Η Nike αντιμετωπίζει αγωγή στις ΗΠΑ για παραπλανητική παρουσίαση προϊόντων της ως φιλικά προς το περιβάλλον!!

Η βιωσιμότητα είναι ένα πολύ μεγάλο trend στις μέρες μας και πολλές εταιρείες – αν όχι όλες – αθλητικού εξοπλισμού την έχουν εντάξει στον σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων τους. Να όμως που έχουν ξεκινήσει και οι αγωγές που υποστηρίζουν παραπλάνηση του κοινού, σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις. Η Nike λοιπόν αντιμετωπίζει μια αγωγή (Ellis v. Nike USA, Inc., 4:23-cv-00632 [E.D. Miss.] )που την κατηγορεί για απατηλές πρακτικές μάρκετινγκ, καθώς με βάση την αγωγή προωθεί ψευδώς τα προϊόντα της ως βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον.

 

Η αγωγή, που κατατέθηκε από τη Maria Guadalupe Ellis στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μισούρι στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η Nike εμπλέκεται σε πράσινο ξέπλυμα (greenwashing), παρουσιάζοντας παραπλανητικά τα προϊόντα της ως φτιαγμένα από βιώσιμα υλικά. Η Ellis επισημαίνει διάφορες πτυχές του μάρκετινγκ της Nike που συντελούν στην παραπλάνηση, συμπεριλαμβανομένων των ετικετών των προϊόντων, της πράσινης εικόνας, του λογότυπου "Βιωσιμότητας", της γενικής γλώσσας περί βιωσιμότητας στο web site της και των ποσοτικών ισχυρισμών για περιβαλλοντικά οφέλη. Η αγωγή υποστηρίζει ότι τα προϊόντα της Nike δεν ανταποκρίνονται στις δηλώσεις για τη βιωσιμότητα και ότι η προώθηση της εταιρείας ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση αντί να αντιμετωπίζει τον πυρήνα του προβλήματος. Η Ellis αξιώνει πιστοποίηση της προτεινόμενης συλλογικής αγωγής, δικαστική απαγόρευση και οικονομική αποζημίωση.

Τα βασικότερα σημεία της αγωγής είναι:

  • Καταγγελίες της αγωγής: Η Nike κατηγορείται για απατηλές πρακτικές μάρκετινγκ, προωθώντας ψευδώς τα προϊόντα της ως βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον.
  • Παραπλανητικό μάρκετινγκ: Η αγωγή υποστηρίζει ότι η Nike εμπλέκεται σε πράσινο ξέπλυμα, παρουσιάζοντας παραπλανητικά τα προϊόντα της ως φτιαγμένα από βιώσιμα υλικά και με περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές.
  • Παραπλανητικές τεχνικές μάρκετινγκ: Επισημαίνονται στην αγωγή διάφορα στοιχεία του μάρκετινγκ της Nike που συμβάλλουν στην παραπλάνηση, όπως οι ετικέτες των προϊόντων, η πράσινη εικόνα, το λογότυπο "Βιωσιμότητας", η γενική γλώσσα περί βιωσιμότητας στον web site της εταιρείας και οι ποσοτικοί ισχυρισμοί για περιβαλλοντικά οφέλη.
  • Αποτυχία στην πραγματοποίηση της βιωσιμότητας: Η αγωγή υποστηρίζει ότι τα προϊόντα της Nike δεν ανταποκρίνονται στις δηλώσεις για τη βιωσιμότητα και ότι η εταιρεία ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση αντί να αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
  • Αξίωση οικονομικής αποζημίωσης: Η Ellis ζητά πιστοποίηση της προτεινόμενης συλλογικής αγωγής και οικονομική αποζημίωση για τους καταναλωτές που αγόρασαν τα "βιώσιμα" προϊόντα της Nike.

 

Η συνέχεια σίγουρα θα περιέχει την αντίδραση και την απάντηση της Nike, η οποία μέχρι στιγμής με βάση το δημοσίευμα του thefashionlaw.com δεν έχει αντιδράσει στην αγωγή ούτε έχει υπάρξει σχετική δήλωση από αντιπρόσωπο της, αλλά το θέμα είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα θα απασχολήσει σοβαρά τον κόσμο του αθλητισμού το επόμενο διάστημα.

 

Πηγή: https://www.thefashionlaw.com/

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ