NITECORE UT32: Ένας high-end φακός κεφαλής για νυχτερινές ultra-trail καταστάσεις παντός καιρού!

Από 06 Απρ 2020

Η πληθώρα των αγώνων ultra-trail στην εποχή μας, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία απαιτεί σχεδόν μια ολόκληρη νύχτα – σε ορισμένους 100 miler και δυο νύχτες - στα μονοπάτια, έχει σαν συνέπεια την ανάδειξη του φακού κεφαλής σαν απαραίτητο στοιχείο του εξοπλισμού μας, το οποίο μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στο  “πως θα βγει η νύχτα”, αφού από το φακό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό  η ταχύτητα κίνησης και η ακρίβεια του τρεξίματος μας σε τεχνικά εδάφη αλλά και πόσο ξεκούραστα θα είναι τα μάτια μας τρέχοντας στο οπτικό πεδίο που ο φακός δημιουργεί. Την εταιρεία Nitecore, η οποία εξειδικεύεται σε φακούς τεχνολογίας LED, την έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν στο Advendure, μέσα από τις παρουσιάσεις και δοκιμές γενικά της γκάμας της, αλλά και πιο συγκεκριμένα των εξαιρετικών NU30 και NU25, οι οποίοι μας είχαν εντυπωσιάσει με τα χαρακτηριστικά τους. Αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης, η οποία στηρίζεται στις προδιαγραφές που δίνει η εταιρεία, είναι ένα καινούργιο μοντέλο της Nitecore, ένας φακός σχεδιασμένος για ορεινό τρέξιμο, ο οποίος κινείται σε high-end επίπεδα, ο UT32.

 

 

Ο UT32 ξεχωρίζει αμέσως από τον πρωτότυπο ομοαξονικό σχεδιασμό του με δυο ξεχωριστές πηγές φωτισμού στην άκρη μιας κυλινδρικής ράβδου,  η οποία δέχεται την επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου. Τροφοδοτούμενος από την επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 18650, ο UT32 έχει μία εξαιρετικά μεγάλη πυκνότητα ενέργειας που φθάνει 9,6 Wh / 100gr. Η εταιρεία προτείνει να χρησιμοποιείται μπαταρία Nitecore NL1834R ή  NL1829RLTP  (Δεν περιλαμβάνεται μπαταρία στη συσκευασία). Ο φακός είναι εξοπλισμένος με ένα υψηλής απόδοσης κύκλωμα σταθερού ρεύματος έτσι ώστε να παρέχει σταθερό φωτισμό και ευέλικτη χρήση.

 

 

Ο φακός έχει πολύ ισορροπημένο κέντρο βάρους, με ειδικά βελτιωμένο σχεδιασμό στην κεφαλή και στις εγκοπές έτσι ώστε να επιτυγχάνεται εξαιρετική ισορροπία και σταθερότητα και να μειωθεί το κούνημα του φακού κατά την διάρκεια γρήγορου τρεξίματος. Η κατασκευή από ελαφρύ και ανθεκτικό κράμα αλουμινίου εξασφαλίζει αντοχή στις εξωτερικές συνθήκες χρήσης και άνεση στη μεταφορά. Είναι περιστρεφόμενος στην βάση του ιμάντα κεφαλής κατά 180° μοίρες, ώστε να μην αφήνει σκοτεινά σημεία κατά την διάρκεια του νυχτερινού μας τρεξίματος.

 

 

Οι δύο πηγές φωτισμού είναι ειδικά σχεδιασμένες για απρόβλεπτες αλλαγές του καιρού και δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον στο τρέξιμο σε βουνίσιο πεδίο. Το πρωτεύον LED CREE XP-L2 (5700K) έχει δέσμη ψυχρού λευκού φωτισμού, με μέγιστη ισχύ που φθάνει τα 1.100 Lumens και απόσταση τα 80 μέτρα, συνδυασμένο με ανακλαστήρα OP για ευρυγώνια ομοιόμορφη και απαλή εκπομπή 100° μοιρών. Το δευτερεύον LED CREE XP-L (3000K) με δέσμη θερμού λευκού φωτισμού, με μέγιστη ισχύ που φθάνει τα 960 Lumens και απόσταση τα 117 μέτρα, συνδυασμένο με έναν ανακλαστήρα SMO κατασκευασμένο με τις τεχνολογίες ψηφιακών οπτικών ακριβείας και κρυστάλλινης επίστρωσης (PDOT) για καλύτερη ικανότητα διείσδυσης στη βροχή, το χιόνι και την ομίχλη.  

 

 

Οι δοκιμές της εταιρείας δείχνουν ότι η φωτεινή πηγή με θερμοκρασία 3.100Κ δίνει περίπου 4 φορές πιο μεγάλη ικανότητα αναγνώρισης σε συνθήκες πυκνής ομίχλης ή βροχής σε σχέση με φωτεινές πηγές με θερμοκρασία 6.500Κ. Συνεπώς για νυχτερινή κίνηση σε ομαλές συνθήκες επιλέγουμε το LED ψυχρού λευκού φωτισμού, σε μια από τις  διαβαθμίσεις έντασης, ενώ για κίνηση σε ομίχλη, βροχή ή χιόνι επιλέγουμε το πιο διεισδυτικό LED θερμού λευκού φωτισμού.

 

 

Ο UT32 παρέχει ουσιαστικά τρείς κανονικές διαβαθμίσεις έντασης, την ισχυρή για συνθήκες βαθιού σκοταδιού, την μεσαία για τρέξιμο σε κατηφορικά μονοπάτια και την χαμηλή για τρέξιμο σε ανηφόρα ή ευθεία με χαμηλό εξωτερικό φωτισμό. Στην διαβάθμιση Turbo ο φακός φτάνει τα 1.100 lumens, για αναζήτηση σημάτων πορείας και κρατάει αυτή την ένταση για 30 sec. Η μέγιστη διάρκεια σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού φτάνει τις 18 ώρες (ονομαστική τιμή). Η ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου της θερμοκρασίας, ρυθμίζει την ισχύ φωτισμού σύμφωνα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος έτσι ώστε να διατηρείται η βέλτιστη απόδοση.

 

 

Παρατηρούμε ότι σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα της Nitecore που έχουμε παρουσιάσει, ο UT32 δίνει σε αντίστοιχες εντάσεις φωτός πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, γεγονός πολύ σημαντικό σε σχέση και με το ότι είναι ελαφρύς φακός (82,5gr - συνολικό βάρος με ιμάντα και μπαταρία: 131,8g). Στο πιο κάτω πίνακα υπάρχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά φωτισμού του φακού, ο οποίος μάλιστα συνεχίζει την παράδοση των φακών της εταιρείας στο να απαλείφει το κεντρικό hotspot που δίνουν οι περισσότεροι φακοί, έχοντας πολύ ομοιόμορφη δέσμη φωτός σε άνοιγμα 100° μοιρών (τεχνολογία Truevision).  Αυτό οφείλεται στην σχεδίαση του ανακλαστήρα του φακού, ώστε να παρέχει σταθερό φωτισμό και να εξαφανίζεται ο κεντρικός μαύρος κύκλος. Αυτό μειώνει σημαντικά την οπτική κόπωση και διευκολύνει την καθαρή θέαση για την κατάσταση του μονοπατιού.

 

 

Ο ελαστικός ιμάντας κεφαλής που περιλαμβάνεται στη συσκευασία του UT32 έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δρομείς ορεινού τρεξίματος. Είναι πολύ ελαστικός, διάτρητος, με πολύ καλή διαπνοή και ελαφρύς. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η λωρίδα σιλικόνης που είναι κρυμμένη στον ιμάντα και μπορεί να μεταφέρει τον ιδρώτα στο πλαϊνό μέρος του κεφαλιού, ώστε να αποφεύγεται ο ερεθισμός των ματιών του αθλητή. Οι αντανακλαστικές γραμμές εξασφαλίζουν ότι ο χρήστης θα φαίνεται ξεκάθαρα το βράδυ.

 

 

Ο UT32 έχει έναν πρωτότυπο σχεδιασμό διπλού διακόπτη με τις δύο δέσμες να ελέγχονται ανεξάρτητα από δύο διαφορετικούς διακόπτες φιλικούς στον χρήστη. Παρέχει γρήγορη εναλλαγή δέσμης έτσι ώστε όταν ο φακός είναι αναμμένος σε οποιαδήποτε ένταση ή ειδική φωτεινότητα, με ένα πάτημα του διακόπτη Α ή του διακόπτη Β, ανάβει η άλλη δέσμη στην ίδια φωτεινότητα ή ένταση. Αυτό βοηθά τον χρήστη να χειρίζεται τον φακό με το ένα χέρι.

 

 

Ο UT32 μπορεί να λειτουργήσει κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. Μιας και είναι βαθμονομημένος με IP68.  Λειτουργεί και υποβρύχιας έως και 2 μέτρα βάθος, ενώ είναι ανθεκτικός σε πτώσεις έως και από 1 μέτρο ύψος.

 

 

Συμπερασματικά, ο φακός κεφαλής UT32 είναι ένας υψηλής απόδοσης φακός για ορεινό τρέξιμο, ελαφρύς, με πρωτότυπη ομοαξονική σχεδίαση 2 ξεχωριστών LED και μια σειρά από πολύ καλά και καινοτομικά χαρακτηριστικά για κίνηση σε οποιεσδήποτε συνθήκες νυχτερινού πεδίου. Εξαιρετική επιλογή για πολύωρους ultra-trail αγώνες αλλά και εξορμήσεις στο βουνό.

 

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

 • Φακός κεφαλής με δύο πηγές φωτισμού ειδικά σχεδιασμένος για απρόβλεπτες αλλαγές του καιρού και δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον στο τρέξιμο σε ορεινές περιοχές
 • Πρωτεύον LED CREE XP-L2 (5700K) με δέσμη ψυχρού λευκού φωτισμού, με μέγιστη ισχύ που φθάνει τα 1100 Lumens και απόσταση τα 80 μέτρα, συνδυασμένο με ανακλαστήρα OP για ευρυγώνια ομοιόμορφη και απαλή εκπομπή 100° μοιρών.
 • Δευτερεύον LED CREE XP-L (3000K) με δέσμη θερμού λευκού φωτισμού, με μέγιστη ισχύ που φθάνει τα 960 Lumens και απόσταση τα 117 μέτρα, συνδυασμένο με έναν ανακλαστήρα SMO κατασκευασμένο με τις τεχνολογίες ψηφιακών οπτικών ακριβείας και κρυστάλλινης επίστρωσης (PDOT) για καλύτερη ικανότητα διείσδυσης στη βροχή, το χιόνι και την ομίχλη.
 • Υψηλής απόδοσης σταθερό κύκλωμα παρέχει σταθερό φωτισμό για 18 ώρες
 • Εξαιρετικά μεγάλη πυκνότητα ενέργειας που φθάνει 9,6 Wh / 100gr. O τύπος ενεργειακής πυκνότητας είναι: Πυκνότητα ενέργειας μάζας = Χωρητικότητα μπαταρίας x Τάση μπαταρίας προς Συνολικό βάρος του UT32. Τα παραπάνω δεδομένα έχουν μετρηθεί χρησιμοποιώντας μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 18650 / 3500mAh και το συνολικό βάρος του UT32.
 • Τέσσερα (4) επίπεδα φωτισμού και δύο (2) ειδικές λειτουργίες διαθέσιμες και για τις δύο δέσμες.
 • Και τα δύο LED μπορούν να καταδείξουν την ενέργεια της μπαταρίας εμφανίζοντας την τάση της με ακρίβεια ±0,1V.
 • Διαθέτει ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου της θερμοκρασίας (ATR) (Ευρεσιτεχνία Νο.ZL201510534543.6)
 • Ειδικά σχεδιασμένο ιμάντας κεφαλής, ελαφρύς και διαπνέον
 • Κρύσταλλα προστασίας και στα δύο LED με αντι-χαρακτική επίστρωση και στις δύο πλευρές τους.
 • Κατασκευασμένος από κράμα αλουμινίου αεροναυπηγικής ποιότητας
 • Φινίρισμα σκληρής ανοδίωσης στρατιωτικών προδιαγραφών HAIII
 • Βαθμονομημένος σύμφωνα με IP68 (Υποβρύχιος έως και 2 μέτρα βάθος)
 • Ανθεκτικός σε πτώσεις έως και από 1 μέτρο.
 • Μήκος: 95,9mm
 • Διάμετρος κεφαλής: 27,6mm
 • Διάμετρος ουράς: 23,8mm
 • Βάρος: 82,5g
 • Κόστος: 84,90€
 • Υλικά στη συσκευασία: Φακός UT32 x 1τεμ. / Ένας ανταλλακτικός ελαστικός δακτύλιος "Ο" / Δύο (2) ανταλλακτικά καλύμματα διακόπτη / Μία βάση προσαρμογής του φακού στον ιμάντα κεφαλής / Ένα ατσάλινο κλιπ συγκράτησης / Ένας ελαστικός ιμάντας κεφαλής.

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των φακών NITECORE στην Ελλάδα είναι η NITECORE Ελλάδος. Τα προϊόντα NITECORE διατίθενται σε δεκάδες σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα αλλά για την περίοδο αυτή τον UT32 μπορείτε να τον προμηθευτείτε on-line στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας VASILIKOS Import-Trade.

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία", ο Δημήτρης Δεσποινιάδης αναλύει την χρήση και τα επιθυμητά χαρακτηριστι… https://t.co/cpo88T6DAw
"Χωρίς Ίχνη" - Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Λάμπρη, από τον Γιώργο Βουτυρόπουλο, για το @Advendure_Net :… https://t.co/cM2dapetpL
"Η βελτίωση των νευρομυικών ικανοτήτων των δρομέων αντοχής – Ιδιαιτερότητες των γυναικών δρομέων", ένα άρθρο των Ιω… https://t.co/Jp6vobHc2T
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία!

Η βελτίωση των νευρομυικών ικανοτήτων των δρομέων αντοχής – Ιδιαιτερότητες των γυναικών δρομέων!

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Κ2 είναι γεγονός!

Η HARTA ανακοίνωσε το πρώτο (δοκιμαστικό) πρωτάθλημα της για το 2021!

Ada Blackjack: Μια ξεχασμένη επική ιστορία διαβίωσης στον Αρκτικό κύκλο!

Το αγαπημένο μου Παντελόνι Πεζοπορίας!

7+1 ερωτήσεις, 1 χρόνο μετά την ολοκλήρωση του 7 summits! Μια “διαφορετική” συζήτηση με την Χριστίνα Φλαμπούρη!

Οργάνωση Φαρμακείου Ορειβατικών Αποστολών!

Μπορούμε μέσα από το μονοπάτι της φύσης να φτάσουμε πιο κοντά στο νόημα της ζωής;

Ο Αντώνης Συκάρης αλλά και ο Colin O’Brady έφτασαν στο Basecamp του K2!

Αδιάβροχα jacket SALEWA

Κ2 - «Μαζί στην κορυφή»: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάβαση του Αντώνη Συκάρη στο πιο δύσκολο βουνό του κόσμου!