Zaros Trail Races

Ημερομηνία
24.05.2020

Περιγραφή

- 25K, +1550m
- 11K, +700m
Τόπος: Λίμνη Ζαρού, ΚρήτηO Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαρού και η οργανωτική ομάδα "Cretantrail" / Zaros Running Team προκηρύσσουν την διεξαγωγή των Aγώνων Ορεινού Δρόμου Ζαρού - Δάσους Ρούβα (Zaros Canyon Race & Rouvas Forest Trail) για πέμπτη φορά, με ημ/νία διεξαγωγής τις 24 Μαΐου 2020.

Σκοπός:

Σκοπός του αγώνα είναι η γνωριμία του κόσμου με το περιβάλλον της περιοχής  και του αθλήματος του ορεινού δρόμου αντοχής. Επίσης η προστασία του περιβάλλοντος αυτού όπως και η περαιτέρω ήπια τουριστική ανάπτυξη του τόπου και ειδικά του περιπατητικού τουρισμού, μέσω της βελτίωσης (σήμανσης και καθαρισμού μονοπατιών της περιοχής).

Σκοπός της οργανωτικής ομάδας "Cretantrail"  είναι η βελτίωση των μονοπατιών της περιοχής. Κάθε χρόνο μέρος του αντίτιμου συμμετοχής στην διοργάνωση, θα πηγαίνει στην συντήρηση και βελτιστοποίηση των μονοπατιών της περιοχής.

Κανονισμοί ZTR

Γενικά: Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος Ζαρού ( Rouvas Forest Trail 25k & Gafaris Trail 11k ) έχουν ημ/νία διεξαγωγής 24 Μαίου 2020 και πραγματοποιούνται στο όρος Ίδη (Ψηλορείτης). Είναι αγώνες απόστασης 25 & 11 χλμ. αντίστοιχα, με σύνολο υψομετρικής ανάβασης τα 1550 & 700 κάθετα μέτρα. Η εκκίνηση δίνεται από την λίμνη του Βότομου στο Ζαρό  Ηρακλείου στις  9:00 (25χλμ.) και 9:30 (11χλμ.) το πρωί.

Δικαίωμα - Συμμετοχής: στους αγώνες έχουν όλοι οι ενήλικες αθλητές. Κατά περίπτωση και με την γραπτή συναίνεση του κηδεμόνα τους, γίνονται δεκτοί στο μικρό αγώνα (11χλμ.) και αθλητές ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών. Κριτήρια συμμετοχής στον αγώνα δεν υπάρχουν, ο καθένας τρέχει με δική του ευθύνη, όμως για τον αγώνα των 25χλμ. προτείνεται  οι  αγωνιζόμενοι  να  έχουν πρότερη εμπειρία από ορεινό αγώνα τρεξίματος. Αν έχετε αμφιβολίες, παρακαλούμε δηλώστε στο μικρό αγώνα.

Διαδρομή - Τεχνική Ενημέρωση:

 • Η διαδρομή των 25χλμ. είναι κυκλική και έχει σύνολο υψομετρικής διαφοράς τα 1550μέτρα+. Απευθύνεται σε έμπειρους αθλητές και αποτελείται από :

74%  μονοπάτι (18,4 χλμ.)

24% ορεινό χωματόδρομο  (6,1 χλμ.)

02%  τσιμεντόδρομος-άσφαλτος (0,5 χλμ.)

Υπολογιζόμενος χρόνος πρώτου αθλητή 2ώρες 40λεπτά και μέσου αθλητή 3ώρες 40λεπτά.  

Η διαδρομή δεν έχει αλλαγές για το 2020.

 • Η διαδρομή των 11χλμ. είναι πήγαινε - έλα στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ επίσης διαγράφει κυκλική πορεία στην καρδιά του δάσους. Το υψομετρικό της κυμαίνετε γύρω στα 700 κάθετα μέτρα :

93%  μονοπάτι (10,2 χλμ.)

03% ορεινό χωματόδρομο  (0,3 χλμ.)

04%  τσιμεντόδρομος (0,5χλμ.)

Είναι μια πολύ όμορφη διαδρομή για όλο τον κόσμο.  Υπολογιζόμενος χρόνος πρώτου αθλητή 1ώρα 10λεπτά και μέσου αθλητή 1ώρα 45λεπτά.

Η διαδρομή δεν έχει αλλαγές για το 2020.


Σημαντικό για όσους συμμετάσχουν στο μικρό αγώνα (11χλμ.):

Λόγο της φύσεως της διαδρομής που κινείται σε σημεία με διπλη κατεύθυνση(μπρος – πίσω), έχει θεσπιστεί από την  διοργάνωση  μέγιστο όριο συμμετοχών (120). Επίσης  οι  συμμετέχοντες οφείλουν  να σέβονται τους συναθλητές τους και να κάνουν στην άκρη για να περάσουν οι πιο γρήγοροι αθλητές.

Η αγώνες κινούνται σε ορεινό πεδίο με εναλλαγές στην ποιότητα του τερέν.   Οι  διαδρομές αρχίζουν από την λίμνη του Βότομου,  διασχίζουν το φαράγγι του Αγίου Νικολάου  φτάνοντας στην "καρδιά" του δάσους στον Αγ.Ιωάννη.  Έπειτα οι δύο αγώνες  χωρίζουν.   Ο αγώνας των  11χλμ. κατευθύνεται πίσω προς την λίμνη ενώ ο μεγάλος των 25χλμ.  ακολουθεί έναν νοητό κύκλο, γύρο από την περίμετρο του δάσους,  περνώντας από τις τοποθεσίες  Διπλόρι - Τίμιος Σταυρός - Πηγάδι - Δύο Πρίνοι, επιστρέφει στον  Αγ.Γιάννη και από εκεί πίσω στην λίμνη.

Θα υπάρχει τεχνική ενημέρωση λίγο πριν την εκκίνηση των αγώνων όπου θα αναφερθούν τα δεδομένα της κατάστασης του πεδίου εκείνη την περίοδο.

Εξοπλισμός: Δεν υπάρχει υποχρεωτικός εξοπλισμός αλλά η διοργάνωση προτείνει τα παρακάτω:

 • Παπούτσια ορεινού τρεξίματος Trail Running (Σημαντικό !!!)
 • Σακίδιο πλάτης ή ζώνη υδροδοσίας με μπουκάλι 500ml.
 • Αντιανεμικό (σε περίπτωση κακοκαιρίας)
 • Κινητό τηλέφωνο
 • Gps ρολόι (με φορτωμένο τον χάρτη της διαδρομής)

Εγγραφές - Πλήθος Συμμετοχών - Παροχές: 

Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την  01 Απριλίου 2020 στην ιστοσελίδα  της διοργάνωσης:

cretantrail.wixsite.com/zarosrace

 

Οι  εγγραφές  ολοκληρώνονται την  Παρασκευή  15 Μαϊου 2020.

Το κόστος συμμετοχής ορίζεται :

25χλμ.  1550μ+    :  17 ευρώ

11χλμ.  700μ+      :  12  ευρώ

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ορίζεται σε :

25χλμ.  120 συμμετοχές

11χλμ.  120 συμμετοχές 

Παροχές Διοργάνωσης (αγωνιστικό σκέλος 25χλμ + 11χλμ):

 • Αριθμός Αθλητή
 • Τροφοδοσία στον Αγώνα
 • Υποστήριξη σε περίπτωση ατυχήματος  (Πρώτες Βοήθειες)
 • Ηλεκτρονική Χρονομέτρηση
 • Αναμνηστικό Δώρο Finisher
 • Μεταγωνιστικό Γεύμα
 • Έπαθλα Νικητών

Σταθμοί Τροφοδοσίας - Σημεία Ελέγχου:

 • Για το αγώνα  των  25χλμ. η  διοργάνωση  αναλαμβάνει  την  τροφοδοσία   των αθλητών με  5 (3+1 διπλό)  κεντρικούς σταθμούς με ενισχυμένη τροφοδοσία και άλλους  2 σταθμούς (1 διπλό) με νερό. Αναλυτικά στον πίνακα.

 • Για το αγώνα των 11χλμ. η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών με 1 κεντρικό σταθμό με ενισχυμένη τροφοδοσία και άλλους 2 σταθμούς (1 διπλό) με νερό. Αναλυτικά στον πίνακα.

Χρονικά Όρια - Εγκατάλειψη :  Η διοργάνωση, λόγο ασφάλειας των διαγωνιζομένων αλλά και λόγο της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα, όπως και του αγωνιστικού χαρακτήρα του  γεγονότος  έχει  θεσπίσει  χρονικά  όρια  τερματισμού  πού  είναι  τα παρακάτω.

Όριο τερματισμού:

11χλμ: 3 ώρες 00 λεπτά.

25χλμ: 5 ώρες 30 λεπτά.

Ενδιάμεσα Όρια: Μόνο για τα 25χλμ.

  5.5 χλμ.  Αγ.Γίαννης    1:50 λεπτά

12.5 χλμ.  Τίμιος Σταυρός  3:30 λεπτά

Εγκατάλειψη :  Σε περίπτωση που ο αγωνιζόμενος δεν μπορεί να συνεχίσει ή έχει παρέλθει το  χρονικό όριο του αποκλεισμού,  πρέπει  υποχρεωτικά να ενημερώσει κάποιον από την διοργάνωση  (να μεταβεί στον πλησιέστερο σταθμό) και να παραδώσει το νούμερο του. Η διοργάνωση   θα κανονίσει   να  μεταφερθεί  στην  αφετηρία  όταν καταστεί αυτό δυνατόν. Εφόσον  επιθυμεί  και  με  δική του ευθύνη, μπορεί να συνεχίσει χωρίς νούμερο την πορεία του.

Εξωτερική Υποστήριξη:  για λόγους ισονομίας επιτρέπετε μόνο στους σταθμούς του αγώνα.

Ασφάλεια - Αποποίηση Ευθύνης : Η διοργάνωση δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν  αθλητή  να προσκομίσει  ιατρική βεβαίωση.  Οι  ίδιοι οι αθλητές  είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να  ελέγχουν  την  κατάσταση  της  υγείας  τους. Η οργανωτική ομάδα  αποποιείται κάθε ευθύνη  σχετικά  με  τη  σωματική  ακεραιότητα  των αθλητών, οι  οποίοι  θα  πρέπει να συμπεριφερθούν  υπεύθυνα  σε  σημεία  της  διαδρομής  όπου  ο  κίνδυνος  πτώσης  με δυσάρεστα αποτελέσματα είναι αυξημένος.

Σηματοδότηση:  της διαδρομής θα είναι πυκνή με κόκκινες, πορτοκαλί βουλές, κόκκινη κορδέλα, κόκκινες πινακίδες με λευκό κύκλο και όπου χρειαστεί ταινία έργου.  Σε καμία περίπτωση  ο αγωνιζόμενος δεν πρέπει να περάσει  20-30 μέτρα σε μονοπάτι ή 100 μέτρα σε  χωματόδρομο χωρίς να δει σημάδι. Καλό είναι οι συμμετέχοντες  να έχουν άποψη επί της διαδρομής και να την έχουν μελετήσει. Αν παρόλα αυτά δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να  κατεβάσετε  το  αρχείο  της  διαδρομής   από  την ιστοσελίδα  του αγώνα  και  να  την χρησιμοποιήσετε   σε  Gps  συσκευή.

Περιβάλλον:  ο αγώνας διεξάγεται σε προστατευμένες περιοχές φυσικού κάλους . Οι δρομείς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να σέβονται το περιβάλλον. Πιθανή ρύπανση κάθε είδους θα τιμωρείτε αυστηρά από την διοργάνωση.

Ποινές:  Η μοναδική ποινή που επιβάλλεται σε όλα τα παραπτώματα & παραβιάσεις κανονισμού, είναι ο αποκλεισμός/αποβολή. Επιβάλλεται σε:

 • ρύπανση διαδρομής
 • κοψίματα διαδρομής (shortcuts )
 • ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό τη διοργάνωσης
 • απώλεια αριθμού αθλητή και οποιαδήποτε άλλη κολάσιμη συμπεριφορά.

Δια βίου αποκλεισμός προβλέπεται σε βαριές περιπτώσεις, όπως άσκηση βίας κατά μελών της διοργάνωσης,  όπως και  καταλογισμός  δόλου για  εξαιρετικά μεγάλη συντόμευση της διαδρομής.

Καιρός - Ακύρωση Αγώνα:  Στην συγκεκριμένη περιοχή, την ημέρα του αγώνα οι πιθανότητες  να  έχουμε  ακραία  καιρικά φαινόμενα ( ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί ) είναι μηδαμινές. Αν κατά κάποιο τρόπο τίθεται θέμα σωματικής ακεραιότητας των αγωνιζόμενων τότε  η  διοργάνωση θα σταματήσει τον αγώνα ή θα τροποποιήσει την διαδρομή. Με βροχή, χιόνι, αέρα κτλ. ο αγώνας διεξάγεται κανονικά.

Έπαθλα - Ηλικιακές Κατηγορίες - Μετάλλια: Θα υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:

Αγώνας 25χλμ.

 • Γενική Ανδρών
 • Γενική Γυναικών
 • Ανδρών 50+
 • Γυναικών 50+
 • Βετεράνων Ανδρών 60+

 

Αγώνας 11χλμ.

 • Γενική Ανδρών
 • Γενική Γυναικών
 • Νέοι Άνδρες έως 21 &
 • Νέες Γυναίκες έως 21

Επίσης:

 • Ο γηραιότερος
 • Η γηραιότερη που θα τερματίσουν εντός ορίων στον αγώνα των 11χλμ.

 

Η απονομές θα γίνουν στις 14.30.

Αναμνηστικά  δώρα  θα λάβουν  όλοι  όσοι τερματίσουν εντός χρονικών ορίων.

Πως θα έρθετε:  Η λίμνη  Βότομου  στο Ζαρό βρίσκεται 50χλμ.  νότια  της πόλης του Ηρακλείου και 75χλμ. νότια του Ρεθύμνου, η πρόσβαση είναι εύκολη και με αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 45 λεπτά απο Ηράκλειο. Για περισσότερες πληροφορίες: 

cretantrail.wixsite.com/zarosrace

Πού θα μείνετε:  Υπάρχουν ξενοδοχεία, παραδοσιακοί οικισμοί και ενοικιαζόμενα δωμάτια  στα  οποία θα μπορούσατε να μείνετε στο  Ζαρό,  πολύ κοντά  στην λίμνη.

http://www.idi-hotel.gr

http://www.eleonas.gr

http://www.nana-apartments.gr

http://www.studiokeramos-zaros.gr

 

Πληροφορίες-Επικοινωνία: 

Υπεύθυνοι Διοργάνωσης:

Πεδιαδιτάκης  Εμμανουήλ  email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Λεωνίδης  Αναστάσιος  τηλ: 6947122721

E-mail: rouvastrail@yahoo.com

Ιστοσελίδα:  cretantrail.wixsite.com/zarosrace

Πατήστε εδώ για την σελίδα FB 

Ή  απλά αναζήτηση  “zarostrailrace”.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού: https://t.co/jfdIm2Qq2W https://t.co/0jmQQvbFt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!

Η βιασύνη είναι κακός οδηγός!

Ταξιδέψτε στις ξερολιθιές της Άνδρου!