Winter Zaros Trail Race

Ημερομηνία
20.01.2019

Περιγραφή

O Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαρού και η οργανωτική ομάδα Zaros Running Team προκηρύσσουν την διεξαγωγή του 1ου Χειμερινού Aγώνα Ορεινού Δρόμου Ζαρού - Δάσους Ρούβα (Winter Zaros Trail Race) με ημ/νία διεξαγωγής τις 20 Ιανουαρίου 2019.

Σκοπός:

Σκοπός του αγώνα είναι η γνωριμία του κόσμου με το περιβάλλον της περιοχής  και του αθλήματος του ορεινού δρόμου αντοχής. Επίσης η προστασία του περιβάλλοντος αυτού όπως και η περαιτέρω ήπια τουριστική ανάπτυξη του τόπου και ειδικά του περιπατητικού τουρισμού, μέσω της βελτίωσης (σήμανσης και καθαρισμού μονοπατιών της περιοχής).

Σκοπός της οργανωτικής ομάδας "Cretantrail"  είναι η βελτίωση των μονοπατιών της περιοχής. Κάθε χρόνο μέρος του αντίτιμου συμμετοχής στην διοργάνωση, θα πηγαίνει στην συντήρηση και βελτιστοποίηση των μονοπατιών της περιοχής.

Κανονισμοί WZTR

Γενικά: Ο Χειμερινός Αγώνας Ορεινού Δρόμου Ζαρού - Δάσους Ρούβα (Winter Zaros Trail Race) έχει ημ/νία διεξαγωγής τις 20 Ιανουαρίου 2019 και πραγματοποιείτε στο όρος Ίδη (Ψηλορείτης). Είναι αγώνας απόστασης 24χλμ, με σύνολο υψομετρικής ανάβασης τα 1500 κάθετα μέτρα και απευθύνεται σε έμπειρους αθλητές. Η εκκίνηση δίνεται από την λίμνη του Βότομου στο Ζαρό Ηρακλείου στις 10.00 το πρωί.

Δικαίωμα - Συμμετοχής: στους αγώνες έχουν όλοι οι ενήλικες αθλητές που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

 • Εμπειρία από τουλάχιστον δυο αγώνες ορεινού τρεξίματος απόστασης 10χλμ. και άνω.
 • Κατοχή εξοπλισμού ασφαλείας την ημέρα του αγώνα.  

Υποχρεωτικός Εξοπλισμός Ασφάλειας:

 • Παπούτσι ορεινού τρεξίματος
 • Σακίδιο πλάτης ή Ζώνη υδροδοσίας (Που να χωράει τα παρακάτω)
 • Αδιάβροχο
 • Σκούφος / Buff
 • Γάντια
 • Μακρυμάνικη Ισοθερμική Μπλούζα (Σε Αδιάβροχη Σακούλα/Θήκη/Zip Lock)

Προαιρετικά:

Gps ρολόι (με φορτωμένο τον χάρτη της διαδρομής)

Αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να ζητηθεί επιπλέον εξοπλισμός.

Διαδρομή - Τεχνική Ενημέρωση:

Η διαδρομή απόστασης 24χλμ. είναι κυκλική και έχει σύνολο υψομετρικής διαφοράς τα 1500μέτρα+. Απευθύνεται σε έμπειρους αθλητές και αποτελείται από:

78%  μονοπάτι (18,7 χλμ.)

22% ορεινό χωματόδρομο (5,3 χλμ.)

https://tracedetrail.fr/en/trace/trace/73323

Η διαδρομή έχει μικρές αλλαγές σε σχέση με την διαδρομή του 2018 (λίγο απλοποιημένη).

Θα υπάρχει τεχνική ενημέρωση/παρουσίαση  μερικές ημέρες πριν τον αγώνα όπως και πριν την εκκίνηση αυτού όπου θα αναφερθούν τα δεδομένα της κατάστασης του πεδίου εκείνη την περίοδο.

Εγγραφές - Πλήθος Συμμετοχών - Παροχές: Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιούνται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης όπως και στο κατάστημα Mountainclub Γκούφας στο Ηράκλειο(Αβέρωφ 21):

cretantrail.wixsite.com/zarosrace

Οι εγγραφές ολοκληρώνονται την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2018.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ορίζεται σε:

24χλμ. 100 συμμετοχές

Παροχές Διοργάνωσης:

 • Αριθμός Αθλητή
 • Πρώτες βοήθειες
 • Τροφοδοσία στον Αγώνα
 • FINISHER Αναμνηστικό Δώρο/Έπαθλο Τερματισμού (μόνο για όσους τερματίσουν εμπρόθεσμα)
 • Μεταγωνιστικό Γεύμα

 

Σταθμοί Τροφοδοσίας - Σημεία Ελέγχου:

Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών με 3 (1+1x2) σταθμούς τροφοδοσίας και άλλα 3 (1+1x2) σημεία ελέγχου. Στους σταθμούς θα υπάρχουν Φρούτα, Αλμυρά Σνακ, Νερό, Ισοτονικό Ποτό, κ.α.  Οι σταθμοί απέχουν μεταξύ τους αρκετή ώρα. Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση και αν το θεωρεί σκόπιμο να έχει και συμπληρωματική τροφοδοσία στο σακίδιο του. Στα σημεία ελέγχου θα υπάρχει μόνο νερό. Συγκεκριμένα:

Σταθμοί:

 • Αγ. Γιάννης Α: 5.0 Km Απόσταση – 630m Συνολική Θετική ΥΔ
 • Τίμιος Σταυρός: 12.3 Km Απόσταση – 1230m Συνολική Θετική ΥΔ
 • Αγ. Γιάννης Β: 18.9 Km Απόσταση – 1450m Συνολική Θετική ΥΔ

Σημεία Ελέγχου:

 • Σπηλιάρα Α: 2.2 Km Απόσταση – 250m Συνολική Θετική ΥΔ
 • Δυο Πρίνοι: 16.7 Km Απόσταση – 1430m Συνολική Θετική ΥΔ
 • Σπηλιάρα Β: 21.8 Km Απόσταση – 1500m Συνολική Θετική ΥΔ

Χρονικά Όρια - Εγκατάλειψη : Η διοργάνωση, λόγο ασφάλειας των διαγωνιζομένων αλλά και λόγο της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα, όπως και του αγωνιστικού χαρακτήρα του γεγονότος έχει θεσπίσει χρονικά όρια.

Όριο τερματισμού:

5 ώρες 15 λεπτά.

*Σε περίπτωση δυσμενών συνθήκων το όριο θα παρατείνεται.

Ενδιάμεσο Όριο:

5.0 χλμ. Αγ. Γιάννης  1 ώρα 40 λεπτά

Εγκατάλειψη :  Σε περίπτωση που ο αγωνιζόμενος δεν μπορεί να συνεχίσει ή έχει παρέλθει το χρονικό όριο αποκλεισμού, πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώσει κάποιον από την διοργάνωση, να μεταβεί στον πλησιέστερο σταθμό και να παραδώσει το νούμερο του.

Εξωτερική Υποστήριξη:  για λόγους ισονομίας επιτρέπετε μόνο στους σταθμούς του αγώνα.

Ασφάλεια - Αποποίηση Ευθύνης : Η διοργάνωση δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η οργανωτική ομάδα αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα αποτελέσματα είναι αυξημένος.

Σηματοδότηση:  της διαδρομής θα είναι πυκνή με κόκκινες, πορτοκαλί βουλές, κόκκινη κορδέλα και όπου χρειαστεί ταινία έργου. Σε καμία περίπτωση ο αγωνιζόμενος δεν πρέπει να περάσει 20-30 μέτρα σε μονοπάτι ή 100 μέτρα σε χωματόδρομο χωρίς να δει σημάδι. Καλό είναι οι συμμετέχοντες να έχουν άποψη επί της διαδρομής και να την έχουν μελετήσει. Αν παρόλα αυτά δεν είστε σίγουροι μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο της διαδρομής από την ιστοσελίδα του αγώνα και να την χρησιμοποιήσετε σε Gps συσκευή.

Περιβάλλον:  ο αγώνας διεξάγεται σε προστατευμένες περιοχές φυσικού κάλους . Οι δρομείς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να σέβονται το περιβάλλον. Πιθανή ρύπανση κάθε είδους θα τιμωρείτε αυστηρά από την διοργάνωση.

Ποινές:  Η μοναδική ποινή που επιβάλλεται σε όλα τα παραπτώματα & παραβιάσεις κανονισμού, είναι ο αποκλεισμός/αποβολή. Επιβάλλεται σε:

 • ρύπανση διαδρομής
 • κοψίματα διαδρομής (shortcuts )
 • ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό τη διοργάνωσης
 • απώλεια αριθμού αθλητή και οποιαδήποτε άλλη επιλήψιμη συμπεριφορά.

Καιρός - Ακύρωση Αγώνα:  Ο Αγώνας διεξάγεται σε χειμερινό πεδίο. Το πιθανότερο είναι να υπάρχουν δυσμενείς συνθήκες (Χιόνι, Κρύο, Βροχή, Αέρας). Η αθλητές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες αυτές. Αν παρόλα αυτά κατά κάποιο τρόπο τίθεται θέμα σωματικής ακεραιότητας των αγωνιζόμενων τότε η διοργάνωση δύναται να σταματήσει τον αγώνα ή θα τροποποιήσει την διαδρομή. Με βροχή, χιόνι, αέρα κτλ. ο αγώνας διεξάγεται κανονικά.

Έπαθλα - Ηλικιακές Κατηγορίες - Μετάλλια: Θα υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:

Αγώνας 24χλμ.

 • Γενική Ανδρών (3)
 • Γενική Γυναικών (3)
 • Ανδρών 50+ (1)
 • Γυναικών 50+ (1)
 • Βετεράνων Ανδρών/Γυναικών 60+ (1)

Η απονομές θα γίνουν στις 15.00.

Αναμνηστικo δώρο (Finisher) θα λάβουν μόνο όσοι τερματίσουν εντός χρονικών ορίων.

Πως θα έρθετε: Η λίμνη Βότομου στο Ζαρό βρίσκεται 50χλμ. νότια της πόλης του Ηρακλείου και 75χλμ. νότια του Ρεθύμνου, η πρόσβαση είναι εύκολη και με αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 50 λεπτά απο Ηράκλειο. Για περισσότερες πληροφορίες:  cretantrail.wixsite.com/zarosrace

Πού θα μείνετε:  Υπάρχουν ξενοδοχεία παραδοσιακοί οικισμοί και ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία θα μπορούσατε να μείνετε στο Ζαρό, πολύ κοντά στην λίμνη.

http://www.eleonas.gr

http://www.nana-apartments.gr

http://www.idi-hotel.gr

http://www.studiokeramos-zaros.gr

 

Πληροφορίες-Επικοινωνία: 

Υπεύθυνοι Διοργάνωσης:

 • Πεδιαδιτάκης Εμμανουήλ τηλ: 6932466655
 • Λεωνίδης Αναστάσιος τηλ: 6947122721

E-mail: rouvastrail@yahoo.com

Ιστοσελίδα: cretantrail.wixsite.com/zarosrace

Σελίδα FB: Zaros Trail Races

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

RT @ultratrailwtour: In 5 days starts @mozart100_run, 10th race of the 2019 #UTWT circuit 🔥 🏃‍♂ 109 km 5000 M+ 📍 Salzburg, Austria 📅 June…
Run the @CappadociaUltra @ultratrailwtour with Advendure! A great runner / travel package for one of the most majes… https://t.co/WQfwnRhlSE
Ampezzo: Η νέα πρόταση της @thenorthface για σταθερότητα, αντικραδασμικότητα και πρόσφυση στα μονοπάτια:… https://t.co/fQVvMZHMl4
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μποτάκια πεζοπορίας SCARPA - SALEWA

Έρευνα: "Σύγκριση συχνότητας εμφάνισης μυοσκελετικών τραυματισμών σε δρομείς Υπερμαραθωνίων δρόμων ασφάλτου και βουνού και πιθανά αίτια πρόκλησής τους"

Απίστευτος Kilian παντός εδάφους!

O Jonathan Albon και η Blandine L’Hirondel παγκόσμιοι πρωταθλητές IAU-ITRA στην Πορτογαλία!

Σπουδαία ονόματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trail ITRA - IAU στη Πορτογαλία!

Τρέξτε στο Salomon Cappadocia Ultra-Trail® 2019 με το Advendure!

Dynafit Ultra Pro: Ultra προστασία και σταθερότητα για πολλά χιλιόμετρα

Ampezzo: Η νέα πρόταση της The North Face για σταθερότητα, αντικραδασμικότητα και πρόσφυση στα μονοπάτια!

Ο Θρύλος του Kilian συνεχίζεται στο Zegama!