SUUNTO 9 BARO + HR BELT: Μπαταρία, καινοτομίες και επιδόσεις στο μάξιμουμ (update Νοεμβρίου 2019)!

Το SUUNTO 9, είτε το δει κάποιος ως την επόμενη έκδοση του SPARTAN, είτε ως τη νέα γενιά του SPARTAN ULTRA, είτε ως μια αυτόνομη νέα σειρά, αποτελεί αυτή τη στιγμή την ναυαρχίδα της Φιλανδικής εταιρείας όσο αφορά τα αθλητικά ρολόγια GPS. “Φοράει” μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά, κάποια από τα οποία αποτελούν πραγματικά τεχνολογικές καινοτομίες και κάποια άλλα βελτιώσεις ή προσθήκες στις ήδη υπάρχουσες σειρές των μοντέλων της. Η διαχείριση της μπαταρίας, το νέο GPS chipset από την SONY και ο αλγόριθμος FusedTrack® που το συνοδεύει, η προσθήκη οπτικού αισθητήρα καρδιακών παλμών από την Valencell (v1.2) και η προσαρμογή στο λουράκι του ρολογιού ώστε να είναι συμβατό με τα διεθνή στάνταρντ (24mm strap) είναι θα λέγαμε τα πιο αξιοσημείωτα νέα χαρακτηριστικά του SUUNTO 9 και αυτά στα οποία θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάλυση μας.

 

 

Εμφάνιση

 

Το SUUNTO 9 έφτασε στα χέρια μας στο γνωστό μαύρο μινιμαλιστικό κουτί της εταιρείας, το οποίο περιέχει το ρολόι, τον μαγνητικό φορτιστή (που βοηθάει πολύ αν θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα power bank στον αγώνα ή την μεγάλη προπόνηση του), την ζώνη καρδιακών παλμών, το manual σε διάφορες γλώσσες και ένα sticker της SUUNTO. Το ρολόι δείχνει (και είναι) στιβαρό, ζυγίζει 81 gr (περίπου 5 gr βαρύτερο του SPARTAN), έχει πάχος 16,8 mm, είναι αδιάβροχο σε βάθος 100 μέτρων και διαθέτει ελάχιστα διαφοροποιημένη αισθητικά μαύρη στεφάνη από ανοξείδωτο ατσάλι (bezel) σε σχέση με το SPARTAN και πολύ καλής ανάλυσης οθόνη (320x300 pixels, Sapphire Crystal, 50mm διάμετρος). Στην εμφάνιση έχουμε και την πρώτη μεγάλη αλλαγή, αφού το λουράκι ακολουθεί τα διεθνή στάνταρντ των 24mm και μπορεί να αλλάξει με κάποιο της αρεσκείας μας. Η αφαίρεση είναι πολύ εύκολη και η ασφάλιση του όταν τοποθετηθεί πάνω στο ρολόι εξαιρετική. Μια ακόμη αλλαγή σε σχέση με το SPARTAN (αλλά και το Ambit 3 Vertical) είναι το ελάχιστα μεγαλύτερο μέγεθος και βάθος των τριών κουμπιών που διαθέτει το ρολόι, που τα κάνει σαφώς πιο λειτουργικά και εύκολα στη χρήση.

 

 

Στο πίσω μέρος του SUUNTO 9 εκτός της μαγνητικής υποδοχής φόρτισης, δεσπόζει ο οπτικός αισθητήρας καρδιακών παλμών από την Valencell (v1.2), που αποτελεί την δεύτερη μεγάλη προσθήκη και την λειτουργία του οποίου θα αναλύσουμε αργότερα. Σε πρώτη φάση να πούμε όμως ότι η προσθήκη του αισθητήρα δίνει μεγάλες δυνατότητες στην εταιρεία για προσθήκη στο μέλλον βιομετρικών μετρήσεων κτλ., με updates στο firmware του chipset. Άρα έχουμε να κάνουμε με θεμελιώδη προσθήκη στο hardware του ρολογιού. Το πώς θα το εκμεταλλευτεί η SUUNTO θα φανεί στο μέλλον…

 

Και μιας και αναφερθήκαμε σε λογισμικό (firmware), η πρώτη κίνηση που θα κάνει κάποιος με το ρολόι είναι να κατεβάσει το SuuntoLink από τη διεύθυνση www.suunto.com/SuuntoLink, να συνδέσει το ρολόι μέσω USB στον υπολογιστή και να κάνει update το firmware. Η εφαρμογή SuuntoLink αποτελεί επίσης το interface μεταξύ του ρολογιού και του Movescount, ώστε να φορτώνουμε τις προπονήσεις μας αλλά να κάνουμε και update τα χαρακτηριστικά του GPS καθώς και τις παραμέτρους που αλλάζουμε από το Movescount στο ρολόι.

 

 

Ένα ρολόι όμως πρέπει να δείχνει και την .. ώρα (κατ ‘ αναλογία του ότι ένα smartphone δεν παύει να είναι τηλέφωνο, αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση και σίγουρα όχι του παρόντος άρθρου! - Παρεμπιπτόντως το ρολόι συνδέεται μέσω Bluetooth και του Suunto App με smartphone και δέχεται notifications). Το SUUNTO 9 έχει λοιπόν 8 προκαθορισμένα γραφικά (watch faces), όπου ανάλογα με το ποιο θα επιλέξουμε από τα settings, μπορούμε να βλέπουμε στην αρχική οθόνη ταυτόχρονα με την ώρα και ένα πλήθος παραμέτρων, που ξεκινούν από την ημερομηνία, το υψόμετρο που βρισκόμαστε, το πόση μπαταρία απομένει και φτάνουν σε πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως την ώρα ανατολής και δύσης του ηλίου, τις φάσεις της σελήνης και άλλα που προκύπτουν από τους διάφορους αισθητήρες και το GPS που διαθέτει το ρολόι.

 

Το SUUNTO 9 μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε ένα από τα  8 προκαθορισμένα γραφικά (watch faces), με τις αντίστοιχες παραμέτρους να εμφανίζονται στην αρχική οθόνη!

 

Έχοντας τρέξει πολλούς αγώνες που απαιτούν να περάσεις ολόκληρη νύχτα στο βουνό, μια ειδοποίηση μέσα στο βαθύ σκοτάδι πριν το ξημέρωμα, ότι π.χ. σε μισή ώρα ξημερώνει, σίγουρα τονώνει το ηθικό και κάτι τέτοιες λεπτομέρειες πιστέψτε με ότι μετράνε πολύ σε υπερμαραθώνιους όσο κι αν φαντάζουν ως ... απλά πράγματα. Φυσικά μπορούμε να επιλέξουμε τα χρώματα του watch face, αναλογικού ή ψηφιακού, αλλά δεν μπορούμε να επιλέξουμε τις παραμέτρους που θα βλέπουμε, μιας και είναι προκαθορισμένες για το καθένα από τα οκτώ γραφικά.

 

Ξεκινώντας από το γραφικό ώρας (watch face) που έχουμε επιλέξει και κυλώντας με το δάκτυλο μας την οθόνη αφής προς τα κάτω, πηγαίνουμε σε μια σειρά από οθόνες που δείχνουν παραμέτρους που αφορούν την καθημερινή μας δραστηριότητα. Ο καρδιακός μας ρυθμός, τα βήματα που έχουμε κάνει την συγκεκριμένη ημέρα, οι θερμίδες που καταναλώσαμε, η προπόνηση που κάναμε, το υψόμετρο που βρισκόμαστε, η ατμοσφαιρική πίεση και η θερμοκρασία αναλύονται σε αυτές τις οθόνες. Κάνοντας σε κάθε μια από αυτές κύλιση προς τα δεξιά με την οθόνη αφής βλέπουμε οθόνες που δείχνουν εβδομαδιαίες τιμές για αυτές τις παραμέτρους ή δωδεκάωρες σε περιπτώσεις όπως οι καρδιακοί παλμοί και πόσο κοντά είμαστε στον στόχο μας (π.χ στις ώρες εβδομαδιαίας προπόνησης που έχουμε θέσει ως στόχο). Πολύ θετικό είναι ότι πατώντας - όταν βρισκόμαστε σε κάποια από αυτές τις οθόνες - το μεσαίο κουμπί δεξιά στο ρολόι μπαίνουμε κατευθείαν στα settings της συγκεκριμένης παραμέτρου χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούμε το γενικό μενού ρυθμίσεων του ρολογιού.

 

Με κύλιση στην οθόνη αφής πηγαίνουμε εύκολα σε οθόνες με δεδομένα της καθημερινής μας δραστηριότητας, αλλά και στις οθόνες άσκησης, πλοήγησης και καταγραφής προπονήσεων (logbook)!

 

Το αρνητικό είναι ότι αυτές οι τιμές που συλλέγονται στην καθημερινή χρήση του SUUNTO 9 υπάρχουν μόνο στη μνήμη του ρολογιού και δεν μπορούμε να τις επεξεργαστούμε στην πλατφόρμα Μovescount, το Sportstracker ή το mobile app της SUUNTO. Στις πλατφόρμες επεξεργασίας μεταφέρεται μόνο ο καρδιακός παλμός που μετράμε όταν βρισκόμαστε σε sports mode, δηλαδή άσκηση. Η τελευταία βασική οθόνη απεικονίζει την δραστηριότητα μας (ώρες ύπνου, καρδιακός ρυθμός) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Από τα settings μπορούμε να ορίσουμε την ώρα που συνήθως κοιμόμαστε και ξυπνάμε και φορώντας το ρολόι κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, με την βοήθεια των αισθητήρων επιτάχυνσης και μέτρησης καρδιακών παλμών από τον καρπό, να έχουμε μια εικόνα του . .ύπνου μας. Η ζώνη ωρών ύπνου που έχουμε ορίσει παίζει σημαντικό ρόλο, μιας και αν για παράδειγμα έχουμε ορίσει  ότι ξυπνάμε στις 07.00 και ξυπνήσουμε στις 7.30, αυτή η μισή ώρα δεν θα έχει καταγραφεί. Γενικά, είναι μια χρήσιμη διαδικασία όταν θέλουμε να τσεκάρουμε πόση ώρα κοιμόμαστε πραγματικά και τους παλμούς ηρεμίας μας.

 

Το λουράκι ακολουθεί τα διεθνή στάνταρντ των 24mm και μπορεί να αλλάξει με κάποιο της αρεσκείας μας. Η αφαίρεση είναι πολύ εύκολη και η ασφάλιση του όταν τοποθετηθεί πάνω στο ρολόι εξαιρετική!

 

Ειδοποιήσεις (notifications)

 

Ανάλογα με την παραμετροποίηση που έχουμε κάνει, το ρολόι μπορεί να μας ειδοποιήσει για κάποια χαρακτηριστικά που κρίνουμε σημαντικά για εμάς. Αυτό μπορεί να αφορά την καθημερινή του λειτουργία, αλλά και την λειτουργία του σε συγκεκριμένα sport modes.

 

Το SUUNTO 9 λοιπόν διαθέτει ενσωματωμένο βαρόμετρο που δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης σημαντικής πτώσης στη βαρομετρική πίεση, γεγονός που σημαίνει συνήθως ότι έρχεται καταιγίδα και πρέπει να προφυλαχθούμε. Όταν είναι ενεργή η ειδοποίηση καταιγίδας, το ρολόι εκπέμπει ηχητικό σήμα και εμφανίζει ένα σύμβολο καταιγίδας, όταν υπάρχει πτώση πίεσης κατά 4 hPa(0,12 inHg) ή περισσότερο σε διάστημα 3 ωρών. Είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό σε βουνίσιες εξορμήσεις με “ύποπτες” καιρικές συνθήκες. Επίσης, το ρολόι μέσω του GPS και της γεωγραφικής ζώνης ώρας που βρισκόμαστε “βλέπει” την ακριβή ώρα ανατολής και δύσης του ηλίου, την οποία μπορούμε να την έχουμε και ως ένδειξη σε συγκεκριμένα watch face. Ταυτόχρονα όμως, μπορούμε να ορίσουμε ένα χρονικό διάστημα πριν (π.χ. 30 min) πριν δύσει ή/και ανατείλει ο ήλιος και το ρολόι να μας ειδοποιήσει σχετικά.

 

Καθώς έφτασα στην Πάτρα μετά την επιστροφή μου από την Καππαδοκία, ο καιρός έδειχνε να "χαλάει" απότομα. Μια πτώση της βαρομετρικής πίεσης από τα 1020 στα 1012 hPa προκάλεσε την ειδοποίηση επερχόμενης καταιγίδας στην οθόνη του SUUNTO 9, κάτι που ήλθε σε λίγα λεπτά της ώρας τελικά!

 

Όταν βρισκόμαστε σε ένα sport mode (π.χ. running), και έχοντας ορίσει από πριν συγκεκριμένα targets (βασικά, όπως την διάρκεια ή το μήκος μιας προπόνησης ή πιο εξειδικευμένα έντασης, όπως μια ζώνη ρυθμού - pace ή καρδιακών παλμών), το ρολόι μας ειδοποιεί όταν φτάνουμε π.χ. το 50% της προπόνησης, είτε αν κινούμαστε στη προκαθορισμένη ζώνη ρυθμού ή παλμών (για το οποίο μάλιστα έχει και συγκεκριμένη οθόνη στην οποία όταν βρισκόμαστε στην σωστή ζώνη την χρωματίζει ανάλογα για να έχουμε μια πολύ καλή και γρήγορη εποπτεία του αν είμαστε σωστοί). Να επισημάνουμε επίσης ότι συνδέοντας το με αισθητήρα Stryd (power meter) μπορούμε να έχουμε και ζώνες ισχύος (power zones), που για το SUUNTO 9 εκτός της ποδηλασίας υποστηρίζεται και στο τρέξιμο και μάλιστα με διαφορετικές οθόνες.

 

Προπόνηση (Sports Modes)

 

Όλα αυτά τα καλούδια που μας προσφέρει το ρολόι σε καθημερινή λειτουργία είναι εξαιρετικά και πολύ ενδιαφέροντα, αλλά είναι προφανές ότι ο κάτοχος ενός SUUNTO 9 ενδιαφέρεται κυρίως για την καταγραφή της προπόνησης του. Το ρολόι καλύπτει μια τεράστια γκάμα αθλημάτων, με την παραμετροποίηση των περισσότερων χαρακτηριστικών που μας ενδιαφέρουν να γίνεται στο Movescount (την λειτουργία του την έχουμε αναλύσει σε παλιότερα άρθρα), εκτός από την επιλογή του προφίλ απόδοσης της μπαταρίας που όπως είπαμε στην εισαγωγή αποτελεί την μεγάλη καινοτομία του SUUNTO 9 και την οποία θα αναλύσουμε αργότερα στο άρθρο μας.

 

Movescount Trail Running Sports Mode: Οθόνη Παραμετροποίησης

 

Για κάθε άθλημα υπάρχουν οθόνες παραμετροποίησης στο Movescount, όπου μπορούμε να επεξεργαστούμε και να ορίσουμε σχεδόν τα πάντα, ενώ υπάρχουν φυσικά και οι κλασσικές φόρμες παραμετροποίησης για βασικά χαρακτηριστικά του ρολογιού, του navigation, των δικών μας ατομικών βιομετρικών παραμέτρων κτλ. Τα αποτελέσματα της προπόνησης μας τα φορτώνουμε αυτόματα στο Movescount μετά από κάθε προπόνηση μέσω του SuuntoLink, αφού συνδέσουμε το ρολόι στην θύρα USB του υπολογιστή μας. Εκεί μπορούμε να τα επεξεργαστούμε σε βάθος. Άμεσα μετά την προπόνηση μπορούμε επίσης να τσεκάρουμε τις παραμέτρους της στο logbook του ρολογιού.

 

Η οθόνη του Movescount μετά το Cappadocia Medium Trail!

 

Για να ξεκινήσουμε μια προπόνηση είτε κυλάμε την αρχική οθόνη (watch face) προς τα επάνω, είτε πατάμε το επάνω κουμπί στη δεξιά πλευρά του ρολογιού και μετά μπαίνουμε πατώντας το μεσαίο κουμπί στην επιλογή Exercise. Στο κυλιόμενο μενού που προκύπτει επιλέγουμε από τη λίστα το άθλημα που θέλουμε να κάνουμε και καταλήγουμε σε μια οθόνη με το start, τις ενδείξεις παλμών (αν έχουμε ζώνη παλμών και το έχουμε ορίσει από το Movescount, το ρολόι την χρησιμοποιεί αντί του οπτικού αισθητήρα καρδιακών παλμών στον καρπό), του σήματος GPS και του προφίλ μπαταρίας (performance, endurance, ultra, custom ) που είναι ενεργό.

 

Κυλώντας την οθόνη προς τα κάτω βλέπουμε μια σειρά παραμέτρων που αφορούν το συγκεκριμένο προφίλ μπαταρίας, αλλά και τις επιλογές παραμετροποίησης για το navigation και την διαλειμματική προπόνηση (interval training). Πριν μπούμε στην καταγραφή της άσκησης, μπορούμε να αλλάξουμε το προφίλ μπαταρίας απλά πατώντας το πάνω δεξιά πλήκτρο. Το εξαιρετικό είναι ότι δίπλα στο σηματάκι της μπαταρίας μας δίνει και την πρόβλεψη ωρών που θα “αντέξει” η  μπαταρία στο συγκεκριμένο προφίλ και τον βαθμό αποφόρτισης που ήδη έχει.

 

 

Επίσης, αν ξεκινήσουμε προπόνηση με τα προφίλ endurance ή ultra, μπορεί να μας ζητήσει καλιμπράρισμα της ψηφιακής πυξίδας, μιας  και την χρησιμοποιεί στον αλγόριθμο FusedTrack®, τον οποίο θα αναλύσουμε με λεπτομέρεια στη συνέχεια του άρθρου. Καθώς προχωράει η προπόνηση μας, μπορούμε να βλέπουμε πλήθος παραμέτρων στις οθόνες που έχουμε ορίσει από το Movescount, ενώ τελειώνοντας την αποθηκεύουμε για να την έχουμε διαθέσιμη για επεξεργασία. Ένα σημείο προσοχής που εντοπίσαμε είναι ότι σε τρέξιμο με χαμηλό φωτισμό (αργά το απόγευμα, η νύχτα) με το backlight (χαμηλός φωτισμός) να φωτίζει το ρολόι, αν θελήσουμε να ενισχύσουμε το φως (κανονικός φωτισμός) πατώντας ένα οποιοδήποτε πλήκτρο από τα τρία πλαϊνά, το ρολόι θα αλλάξει οθόνη, ή θα ενεργοποιήσει κάποια λειτουργία ή θα φέρει κάποιο μενού μπροστά, λειτουργώντας όπως θα λειτουργούσε αν πατάγαμε ένα από τα κουμπιά για να κάνουμε κάποια ενέργεια .. ενώ εμείς θέλουμε απλά να “ρίξουμε” φώς. Βέβαια στο 99% των περιπτώσεων τη νύχτα τρέχουμε με φακό κεφαλής οπότε … δεν θα χρειαστεί να μπούμε στη διαδικασία! Επίσης, αν έχουμε κλειδώσει την οθόνη, σε κάθε πάτημα πλήκτρου απλά θα ενισχυθεί το φως χωρίς να αλλάξει η οθόνη που είναι ενεργή.

 

Η διαλειμματική προπόνηση (Interval Training) ορίζεται εύκολα μόλις επιλέξουμε την άσκηση (π.χ running) που θέλουμε να κάνουμε. Πριν ξεκινήσουμε, με κύλιση προς τα κάτω, φτάνουμε στην επιλογή Intervals όπου ενεργοποιούμε το αντίστοιχο μενού και επιλέγουμε τον αριθμό επαναλήψεων, το διάστημα έντασης (σε χρόνο ή απόσταση) και αποκατάστασης (πάλι σε χρόνο ή απόσταση). Ξεκινάμε την άσκηση δαπανώντας κάποιο χρόνο για προθέρμανση και όταν είμαστε έτοιμοι, με κύλιση της οθόνης ή με το μεσαίο πλήκτρο ξεκινάμε την διαλειμματική μας προπόνηση. Φυσικά έχουμε την επιλογή να διακόψουμε την προπόνηση όποτε θέλουμε, ενώ να επισημάνουμε ότι η πλοήγηση (navigation) είναι απενεργοποιημένη όταν είμαστε σε διαλειμματική προπόνηση. Όταν διακόψουμε την προπόνηση απενεργοποιείται αυτόματα και η επιλογή Intervals, αλλά μένουν οι ρυθμίσεις για την επόμενη φορά.

 

Προφίλ Απόδοσης Μπαταρίας (Battery Performance Options) – Έξυπνες ειδοποιήσεις χαμηλής στάθμης μπαταρίας

 

Η μπαταρία του SUUNTO 9 (lithium – ion) έχει μέγιστη διάρκεια 14 ημερών σαν ρολόι (ο πραγματικός χρόνος επηρεάζεται φυσικά από τις επιλογές μας παρακολούθησης καθημερινών παραμέτρων και πέφτει περίπου στις 7 ημέρες αν τις έχουμε ενεργοποιήσει, όπως και τις ειδοποιήσεις στο/από το κινητό μας) και 25 / 40 / 120 ώρες όταν βρίσκεται σε λειτουργία άσκησης, ανάλογα με το προφίλ που έχουμε επιλέξει.

 

Η διαχείριση της μπαταρίας είναι από τα βασικότερα θέματα που αντιμετωπίζει ένας αθλητής – ιδιαίτερα υπεραποστάσεων και ultra-trail - και με το SUUNTO 9 η Φινλανδική εταιρεία κάνει ένα μεγάλο καινοτομικό βήμα προς την επίλυση του, υιοθετώντας τέσσερα διαφορετικά προφίλ, τα οποία τα επιλέγουμε από την οθόνη της άσκησης όπως προαναφέραμε και τα οποία μας δίνουν διάρκεια μέχρι: 25 ώρες το performance, 40 ώρες το endurance και 120 ώρες το ultra. Υπάρχει και ένα custom προφίλ, τις παραμέτρους του οποίου τις ορίζουμε εμείς οι ίδιοι και οι ώρες λειτουργίας που μπορεί να υποστηρίξει είναι μεταξύ 25 – 120. Ουσιαστικά η SUUNTO αποσυνδέει την λειτουργία της μπαταρίας από τα sports modes και δίνει μεγάλη ευλυγισία στην διαχείριση της ενέργειας της.

 

Κάθε προφίλ έχει διαφορετικές παραμέτρους (ακρίβεια GPS, ενεργό ή όχι τον αισθητήρα καρδιακών παλμών, φωτεινότητα οθόνης, δονήσεις, συνδεσιμότητα Bluetooth, παλέτα χρωμάτων οθόνης κτλ..), τις οποίες βέβαια μπορούμε να πειράξουμε και αμέσως πριν ξεκινήσουμε την άσκηση. Όταν επιλέξουμε κάποιο προφίλ, το ρολόι υπολογίζει αυτόματα τον χρόνο λειτουργίας που απομένει και μας τον δείχνει στο επάνω μέρος της οθόνης. Το προφίλ διαχείρισης της μπαταρίας μπορούμε να το αλλάξουμε και κατά τη διάρκεια της άσκησης, είτε μόνοι μας, είτε το κυριότερο από έξυπνες ειδοποιήσεις που μας δίνει το ρολόι, αρχικά όταν η στάθμη της μπαταρίας φτάσει το 10%! Ταυτόχρονα με την ειδοποίηση ο αλγόριθμος υπολογίζει και μας δείχνει και το πόση διάρκεια μπαταρίας θα έχουμε με το νέο προφίλ που μας προτείνει, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για την συνέχεια της προσπάθειας μας. Ακόμη καλύτερα, στην χειρότερη των περιπτώσεων, όταν η στάθμη μετά από πολλές ώρες στα μονοπάτια δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει καμία καταγραφή από τα προφίλ, το SUUNTO 9 τα κλείνει όλα εκτός από το χρονόμετρο, ώστε φτάνοντας στο τέλος της προσπάθειας να έχουμε πλήρη καταγραφή του χρόνου που κάναμε (συν φυσικά όλα τα δεδομένα μέχρι εκείνη τη στιγμή). Πάρα πολύ σπάνιο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά μας δίνει και αυτή την επιλογή.

 

 

Ένα ακόμη καινοτομικό χαρακτηριστικό του ρολογιού είναι ότι “μαθαίνει” τις συνήθειες εβδομαδιαίας προπόνησης μας και μπορεί με αυτές να στέλνει έξυπνες ειδοποιήσεις όταν η στάθμη της μπαταρίας πέσει χαμηλά. Αν λοιπόν για παράδειγμα, συνήθως τα Σάββατα κάνουμε μεγάλη σε διάρκεια προπόνηση και φτάσουμε την Παρασκευή το απόγευμα με χαμηλή στάθμη μπαταρίας (20% και μετά στο 10%), το SUUNTO 9 θα μας δώσει ειδοποίηση να το φορτίσουμε! Προσωπικά δεν μου έχει τύχει ακόμη κάτι τέτοιο, ίσως γιατί δεν έχω τέτοια σταθερότητα στις προπονήσεις και τους αγώνες μου, αλλά αν κάποιος έχει πολύ δομημένο προπονητικό πλάνο με ξεκάθαρη αύξηση ωρών άσκησης π.χ. τα Σαββατοκύριακα, με τις ειδοποιήσεις αυτές έχει μια ασφάλεια ότι δεν θα μείνει από μπαταρία.

 

Fused ..something και GPS

 

FusedAlti, FusedSpeed και τώρα FusedTrack. Η λέξη Fused ακολουθεί την εξέλιξη των μοντέλων της SUUNTO, σαν βασικό συστατικό αλγόριθμων που “συγχωνεύουν” δεδομένα από τους αισθητήρες του ρολογιού με το σήμα GPS, ώστε να δώσουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην καταγραφή. Έτσι, στο FusedAlti ο αλγόριθμος υπολογισμού του υψομέτρου εκτός του σήματος GPS χρησιμοποιεί και τα δεδομένα από το βαρομετρικό αλτίμετρο του ρολογιού, ενώ στο FusedSpeed προσθέτει στον αλγόριθμο και τα δεδομένα επιταχυνσιόμετρου για να υπολογίσει με ακρίβεια την ταχύτητα. Το SUUNTO 9 χρησιμοποιεί και τους δύο αλγόριθμους, περισσότερα στοιχεία για τους οποίους μπορείτε να βρείτε στα άρθρα για το SPARTAN ULTRA και το AMBIT 3 VERTICAL.

 

Ο αλγόριθμος FusedTrack προχωράει ένα βήμα παραπάνω και ουσιαστικά καλύπτει το κενό διάστημα που δεν υπάρχει σήμα GPS στα δυο προφίλ μπαταρίας που επεκτείνουν πολύ τον χρόνο ζωής της (60 sec στο endurance και 120 sec στο Ultra) χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ψηφιακή πυξίδα και το επιταχυνσιόμετρο του ρολογιού, ώστε να “ενώσει τις τελείες” μεταξύ των σημείων λήψης σήματος GPS και να αποδώσει με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια την καταγραφή / μέτρηση της πορείας μας. Εξαιρετικά έξυπνο σαν σύλληψη! Αφού υπάρχει η πυξίδα και το επιταχυνσιόμετρο, γιατί να μην χρησιμοποιηθούν ώστε να προβλεφθεί η πορεία όταν το GPS δεν υπάρχει;

 

 

Αυτό που είδαμε στις δοκιμές μας, όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα, είναι ότι ο αλγόριθμος κάνει δουλειά, εκεί που χρειάζεται. Στην αριστερή εικόνα πραγματοποιήθηκαν τρείς κύκλοι απόστασης 2.80K στο Δασύλιο της Πάτρας (μονοπάτια και δρόμοι) με περίπλοκη δομή, πολλές στροφές και ταχύτητα κίνησης, χρησιμοποιώντας τα τρία προφίλ λειτουργίας της μπαταρίας. Ο αλγόριθμος έδωσε με ακρίβεια την θετική και αρνητική υψομετρική στα +114 περίπου μέτρα (το βαρομετρικό αλτίμετρο δουλεύει και στα τρία προφίλ) αλλά υπήρξε απόκλιση στις διαδρομές (απόσταση), μετρώντας 2.81 (performance), 2.48 (endurance) και 2.30 (Ultra). Απόλυτα λογικό μιας και έτρεχα με pace μεταξύ 5.00 – 6.00 min/Km και υπήρχαν πολλές και απότομες στροφές, ορισμένες από τις οποίες επέστρεφαν στην ίδια κατεύθυνση (μπερδεύοντας την πυξίδα).

 

 

Κάνοντας όμως μια στροφή (μεσαία εικόνα) με τυπική ταχύτητα αγώνα υπεραπόστασης βουνού (10-11 min/Km) – στην οποία άλλωστε θα ενεργοποιήσει κάποιος τα προφίλ Endurance & Ultra – διαπιστώσαμε ότι εκτός της σωστής υψομετρικής το FusedTrack έδωσε και την απόσταση στα 2.83Κ! Δοκιμάζοντας σε λιγότερο πολύπλοκη διαδρομή ασφάλτου (δεξιά εικόνα), ακόμη και με ταχύτητες μεταξύ 4.30 – 5.00 min/km, οι καμπύλες των προφίλ Performance και Endurance σχεδόν ταυτίστηκαν στους δυο κύκλους των 7.8Κ!

 

Διαπίστωση μας λοιπόν είναι ότι το FusedTrack δουλεύει εξαιρετικά στις αποστάσεις και ταχύτητες για τις οποίες έχει σχεδιαστεί. Ουσιαστικά άλλωστε για αγώνες μέχρι 22-23 ώρες δεν θα χρειαστούμε κάτι άλλο από το performance προφίλ, για αγώνες μέχρι 45-50 ώρες θα κάνουμε αλλαγή στο Endurance (όταν ειδοποιηθούμε από το ρολόι για την διάρκεια μπαταρίας και ενώ θα είμαστε στο performance)  για το οποίο όπως είδαμε ο αλγόριθμος δουλεύει εξαιρετικά και το Ultra θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας καλύπτει για αγώνες σαν το Tor de Geants ή ορεινές διασχίσεις, όπου και πάλι οι πολύ χαμηλές ταχύτητες κίνησης θα δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα! Βέβαια, και με δεδομένο ότι ο μαγνητικός φορτιστής δουλεύει μια χαρά, ένα power bank ίσως να μας κράταγε και συνέχεια στο προφίλ performance για το 99% των ultra-trail αγώνων!

 

Σχετικά με το GPS, στην έκδοση 2.5.18 του λογισμικού για το SUUNTO 9 (19 Νοεμβρίου 2018) προστέθηκε το ρωσικό σύστημα δορυφόρων GLONASS, το οποίο ενεργοποιείται από το μενού navigation στις ρυθμίσεις του ρολογιού. Η προσθήκη περισσότερων δορυφόρων αυξάνει την ταχύτητα κλειδώματος στην αρχή της προπόνησης μας και την ακρίβεια του GPS σήματος, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές με πολλά ψηλά κτίρια. 

 

Πλοήγηση (Navigation)

 

Η πλοήγηση (navigation) σε μια προκαθορισμένη διαδρομή είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των μοντέρνων GPS ρολογιών και φυσικά το SUUNTO 9 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Με τη βοήθεια του Movescount λοιπόν και όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στα άρθρα μας για το SPARTAN ULTRA και το AMBIT 3 VERTICAL μπορούμε είτε να σχεδιάσουμε μια νέα διαδρομή, είτε να χρησιμοποιήσουμε την διαδρομή (move) μιας προηγούμενης προπόνησης εξάγοντας την μέσω Routeplanner, είτε να ακολουθήσουμε Points of Interest (POIs), είτε τέλος να κάνουμε import μια διαδρομή (route) αγώνα ή και προπόνησης που διαθέτουμε σαν αρχείο. Την διαδρομή την βλέπουμε σε μoρφή Heatmaps, κάτι που μας αρέσει ιδιαίτερα. Στον πρώτο συγχρονισμό που θα κάνουμε συνδέοντας το ρολόι στον υπολογιστή θα περαστούν τα δεδομένα της σε αυτό.

 

Η διαδρομή του Cappadocia Medium Trail στην οθόνη πλοήγησης του Movescount. Στο παράθυρο αριστερά φαίνονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά της διαδρομής και το ρολόι που έχουμε επιλέξει να την χρησιμοποιήσουμε!

 

Πλοήγηση μπορούμε να κάνουμε και όταν βρισκόμαστε εκτός άσκησης (sports mode), απλά δεν θα καταγραφεί. Έναρξη πλοήγησης είτε κάνουμε πριν ξεκινήσουμε τη άσκηση κυλώντας την αρχική οθόνη στο Navigation, είτε ξεκινώντας την άσκηση αφού το επιλέξουμε από το μενού πριν πατήσουμε το START (εδώ μπορούμε με κύλιση να δούμε όλα τα χαρακτηριστικά της διαδρομής στην οποία θα πλοηγηθούμε). Ξεκινώντας την πλοήγηση μπορούμε να πάμε στην οθόνη πλοήγησης όπου η πορεία μας θα φαίνεται σαν μια σταθερή γραμμή, ενώ αυτή που έχουμε ήδη διανύσει σαν διακεκομμένη. Η πορεία μας φαίνεται από το βελάκι που ακολουθεί την μαγνητική ψηφιακή πυξίδα του ρολογιού. Στην οθόνη δεν απεικονίζεται χάρτης, αλλά απλά η πορεία μας σε σκούρο φόντο, χαρακτηριστικό που υπολείπεται άλλων ρολογιών στην κατηγορία αυτή. Μπορούμε να κάνουμε zoom in/out, αλλάζοντας την κλίμακα του χάρτη. Κυλώντας την οθόνη προς τα επάνω μπορούμε να δούμε διάφορα options, όπως να αλλάξουμε πορεία (find back), POI ή route κτλ. Στο τέλος αυτού του μενού υπάρχει η επιλογή Breadcrumb, με την οποία τελειώνει η πλοήγηση .. ομολογώ ότι την πρώτη φορά δυσκολεύτηκα να μαντέψω ότι με αυτή την επιλογή θα την σταματήσω και όχι με ένα END για παράδειγμα. Το pause πάντως γίνεται κανονικά με το επάνω δεξιά κουμπί.

 

Κυλώντας την οθόνη άλλη μια θέση  πάμε στην οθόνη πλοήγησης υψομέτρου (altitude navigation), η οποία μας δείχνει το σχεδιάγραμμα υψομετρικής σε σχέση με τα χιλιόμετρα, ενώ στο επάνω μέρος της οθόνης είναι το υψόμετρο που βρισκόμαστε και στο κάτω μέρος η θετική (ή αρνητική) υψομετρική που έχουμε να διανύσουμε ακόμη.  Πολύ χρήσιμο εργαλείο, καθώς όσο προχωράμε μια κάθετη γραμμή (αλλάζοντας χρώμα πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη διανύσει) πάνω στο σχήμα μας δείχνει που βρισκόμαστε, ώστε να ελέγχουμε την θέση μας συνεχώς. Το update είναι αρκετά συχνό, το υπολογίζω περίπου κάθε 10 μέτρα θετικής υψομετρικής που διανύουμε.

 

Altitude Navigation στο Cappadocia Medium Trail 2018 ... Στην οθόνη φαίνεται το σχεδιάγραμμα της υψομετρικής με διαχωρισμό του τμήματος που έχουμε ήδη διανύσει. Στο επάνω μερος βρίσκεται η ένδειξη υψομέτρου, ενώ στο κάτω μέρος της οθόνης βλέπουμε την υψομετρική που υπολείπεται!

 

Η πλοήγηση (navigation) δουλεύει με πολύ καλό και εύχρηστο τρόπο με μόνα σημεία παρατήρησης όπως προείπαμε την μη χρήση χαρτών που σε πολλαπλές διασταυρώσεις μπορεί να δημιουργήσει προβληματισμό, καθώς και το γεγονός ότι όταν φεύγουμε εκτός διαδρομής το ρολόι χρειάζεται περίπου 100 μέτρα για να βγάλει ειδοποίηση (off route), η οποία μάλιστα μένει για λίγα δευτερόλεπτα και σβήνει. Φυσικά όταν γυρίσουμε στην σωστή διαδρομή (από την οθόνη πλοήγησης διαδρομής) μας ειδοποιεί αμέσως σχετικά.

 

Μέτρηση Καρδιακών Παλμών: Οπτικός Αισθητήρας Καρπού (Optical HR Sensor) – Ζώνη Καρδιακών Παλμού Θώρακα (HR Belt)

 

Η μέτρηση των καρδιακών παλμών είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των GPS ρολογιών άθλησης, με την Φινλανδική εταιρεία να επεκτείνει την μέτρηση τους όχι μόνο κατά το διάστημα της καθημερινής μας προπόνησης, αλλά και στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, ενσωματώνοντας στο SUUNTO 9 έναν οπτικό αισθητήρα καρπού από την Valencell (Το μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε για το άρθρο περιείχε και την κλασσική ζώνη καρδιακών παλμών θώρακα). Η Αμερικανική εταιρεία ασχολείται με το θέμα της οπτικής μέτρησης καρδιακών παλμών μέσω αλλαγών στην ροή του αίματος εδώ και μια δεκαετία, με υλοποιήσεις που θεωρούνται πλέον από τις καλύτερες στην αγορά. Στο SUUNTO 9 έχει ενσωματωθεί η τελευταία έκδοση (v1.2), ενώ τα οπτικά LED στην πίσω όψη του ρολογιού χρησιμοποιούν πράσινο και κίτρινο χρώμα, μάλλον για να καλύπτουν περισσότερους χρωματισμούς δέρματος.

 

 Στην πίσω όψη του SUUNTO 9 δεσπόζει ο οπτικός αισθητήρας καρδιακών παλμών από την Valencell (v1.2)

 

Το θέμα της ακριβούς και αξιόπιστης μέτρησης καρδιακών παλμών από τον καρπό με οπτικό αισθητήρα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και ευαίσθητο, ενώ καμία υλοποίηση δεν μπορεί μέχρι στιγμής να δώσει την ακρίβεια που έχει μια ζώνη καρδιακών παλμών θώρακα σε φάση άσκησης. Το χρώμα του δέρματος, η πυκνότητα των τριχών, οι κινήσεις και το σφίξιμο του χεριού και κυρίως η τοποθέτηση και η προσαρμογή πάνω στο χέρι παίζουν βασικό ρόλο. Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι μια τοποθέτηση περίπου 2 εκατοστά πάνω από το κόκαλο του καρπού και με αρκετό (αλλά όχι υπερβολικό σφίξιμο) μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα όταν τρέχουμε στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για μέτρηση καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα λέγαμε ότι όταν αυξάνεται πολύ ο ρυθμός και η κίνηση του χεριού (π.χ. σε έντονες διαλειμματικές προπονήσεις) η ακρίβεια είναι λίγο μικρότερη από μια ζώνη παλμών θώρακα. Είναι όμως λογικό μιας και μιλάμε για ένα βαρύ ρολόι που δεν γίνεται να μην μετακινείται καθώς κινούνται με ένταση τα χέρια μας. Αντίθετα, σε κανονικούς ρυθμούς τρεξίματος, hiking και δυναμικού βαδίσματοςκαι φυσικά σε στατικές δραστηριότητες όπως η ποδηλασία η ακρίβεια της μέτρησης είναι εξαιρετική.

 

Επίσης, παρατηρήσαμε ότι όταν το φοράμε για κάποια ώρα πριν ξεκινήσουμε με ενεργοποιημένο τον οπτικό αισθητήρα, παίρνουμε πιο αξιόπιστες μετρήσεις στα πρώτα λεπτά της προπόνησης, προφανώς γιατί αυξάνει η ροη του αίματος και μένει έτσι όταν ξεκινήσουμε το τρέξιμο. Προσοχή θέλει να έχουμε ενεργοποιήσει πριν ξεκινήσουμε την ένδειξη "Daily HR" από τι γενικές ρυθμίσεις του ρολογιού, ώστε να δουλέψει κανονικά ο αισθητήρας καθώς τρέχουμε, όπως δουλεύει αντίστοιχα στην καθημερινή μας δραστηριότητα. Στο σχήμα που ακολουθεί πραγματοποίησα ένα τρέξιμο σε μονοπάτια και δρόμους, με εναλλαγές ανηφόρας/κατηφόρας και ρυθμού pace) χρησιμοποιώντας το SUUNTO 9 με τον οπτικό αισθητήρα καρπού και ταυτόχρονα το SUUNTO AMBIT 3 VERTICAL με ζώνη καρδιακών παλμών θώρακα. Τα σημεία διαφοράς βρίσκονται σε κόκκινο κύκλο (συν 2-3 spikes σε κάποια σημεία που απότομα αλλά στιγμιαία ανέβηκε πολύ η τιμή) με την συνολική μέση τιμή καρδιακών παλμών να είναι πολύ κοντά.

 

 

Αυτά για την φάση άσκησης, μιας και ο οπτικός αισθητήρας καρπού μπορεί (ενεργοποιώντας από το μενού την ένδειξη Daily HR ON) να χρησιμοποιηθεί – και εδώ είναι ένα πολύ δυνατό σημείο της υλοποίησης και πιστεύουμε αυτό είναι επίσης βασικό χαρακτηριστικό που επιδίωξε η SUUNTO με την ενσωμάτωση αυτής την τεχνολογίας – για να έχουμε ενδείξεις καρδιακού παλμού ολόκληρη την ημέρα (αλλά και στον ύπνο μας όπως εξηγήσαμε πιο πάνω στο άρθρο) και κατά συνέπεια να μπορούμε να δούμε που βρισκόμαστε βιομετρικά (κούραση, κατανάλωση θερμίδων κτλ.).

 

Θα προτείναμε λοιπόν να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την πολύ αξιόπιστη ζώνη καρδιακών παλμών θώρακα σε προπονήσεις που θέλουμε μεγάλη ακρίβεια ή υπάρχουν πολύ έντονες αλλαγές έντασης, όπως οι διαλειμματικές προπονήσεις και να χρησιμοποιούμε τις ενδείξεις του οπτικού αισθητήρα καρπού σε όλες τις άλλες δραστηριότητες (trail running, κανονικό τρέξιμο, ποδηλασία, ultra, ιστιοπλοΐα, δυναμικό βάδισμα κτλ…) και φυσικά κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου μπορούμε να έχουμε πολύ αξιόπιστα και χρήσιμα συμπεράσματα για την φυσική μας κατάσταση.

 

Προπονητικές μετρήσεις

 

Ήδη όπως διαπιστώσαμε από τα μοντέλα των προηγούμενων 2-3 χρόνων η SUUNTO έδωσε έμφαση σε βιομετρικές μεταβλητές της προπόνησης μας που μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά στην εκτίμηση της φυσικής μας κατάστασης και στην αθλητική μας βελτίωση. Τέτοιες μεταβλητές είναι το Peak Training Effect (PTE), το Excess Post Exercise Oxygen (EPOC), το εκτιμώμενο VO2MAX, η κάθετη ταχύτητα, η αποκατάσταση (recovery) και άλλες τις οποίες έχουμε αναλύσει σε βάθος σε προηγούμενα άρθρα (SPARTAN ULTRA, AMBIT 3 VERTICAL) και δεν θα επεκταθούμε περισσότερο εδώ. Σίγουρα πάντως οι δυνατότητες που δίνει το ρολόι στην καταγραφή τέτοιων παραμέτρων θα βοηθήσουν τον δρομέα να κατανοήσει σε βάθος τις προπονήσεις του και να προσπαθήσει να βελτιωθεί, σε όποιο επίπεδο και να βρίσκεται.

 

Αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του SUUNTO 9 BARO μπορείτε να τα δείτε εδώ, ενώ η τιμή λιανικής του έχει ως εξής:

-  SUUNTO 9 G1 BARO BLACK (SS050019000):  599 ευρω   
-  SUUNTO 9 G1 BARO BLACK + HR BELT (SS050089000): 649 ευρω

 

 

V2.9.42 update λογισμικού: Σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις, σε συνεργασία με την Firstbeat!

Όπως είδαμε και πιο πάνω, το SUUNTO 9 δεν αποτελεί μόνο ένα εργαλείο για τις προπονήσεις και τους αγώνες μας, αλλά και για καθημερινές μετρήσεις βιομετρικών χαρακτηριστικών που αποσκοπούν στην συνεχή αξιολόγηση της φυσικής μας κατάστασης. Η Φινλανδική εταιρεία σε συνεργασία με την Firstbeat, η οποία ειδικεύεται εδώ και δυο δεκαετίες στους αλγόριθμους μέτρησης της μεταβλητότητας των καρδιακών παλμών για προσδιορισμό της φυσικής κατάστασης και της διαδικασίας ανάκαμψης, προχώρησε στο τέλος Οκτωβρίου 2019 στην έκδοση V2.9.42 του λογισμικού για το SUUNTO 9, η οποία ενσωματώνει πολύ βασικά χαρακτηριστικά πάνω σε αυτόν τον τομέα, αλλά και όσο αφορά το GPS chipset της SONY που χρησιμοποιεί το ρολόι:

  • Ποιότητα ύπνου: Με την χρήση των αλγόριθμων της Firstbeat, η αξιολόγηση της ποιότητας του ύπνου που υπήρχε ήδη στο SUUNTO 9 βελτιώνεται σημαντικά, αφού χρησιμοποιείται και η μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών σαν παράμετρος υπολογισμού, δίνοντας ένα εύρος “ποιότητας” ύπνου μεταξύ 0 και 100.
  • Επίπεδο φυσικής κατάστασης: Για πρώτη φορά υπάρχει αξιολόγηση του VO2MAX, για το οποίο παίρνουμε καθαρή τιμή, μαζί με την εκτίμηση του fitness age, δηλαδή της “ηλικίας μας” με βάση την αξιολόγηση της φυσικής μας κατάστασης. Για τον ακριβέστερο προσδιορισμό χρειάζεται να μας “μάθει” λίγο περισσότερο το ρολόι με κάπως μεγαλύτερες προπονήσεις το πρώτο διάστημα.
  • Stress & αποκατάσταση: Ουσιαστικά το ρολόι αξιολογεί συνεχώς (χρησιμοποιώντας την μέτρηση καρδιακών παλμών και την μεταβλητότητα τους) την “ενέργεια” που έχουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μια απεικόνιση τόσο με απόλυτο αριθμό (0-100), όσο και με 16ωρο γράφημα. Παρατηρούμε ότι μετά από προπόνηση ή από μια κατάσταση που μας στρεσάρει ψυχολογικά ο αριθμός χαμηλώνει και μετά από ξεκούραση ανεβαίνει.
  • Αυτόματη εύρεση της ζώνης ώρας σε συγχρονισμό με το smarthphone μας
  • Βελτίωση της ακρίβειας του GPS: H SUUNTO ήταν η πρώτη που υιοθέτησε το GPS chipset της SONY, και στην τελευταία έκδοση λογισμικού (V2.9.42) ενσωμάτωσε βελτιώσεις όσο αφορά την ακρίβεια των μετρήσεων.
  • Ενσωμάτωση οδηγιών: Η έκδοση V2.9.42 ενσωμάτωσε πρακτικά tips σε ορισμένες λειτουργίες πριν ξεκινήσουμε κάποιο αθλητικό πρόγραμμα - δίνοντας έμφαση σε θέματα που αφορούν την μέτρηση υψομέτρου - τα οποία είναι ιδιαίτερα πρακτικά σε νέους χρήστες του SUUNTO 9.

 

 

Συμπέρασμα

 

Το SUUNTO 9 έρχεται με πολύ σημαντικές αλλαγές & προσθήκες τόσο στο υλικό (hardware) με την αλλαγή προμηθευτή chipset όσο αφορά το GPS (Sony), την προσθήκη state of the art οπτικής τεχνολογίας μέτρησης καρδιακών παλμών από τον καρπό (Valencell) και το νέο universal λουράκι, όσο και στις εφαρμογές που υποστηρίζει με την λήψη και επεξεργασία βιομετρικών χαρακτηριστικών κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως τα προφίλ διαχείρισης της μπαταρίας, την απίστευτη διάρκεια της και τον εξαιρετικά καινοτομικό αλγόριθμο FusedTrack που επεκτείνει την σωστή μέτρηση της πορείας μας εκεί που δεν υπάρχει σήμα GPS! Σίγουρα είναι εργαλείο που θα λύσει τα χέρια των αθλητών που τρέχουν σε πολύωρους αγώνες ultra-trail ή πεζοπόρων που κάνουν μεγάλες ορεινές διασχίσεις και συστήνεται ανεπιφύλακτα σε αυτούς. Προσφέρει όμως επίσης τη δυνατότητα μέτρησης και αποτύπωσης δεκάδων άλλων αθλημάτων και κατά συνέπεια μπορούμε να πούμε ότι με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελεί αυτή τη στιγμή τη ναυαρχίδα της Φινλανδικής εταιρείας και ένα πολυεργαλείο που ανεβάζει τον πήχη στα ρολόγια GPS!

 

 Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Suunto στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade

 

Δημήτρης Τρουπής

 
Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ