Ο Βασιλικός Πολτός και τα οφέλη του! Κύριο

Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών. Η ονομασία “βασιλικός πολτός” προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή.

 

Ποια είναι η σύνθεσή του που δικαίως τον χαρακτηρίζει ως υπερτροφή;


Η μεγάλη θρεπτική αξία και οι βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού οφείλονται στην ειδική σύνθεσή του. Τα κύρια συστατικά είναι νερό, πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια και μεταλλικά άλατα.

 

Πίνακας χημικής σύστασης βασιλικού πολτού!

 

Αμινοξέα. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 29 αμινοξέα, με το ασπαρτικό οξύ να βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα. Άλλα αμινοξέα που περιέχονται στο βασιλικό πολτό είναι η ιστιδίνη, η λυσίνη, η αργινίνη, η κυστίνη, η προλίνη, η τρυπτοφάνη, η βαλίνη, το ασπαρτικό οξύ και το γλουταμινικό οξύ.

 

Πρωτεΐνες: Η ροϋαλισίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται αποκλειστικά στο βασιλικό πολτό και βρέθηκε να κατέχει σημαντική αντιβακτηριακή δράση ενάντια σε GRAM- βακτήρια. Επίσης, έχουν αναγνωριστεί μια σειρά από 5 πρωτεΐνες, γνωστές ως μείζονες πρωτεΐνες του βασιλικού πολτού (MRJP).

 

Βιταμίνες: Ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνες, ιδιαίτερα αυτές του συμπλέγματος Β. Οι κυριότερες βιταμίνες που περιέχονται στο βασιλικό πολτό είναι οι Β1, Β2, Β3, Β4, Β6, Β7, Β8, Β9,Β12. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε ίχνη.

 

Λιπαρά οξέα: Ο βασιλικός πολτός περιέχει κυρίως μικρής αλυσίδας (8-10 άτομα άνθρακα) υδροξυ-οξέα, σε αντίθεση με ζωικά ή φυτικά υλικά που περιέχουν μακριάς αλυσίδας (14-20 άτομα άνθρακα) λιπαρά οξέα. Σε αυτά τα λιπαρά οξέα οφείλονται οι περισσότερες βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού. Κυριότερο όλων είναι το trans-10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ, το οποίο έχει αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες

 

Ορμόνες: Ο βασιλικός πολτός περιέχει ποσότητες τεστοστερόνης, προγεστερόνης και οιστραδιόλης. Η τεστοστερόνη είναι η ανδρική ορμόνη, ενώ η προγεστερόνη είναι η γυναικεία ορμόνη που συντελεί στην ανάπτυξη της μήτρας και των μαστών. Η οιστραδιόλη συμβάλει στην ανάπτυξη των γυναικείων χαρακτηριστικών. Γι’ αυτό το λόγο ο βασιλικός πολτός τονώνει τη λίμπιντο και αυξάνει τη γονιμότητα.

 


Ποια είναι η αξία του βασιλικού πολτού στην ιατρική και ποιες θεραπευτικές δράσεις έχει;


Ο βασιλικός πολτός δεν είναι θαυματουργή πανάκεια. Το κλειδί για να καταλάβει κανείς πως είναι δυνατόν να δρα με φαινομενικά αντίθετους τρόπους (αφενός να βοηθά άτομα με αϋπνία και αφετέρου άτομα που υποφέρουν από κόπωση να μην αποκοιμούνται), είναι να τον θεωρήσει σαν έναν καταλύτη που προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο εξισορροπεί τη λειτουργία του και βελτιώνει το μεταβολισμό.

 

Τονίζουμε ότι το υγιές και ισορροπημένο ανθρώπινο σώμα είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική αυτό-θεραπευόμενη μονάδα. Τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται όταν διαταραχθεί αυτή η χημική ισορροπία.Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα αλλά αυτό δεν εξαλείφει το αίτιο που το προκάλεσε. Μια φυσική θεραπεία είναι να επανέλθει το σώμα σε μια σωστή ισορροπία, χρησιμοποιώντας ένα φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα.

 

Έχει αποδειχτεί ότι ο βασιλικός πολτός είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες.Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.

 

Οι κυριότερες ενδείξεις του βασιλικού πολτού είναι:

 

Παιδιά 

- με αναιμία

- που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη

- στο λύκειο, για την προετοιμασία των εξετάσεων

- κατά την ανάρρωση

 

Ενήλικες

- για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων

- κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες

- κατά της δυσκοιλιότητας

- κατά της ανικανότητας και της στειρότητας

- κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση

- κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)

- κατά της κόπωσης

- κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας

- κατά της μυϊκής δυστροφίας

- κατά της ασθένειας του Parkinson

- κατά της ασθένειας του Alzheimer

- κατά της υπέρτασης

- κατά του σακχαρώδη διαβήτη

- στα γηρατειά

- προστατευτικός ο ρόλος του για το ήπαρ

- πιθανόν αντικαρκινική δράση

- ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)

- τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής

- κατά του πονοκεφάλου

- κατά των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών

- μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

- μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

- κατά των καταγμάτων των οστών

- επουλώνει τις ιστικές καταστροφές

- κατά των φλεγμονών

- μειώνει τα αρθριτικά προβλήματα

- ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης

- βελτιώνει το άσθμα

- προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)

- κατά της πνευματικής κατάρρευσης

- κατά των ελκών, εκζεμάτων

- μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών

- διατήρηση ομορφιάς

 

 

Μελέτη του Αθανάσιου Νάτση, καθηγητή γενικής ιατρικής του Πανεπιστημιου Αθηνών δείχνει ότι υπάρχουν αποδείξεις που συντείνουν ότι ο Β.Π. είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, υπερχολεστεριναιμίας, υπέρτασης, χρόνιας ηπατίτιδας, στο εμμηνοπαυσιακόσύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη, βρογχικό άσθμα, αναιμία και στην λευκοπενία.

 

Ποια η συνιστώμενη δόση και πώς πρέπει να λαμβάνουμε τον βασιλικό πολτό;


Η σωστή δοσολογία εξαρτάται από τον άνθρωπο και τον λόγο που παίρνει τον βασιλικό πολτό. Επιστημονικές μελέτες ορίζουν την ημερήσια δόση από 0,25 γρ εως 2 γρ. Αθλητές όμως που κάνουν πρωταθλητισμό μπορούν να πάρουν έως και 3γρ ημερησίως.Για τα παιδια η δόση είναι μισό γρ. ημερησίως. Όποια και αν είναι η δόση πρέπει να λαμβάνετε συνεχόμενα για 3,4 μήνες τουλάχιστονκαι κατόπιν διακοπή για 1 μήνα. Η λήψη του βασιλικού πολτού πρέπει να γίνεται 15 λεπτά πριν το πρωινό και κάτω από την γλωσσα για να μην καταστρεφονται οι ουσίες του από τα οξέα του στομάχου. Όσον αφορά τους αθλητές άλλη μια δόση αμέσως μετά την προπόνηση.

 

Πως συντηρούμε το βασιλικό πολτό;

 

Ο φρέσκος βασιλικός πολτός διατηρείται στο ψυγείο για το πολύ ένα χρόνο και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με φώς και αέρα.

 

Ποια τα οφέλη του βασιλικού πολτού στους αθλητές;


Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί από αθλητές που επιθυμούν αύξηση της αντοχής και των επιδόσεών τους.Ο βασιλικός πολτός αποτελεί χρήσιμο συμπλήρωμα για τους αθλητές, αλλά καθώς η φυσική άσκηση αποτελεί μια διαδικασία έντονου σωματικού και ψυχολογικού στρες, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά και την έντονη στρεσογόνο καθημερινότητα.Ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην μείωση της σωματικής κόπωσης και του αισθήματος μειωμένης ενέργειας. Μάλιστα, αυτή η ικανότητα του φρέσκου βασιλικού πολτού, που έχει διατηρηθεί στους -20οC αμέσως μετά την συλλογή του, έχει μελέτηθει σε πειραματόζωα. Είναι γνωστό ότι η αντοχή μειώνεται λόγω της αύξησης της συγκέντρωσης των υδροϋπεροξειδίων των λιπιδίων στο αίμα. Συγκεκριμένα, μετά την χορήγηση βασιλικού πολτού πριν την άσκηση, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της αντοχής, μείωση της συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος και αμμωνίας ορού και μικρότερη εξάντληση των αποθεμάτων του μυϊκού γλυκογόνου. Κάτι ανάλογο όμως δεν παρατηρήθηκε με χορήγηση βασιλικού πολτού, που δεν είχε συντηρηθεί ανάλογα, γεγονός που συνδέει αυτήν την ικανότητα του βασιλικού πολτού με την μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (5 7-kDa protein) η οποία και μετουσιώνεται αν δεν γίνει σωστή συλλογή και συντήρηση του.

 

Επίσης, συνήθως μετά την άσκηση, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι έντονη, όπως και σε περιόδους έντονου στρες, το ανοσοποιητικό σύστημα «πέφτει», κάνοντας τον οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις. Σε άλλη μελέτη, η χορήγηση βασιλικού πολτού, έδειξε αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρών μετά την άσκηση, σε σχέση με το control group, που δεν λάμβανε βασιλικό πολτό.

 

 

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην αύξηση της αντοχής και των επιδόσεων στους αθλητές, αλλά κυρίως μπορεί να ενισχύσει πολλαπλά αθλητές που βρίσκονται στην φάση της ανάπτυξης.

 

Το σώμα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της συνήθους ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης από την καθημερινή πρόσληψη τροφής. Ωστόσο, όταν συνυπάρχει αυξημένη καθημερινή σωματική δραστηριότητα, και ειδικά σε επίπεδα πρωταθλητισμού, η καθημερινή πρόσληψη τροφής μπορεί να μην είναι αρκετή και για την σωστή ανάπτυξη και για αυξημένες επιδόσεις, και για αυτό συχνά απαιτούνται και συμπληρώματα διατροφής.

 

Σύμφωνα με μελέτη, η χορήγηση βασιλικού πολτού καθημερινά για δύο μήνες ως συμπλήρωμα σε νέους ποδοσφαιριστές έδειξε θετικά αποτελέσματα στην φάση της προσαρμογής και της εξάντλησης τους, ενώ οι έφηβοι που λάμβαναν βασιλικό πολτό, παράλληλα με τις αθλητικές επιδόσεις είχαν στατιστικά σημαντική αύξηση του ύψους, οστικής και της μυϊκής μάζας τους και με παράλληλη μείωση σωματικού λίπους.

 

 

Προηγούμενα άρθρα σειράς:

Πρωινό και Δρομείς!

Γύρη και Δρομείς!

Μέλι και Δρομείς!

Δημήτρης Σκέντζος

Γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα και από τα νεανικά του χρόνια τον κέρδισε η αγάπη για το βουνό, την φύση και ο,τι έχει να κάνει με αυτήν. Από το 2014 συμμετέχει σε αγώνες δρόμου και βουνού διανύοντας τα πρώτα του βήματα στο ορεινό τρέξιμο με πολύ ενθουσιασμό. Συμμετέχει  δε στην οργανωτική επιτροπή του Ηράκλειου Άθλου. Θεωρεί ότι η επαφή με τη φύση και η υιοθέτηση ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών ιδεών  αποτελούν αναγκαιότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στην ιδιότητά του ως  μαθηματικός  εργάζεται χρόνια στην φροντιστηριακή εκπαίδευση ενώ παράλληλα την τελευταία 5ετία είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας Μελισσότοπος- Beeplace και δραστηριοποιείται  με τα προϊόντα της μέλισσας καθώς και με την φυσική-αγνή διατροφή .

Email: [email protected]
Facebook: Μελισσότοπος-Beeplace
τηλ. 2610 361800

www.melissotopos-beeplace.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ