Μπατόν ορεινού τρεξίματος C.A.M.P.

Η ιστορία της C.A.M.P (Concezione Articoli Montagna Premana) ξεκινάει το 1889 σε ένα μικρό εργαστήριο στην Premana, κοντά στα ριζά των βουνών γύρω από το Lecco, πλάι στη λίμνη Como της Βόρειας Ιταλίας. Από τότε και περνώντας από γενιά σε γενιά, το όνομα της CAMP ολοένα και μεγάλωνε για να φτάσει σήμερα με τις τρεις θυγατρικές της (CAMP, CASSIN, CAMP SAFETY) να αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες εταιρείες κατασκευής ορειβατικού εξοπλισμού και εξοπλισμού ασφαλείας με παρουσία σε 80 χώρες στον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτές βέβαια και στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια μέσω της POLO, όπου όντας συνώνυμο της ποιότητας αλλά και των ανταγωνιστικών τιμών έχει εξοπλίσει και μυήσει στον κόσμο της ορειβασίας εκατοντάδες έλληνες φίλους του βουνού. Ακόμα έχουν περίοπτη θέση στην προσωπική συλλογή για σχεδόν 20 χρόνια το πρώτο ζευγάρι δετά κραμπόν και το πεζοπορικό πιολέ της CAMP τα οποία και είναι σε άριστη κατάσταση! H εταιρεία ανάμεσα στην πλήρη γκάμα προϊόντων ορειβατικού εξοπλισμού, προσφέρει και ένα σύνολο πεζοπορικών μπατόν για όλες τις ανάγκες. Βλέποντας τα τελευταία χρόνια την ζήτηση για ελαφριά μπατόν προσανατολισμένα προς το ορεινό τρέξιμο, δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω από τις εξελίξεις. Έτσι σήμερα θα παρουσιάσουμε τρία από τα συνολικά έξι μοντέλα μπατόν ορεινού τρεξίματος, τα SKY CARBON, SONIC ALU και XENON 4.

 

SKY CARBON

Τα SKY CARBON αποτελούν την αιχμή του δόρατος των τρεξιματικών μπατόν της CAMP. Είναι τρίσπαστα (z-pole) και κατασκευασμένα από συνδυασμό carbon και αλουμινίου 7075 υψηλής αντοχής έτσι ώστε να ισορροπήσουν ανάμεσα το ελάχιστο δυνατό βάρος, την ακαμψία αλλά και την αντοχή. Η εργονομική λαβή τους είναι κατασκευασμένη με ανθεκτικό και αφρώδες υλικό ενώ θα θέλαμε να εκτείνεται λίγο πιο κάτω σε περίπτωση που οι κλίσεις επιβάλλουν να πιάνουμε τα μπατόν από πιο χαμηλά.

 

 

Το λουρί είναι θαυμάσιο και άνετο, φαρδύ όσο χρειάζεται με επένδυση αφρώδους υλικού για να μην κουράζει τον καρπό μετά από ώρες.

 

 

Το εσωτερικό καλώδιο είναι επικαλυμμένο με πλαστικό για εύκολη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση αλλά και αντοχή στον χρόνο. Σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι ρυθμίζονται καθ’ ύψος (από 1.15μ -1.35μ). Έτσι μπορούμε ανάλογα με την κλίση του εδάφους να ρυθμίσουμε και το ύψος τους για πιο άνετη και ασφαλή χρήση.

Το γεγονός ότι ρυθμίζονται καθ΄ ύψος τους δίνει και άλλο ένα πλεονέκτημα που έχει να κάνει με το μικρό μήκος όταν τα «μαζέψουμε» για εύκολη μεταφορά στο σακίδιο ή το race vest. Στον αντίποδα, ο μηχανισμός ρύθμισης αλλά και το μεγαλύτερο ύψος τους προσθέτει κάποια γραμμάρια σε σχέση με τα τρίσπαστα σταθερά μπατόν.

Η αιχμή του είναι κατασκευασμένη από καρβίδιο του βολφραμίου κάτι που εξασφαλίζει την μέγιστη αντοχή σε οποιαδήποτε σκληρή χρήση.

 

 

Στην συσκευασία διαθέτουν και άλλα δύο «πιατάκια» για τη μύτη τους σε περίπτωση που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε στο χιόνι αλλά και ένα πολύ πρακτικό τσαντάκι μεταφοράς τους!

Σημαντικό τους πλεονέκτημα έναντι και του ανταγωνισμού η τιμή τους η οποία φτάνει τα 114€.

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος (ζευγάρι): 377γρ
  • Μήκος: 115 εκ – 135 εκ
  • Μήκος πακεταρισμένα: 36 εκ
  • Υλικό: συνδυασμός carbon – αλουμινίου 7075
  • Διάμετρος μπατόν (πάνω μέρος – κάτω μέρος): 16mm – 12mm
  • Διάμετρος «πιάτων» (mm): 35 – 50 -85

 

SONIC ALU

 

Τα SONIC ALU διαθέτουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τα SKY CARBON με την διαφορά βέβαια ότι τα στελέχη του είναι εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένα από υπερανθεκτικό αλουμίνιο 7075 προσθέτοντας έτσι 100 γραμμάρια στο ζευγάρι για να φτάσει τα 478 γραμμάρια.

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος (ζευγάρι): 488γρ
  • Μήκος: 115 εκ – 135 εκ
  • Μήκος πακεταρισμένα: 36 εκ
  • Υλικό: Αλουμίνιο 7075
  • Διάμετρος μπατόν (πάνω μέρος – κάτω μέρος): 16mm – 12mm
  • Διάμετρος «πιάτων» (mm): 35 – 50 -85

Η τιμή των SONIC ALU ανέρχεται στα 91,20€

 

 

XENON 4

 

Μία κατηγορία από μόνα τους καθώς δεν είναι τρίσπαστα αλλά … τετράσπαστα σταθερού μήκους, αποτελούνται δηλαδή από 4 στελέχη. Το γεγονός αυτό τους δίνει την δυνατότητα για εύκολο πακετάρισμα αφού όταν κλείσουν φτάνουν μόλις τα 32 εκ. (για το ζεύγος των 1.20, το ζεύγος των 1.35 φτάνει πακεταρισμένο τα 36 εκ.). Πολύ ελαφριά (μόλις 150 γρ το μπατόν) αφού τα στελέχη του από αλουμίνιο 7075 είναι πολύ λεπτά (11mm διάμετρος σε όλος τους το μήκος) και ανθεκτικά. 

 

 

Στο εσωτερικό τους ενώνονται από κορδόνι υψηλής αντοχής Dyneema® και ανοιγοκλείνουν με χαρακτηριστική ευκολία. Πολύ εύχρηστη, εργονομική και μεγάλη η λαβή για να την πιάνετε από όπου θέλετε, ότι κλίσεις και να συναντήσετε. Το λουρί της λαβής δεν είναι τόσο άνετο όσο των SKY CARBON και SONIC ALU αφού είναι λεπτό και δεν διαθέτει κάποια επένδυση. 

 

 

Επίσης το μοναδικό πιατάκι που διαθέτει νομίζουμε ότι είναι αρκετά φαρδύ (50mm) για ορεινό τρέξιμο οπότε ίσως είναι πιο πρακτικό να το αφαιρέσετε τελείως.

 

 

Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για τα XENON 4 η POLO προσφέρει πλήρες service σε οτιδήποτε χρειαστείτε για το μπατόν, ακόμα και για λυγισμένο ή σπασμένο στέλεχος, κάτι που του δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα εξασφαλίζοντας ότι θα τα έχετε πολλά χρόνια μαζί σας!

Η αιχμή του είναι κατασκευασμένη από καρβίδιο του βολφραμίου κάτι που εξασφαλίζει την μέγιστη αντοχή σε οποιαδήποτε σκληρή χρήση.

Τα ΧΕΝΟΝ 4 διατίθεται σε δύο εκδόσεις, των 120 και των 135 εκατοστών.

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος (ζευγάρι): 120cm – 300γρ, 135cm – 320γρ
  • Μήκος: 120 εκ – 135 εκ
  • Μήκος πακεταρισμένα: 120cm – 32εκ, 135cm – 36εκ
  • Υλικό: Αλουμίνιο 7075
  • Διάμετρος μπατόν: 11mm
  • Διάμετρος «πιάτου» (mm): 50

Η τιμή των XENON 4 ανέρχεται τα 91,20€

 

Τα μπατόν SONIC ALU και ΧΕΝΟΝ 4 της CAMP θα τα βρείτε από την POLO ΑΒΕΕ και τα POLOCENTER ενώ τα SKY CARBON διατίθενται κατόπιν παραγγελίας.

 

Διαβάστε περισσότερα για την χρήση των μπατόν σε αυτόν τον "Οδηγό Επιβίωσης"

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ