Δρομικά ορεινά αθλήματα και αποθεραπεία Κύριο

By 03 Ιουν 2014

Τα δρομικά ορεινά αθλήματα είναι κυρίως αθλήματα αντοχής και επομένως το κύριο σύστημα ενέργειας που χρησιμοποιείται είναι το αερόβιο, δηλαδή το σύστημα οξυγόνου. Η άσκηση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ή ενός αγώνα σε αυτά τα αθλήματα προκαλεί αρκετές αλλαγές στο σώμα. Οι κυριότερες από αυτές είναι το άδειασμα των αποθηκών ενέργειας (κυρίως μυϊκό γλυκογόνο),η συσσώρευση γαλακτικού οξέος, η αποδόμηση του μυϊκού ιστού, καθώς επίσης και η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών.

Οφέλη αποθεραπείας

Η αποθεραπεία μετά την προπόνηση ή τον αγώνα είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και σε αυτό το χρονικό διάστημα το σώμα προσαρμόζεται στην καταπόνηση και στο στρες της άσκησης και η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, έως και 1-2 ημέρες. Η αποθεραπεία επιτρέπει στο σώμα την αντικατάσταση των αποθηκών ενέργειας και την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών. Χωρίς τον κατάλληλο χρόνο για επιδιόρθωση και αναπλήρωση, το σώμα θα συνεχίσει τη διαδικασία της αποσύνθεσης από την έντονη άσκηση, ενώ είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν συμπτώματα υπερπροπόνησης που χαρακτηρίζονται από το αίσθημα γενικής αδιαθεσίας και κόπωσης, κατάθλιψη, μειωμένη αθλητική επίδοση και συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.


Είδη αποθεραπείας

Ουσιαστικά δύο είναι οι μεγάλες κατηγορίες της αποθεραπείας, η παθητική και η ενεργητική. O ύπνος και η ξεκούραση είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε τη διαδικασία της παθητικής αποκατάστασης. Γενικότερα όταν αναφερόμαστε στη παθητική αποθεραπεία, αναφερόμαστε σε διεργασίες που πραγματοποιεί από μόνος του ο οργανισμός για να προσαρμοστεί στο στρες της άσκησης. Αντίθετα η ενεργή αποκατάσταση αναφέρεται σε διαδικασίες τις οποίες  πραγματοποιεί ο αθλητής ή κάποιος ειδικός. Η ενεργή αποκατάσταση ξεκινά αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο προπονήσεων ή ακόμα και στα διαλλείματα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.



Η χαμηλής έντασης άσκηση αμέσως μετά τη προπόνηση ή το χρονικό διάστημα που ακολουθεί της προπόνησης, είναι η πιο δημοφιλής μορφή ενεργητικής αποκατάστασης. Έρευνες έδειξαν ότι αθλητές που πραγματοποιούσαν χαμηλής έντασης άσκηση  για αποθεραπεία μείωσαν τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος γρηγορότερα και παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις στην επόμενη προπόνηση σε σύγκριση με αυτούς που δεν έκαναν αποθεραπεία. Επίσης, από άλλες έρευνες βρέθηκε θετική επίδραση στη ψυχολογική αποθεραπεία αυξάνοντας τη χαλάρωση. Συμπερασματικά, η  χαμηλής έντασης άσκηση εμφανίζεται να μειώνει σημαντικά  το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ στο αίμα και να επιταχύνει την αποθεραπεία των μυών. Ωστόσο στα ορεινά αθλήματα αντοχής συνήθως η κούραση και η έλλειψη χρόνου δε μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με αυτό το είδος της αποθεραπείας.



Μέσα αποθεραπείας

Ένας εναλλακτικός τρόπος αποθεραπείας που μπορεί να αντικαταστήσει την άσκηση χαμηλής έντασης είναι οι ηλεκτρομυοδιεγέρτες. Πρόκειται για συσκευές που χρησιμοποιούν το χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα για να προκαλέσουν μυϊκές συσπάσεις με εφαρμογές στην ενδυνάμωση, αναλγησία, αποθεραπεία, κ.α. Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν και στη χώρα μας παρόμοιες συσκευές (ηλεκτρομυοδιεγέρτες) που χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους αθλητές κάθε επιπέδου και αθλήματος. Αυτές οι συσκευές είναι φορητές και για την αποθεραπεία βασίζονται στην πρόκληση ήπιων μυικών διεγέρσεων με σκοπό να αυξήσουν την αιματική κυκλοφορία (κυρίως των κάτω άκρων). Το πλεονέκτημα της λύσης αυτής είναι ότι μπορεί κανείς μόνος του σε οποιοδήποτε μέρος και ανά πάσα στιγμή να λάβει αποθεραπεία υψηλού επιπέδου, εφάμιλλης αυτής που προσφέρει ο επαγγελματικός εξοπλισμός.



Η συσκευή VeinoPlus® Sport είναι πρωτοπόρος στον χώρο αυτό, καθώς έχει κλινικά τεκμηριωθεί ότι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή κυκλοφορία των κάτω άκρων και τη φλεβική επιστροφή του αίματος στην καρδιά (βλ. αναλυτική δοκιμή της συσκευής από το Advendure). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  την ταχεία απομάκρυνση των μεταβολιτών και παραγώγων της άσκησης (όπως είναι το γαλακτικό οξύ) και την ολοκληρωμένη αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου, χωρίς μάλιστα οι μύες να κουράζονται. Η περιοχή εφαρμογής είναι κυρίως οι γάμπες με αποθεραπευτική δράση σε ολόκληρο το σώμα, ενώ σε εφαρμογή σε άλλες μυϊκές ομάδες (π.χ. τετρακέφαλος, οπίσθιοι μηριαίοι, κ.α.) η δράση είναι τοπική και βοηθά και στην πρόληψη κραμπών, αντιμετώπιση οιδήματος, αιματώματος, πόνου, κτλ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 10 λεπτά ή και περισσότερο, όσες φορές την ημέρα επιθυμεί ο αθλητής.

 



Άλλες διαθέσιμες μορφές αποθεραπείας είναι η μάλαξη, τα συμπιεστικά ρούχα (π.χ. κάλτσες), οι ασκήσεις με foamrollers, η κρυοθεραπεία (αντιμετωπίζει τους μικρο-τραυματισμούς της άσκησης), τα εναλλασσόμενα ντους (ζεστό - κρύο), η σάουνα, τα ατμόλουτρα, η πισίνα, κυκλοφορητές άκρων (για λεμφική αποσυμφόρηση και βελτίωση της περιφερικής κυκλοφορίας), ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η μαγνητική θεραπεία, οι υπέρηχοι, το λέιζερ, η εισπνοή αέρα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο (υπερβαρική οξυγονοθεραπεία), κ.α. Εκτός από το foamrolling το οποίο είναι μία μορφή ασκήσεων διάτασης, μυϊκής χαλάρωσης και αυτό-εφαρμοζόμενου μασάζ (θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο στα ειδικά βοηθήματα BLACKROLL) και τα συμπιεστικά ρούχα, οι υπόλοιπες μέθοδοι απαιτούν ειδικό επιστημονικό προσωπικό ή ειδικές εγκαταστάσεις/εξοπλισμό.


Η Ostracon διαθέτει στον τομέα αυτό το κορυφαίο σύστημα μυοσκελετικής αποκατάστασης INDIBAactiv. To INDIBAactiv επιτρέπει στο φυσικοθεραπευτή να συνδυάσει τεχνολογία ραδιοκυμάτων με τεχνικές μαλάξεων, κινητοποιήσεων και κινησιοθεραπείας και χρησιμοποιείται από κορυφαίους αθλητές(π.χ. Rafael Nadal, Gomez Noya, Joaquim Rodríguez, Chena Martinez, Victorde Corral,συλλόγους (FC Barcelona, Astana UCI, Movistar ProCycling, Tinkoff Saxo) και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλαδα). Διαθέτει πρωτόκολλα για την αθλητική αποθεραπεία, καθώς και την αποκατάσταση οξείων κακώσεων και χρόνιων παθολογιών

 

 

Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με την άμεση αποκατάσταση που ακολουθεί την άσκηση έχει να κάνει με διατροφικά θέματα και  περιλαμβάνει την αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκογόνου) στους μύες και το συκώτι, την αντικατάσταση των υγρών και ηλεκτρολυτών που χάθηκαν από τον ιδρώτα και την αναδόμηση (βελτιστοποίηση της πρωτεϊνοσύνθεσης). Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με κατάλληλες διατροφικές συστάσεις, οι οποίες αποτελούν ξεχωριστό αντικείμενο και δεν αναφέρονται αναλυτικά στο συγκεκριμένο άρθρο.



Ιωάννης Κέλλας, MSc
Φυσικοθεραπευτής - σύμβουλος άσκησης & διατροφής
Συνεργάτης Ostracon, πιστοποιημένος θεραπευτής και εκπαιδευτής INDIBAactiv.

Ιωάννης Κέλλας

Φυσικοθεραπευτής - σύμβουλος άσκησης & διατροφής.

Συνεργάτης Ostracon, πιστοποιημένος θεραπευτής και εκπαιδευτής INDIBA activ.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ