000 μέτρα θετικής υψομετρικής απαιτούσαν πολύ καλή διαχείριση δυνάμεων. Το πρώτο κομμάτι – κύκλος - μήκους 14.2 χιλιομέτρων ήταν πιο δρομικό και βατό σε σχέση με το δεύτερο των 10.8 χιλιομέτρων που αποτελούσε και τον μικρό αγώνα της διοργάνωσης (Dionysos Race). Επέτρεπε όμως γρηγορότερο τρέξιμο που αν κάποιος δεν το υπολόγιζε, τον χρέωνε για το δεύτερο πιο δύσκολο κομμάτι με τα συνεχή σκαμπανεβάσματα και την περίπου ίδια υψομετρική σε λιγότερα χιλιόμετρα. Οι δυο δε ανηφόρες μέσα στην Ποταμιά στο τέλος του αγώνα ήταν άλλη μια έκπληξη – δυσάρεστη αυτή τη φορά – για όσους τα είχαν δώσει όλα στο προηγούμενο τμήμα του αγώνα. Ο καιρός βοήθησε στο πρώτο μισό του αγώνα με ελαφρύ αεράκι και συννεφιά, αλλά ο λαμπρός ήλιος των Κυκλάδων που βγήκε μετά τα μισά του μεγάλου αγώνα δυσκόλεψε την προσπάθεια των αθλητών. Ίσως μια εκκίνηση νωρίτερα το πρωί να είναι προτιμότερη για την επόμενη χρονιά. Highlight δυσκολίας, αδιαμφισβήτητα ο “τοίχος” σκαλοπατιών που μας έβγαζε από τις Μέλανες! Γολγοθάς πραγματικός!

 

  

Δουλεμένα εξαιρετικά και καθαρισμένα τα μονοπάτια των διαδρομών του αγώνα. Σε σχέση με την επίσκεψη που είχαμε κάνει στο νησί τον χειμώνα, αντικρίσαμε μια πραγματικά εντελώς διαφορετική εικόνα, ιδιαίτερα στα “κουρεμένα” μονοπάτια μέσα στα λιβάδια. Τα μονοπάτια της Νάξου είναι γενικώς συντηρημένα και πλέον αυτά που χρησιμοποιούνται στις διαδρομές του Naxos Trail Race είναι σε ακόμη πιο βελτιωμένη κατάσταση για τους πεζοπόρους ή δρομείς που θα τα χρησιμοποιήσουν τους Καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Επαρκείς για το μέγεθος των αγώνων οι σταθμοί ανεφοδιασμού, με πολύ πρόθυμους εθελοντές και ποικιλία φαγώσιμων που συμπεριλάμβαναν και τοπικά προϊόντα. Μόνη παρατήρηση ότι στους σταθμούς που είχαν μόνο νερό, τα παιδιά / εθελοντές που τους επάνδρωναν έπρεπε να ενημερώνουν τους αθλητές ή να υπάρχει σήμανση ότι εκεί είναι σταθμός με νερό. Λεπτομέρεια που είμαστε σίγουροι ότι θα διορθωθεί την επόμενη φορά. Μπύρα Νήσος, αναψυκτικά, χυμοί αλόης, μπανάνες και άλλα καλούδια περίμεναν τους αθλητές μετά τον τερματισμό τους. Βάλσαμο το παγωμένο νερό της πηγής δίπλα στους τερματισμούς. Τα πηγαδάκια αθλητών με τα πόδια μέσα στο παγωμένο νερό για αποκατάσταση στην σκιά της μεγάλης βρύσης / πηγής έδιναν και έπαιρναν.

 

Η εκκίνηση του Apollon Race 25K, του μεγάλου αγώνα της διοργάνωσης!Η εκκίνηση του Apollon Race 25K, του μεγάλου αγώνα της διοργάνωσης!

 

Η σηματοδότηση ήταν σε γενικές γραμμές πολύ καλή, αν κρίνουμε το ότι ήταν η πρώτη διοργάνωση του Naxos Trail Race και κυρίως ότι οι διαδρομές είχαν μεγάλη πολυπλοκότητα και συνεχείς διασταυρώσεις μονοπατιών / καλντεριμιών / χωματόδρομων και μικρών τμημάτων ασφάλτου. Τα σήματα (ταμπελάκια, σήματα με μπογιά, βελάκια μέσα στους οικισμούς, κορδέλες έργου) ήταν σωστά επιλεγμένα και πυκνά, αλλά χρειάζονταν σίγουρα περισσότεροι εθελοντές δείκτες μιας και πάνω στην ένταση της προσπάθειας δεν ήταν δύσκολο να βγεις από τη διαδρομή σε κάποια δύσκολα σημεία διασταυρώσεων παρά τα σημάδια. Εκεί πάντως που υπήρχαν δείκτες, έκαναν πολύ σωστά την δουλειά τους, ενώ να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι όταν τρέχουμε σε αγώνα Ορεινού Τρεξίματος πρέπει να μελετάμε από πριν καλά τη διαδρομή και κυρίως να έχουμε συνεχώς την προσοχή μας στον προσανατολισμό μας. Το πρώτο ενάμιση χιλιόμετρο της προ-εκκίνησης ίσως έπρεπε – από την στιγμή που είχε αποφασιστεί σωστά κατά τη γνώμη μας να υπάρχει για να αποφευχθούν χασίματα αφού υπήρχε και επιστροφή διαδρομής στο κομμάτι αυτό – να γίνει με πιο αργό ρυθμό ώστε να μείνει ενωμένη η μάζα των αθλητών και να μην διαχωριστεί στο πίσω μέρος της ή να υπήρχε εθελοντής δείκτης σε μια κρίσιμη διασταύρωση που δημιουργήθηκε πρόβλημα. Για μια διοργάνωση πάντως που γίνεται για πρώτη φορά και σε τέτοια πολύπλοκη διαδρομή, είναι δικαιολογημένα κάποια λάθη απειρίας, ενώ το πάθος και ο χαρακτήρας της ομάδας του Naxos Trail Race μας κάνει σίγουρους ότι την δεύτερη χρονιά θα είναι όλα άψογα!

 

O Πέτρος και .. ο Moby!O Πέτρος και .. ο Moby!

 

Μας έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση ο ενθουσιασμός που συναντήσαμε στην ολοκλήρωση του κύκλου των πρώτων 15 χιλιομέτρων της διαδρομής, καθώς ξαναπερνούσαμε από την Άνω Ποταμιά. Εκτός από τα χειροκροτήματα του κόσμου που υπήρχε εκεί, ο ήχος των τυμπάνων των νέων παιδιών της ομάδας Tympanaxos έδιναν έναν απίστευτο τόνο και ένταση στην προσπάθεια των αθλητών. Ο σχεδιασμός με το πέρασμα από το σημείο αυτό ήταν πολύ πετυχημένος. Πολύ συγκινητικά ήταν επίσης τα λόγια ενθάρρυνσης ηλικιωμένων ανθρώπων στα χωριά της ενδοχώρας της Νάξου, παρότι έβλεπαν για πρώτη φορά τέτοιο αθλητικό γεγονός να εκτυλίσσεται κυριολεκτικά έξω από τις αυλές τους.

 

Τα όμορφα μετάλλια του αγώνα!Τα όμορφα μετάλλια του αγώνα!

 

Σημαντικές οι παροχές στους αθλητές του αγώνα (εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά, ξενοδοχεία κτλ…), pasta party, ξενάγηση, λεωφορεία για μεταφορά στο σημείο εκκίνησης, εκδρομή – με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και συνοδών - στην ψηλότερη κορυφή του νησιού (Ζα) την επόμενη του αγώνα και πολλά και σημαντικά δώρα κλήρωσης μετά τους τερματισμούς. Πολύ όμορφη η τεχνική μπλούζα του αγώνα, τα μετάλλια και τα έπαθλα. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση μας έκανε το πολύ καλαίσθητο τεύχος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που περιείχε η τσάντα των αθλητών. Μια εξαιρετική παρουσίαση αφού ας μην ξεχνάμε ότι ένας αγώνας Ορεινού Τρεξίματος είναι και γεγονός αθλητικού τουρισμού. Εξαιρετικά θετικά στοιχεία για την πρωτοεμφανιζόμενη διοργάνωση του Naxos Trail Race.

 Η πεζοπορία της Πρωτομαγιάς προς την ψηλότερη κορφή του νησιού συγκέντρωσε πολύ κόσμο!Η πεζοπορία της Πρωτομαγιάς προς την ψηλότερη κορφή του νησιού συγκέντρωσε πολύ κόσμο!

 

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Θανάσης Παγουνάδης της Adidas-Myprotein έκανε μια εξαιρετική κούρσα και ήταν ο μεγάλος νικητής του Apollon Race 25K με επίδοση 2.04.13. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ο Νίκος Ροδόπουλος της Tecnica με επίδοση 2.06.13, ο οποίος είχε την ατυχία να βγει εκτός διαδρομής για λίγα λεπτά λόγω εσφαλμένου σήματος πάνω σε πέτρα που μετακινήθηκε από κάποιον άγνωστο λίγο πριν περάσει - ενώ ήταν προπορευόμενος - από το σημείο αυτό, περίπου στο 10ο χιλιόμετρο. Στην τρίτη θέση ο Ηλίας Σαγκριώτης της North Outdoor Training Running Team με επίδοση 2.07.28. Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Μαρία Μαλάι της Odlo-La Sportiva με επίδοση 2.37.28, δεύτερη ήταν η Φωτεινή Κολόκα της Dynafit Greece με επίδοση 2.39.08 και τρίτη ήταν η πολύ έμπειρη Gabi Naegele των Path Runners με επίδοση 3.00.53.

 

 

Στο Dionysos Race των 10.8Κ, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου βρέθηκε ο Γιάννης Γαρούφας της Goji Berry team με επίδοση 1.04.22, δεύτερος ήταν ο Κωνσταντίνος Γκούσαρης, επίσης της Goji Berry team, με επίδοση 1.10.02 και τρίτος ο Νικόλαος Μαραγκός (Τήνιοι δρομείς) με επίδοση 1.11.47. Στις γυναίκες στην πρώτη θέση τερμάτισε μετά από εξαιρετική εμφάνιση που την έφερε μάλιστα και στην δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, η Κωνσταντίνα Ζυμβρακάκη της Active Land με επίδοση 1.06.22, δεύτερη ήταν η Βούλα Κατσαβού με επίδοση 1.19.56 και τρίτη η Χριστίνα Πετρίση του Andros Trail Race με επίδοση 1.20.47.

 

Τα συνολικά αποτελέσματα του Naxos Trail Race 2017, που ήταν ο πρώτος αγώνας του Cyclades Trail Cup 2017 και διοργανώθηκε από την  ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π. Active Land με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α (Δήμος Νάξου), μπορείτε να τα δείτε εδώ.


 

Κάποια στιγμή το επόμενο πρωινό συζητάγαμε για την πρώτη διοργάνωση του Naxos Trail Race με τον Μιχάλη και την Χριστίνα. Στον απόηχο του αγώνα και καθώς είχαν καταλαγιάσει τα συναισθήματα και η ένταση, εύκολα διέκρινες στα μάτια τους και στις εκφράσεις τους, το πάθος που είχαν για κάθε λεπτομέρεια, για να διορθώσουν το κάθε μικρό λάθος για το οποίο στεναχωρήθηκαν αθλητές αλλά και πολύ περισσότερο οι ίδιοι, για να δώσουν ότι περισσότερο μπορούν στους επισκέπτες αθλητές και τους συνοδούς τους. Το όνειρό τους μπορεί να πήρε σάρκα και οστά με τον φετινό αγώνα, αλλά προχωράει ορμητικά με νέα σχέδια για την επόμενη χρονιά, αλλά και πολύ περισσότερη εμπειρία. Σχέδια για εκκίνηση από την χώρα, για πέρασμα από την ψηλότερη κορυφή του νησιού και άλλα πολλά και όμορφα. Τέτοια στόφα ανθρώπων δεν τους φοβάσαι. Γιατί δημιουργούν θετικές ιστορίες, τις οποίες έχουμε ανάγκη, όχι μόνο σαν ορεινό τρέξιμο, αλλά και σαν πολίτες αυτής της χώρας. Η “πύλη” για το Ορεινό Τρέξιμο στην Νάξο άνοιξε διάπλατα. Είναι στο χέρι της παρέας που την δημιούργησε να την αναπτύξει και να την καθιερώσει και είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχει!

 

Ραντεβού στο Naxos Trail Race 2018!

 

ΥΓ … Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Μιχάλη Μανιό και την Χριστίνα Κουρή, για την άψογη συνεργασία, την τόσο ζεστή φιλοξενία τους και πάνω απ’ όλα γιατί μας πρόσφεραν απλόχερα την φιλία τους. Επίσης, την Ιωάννα Δημητριάδη και τον Παύλο Ζούμπερη, που μας φιλοξένησαν κατά την διάρκεια της παραμονής μας στο νησί στα πανέμορφα και πλήρως εξοπλισμένα σπίτια της επιχείρησης τουςς (Toarmiro), στην Πλάκα της Νάξου. Ο επαγγελματισμός τους και η απλόχερη φιλοξενία τους δείχνει πως πρέπει να είναι ο ποιοτικός τουρισμός στην χώρα μας.

 

Δημήτρης Τρουπής


View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)
   
 • Salomon Sense Ride: Ενα προσιτό "SLAB Sense Ultra ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 08/06/2018 06:42
  Αν το συγκρίνεις με τα 180 ευρώ (αρχικές τιμές λιανικής και οι δύο) του SLAB Sense Ultra έτσι νομίζω! "Street price" με λίγο ψάξιμο θα τα βρεις και τα δύο φθηνότερα ;)
   
 • Grouse Creek® Lite Tracker, μια καινούργια βουνίσ ...

  Γιώργος Καλλιμάνης, 07/06/2018 17:40
  οποιαδήποτε ομοιότητα με το SAUCONY PEREGRIN 6 είναι εντελώς συμπτωματική; https://www.startfitness.co.uk/saucony-peregrine-6-mens-running-shoes-blue-s20302-2.html
   
 • ΒΡΥΣΕΑΔΑ 2018: Άνοιγμα εγγραφών!

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 31/05/2018 06:43
  O αγώνας των 30 χλμ τι απέγινε;
   
 • FROZEN PEAKS: Νέο φεστιβάλ αγώνων βουνού στο Νευρ ...

  Παύλος Κραγιόπουλος, 29/05/2018 10:54
  Ο Frozen Peaks Panorama 265KM είναι πλέον ο κατά τεκμήριο δυσκολότερος και ποιο απαιτητικός αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Η διοργάνωση άψογη σε όλα τα επίπεδα με τους διοργανωτές να λείνουν άμεσα κάθε πρόβλημα ή ανάγκη που παρουσιάστηκε. Οι ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships…

Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships: Νίκος Πονηρέας

Αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού για το ελληνικό ορεινό τρέξιμο είναι και η συμμετοχή έξι νέων παιδιών στο Youth Skyrunning World Champ...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration