Canyoning – Η κατάκτηση των φαραγγιών! Κύριο

Η πρώτη μου επαφή με το canyoning ήταν πριν από 2 χρόνια, όταν στη διαρκή αναζήτηση για ενδιαφέρουσες outdoor δραστηριότητες διάβασα μία ανακοίνωση για τη διοργάνωση μονοήμερης εξόρμησης σε κάποιο φαράγγι. Χωρίς να ξέρω ακριβώς τι είναι, αποφάσισα να το δοκιμάσω, και από τότε γεννήθηκε ένα έντονο πάθος που όλο και φουντώνει! Το απερίγραπτο συναίσθημα της ανακάλυψης εντυπωσιακών δημιουργημάτων της φύσης σε συνδυασμό με τη -συχνά- απαιτητική σωματική άσκηση με έκαναν να το λατρέψω από την πρώτη στιγμή! Στο τέλος κάθε εξόρμησης σκέφτομαι πότε και πού θα κάνω την επόμενη!

 

Τι είναι λοιπόν το canyoning; Όχι αυτό που καταλαβαίνει η πλειοψηφία των Ελλήνων όταν ακούν τον αγγλικό όρο! Canyon σημαίνει φαράγγι και canyoning είναι η καταρρίχηση ή κατάβαση φαραγγιού με τεχνικά μέσα, δηλαδή σχοινιά. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το canyoning ξεχωριστό; Είναι μια περιπέτεια που συνδυάζει την επαφή με τη φύση με ποικίλες μορφές άθλησης και άφθονη δόση αδρεναλίνης αλλά ταυτόχρονα με υψηλό βαθμό ασφάλειας. Είναι μια δραστηριότητα στην καρδιά της φύσης, και πιο συγκεκριμένα σε μικρά ή μεγάλα θαύματα της φύσης, σε μέρη και διαδρομές που μπορεί κάποιος να δει και να απολαύσει μόνο αν μεταμορφωθεί σε εξερευνητή!

 

  

 

Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, αντοχή στο περπάτημα, βασικές γνώσεις κολύμβησης, απουσία υψοφοβίας και κάθε είδους φοβίας, και πολλή όρεξη για γλυκιά «ταλαιπωρία». Χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός με στολή νεοπρέν, κράνος, ειδικά αντιολισθητικά παπούτσια και αδιάβροχο σακίδιο. Μετά από λίγα λεπτά βασικής εξοικείωσης με τον εξοπλισμό και τον τρόπο δεσίματος και λυσίματος του σχοινιού, ένας αρχάριος είναι έτοιμος για το βάπτισμα του πυρός. Κάθε κατάβαση γίνεται απαραιτήτως με ειδικά εκπαιδευμένη και έμπειρη ομάδα.

 

Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος για το canyoning καθώς προσφέρει πολλές επιλογές σε φαράγγια διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, μήκους, μορφολογίας, με καταρράκτες με μεγάλες διακυμάνσεις στο ύψος και στην ποσότητα νερού, με λιγότερες ή περισσότερες απαιτήσεις σε περπάτημα και αναρρίχηση, και για όλες τις εποχές του χρόνου. Κίσαβος, Όλυμπος, Πήλιο, Οίτη, Ευρυτανία, Ήπειρος, Βόρεια Πελοπόννησος, Κρήτη, και η Μέκκα του canyoning, η Σαμοθράκη, προσφέρουν μια ανεξάντλητη ποικιλία φαραγγιών που υπόσχονται συναρπαστικές στιγμές σε όλους τους λάτρεις της περιπέτειας.   

 

  

 

Πώς γίνεται λοιπόν η όλη δραστηριότητα; Αφού γίνει η επιλογή του φαραγγιού - το οποίο θα πρέπει να είναι ήδη ασφαλισμένο δηλαδή να έχουν τοποθετηθεί κρίκοι για τις καταβάσεις με τα σχοινιά - και μελετηθεί η διαδρομή του, η διάρκεια της διάσχισης και ο αριθμός των ραπέλ (καταβάσεων), η ομάδα των canyoners περπατάει για λίγη ή αρκετή ώρα ανηφορικά σε πλαγιές βουνών ή διασχίζει ποτάμια (river trekking), έχοντας στην πλάτη τα σακίδια με τον εξοπλισμό, μέχρι να φτάσει στο σημείο όπου θα ξεκινήσει η καταρρίχηση. Εκεί, όλοι οι συμμετέχοντες φορούν τον εξοπλισμό και ξεχύνονται στη μαγεία της φύσης! Καταρράκτες με λιγότερο ή περισσότερο νερό, φυσικές τσουλήθρες, βουτιές (τα περίφημα jumps) στις βάθρες που σχηματίζουν τα τρεχούμενα νερά, εύκολα ή δύσκολα περάσματα ανάμεσα σε βράχους. Η ποικιλία ανεξάντλητη! Σχεδόν κάθε φαράγγι είναι διαφορετικό από τα άλλα, το καθένα με τη δική του ομορφιά. Κάθε ολοκληρωμένη κατάβαση είναι και μία κατάκτηση, ένα τσεκάρισμα στη μακριά checklist των φαραγγιών που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε!

 

  

 

Η ικανοποίηση, η ευχαρίστηση, η «ηδονή» που μπορεί να προσφέρει μία μέρα αφιερωμένη σε κατάβαση φαραγγιού είναι δύσκολο να περιγραφεί. Θαυμασμός, δέος, συγκίνηση, ψυχική ανάταση και γαλήνη είναι μερικά μόνο από τα πολλά συναισθήματα που πλημμυρίζουν τον canyoner καθώς μπαίνει μέσα σε ένα άλλο κόσμο με μαγευτικά φυσικά τοπία, όχι ως απλός θεατής αλλά ως «κατακτητής». Γνωρίζει ότι θα βιώσει μία μοναδική εμπειρία, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι προετοιμασμένος και για πιθανές εκπλήξεις και απρόοπτα. Για παράδειγμα, ανάλογα με το μήκος του φαραγγιού και το χρόνο που απαιτείται για τη διάσχισή του, υπάρχει το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα στο σκοτάδι, με τη βοήθεια των φακών κεφαλής. Αυτό δυσκολεύει σημαντικά την κατάβαση καθώς απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε κάθε βήμα για την αποφυγή ατυχήματος. Ή, όπως συνέβη στην παρέα μας τον περασμένο Αύγουστο στο φαράγγι Γυάλι της Σαμοθράκης, όπου αποκλειστήκαμε νύχτα στην έξοδο του φαραγγιού, σε μια ερημική βοτσαλωτή παραλία, στην οποία λόγω θαλασσοταραχής δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σκάφος που θα μας παραλάμβανε και χρειάστηκε να διανυκτερεύσουμε κάτω από τα λαμπερά άστρα του νησιού!

 

  

 

Τι έχει να προσφέρει το canyoning συγκεκριμένα στον ορεινό δρομέα; Δεδομένου ότι οι δρομείς ορεινού τρεξίματος αγαπούν και εκτιμούν ιδιαίτερα τις ομορφιές της φύσης και των βουνών, αναμφίβολα θα παθιαστούν με το canyoning! Πέρα από την απόλαυση του φυσικού τοπίου σε χαλαρούς ρυθμούς και χωρίς το «άγχος» της ταχύτητας, μπορεί να αποτελέσει και μια εναλλακτική μορφή άθλησης με πολλαπλά οφέλη. Η απαιτητική αναρρίχηση για την προσέγγιση του σημείου κατάβασης, σε ορισμένα φαράγγια, σε συνδυασμό με το βάρος του σακιδίου στην πλάτη μπορεί να συμβάλει στη μυϊκή ενδυνάμωση. Επίσης, το περπάτημα μέσα στο νερό, πάνω σε ολισθηρές πέτρες μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ισορροπία του δρομέα όταν τρέχει σε πετρώδεις ορεινές διαδρομές.

 

Επομένως, μαζέψτε την παρέα σας, επιλέξτε τον εκπαιδευτή και μία οργανωμένη δραστηριότητα σε ένα από τα πολλά φαράγγια σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και ξεχυθείτε στην καρδιά των βουνών, για να ζήσετε μια απολαυστική και συναρπαστική εμπειρία με άφθονη φύση, διασκέδαση και άθληση!

 

Κατερίνα Κουκάκη

Κατερίνα Κουκάκη

Γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 4 χρόνια. Από το 2009 συμμετέχει σε αγώνες δρόμου και βουνού μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Λατρεύει το ορεινό τρέξιμο και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις γρήγορες καταβάσεις σε καταπράσινα μονοπάτια. Θεωρεί ότι η επαφή με τη φύση και η εξερεύνηση του φυσικού πλούτου μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια και ευεξία για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ