Suunto Spartan Ultra: Ultra ποιότητα, σχεδίαση και χαρακτηριστικά για ultra εξορμήσεις!

Από 28 Ιουν 2017

Τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει τις εταιρείες παραγωγής ρολογιών GPS προπόνησης στο να δημιουργήσουν μικρά θαύματα τα οποία φοριούνται στο χέρι μας. Δυνατότητες όπως η πλοήγηση GPS, η πλοήγηση υψομέτρου, η ενσωμάτωση βαρομετρικού αλτιμέτρου, δυνατότητες βασικών εφαρμογών smart watch, καταγραφή καθημερινής δραστηριότητας (daily activity tracking), προσωποποιημένη πληροφόρηση πολλαπλών παραμέτρων για το αποτέλεσμα της κάθε μας προπόνησης (VO2Max, EPOC, κάθετη ταχύτητα, ρυθμός αναπνοής κ.α) και άλλες εξωτικές λειτουργίες έχουν έρθει να προστεθούν σε αυτές τις οποίες γνωρίζαμε χρόνια τώρα και χρησιμοποιούσαμε οι περισσότεροι στις καθημερινές μας προπονήσεις. Σε όλα αυτά προσθέστε εντυπωσιακή σχεδίαση, εξαιρετική ποιότητα, έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης και αντιχαρακτικό γυαλί με επίστρωση από ζαφείρι και έχετε την πλήρη σχεδόν εικόνα της ναυαρχίδας στην κατηγορία, του SUUNTO SPARTAN ULTRA. Ας δούμε όμως τα σημαντικότερά του χαρακτηριστικά τα οποία το κάνει να ξεχωρίζουν.

Σχεδίαση

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Όταν κάποιος αποφασίζει να επενδύσει σε ένα εργαλείο σε αυτή την κατηγορία τιμής, τότε θα περιμένει ότι θα φοράει στο χέρι του κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ρολόι προπόνησης. Θα θέλει ένα ρολόι το οποίο θα μπορεί να το φοράει άνετα και μετά την προπόνηση, στην δουλειά, στο γραφείο, στην βόλτα. Έτσι κι αλλιώς η καταγραφή δεδομένων δεν σταματάει όταν σταματάει η προπόνηση αλλά συνεχίζει καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου. Για αυτό όμως θα μιλήσουμε παρακάτω.

 

 

Με αυτό κατά νου η Suunto δημιούργησε το Spartan Ultra. Αν είστε οπαδός των μεγάλων οθονών, το ρολόι θα το αγαπήσετε. Όπως και να έχει όμως δεν θα περάσει σε καμία περίπτωση απαρατήρητο. Η πολύ καλής ευκρίνειας έγχρωμη οθόνη του είναι από μόνος του ένας λόγος να φορέσετε το ρολόι! Στην συγκεκριμένη έκδοση μάλιστα (Suunto Spartan Ultra Black HR), το στεφάνι του Suunto από ανοξείδωτο ατσάλι προσθέτει εντυπωσιακή διχρωμία καθιστώντας το ακατανίκητο.

 

 

 

Ποιότητα

Αν το design ενός εργαλείου – αξεσουάρ είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα, η ποιότητα κατασκευής του είναι καθαρά αντικειμενικό. Και εδώ το Suunto Spartan Ultra δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Αν το «Made in Finland» που αναφέρει στην βάση του, δεν σας λέει κάτι, τότε μόλις το φορέσετε και νοιώσετε την στιβαρότητά του, πατήσετε τα κουμπιά του παίζοντας με το μενού και περιηγηθείτε στην οθόνη αφής τότε θα καταλάβετε γιατί βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία τιμής.

 

 

Οθόνη Αφής

Η εντυπωσιακή έγχρωμη οθόνη αφής του ανάλυσης 320 x 200 pixels, είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ρολογιού. Λειτουργεί σε όλες τις συνθήκες, είτε με το χέρι ιδρωμένο ή κάτω από βροχή ή με λεπτό γάντι τρεξίματος. Το ευτυχές είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως και την ενεργοποιήσετε κατά λάθος καθώς κλειδώνει αυτόματα και χρειάζεται η πίεση του μεσαίου κουμπιού για να ενεργοποιηθεί.

 

 

Μενού – Interface

Αρκετά απλό και κατανοητό το interface του ρολογιού θα περιηγηθείτε με χαρακτηριστική ευκολία και χωρίς την βοήθεια του εγχειριδίου. Αυτό θα γίνει είτε αγγίζοντας την οθόνη αφής, είτε τα τρία κουμπιά που βρίσκονται στην δεξιά μεριά του ρολογιού. Ουσιαστικά στο μέσο του interface βρίσκεται το ρολόι το «γραφικό» του οποίου (watch face) αλλάζει από τις ρυθμίσεις.

 

 

GPS

Εδώ μπαίνουμε στο ζουμί. Όταν το 2016 η Suunto έβγαλε στην αγορά το Spartan Ultra δέχθηκε πολλές κριτικές τόσο για το σήμα GPS του όσο και για άλλες δυνατότητες οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική έκδοσή του. Ο ανταγωνισμός είχε κάνει τον Φιλανδό κολοσσό να βιαστεί να βγάλει στην παραγωγή ένα μηχάνημα με εξαιρετικό hardware αλλά ελλιπές λογισμικό (firmware). Αυτό όμως με τις τελευταίες και συνεχείς ενημερώσεις έχει αλλάξει άρδην και η συνέχεια είναι ακόμα πιο υποσχόμενη αφού τόσο οι ατέλειες της πρώτης έκδοσης έχουν διορθωθεί, όσο και έχουν προστεθεί πολλές δυνατότητες οι οποίες ομολογουμένως θα έπρεπε να είναι ήδη ενσωματωμένες σε ένα ρολόι τέτοιου κόστους.

 

Στο προσκείμενο όμως που είναι το σήμα GPS. Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει πριν καν ξεκινήσετε την καταγραφή, είναι η απίστευτη ταχύτητα με την οποία «κλειδώνει» τα δορυφορικά σήματα. Τίποτα πιο εκνευριστικό από το να βγαίνεις τον χειμώνα στους 0oC και να περιμένεις ως γνήσιος γκατζετάκιας να πιάσει το πολυπόθητο σήμα πριν ξεκινήσεις την προπόνηση. Εδώ λοιπόν το Spartan Ultra παίρνει άριστα!

 

Δουλεύει σε τρία διαφορετικά modes: Best, Good, OK.

Best: Καταγραφή τρέχουσας τοποθεσίας ανά δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας όλη την ισχύ του ρολογιού. Όταν είναι ρυθμισμένο στο Best mode, το ρολόι σας χρησιμοποιεί το GPS σε πλήρη ισχύ όλη την ώρα. Σε λειτουργία πλήρους ισχύος, το GPS είναι σε θέση να φιλτράρει τις παρεμβολές και να καταγράψει την καλύτερη δυνατή θέση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καλύτερο κομμάτι μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά και τη μέγιστη δυνατή κατανάλωση της μπαταρίας.

Good: Καταγραφή τρέχουσας τοποθεσίας ανά δευτερόλεπτο με χαμηλή κατανάλωση ισχύος. Η ακρίβεια σε αυτό το mode είναι μειωμένη γιατί το GPS δεν χρησιμοποιεί την υπολογιστική ισχύ του ρολογιού για να διορθώσει το σήμα και να φιλτράρει τις παρεμβολές. Μεταξύ της κάθε καταγραφής το ρολόι περνάει σε mode χαμηλής ισχύος για όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα

 

GPS Good Mode

 

OK: Καταγραφή κάθε λεπτό. Εδώ όπως καταλαβαίνουμε η ακρίβεια είναι ακόμη χαμηλότερη ειδικά αν κινούμαστε με μεγάλες ταχύτητες ή σε διαδρομές οι οποίες έχουν συχνές αλλαγές πορείας όπως πχ σε ένα φιδογυριστό μονοπάτι.

 

GPS OK Mode

 

Για να δούμε την διαφορά κάθε mode καταγράφηκε μία διαδρομή σε άσφαλτο απόστασης 1.200 περίπου μέτρων. Οι καταγραφές έγιναν την ίδια μέρα και ώρα, η μία μετά την άλλη οπότε οι συγκρίσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστες.

 

 

Θα διαπιστώσουμε λοιπόν ότι η πρώτη καταγραφή με το ρολόι σε Best mode είναι και η πιο αξιόπιστη. Στις υπόλοιπες δύο το ίχνος φαίνεται να περνάει μέσα από τα σπίτια και ο λόγος είναι η μεγάλη ταχύτητα σε εκείνο το σημείο το οποίο είναι κατηφορικό με αποτέλεσμα το ρολόι να μην προλαβαίνει να καταγράψει ή να διορθώσει σωστά το σήμα.

 

Οπότε η πιο αξιόπιστη λειτουργία GPS για προπόνηση τρεξίματος είναι μόνο το Best Mode Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όταν χρησιμοποιούμε πλοήγηση στο ρολόι, ανεξαρτήτως σε ποιο mode το έχουμε γυρίσει, αυτό γυρνάει αυτόματα σε Best Mode έτσι ώστε να παρέχει την πλέον αξιόπιστη πληροφορία σε ότι ταχύτητα και αν κινούμαστε. Αν δεν χρειαζόμαστε πλοήγηση και κινούμαστε σχετικά αργά όπως σε έναν ultra βουνού, τότε και το OK Mode (μέχρι 26 ώρες) είναι υπεραρκετό. Για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές, την παραπάνω διαδρομή την περπατήσαμε με έναν ρυθμό αντίστοιχο ενός μέσου αθλητή σε ένα μεγάλο ultra (> 10:00 min/km). Το ίχνος τώρα ήταν εμφανώς βελτιωμένο και μέτρησε ακριβώς 1.210 μέτρα!

 

GPS Good Mode - περπάτημα σε ρυθμό > 10:00 min/km, μέτρηση 1.210μ

 

Μπαταρία

Η μπαταρία του Suunto Spartan Ultra είναι ένα από τα πιο δυνατά του χαρακτηριστικά. Σε όλα τα ρολόγια προπόνησης που διαθέτουν GPS η διάρκεια της ζωής της πάντα έχει να κάνει με την χρήση της ή με το ποια συχνότητα καταγράφει το ίχνος της προπόνησης ή της εξόρμησής μας. Όπως είδαμε λοιπόν την προηγούμενη παράγραφο το GPS λειτουργεί σε 3 διαφορετικά modes καταγραφής: Best, OK, Good. Στο manual αναφέρει ότι η διάρκεια της μπαταρίας ανάλογα με το mode είναι:

 

- Best: Μέχρι 18 ώρες
- Good: Μέχρι 26 ώρες
- OK: Μέχρι 65 ώρες.
- Time Mode: 15 ημέρες. Προϋποθέτει ότι στο διάστημα των 15 ημερών δεν θα το έχετε χρησιμοποιήσει για την καταγραφή κάποιας δραστηριότητας. Το ρολόι έχει ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό το οποίο επεκτείνει ακόμη περισσότερο την ζωή της μπαταρίας. Το βράδυ όταν κοιμάστε ή είστε στο σπίτι και δεν το χρησιμοποιείτε, μπορείτε να το βγάζετε από το χέρι σας και να το αφήσετε κάπου. Μετά από κάποια ώρα και αφού δεν έχει ανιχνεύσει κάποια κίνηση, το ρολόι μπαίνει σε “sleep mode” αφού σβήνει τελείως η οθόνη. Ξαναμπαίνει σε κανονικό mode απλώς με το πάτημα κάποιου κουμπιού.

Στα παραπάνω λοιπόν διαβάσαμε την μαγική λέξη που χρησιμοποιούν όλες οι εταιρείες όταν αναφέρουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ρολογιού τους. «Μέχρι». Και αυτό γιατί η διάρκεια αυτή που αναφέρεται είναι η μέγιστη δυνατή στο εκάστοτε mode. Υπάρχουν πολλές παράμετροι οι οποίες επηρεάζουν κάθε φορά την ζωή της και είναι ρυθμίσιμες από το ρολόι:
- Φωτεινότητα οθόνης
- Επιλογή χαμηλής χρωματικής απόδοσης κατά την προπόνηση (low color mode)
- Επιλογή σβησίματος οθόνης κατά την προπόνηση (Display timeout).
- Πλοήγηση κατά την καταγραφή της δραστηριότητας

 

 

Όλες οι παραπάνω είναι παράμετροι λοιπόν που επηρεάζουν την ζωή της μπαταρίας. Τίποτα καλύτερο λοιπόν από μία δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες και που αλλού να δοκιμάσεις ένα ρολόι παρά χρησιμοποιώντας το σε έναν αγώνα! Πεδίο δοκιμής λοιπόν το Mozart100 στην Αυστρία, αγώνας 105 χιλιομέτρων και 4.700 μέτρων υψομετρικής, αγώνας που ήταν υπολογισμένος να «βγει» στις 17 ώρες. Θέλαμε να το φορτώσουμε με όλα τα καλούδια: φωτεινότητα της οθόνης στο 50%, ενεργή την πλήρης χρωματική απόδοση (low color mode=OFF), το Display timeout απενεργοποιημένο (σημαίνει ότι η οθόνη ήταν ανοικτή καθ’ όλη την διάρκεια) και με χρήση navigation αφού είχε περαστεί η διαδρομή εκ των προτέρων, το ρολόι κράτησε για 14,5 ώρες (14:33 για την ακρίβεια). Αν το display timeout ήταν ενεργοποιημένο και δεν χρησιμοποιούσαμε πλοήγηση ή πλήρης χρωματική απόδοση, η διάρκεια θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερη.

 

Αρκετά πρακτικός και ο τρόπος φόρτισης αφού "βεντουζώνει" στην βάση πολύ καλά με έναν δυνατό μαγνήτη.  Δεν θα ενοχλήσει όσους δεν ενοχλούνται από επιπλέον καλώδια κατά την διάρκεια του αγώνα αν χρειαστεί να το φορτίσουν από ένα power bank. Η καταγραφή κατά τη διάρκεια της φόρτισης συνεχίζεται κανονικά χωρίς πρόβλημα

 

 

Πλοήγηση


Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Suunto Spartan Ultra είναι βέβαια και η δυνατότητα πλοήγησης. Αυτό μπορεί να γίνει με τρείς τρόπους:

- Πλοήγηση σε σημείο ενδιαφέροντος (POI, Point Of Interest). Μπορούμε να καταχωρούμε την εκάστοτε τρέχουσα θέση μας σαν POI ή να περνάμε ένα POI μέσω υπολογιστή. Μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι 250 POIs.

 

Πλοήγηση σε POI (Point Of Interest)

 

- Πλοήγηση σε διαδρομή (Route). Πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι κινούμαστε πάνω στο σωστό ίχνος της διαδρομής μας. Μπορούμε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή που βρισκόμαστε πάνω στο ίχνος και να κάνουμε zoom in ή zoom out για μια γενικότερη εικόνα.

 

Πλοήγηση σε διαδρομή (Route)

 

- Επιστροφή στην αρχή (Find Back). Ουσιαστικά πρόκειται για το ίχνος το οποίο έχουμε καταγράψει το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να γυρίσουμε πίσω στην αρχική μας θέση.

 

Πλοήγηση σε καταγεγγραμένο ίχνος (Breadcrumb navigation)

 

Υπενθυμίζουμε ότι στην λειτουργία πλοήγησης το ρολόι γυρνάει αυτόματα σε καταγραφή GPS Best Mode το οποίο φτάνει μέχρι 18 ώρες το πολύ.

 

Λειτουργία πυξίδας

Η οθόνη επιλογών του Navigation

 

 

Πλοήγηση Υψομέτρου – Altitude Navigation

Ένα πολύ ωραίο και πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό του Suunto Spartan Ultra είναι η απεικόνιση του υψομετρικού προφίλ της διαδρομής στην οποία πλοηγούμαστε. Η οθόνη του Altitude Navigation μας δείχνει το τρέχον υψόμετρο, πόσο υψομετρική έχουμε ακόμη να κάνουμε καθώς και τη θέση μας πάνω στο προφίλ. Πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να δούμε πόση ανηφόρα (ή κατηφόρα) έχουμε ακόμα μπροστά μας. Θα ήταν χρήσιμη η προσθήκη του zoom πάνω στο προφίλ, αντίστοιχης λειτουργίας που υπάρχει στο Navigation πάνω στο ίχνος που είδαμε στην προηγούμενη παράγραφο.

 

Πλοήγηση υψομέτρου πάνω στο υψομετρικό προφίλ της διαδρομής που έχουμε περάσει στο ρολόι. Μας δείχνει το τρέχον υψόμετρο και πόση υψομετρική έχουμε ακόμη μέχρι το τέλος

Και σε οθόνη διαφορετικού contrast αν κινείστε σε σκοτάδι. Όλες οι οθόνες πληροφοριών του Suunto Spartan Ultra μπορούν να σεταριστούν να εμφανίζονται με αυτή την μορφή

Altitude Navigation σε πραγματικές συνθήκες! Ακόμη 4.400μ υψομετρικής ...

 

Πληροφορίες προπονητικής απόδοσης

Ένα ρολόι προπόνησης που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα μπορούσε να μην δίνει πληροφορία για μία σειρά από παραμέτρους οι οποίες έχουν να κάνουν με την απόδοσή μας κατά την διάρκεια του τρεξίματος ή μετά από αυτό. Ας δούμε τις σημαντικότερες από αυτές.


PTE (Peak Training Effect)

Tο Peak Training Effect (PTE), οποίο ουσιαστικά μας δίνει - σε μια τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 1-5 - την επίδραση που είχε η συγκεκριμένη προπόνηση στο επίπεδο της αεροβικής μας κατάστασης. Το 1 αντιστοιχεί σε προπόνηση αποκατάστασης, το 2 σε συντήρηση της αερόβιας ικανότητας, το 3 σε βελτίωση της, το 4 σε μεγάλη βελτίωση αλλά πρέπει να γίνεται το πολύ 1-2 φορές την εβδομάδα και να ακολουθείται από 1-2 προπονήσεις τύπου 1 και το 5 δείχνει προπόνηση μέγιστης προσπάθειας και της μεγαλύτερης δυνατής βελτίωσης της αερόβιας ικανότητας αλλά δεν πρέπει να εκτελείται συχνά και σίγουρα να ακολουθείται από προπονήσεις τύπου 1.


EPOC

Για να υπολογιστεί το PTE γίνεται μέτρηση μιας άλλης παραμέτρου, την οποία επίσης μπορούμε να δούμε στο Movescount μετά την προπόνηση, και αυτή είναι το Excess Post Exercise Oxygen Comsumption (EPOC). Το EPOC μας λέει ουσιαστικά πόσο πρόσθετο οξυγόνο χρειάζεται το σώμα μας για να κάνει αποκατάσταση μετά το τέλος της προπόνησης. Η EPOC αρχίζει να συσσωρεύεται από την αρχή της προπόνησης και κάποια στιγμή φτάνει μια μέγιστη τιμή, η οποία αντιστοιχίζεται σε μια τιμή του PTE. Όπως φαίνεται και στο πιο κάτω γράφημα, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης σε άλλους μπορεί η ίδια τιμή EPOC να δίνει π.χ. PTE 4,7 και σε άλλους 5,2. Δηλαδή να έχει μεγαλύτερη επίδραση σε λιγότερο προπονημένους.

 

Recovery

Πολύ σημαντικό ρόλο στις προπονήσεις μας παίζει η αποκατάσταση (recovery). Η μέτρηση αποκατάστασης σχετίζεται άμεσα με το PTE και μας δείχνει πόσο χρόνο χρειάζεται το σώμα μας για να αποκατασταθεί ώστε να μπει σε δυνατή προπόνηση και πάλι. Ο χρόνος αποκατάστασης συγκεντρώνεται από όλους τους τύπους άσκησης. Με άλλα λόγια, συγκεντρώνουμε χρόνο αποκατάστασης για μεγάλης διάρκειας και χαμηλές σε ένταση προπονήσεις, καθώς και για υψηλές σε ένταση. Ο χρόνος συγκεντρώνεται από όλες τις προπονήσεις, έτσι αν προπονηθούμε πριν τη λήξη του χρονικού ορίου, ο χρόνος που συγκεντρώθηκε πρόσφατα προστίθεται στον υπόλοιπο της προηγούμενης μας προπόνησης.
Άρα, το PTE μας βοηθάει να κάνουμε προπονήσεις για αύξηση της μέγιστης απόδοσης μας, ενώ ο χρόνος αποκατάστασης (recovery time) για βελτίωση της βασικής μας αντοχής, αλλά και για να μην μπαίνουμε σε δύσκολες προπονήσεις χωρίς να έχουμε αποκατασταθεί.


Κάθετη ταχύτητα

Η ένδειξη κάθετης ταχύτητας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ανάλογος του ρυθμού τρεξίματος (pace – min/km) σε επίπεδη επιφάνεια. Αν τον ενσωματώσουμε σε μια από τις οθόνες (displays) που βλέπουμε την ώρα που τρέχουμε, έχουμε εικόνα του πόσο γρήγορα κερδίζουμε υψόμετρο σε μια ανηφόρα ή χάνουμε υψόμετρο μια κατηφόρα σε μέτρα κάθετης ανάβασης ανά λεπτό. Πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το σπουδαίο χαρακτηριστικό; με πολλούς τρόπους. Μπορεί σε μεγάλες ανηφορικές επαναλήψεις (ascent intervals) να βλέπουμε κάθε φορά την “κάθετη” ταχύτητα μας και την βελτίωση μας καθώς η προετοιμασία μας προχωράει με τον καιρό, μπορεί πατώντας το lap στην αρχή και το τέλος μιας παρατεταμένης ανηφόρας και μετά απομονώνοντας την ανηφόρα στο υψομετρικό διάγραμμα στο Movescount να μετρήσουμε την μέγιστη κάθετη ταχύτητα, την μέση κάθετη ταχύτητα ή και την ελάχιστη ταχύτητα (αρνητικό πρόσημο σε κατάβαση).

Η μέτρηση γίνεται με τον αισθητήρα βαρομετρικού αλτίμετρου και όχι με το GPS, μιας και σύμφωνα με την Suunto ο τρόπος αυτός είναι καλύτερος για την ακρίβεια που απαιτεί μια τέτοια μέτρηση, ενώ το GPS είναι καταλληλότερο για μέτρηση μεγάλων αποστάσεων.

 

Για ... πολλή μελέτη!

 

FusedAlti™

Δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά που διαθέτει και η σειρά Ambit αφορούν την χρήση των τεχνολογιών FusedAlti™ και Fusedspeed™. Το Suunto Spartan Ultra διαθέτει βαρομετρικό αλτίμετρο το οποίο σε συνδυασμό με τις ενδείξεις του GPS προσπαθεί πάντα να δείξει την καλύτερη δυνατή ένδειξη υψομέτρου χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο FusedAlti™. Σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες (sport modes) και στην πλοήγηση (navigation) όπου χρησιμοποιείται το GPS, το υψόμετρο υπολογίζεται με τον αλγόριθμο FusedAlti™, ενώ όταν είναι απενεργοποιημένο το GPS υπολογίζεται μόνο με την χρήση του βαρομετρικού αλτίμετρου.

 

Fusedspeed™

O υπολογισμός της ταχύτητας μας όταν τρέχουμε γίνεται στο Suunto Spartan Ultra με την βοήθεια ενός εξελιγμένου αλγόριθμου, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη μόνο το σήμα GPS αλλά και τις ενδείξεις ενός αισθητήρα επιτάχυνσης (accelerometer, επιταχυνσιόμετρο) που είναι ενσωματωμένος στο hardware του ρολογιού. Παρατηρώντας το πιο κάτω σχήμα, βλέπουμε το πόσο μεγάλη διακύμανση έχουν οι μετρήσεις του GPS (γκρι ίχνος). Συνήθως το πρόβλημα αυτό λύνεται με φιλτράρισμα του σήματος συνυπολογίζοντας τις τελευταίες τιμές και παίρνοντας συνεχώς τον μέσο όρο. Η τεχνική αυτή όμως έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν χαθεί προσωρινά το σήμα και κυρίως ακολουθεί πολύ αργά τις αλλαγές στην ταχύτητα του αθλητή (επιτάχυνση) όπως βλέπουμε από το κίτρινο ίχνος στο γράφημα. Ο αλγόριθμος Fusedspeed™ χρησιμοποιεί τον αισθητήρα επιτάχυνσης όμως, ώστε όταν αυξάνει η ταχύτητα να γίνεται πολύ συχνότερα η διαδικασία υπολογισμού του μέσου όρου του σήματος GPS, οπότε η καμπύλη (κόκκινο ίχνος) ακολουθεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια την καμπύλη πραγματικής ταχύτητας. Ο αλγόριθμος Fusedspeed™ δίνει λοιπόν μεγάλη ακρίβεια όταν κινούμαστε με σταθερή ταχύτητα, ακριβή προσαρμογή στις έντονες αλλαγές ρυθμού και τέλος συνέχιση της καμπύλης ταχύτητας όταν χάνεται προσωρινά το σήμα των δορυφόρων, κάτι που δοκιμάσαμε σε τούνελ και δουλεύει πολύ ικανοποιητικά. Για προφανείς λόγους η Suunto συστήνει όταν χαθεί το σήμα GPS μέσα σε ένα βαθύ φαράγγι ή τούνελ να μην κρατάμε το χέρι μας μπροστά βλέποντας τις ενδείξεις του ρολογιού διότι έτσι χάνεται το χέρι σταματάει την κίνηση μπρος – πίσω, κίνηση που ουσιαστικά χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο για να δώσει την όσο το δυνατόν καλύτερη ένδειξη.

 

 


Movescount

Το Movescount αποτελεί από μόνο του έναν λόγο για να πάρετε οποιοδήποτε Suunto ρολόι! Αποτελεί μία από τις καλύτερες πλατφόρμες καταγραφής / παρακολούθησης / ανάλυσης προπονήσεων στο διαδίκτυο και βέβαια είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με το ρολόι σας αφού μέσα από την πλατφόρμα εκτός του ότι θα περνάτε τις διαδρομές που έχετε καταγράψει, μπορείτε να επέμβετε σε όλες τις παραμέτρους του.

 

Τι να πρωτογράψει κανείς για το Movescount? Μέσω του Movescount.com κρατάμε το προσωπικό μας ημερολόγιο προπονήσεων και αγώνων, βρίσκουμε διαδρομές, τις περνάμε στο ρολόι μας, διαμορφώνουμε τις αθλητικές δραστηριότητες (sport modes) όπως μας ταιριάζουν, επιλέγουμε τις οθόνες που βλέπουμε σε αυτές, ρυθμίζουμε θέματα συνδεσιμότητας με κινητό τηλέφωνο, κατεβάζουμε ή φτιάχνουμε Suunto Apps, συμμετέχουμε γενικά - αν το επιθυμούμε - στην αθλητική κοινότητα που χρησιμοποιεί ρολόγια Suunto και γενικά έχουμε έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό δυνατοτήτων που μπορεί να κάνει το Suunto Spartan Ultra ένα απίστευτο εργαλείο για τις προπονήσεις και τους αγώνες μας.

 

Μία από τις πολλές επιλογές πληροφόρησης του Movescount. Εδώ βλέπουμε μία γενική επισκόπηση

 

Στις αρχές Ιουνίου 2016 η Suunto προχώρησε σε μια μεγάλη αναβάθμιση του Movescount.com, παρέχοντας ένα εντελώς νέο περιβάλλον διαδραστικότητας με τον χρήστη (user-interface), καθώς και την εφαρμογή HeatMap με την οποία μπορεί κάποιος να φιλτράρει την αθλητική δραστηριότητα που τον ενδιαφέρει να εντοπίσει σε μια μεγάλη πόλη ή να επιλέξει να φαίνονται μόνο οι δικές του. Επίσης πρόσθεσε μια σειρά από γραφικές αναπαραστάσεις σε παραμέτρους της κάθε προπόνησης (π.χ. καιρός), αλλά και το να μπορεί ο χρήστης να προσδιορίσει το πώς αισθάνεται επίσης με γραφικό τρόπο μετά από αυτήν.

 

Παραμετροποιήσιμες οθόνες – Sport modes

Το ρολόι έρχεται προεγκατεστημένο με πάνω από 80 διαφορετικά sport modes (από Badminton μέχρι … Cheerleading!) το οποίο έχει το καθένα τις δικές του προ-ρυθμισμένες οθόνες παραμέτρων. Το πιο πιθανό λοιπόν που θα κάνετε την πρώτη φορά που θα συνδέσετε το ρολόι σας στον υπολογιστή και θα μπείτε στο movescount θα είναι να σβήσετε τα περισσότερα από αυτά τα modes, κρατώντας μόνο αυτά που θα σας χρειαστούν.

 

Επιλογή δημιουργίας δικού μας σετ οθονών σε ήδη  υπάρχον sport mode (Trail Running)

 

Ένα από τα παράπονα των πρώτων κατόχων του Spartan ήταν η απώλεια δυνατότητας δημιουργίας των δικών τους οθονών παρακολούθησης παραμέτρων σε κάθε mode κατά την διάρκεια της προπόνησης. Αυτό είναι κάτι που λύθηκε με τις επόμενες ενημερώσεις του ρολογιού αποκαθιστώντας την αδικία! Μέσα από το Movescount λοιπόν μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας οθόνες με τις δικές σας παραμέτρους επιλέγοντας ανάμεσα σε πάνω από 70 από αυτές! 

Δείτε εδώ ενδεικτικά πως μπορείτε να το κάνετε μέσα από το επεξηγηματικό βίντεο της Suunto

 

 

Δείτε εδώ σχηματικά ποια μορφή έχουν οι οθόνες ανάλογα με το πόσες παραμέτρους επιλέγουμε να εμφανίζουμε πάνω σε αυτήν:

 

Αυτή τη μορφή έχουν οι οθόνες πληροφόρησης του Suunto κατά την προπόνηση ανάλογα με το πόσα πεδία θέλουμε να βλέπουμε στη κάθε μία

 

Δείτε εδώ επίσης όλες τις παραμέτρους τις οποίες μπορείτε να ενσωματώσετε στην οθόνη σας!

 

Μπορείτε να λαμβάνετε πληροφορία για μία πληθώρα παραμέτρων κατά την προπόνηση ή τον αγώνα σας!!

 

Μία τυπική οθόνη 5 πεδίων. Κατά την διάρκεια της προπόνησης πατάτε πάνω στην οθόνη και σας εμφανίζει για μερικά δευτερόλεπτα το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και την ώρα. Με το πάνω κουμπί σταματάτε και ξαναξεκινάτε την προπόνηση, με το μεσαίο αλλάζετε την οθόνη που εμφανίζεται (ότι κάνετε και με το δάκτυλο στην οθόνη αφής) και με το κάτω κουμπί καταγράφετε lap

 

Training Load Trend – Τάση προπονητικής επιβάρυνσης

Μία από τις πολύ σπουδαίες οθόνες που διαθέτει το movescount είναι αυτή που σας δείχνει την προπονητική σας επιβάρυνση αναλύοντας όλες τις προηγούμενες προπονήσεις σας. Η παρακολούθηση της τάσης του φόρτου προπόνησης είναι σημαντική για να εξασφαλίσετε ότι προπονείστε σε ένα βέλτιστο επίπεδο προς το στόχο σας και αποφύγετε την υπερκόπωση. Για να καταλάβετε πόσο πιέζετε το σώμα σας, το Movescount παρακολουθεί τον χρόνο αποκατάστασης από κάθε σας άσκηση για να απεικονίσει το φορτίο σας με την πάροδο του χρόνου με ένα γράφημα τάσεων (training load trend). Στην ιδανική περίπτωση ο φόρτος θα πρέπει να ποικίλει, επιτρέποντας στο σώμα σας να ξεκουραστεί μεταξύ ασκήσεων υψηλής έντασης. Μπορείτε να παρακολουθείτε την γράφημα τάσης σας όπως βέβαια και όλα τα στατιστικά δεδομένα σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση στο Movescount.

 

Το γράφημα της προπονητικής επιβάρυνσης

 

Διαλλειματική προπόνηση

Μία άλλη σημαντική προσθήκη σε σχέση με τις αρχικές δυνατότητες του ρολογιού ήταν η προσθήκη δυνατότητας δημιουργίας διαλλειματικών προπονήσεων. Θα πρέπει στο sport mode που έχετε επιλέξει να έχετε συμπεριλάβει μία ή δύο οθόνες interval training. Πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας, επιλέγετε τον αριθμό, την ένταση και την διάρκεια των κομματιών και των διαλλειμάτων και ξεκινάτε την προπόνησή σας. Ξεκινάτε το ζέσταμά σας και όταν είστε έτοιμοι για το πρώτο κομμάτι, πηγαίνετε στην interval οθόνη σύροντας το δάκτυλο στην οθόνη και ξεκινάτε!

Μία λεπτομέρεια που ίσως σας μπερδέψει είναι ότι όταν μετά αναλύσετε την προπόνησή σας στο Movescount θα προσέξετε ότι τα intervals διαφέρουν από τα Autolaps που εσείς μπορεί να έχετε ορίσει. Κάθε interval δεν δημιουργεί autolap αλλά καταγράφεται ξεχωριστά.

 

Μπορείτε πατώντας στα κουμπιά "Heart Rate", "Pace" κοκ στην οθόνη γραφήματος ή πιο κάτω στο "Intervals", "Autolaps" κοκ στην οθόνη των laps να βλέπετε ταυτόχρονα ότι πληροφορία θέλετε και να βγάζετε τα συμπεράσματά σας

 

 

Προπονητικά προγράμματα

Μπορείτε είτε να επιλέξετε από μία πληθώρα προπονητικών προγραμμάτων που άλλοι χρήστες του movescount έχουν δημιουργήσει και έχουν δημοσιεύσει ή μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας πρόγραμμα προπονήσεων. Το ρολόι κάθε μέρα θα σας υπενθυμίζει τι έχετε να κάνετε και το κατά πόσο αυτό έχει πραγματοποιηθεί.

 

Custom προπονητικό πρόγραμμα. Κάθε μέρα το ρολόι θα σας υπενθυμίζει τι έχετε να κάνετε

 

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι χρήσιμο για δρομείς οι οποίοι προπονούνται βάσει προγράμματος από κάποιον προπονητή αφού το Movescount δίνει την δυνατότητα να κάνετε εγγραφή είτε ως προπονητής και να μοιράζετε αντίστοιχα προπονητικά προγράμματα στους αθλητές σας είτε ως προπονούμενος με κάποιον προπονητή έχοντας έτσι όλη την πληροφορία μετά την προπόνηση συγκεντρωμένη σε ένα κοινό σημείο για μελέτη και περαιτέρω βελτιώσεις.


Καταγραφή καθημερινής δραστηριότητας

Το Suunto Spartan Ultra δεν ξεκουράζεται ακόμα και αν εσείς δεν κουραζόσαστε σε κάποια προπόνηση. Ένα ωραίο χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να σας κάνει να το παρακολουθείτε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ είναι το ότι το ρολόι καταγράφει την κίνησή σας 24 ώρες το 24ωρο! Ουσιαστικά χρησιμοποιεί το ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο (accelerometer) ανιχνεύοντας την κίνησή σας και καταγράφει τον αριθμό των βημάτων και τις θερμίδες που έχετε καταναλώσει βάσει των προσωπικών σας χαρακτηριστικών (φύλο, ηλικία, βάρος κλπ). Την πληροφορία μπορεί να σας την δείξει αναλυτικά για την τελευταία βδομάδα ή για την τρέχουσα μέρα.

 

Καταγραφή καθημερινής δραστηριότητας. Εμφάνιση για την τρέχουσα ημέρα (πάνω) και εβδομαδιαία σύνοψη (κάτω)

 

Outdoor

Το ρολόι αναφέραμε την προηγούμενη παράγραφο δεν σταματάει να καταγράφει την καθημερινότητά σας. Ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό για ανθρώπους που κινούνται στην ύπαιθρο είναι η συνεχής καταγραφή του υψομέτρου μέσω του ενσωματωμένου βαρομετρικού αλτίμετρου, κάτι που μας δείχνει σε γράφημα για τις 2 τελευταίες ώρες καθώς και την βαρομετρική πίεση, μία ένδειξη που καταγράφεται και εμφανίζεται για τις τελευταίες 12 ώρες.

Το κινούμετρο στο οποίο κινούμαστε τις τελευταίες 2 ώρες (αριστερά) και η ατμοσφαιρική πίεση τις τελευταίες 12 ώρες

 

1500m υψομετρική σε λίγα μόλις λεπτά! Οχι. δεν γίναμε πρωταθλητές στο Vertical Kilometer αλλά είναι η μέτρηση του βαρομετρικού αλτιμέτρου μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου κατά την απογείωση!!!

 

Ειδοποιήσεις (Notifications)

Μία δυνατότητα του ρολογιού που του δίνει την ελάχιστη δυνατότητα που διαθέτουν τα σύγχρονα έξυπνα ρολόγια (smart watches) είναι η λήψη ειδοποιήσεων που λαμβάνουμε στο κινητό μας τηλέφωνο. Αυτό προϋποθέτει ότι έχουμε εγκαταστήσει στο κινητό μας το Movescount App και το έχουμε συγχρονίσει με το ρολόι μας μέσω Bluetooth. Από το Movescount App μπορούμε να ορίσουμε για το ποια application μπορούν να στέλνουν ειδοποιήσεις στο ρολόι.

 

To Movescount App και τα notifications που μπορείτε να ρυθμίσετε να παίρνετε στο ρολόι

Έχεις mail!

 

Watch faces

Το Suunto Spartan Ultra διαθέτει έξι διαφορετικές οθόνες απεικόνισης της ώρας (watch faces) εκ των οποίων η κάθε μία εμφανίζει και διάφορες ενδείξεις όπως για παράδειγμα τα βήματα που έχουμε κάνει σήμερα, τις θερμίδες που έχουμε καταναλώσει, το τρέχον υψόμετρο κ.α Μία ίσως χρήσιμη προσθήκη στο μέλλον θα ήταν η δυνατότητα δημιουργίας και επιπλέον watch faces από χρήστες του movescount ή τρίτους (third party) κατασκευαστές.

 

Τα watch faces του Suunto Spartan Ultra. Το ένα καλύτερο από το άλλο!


Συμπέρασμα

Αποτελεί σίγουρα ένα ρολόι κόσμημα με εξαιρετικά χαρακτηριστικά για ανθρώπους που θα προπονηθούν ή θα κινηθούν στην ύπαιθρο για πολλές ώρες. Διαθέτει εξαιρετική ποιότητα, κορυφαία σχεδίαση και μια πληθώρα χαρακτηριστικών που το τοποθετούν στην κορυφή της αγοράς και το σημαντικότερο είναι ότι εξελίσσεται συνεχώς μέσω συνεχών αναβαθμίσεων από την Suunto. Θα αγοραστεί όχι μόνο για προπονήσεις αλλά και για καθημερινή χρήση αφού εκτός του ότι είναι πολύ όμορφο σχεδιαστικά, δεν σταματάει να καταγράφει την δραστηριότητά σας και το περιβάλλον στο οποίο κινείστε. Στα χέρια του έμπειρου πεζοπόρου / ορειβάτη / φυσιολάτρη ή οποιουδήποτε κινείται στην ύπαιθρο θα αποτελέσει αξιόπιστο σύμμαχο αφού διαθέτει οτιδήποτε χρειάζεται οποιοσδήποτε βρίσκεται «εκεί έξω». Πυξίδα, βαρομετρικό αλτίμετρο, GPS. Στα χέρια του έμπειρου αθλητή θα αποτελέσει ένα αξιόπιστο και πλήρες εργαλείο προπόνησης και ανάλυσης προχωρημένων δεδομένων όπως EPOC, Ρυθμός αναπνοής, VO2Max, Κάθετη ταχύτητα κ.α και θα τον καθοδηγήσει σωστά έτσι ώστε να αποφύγει την υπερπροπόνηση και να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του για τον επόμενο στόχο. Η τιμή του βέβαια στην συγκεκριμένη έκδοση που είχαμε στα χέρια μας (Suunto Spartan Ultra Black HR, 699 ευρώ) το τοποθετεί στο άνω άκρο της αγοράς, ας μην ξεχνάμε όμως ότι είναι ένα εργαλείο το οποίο δεν αγοράζουμε κάθε χρόνο και θα είναι μαζί μας όχι μόνο στις προπονήσεις και εξορμήσεις μας αλλά και στην καθημερινότητά μας.

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά από το site της Suunto 

 

General  
Bezel material: Stainless steel
Glass material: Sapphire crystal
Case material: Polyamide
Strap material: Silicone
Weight 77 g / 2.72 oz
Customizable watch faces
Touch screen lock during exercise
Touch display
Color display
Water resistance 100 m (according to ISO 6425)
Battery indicator percentage / icon
Battery type rechargeable lithium-ion
Firmware upgradable  ✔
Time, date  ✔
Alarm clock 1 configurable alarm
Dual time  ✔
GPS timekeeping  ✔
Stopwatch timer  ✔
Vibration alert  ✔
Languages EN, CS, DA, DE, ES, FI, FR, IT, JA, KO, NL, NO, PL, PT, RU, SV, ZH* i
Backlight LED
Configurable backlight brightness / mode
Button lock  ✔
Display type matrix
Display resolution 320 x 300
Metric and imperial units  ✔
Automatic daylight saving time  ✔
Battery life in time mode 15 days
   
Physical Specs  
Operating temperature -20° C to +60° C / -5° F to +140° F
Storage temperature -30° C to +60° C / -22° F to +140° F
Recommended charging temperature 0° C to +35° C / +32° F to +95° F
   
Compass  
Digital compass  ✔
Tilt compensation full
Declination correction  ✔
Direction scale degrees
Needle north indicator
Compass accuracy
Compass resolution
   
Connectivity  
Connectivity (between devices) Bluetooth Smart
Compatible with Suunto Movescount App
Phone notifications on the watch with Suunto Movescount App
Compatible with online sports communities Strava, TrainingPeaks, MapMyFitness and others (available in Suunto Movescount.com)
Watch software updates from cloud
Move transfer from watch to cloud via computer or mobile USB cable / wireless
Smartphone compatibility iPhone, Android
Compatibility with Samsung Galaxy (Android version) S6: SM-G920F (5.0.2)
  S5: SM-G900V (5.0)
  S4: GT-I9500 (4.3)
  Note4: SM-N910K (5.1.1)
  S6 edge: SM-G925F (5.0.2)
  S5 Mini: SM-G800F (4.4.2)
  S4 Mini: GT-I9195 (4.4.2)
  Note3 LTE: SM-N9005 (4.4.2)
Compatibility with Google Nexus Nexus 6: Nexus 6 (6.0)
  Nexus 5: LG-D821 (6.0.1)
Compatibility with Sony Xperia Z1 Compact: D5503 (5.1.1)
  Z3 Compact: D5833 (5.1.1)
  Z3: D6603 (5.1.1)
  Z2: D6503 (5.1.1)
Compatibility with LG G3: LG-D855 (4.4.2)
  G2: LG-D802 (4.4.2)
Compatibility with Huawei Honor 7: Honor 7 (5.0.1)
  Mate 8: Mate 8 (6.0)
  Mi4: (6.0.1)
Compatibility with Oneplus One: A0001 (4.3)
Compatible with Suunto Movescount
   
Daily Monitoring  
Activity monitoring steps, calories
Activity history in Suunto Movescount.com and with Suunto Movescount App
Activity targets steps, calories
   
GPS Tracking and Navigation  
Satellite systems GPS, GLONASS
GPS recording rate Best, Good, OK
Waypoint and visual route navigation
Zoom levels in navigation  ✔
Auto zoom based on route shape  ✔
Breadcrumb trail in real time  ✔
Route planning with altitude profile in Suunto Movescount.com
Outdoor maps by satellite, terrain and topography in web by Mapbox, Google Maps & Android
Heatmaps to browse and show on Moves in Suunto Movescount.com and with Suunto Movescount App
Route planning with heatmaps in Suunto Movescount.com
Routes to take into use from community in Suunto Movescount.com
Track logging, viewing and sharing in Suunto Movescount.com and with Suunto Movescount App
Battery life (GPS active) 18h (in Full Power 1sec GPS fix rate, best GPS accuracy), 26h (in Power Save 1sec GPS fix rate, good GPS accuracy), 65h (in Power Save 60sec GPS fix rate, OK GPS accuracy)
Point of Interest (POI) navigation  
GPS track analysis in Suunto Movescount.com and with Suunto Movescount App
Personal route library synced to watch in Suunto Movescount.com
   
Altimeter  
Barometric altitude  ✔
GPS altitude  ✔
Combined GPS and barometric altitude (FusedAlti™)
Total ascent/descent in exercise
Vertical speed in exercise
Automatic alti/baro profile  ✔
Log recording rate 1 s
Resolution 1 m
Range -500 - 9999 m
Altitude in daily mode  
   
Weather  
Sea level pressure  ✔
Temperature  ✔
Temperature display range -20° C to +60° C / -4° F to +140° F
Automatic alti/baro profile  ✔
Temperature resolution
Pressure resolution 1 hPa / 0.03 inHg
Move altitude graph in Move summary
   
Heart Rate  
RR interval with Suunto Smart Sensor
Heart rate in beats per minute  ✔
Records heart rate in swimming yes, with Suunto Smart Sensor
Heart rate graph in real time  ✔
Calories  ✔
Peak Training Effect  ✔
Recovery time  ✔
Log recording rate 1, 10 s
Personal heart rate zones  ✔
Heart rate belt compatibility Bluetooth Smart belts
Analysis of heart rate graphs, zones and physiological values
Real-time average heart rate  ✔
   
Speed and Distance  
GPS speed and distance  ✔
Chrono  ✔
Foot POD support Bluetooth Smart
Autolaps distance and duration based
Manual laps  ✔
Analysis of pace, speed graphs and tracks on the map in Suunto Movescount.com and with Suunto Movescount App
Lap analysis  ✔
   
Rest and Recovery  
Activity based recovery time  ✔
Feeling insights in Suunto Movescount.com and with Suunto Movescount App
Feeling stored after training to watch
Feeling trend in Suunto Movescount.com
Recovery time daily view on watch
   
Planning  
Plan a week in Suunto Movescount.com
Coach made plans in Suunto Movescount.com
Coach to client communication in Suunto Movescount.com
Coach to supervise my public/private training in Suunto Movescount.com
Downloadable training plans from Suunto Movescount.com
Future plans accessible in daily use
Plans with descriptions  ✔
   
Training Load  
Logbook with Move details on watch
Move summary with lap details on watch
Training logbook for long term overviews
Training analysis with graphs, lap tables, maps, totals in Suunto Movescount.com
Training load with totals by sport on watch
Training insights totals duration/distances by sport in Suunto Movescount.com and with Suunto Movescount App
Training types stored to Moves on watch
Training type long term overviews in Suunto Movescount.com
Long term training load based on recovery values in Suunto Movescount.com
Heart rate zone total insights  ✔
   
Progress  
Annual and all time personal bests compared to age group in Suunto Movescount.com
Community training insights based goals in Suunto Movescount.com
Personal best insights in Suunto Movescount.com and with Suunto Movescount App
Progress analysis with graph comparisons in Suunto Movescount.com
Progress analysis with personal best trends in Suunto Movescount.com
Progress analysis with scatter diagrams
   
Share and Relive  
Move sharing to social media via Suunto Movescount.com
Move rating and commenting in Suunto Movescount.com
Follow other members and get feedback via activity stream in Suunto Movescount.com
Groups and events to participate in Suunto Movescount.com
Photos with watch data overlays with Suunto Movescount App
Suunto Movies  ✔
   
Interval Training  
Interval analysis in Suunto Movescount.com
Interval guidance during training  ✔
Interval set summary in Suunto Movescount.com and with Suunto Movescount App
Setup intervals on watch
   
Swimming  
Pool swim pace and distance  ✔
Openwater swim pace and distance
Records heart rate in swimming yes, with Suunto Smart Sensor
Swimming time by pool length, lap, total
Swimming stroke rate, count and type
Stroke efficiency (SWOLF)  ✔
Automatic intervals  ✔
Lap table for swimming analysis with stroke and pace in Suunto Movescount.com
Interval guidance with swim pace/duration/distance training support on watch
Interval lap table  ✔
   
Cycling  
Cycling speed  ✔
Average speed in real time  ✔
Bike Power (W), average and maximum (with power sensor) Bluetooth Smart
Bike Lap and Lap Maximum Power (with power sensor)
Power distribution and graphs with power sensor (available in Suunto Movescount.com)
Peak Power Curve for peak power outputs with power sensor (available in Suunto Movescount.com)
Bike POD with speed/cadence support Bluetooth Smart
Bike power meter support Bluetooth Smart
Real-time lap table with avg HR, avg power and avg speed
Interval guidance with power/speed/heart rate on watch
Bike Power with power sensor  ✔
   
Running  
Running pace  
Suunto FusedSpeed™  
Running power with Stryd sensor  
Foot POD calibration automatic
Lap comparisons on watch and in Suunto Movescount.com
Average, max, lap pace in real time
Interval guidance with running pace/heart rate/distance on watch
   
Multisport  
Change sport mode during exercise
Preconfigured multisport modes  ✔
Post-analysis of multisport exercise by sport in Suunto Movescount.com
Multisport exercise summary  ✔
   
Sport Modes  
Customizable sport modes and displays in Suunto Movescount.com
Graphical displays in sport modes heart rate, speed and altitude
Numeric displays in sport modes 1-7 fields, lap table view
Pre-installed sport modes on watch > 80
Sport modes for specific purpose (racing, intervals, long training...)
Available measurement parameters

 

 

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Suunto στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade


View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Garrivier and Debats dominate @Transvulcania @Skyrunning_com #skyrunning https://t.co/fkUVq4x1sm https://t.co/bbASpPq6HF
"Orliakas Race 2019 – Αποστολή εξετελέσθη!", το άρθρο του @Advendure_Net για τον όμορφο αγώνα στον Όρλιακα:… https://t.co/C3Lse3RggC
Get ready for @Transvulcania @Skyrunning_com #skyrunning https://t.co/GPlGnbJmqx
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βανέσσα Αρχοντίδου έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που ανέβηκαν στο Έβερεστ (8.848μ)!

To Tihio Race μας αποκάλυψε τα καλά κρυμμένα μυστικά του

Ηλίας Καλαϊτζής: Η αναζήτηση της Θρυλικής Καλύβας Μυστακίδη – Ρήγου

Garrivier και Debats οι κυρίαρχοι του Transvulcania 2019

Orliakas Race 2019 – Αποστολή εξετελέσθη!

Agility Peak Flex 3: Η πρόταση της Merrell για τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια και ultra-trail αποστάσεις!

Jiae και Kimmel επικράτησαν στον Κινέζικο ουρανό του Yading Skyrun

Νάξος Trail Race 2019 – Ο Δίας δεν ήρθε εδώ τυχαία!

Υπερμαραθώνιος Άθλος Τζουμέρκων - Εν αρχή ην η ευχαρίστηση!