Η Salomon πρωτοστατεί ενάντια στο ντόπινγκ

Από 29 Μαρ 2017
Η Anna Frost και ο Max King θα λάβουν μέρο στο Salomon Athletes Transparency Program Η Anna Frost και ο Max King θα λάβουν μέρο στο Salomon Athletes Transparency Program

Η συζήτηση περί της χρήσης αναβολικών ουσιών ή καλύτερα ουσιών ενίσχυσης της απόδοσης (Performance Enhancement Drugs, PEDs) στους αγώνες βουνού ήταν ένα θέμα ταμπού το οποίο όλοι ίσως ηθελημένα θέλαμε να αποφύγουμε να αγγίξουμε μιας και το άθλημα δεν είχε ακόμα εκείνες τις δομές ή καλύτερα τα κίνητρα που θα προέτρεπαν κάποιον να κάνει χρήση τέτοιων ουσιών. Η πραγματικότητα όμως αυτή τα τελευταία λίγα χρόνια με την θεσμοθέτηση μεγάλων χρηματικών επάθλων και την είσοδο μεγάλων χορηγών στον χώρο δυστυχώς φαίνεται να έχει αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πρώτα κρούσματα χρήσης τέτοιων ουσιών σε επίσημο επίπεδο είναι εδώ και λίγο καιρό γεγονός, κάτι που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ολόκληρη την κοινότητα του ορεινού τρεξίματος.

Είδαμε πέρυσι αρκετές πρωτοβουλίες ενάντια σε αυτή τη νέα μάστιγα να παίρνουν σάρκα και οστά, μία από τις οποίες ήταν και το πρόγραμμα QUARTZ, μία πρωτοβουλία της International Trail Running Association (ITRA) και του οργανισμού Athletes For Transparency (AFT). Το QUARTZ είναι ένα εθελοντικό για όσους αθλητές επιθυμούν να συμμετάσχουν πρόγραμμα το οποίο παρακολουθεί την υγεία του συμμετέχοντα και είναι ικανό να ανιχνεύσει μέσω τακτικών ιατρικών τεστ και αιματολογικών εξετάσεων πιθανές ασθένειες αλλά και «ανωμαλίες» στο ιατρικό προφίλ που ενδεχομένως να σχετίζονται με την χρήση αναβολικών ουσιών. Ο αθλητής / εθελοντής που υπογράφει συμμετοχή στο QUARTZ έχει κάποιες υποχρεώσεις κατά την διάρκεια του προγράμματος παρόμοιες με εκείνες των ελίτ αθλητών στίβου που υπάγονται στην δικαιοδοσία ελέγχου της WADA όπως η υποχρεωτική αναφορά της εκάστοτε τοποθεσίας που βρίσκονται και τους αγώνες που συμμετάσχουν, υποχρέωση να υποβληθεί σε έλεγχο ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια του προγράμματος, να δηλώσει αν χρησιμοποιεί οποιεσδήποτε άλλες φαρμακευτικές ουσίες κ.α. Επίσης ο αθλητής που συμμετέχει αν το επιθυμεί μπορεί να δημοσιοποιεί on-line τα αποτελέσματα κάθε ελέγχου.

 

Το QUARTZ έτρεξε πιλοτικά το 2016 με την εθελοντική συμμετοχή ελίτ αθλητών όπως οι Sebastien Chaigneau, Sage Canaday, Nathalie Mauclair, Caroline Chaverot κ.α. Η δεύτερη φάση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Απριλίου του 2017.

 

Οι αθλητές όμως και οι αθλητικές ομοσπονδίες είναι το ένα κομμάτι που παζλ. Μπορεί τα επίσημα κρούσματα να μην είναι πολλά, αλλά αυτό ισχύει γιατί οι δομές ελέγχου στο άθλημα είναι επί της ουσίας ανύπαρκτες. Οι έλεγχοι ντόπινγκ κοστίζουν και δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να επωμιστούν το κόστος. Ανάμεσα σε αυτούς τους λίγους λοιπόν είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο άθλημα και έχουν δει τα έσοδά τους να εκτινάσσονται τα τελευταία χρόνια μέσα από αυτό.

 

Καμία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο δεν θέλει να χάσει προφανώς το momentum της εκρηκτικής ανάπτυξης του αθλήματος, άθλημα το οποίο αν δεν προσεχθεί μπορεί να απαξιωθεί πλήρως στα μάτια των πελατών τους. Ακόμα περισσότερο, υπάρχουν προφανώς και εταιρείες οι οποίες δεν θέλουν να στιγματιστεί το όνομά τους ανακαλύπτοντας κάποιον αθλητή τους να έχει κάνει χρήση αναβολικών ουσιών. Μία από αυτές είναι και ένας κολοσσός του χώρου και δεν είναι άλλη από την εταιρεία με τους περισσότερους κορυφαίους αθλητές στον κόσμου που πρωταγωνιστούν σε διοργανώσεις υψηλού προφιλ και αυτή δεν είναι άλλη από την Salomon!

 

 

To Salomon Athletes Transparency Program (SATP) το οποίο ανακοίνωσε η κορυφαία εταιρεία στο Ultra Running Academy στην Moab των ΗΠΑ, πρόκειται να είναι ένα από τα πιο αυστηρά προγράμματα που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα. Μέσα στο 2017, 16 κορυφαίοι αθλητές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του Kilian Jornet, υποχρεωτικά θα υποβληθούν σε τυχαίους ελέγχους μέχρι και 10 φορές μέσα στο έτος μέσω του ανεξάρτητου προγράμματος QUARTZ. Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από οτιδήποτε αντίστοιχο στο παρελθόν, είναι ότι τα αποτελέσματα κάθε ελέγχου (ασχέτως αν είναι θετικός ή όχι) υποχρεωτικά θα είναι διαθέσιμα στο κοινό on-line.

 

Ακόμα και ουσίες οι οποίες έχουν εξαιρεθεί των απαγορευμένων λόγω των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων (Therapeutic Use Exceptions, TUEs) και έχουν χαρακτηριστεί ως «νόμιμες», ουσίες οι οποίες παρόλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση της απόδοσης δεν θα επιτρέπονται στους αθλητές της Salomon. Αν ο αθλητής κάνει χρήση τέτοιων ουσιών οι οποίες δεν θα έχουν πάρει την επίσημη έγκριση από ανεξάρτητο διαπιστευμένο γιατρό του QUARTZ, δεν θα του επιτρέπεται να συμμετάσχει σε αγώνα. Και βέβαια όλοι οι αθλητές της θα εμπίπτουν στους ελέγχους και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την συμμετοχή στο QUARTZ όπως αναφέρθησαν παραπάνω.

 

«Ως μία εταιρεία που οδηγεί τις εξελίξεις στον τομέα του εξοπλισμού και του ρουχισμού ορεινού τρεξίματος, νιώσαμε ότι είχαμε την ανάγκη να οδηγήσουμε τις εξελίξεις και για ένα ακόμη πιο καθαρό άθλημα», αναφέρει ο Greg Vollet, Global Trail Running Sports και Community Marketing Manager της Salomon ο οποίος εδώ να επισημάνουμε ότι ως αθλητής του mountain bike είχε τιμωρηθεί με τρίμηνο αποκλεισμό το 2000 για χρήση αναβολικών ουσιών. «Ξεκινούμε αυτή την πρωτοβουλία για να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο για τους αθλητές που θα θέλουν να αποδείξουν την καθαρότητά τους. Να συνεχίσουν να υπηρετούν τις αξίες του αθλήματος που όλοι αγαπάμε».

 

Εκτός βέβαια από ένα πρόγραμμα κατά της χρήσης αναβολικών, το QUARTZ είναι δημιουργημένο έτσι ώστε να αποτελεί και ένα εργαλείο πρόληψης παθολογικών ασθενειών ή ασθενειών αποτέλεσμα της συνεχούς καταπόνησης των αθλητών που αγωνίζονται σε κορυφαίο επίπεδο.

 

Εκτός από την υποχρεωτική συμμετοχή των αθλητών της, η Salomon για φέτος σκοπεύει να χορηγήσει τον έλεγχο αντι-ντόπινγκ σε πέντε κορυφαίους αγώνες ορεινού τρεξίματος: Maxi Race στην γενέτειρα της Salomon, στο Annecy, Mont-Blanc Marathon στο Chamonix, Swiss Alpine Marathon στο Νταβός της Ελβετίας, Glen Coe Skyline στην Σκωτία και Ultra Pireneu στην Ισπανία. Εκτός από τους αθλητές της ίδιας της εταιρείας, όλοι οι μη Salomon αθλητές, προσκεκλημένοι στους αγώνες θα τους ζητηθεί εφόσον το θέλουν να υποβληθούν σε έλεγχο τρεις βδομάδες πριν τους αγώνες και μία μέρα πριν. Όλοι οι αθλητές που θα ανέβουν στο βάθρο θα υποβληθούν επίσης σε υποχρεωτικό έλεγχο.

 

Αυτοί οι αγώνες θα είναι επίσης εστιασμένοι στην εκπαίδευση των αθλητών σε όλα αυτά τα θέματα αφού θα περιλαμβάνουν για όλους τους συμμετέχοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια με κεντρικά θέματα μεταξύ άλλων, τον έλεγχο αντι-ντόπινγκ, την χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία μερικές φορές μπορεί να περιέχουν μη σημασμένες απαγορευμένες ουσίες καθώς και τους κινδύνους από την εκτεταμένη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών ουσιών όπως το Ibuprofen.

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα πράγματα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση πριν η κατάσταση ξεφύγει με τον τρόπο που έγινε και σε άλλα αθλήματα όπως η ποδηλασία. Η επιστήμη του ντόπινγκ πάντα θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά όπως γινόταν τόσα χρόνια, είναι στο χέρι μας όλων μας όμως να διαφυλάξουμε το άθλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Η ζωή των “ultra”, ένα άρθρο του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη στο @Advendure_Net για την καθημερινή ζωή των ανώνυμων υπ… https://t.co/RGIrQLB9iN
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια μέτρια μέρα ...

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!