Dynafit Enduro 12: Εργονομικό και ελαφρύ πολυεργαλείο για κάθε απόσταση! Κύριο

Από 13 Ιουν 2016

Η φιλοσοφία της σχεδίασης που έχει ακολουθήσει η Dynafit για το Enduro 12 είναι προσανατολισμένη σε αθλητές που διανύουν μεγάλες αποστάσεις είτε σε δρόμο είτε σε μονοπάτια. Σε συνεργασία με μια διεθνή ομάδα elite αθλητών αντοχής, το σακίδιο κατασκευάστηκε έτσι ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις και την συνολική απόδοση του δρομέα σε μεγάλες αποστάσεις. Με βάση αυτή την στόχευση, βρέθηκαν και εφαρμόστηκαν ανατομικές και βιοχημικές λύσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα σακίδιο υψηλού τεχνικού και εργονομικού χαρακτήρα.

 

Η Dynafit το προτείνει για χρήση σε προπονήσεις και αγώνες τύπου αλπικού τρεξίματος/skyrunning, vertical running και φυσικά ultra-trail. Και στις τρεις κατηγορίες ορεινού τρεξίματος απαιτείται εξοπλισμός ιδιαίτερα ελαφρύς και μινιμαλιστικός, ώστε να μπορεί ο αθλητής να ελίσσεται και να κινείται σε οποιοδήποτε τερέν και σε όλες τις συνθήκες χωρίς περιττό βάρος. Επιπλέον, ωφέλιμος είναι ο εργονομικός σχεδιασμός του Enduro 12, ώστε ο αθλητής να νιώθει πως ο εξοπλισμός εφαρμόζει απόλυτα στο σώμα του – σαν να είναιένα με αυτό - δίχως όμως να δημιουργεί προβλήματα όπως επιβάρυνση στην κίνηση ή στην ταχύτητα του. Έτσι είτε τρέχει γρήγορα σε αλπικά μονοπάτια και σε χιόνια, είτε σε αγώνες μέχρι και πάνω από 100 χιλιόμετρα, είτε τρέχει ευκίνητος σε κάθετες αναβάσεις αψηφώντας την βαρύτητα, το σακίδιο Enduro 12 σχεδιάστηκε ακριβώς γι’ αυτόν.

 

Μπλε (Sparta blue), πορτοκαλί (dawn) και Γκρι- πράσινο (carbon) τα έντονα χρώματα στα οποία βγαίνει το Dynafit Enduro 12! 

 

Ξεκινώντας την ανάλυση των χαρακτηριστικών του Enduro 12 να επισημάνουμε ότι ανήκει στην κατηγορία του “γιλέκου”. Με το συγκεκριμένο μοντέλο η εταιρία ξέφυγε από τον τύπο του κλασικού σακιδίου πλάτης, παρέχοντας στον αθλητή ένα γιλέκο που φοριέται όπως τα υπόλοιπα, με την διαφορά ότι λόγω της εργονομίας του προσαρμόζεται άψογα ψηλά στην ράχη αφήνοντας την μέση δίχως περιττό βάρος και ελεύθερη να αναπνέει.

 

Θήκες


Οι θήκες αποτελούν ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενός αγωνιστικού σακιδίου και το Enduro 12 έρχεται εξοπλισμένο με:

 

- Μια μεγάλη τριγωνική θήκη στην πλάτη με οριζόντιο φερμουάρ, στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν είτε υδρόσακος με χωρητικότητα μέχρι 2 lt, είτε διάφορα άλλα αντικείμενα όπως ρούχα, αλουμινοκουβέρτα, χάρτες, τροφοδοσία κλπ.

 

- Μια μεσαίου μεγέθους θήκη με κάθετο φερμουάρ, στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν επίσης διάφορα αντικείμενα και είδη εξοπλισμού μικρότερου μεγέθους.

 

- Δύο θήκες με φερμουάρ, μία σε κάθε ιμάντα ακριβώς κάτω από την θήκη νερού.

 

- Μία θήκη μεγέθους κινητού τηλεφώνου με κάθετο φερμουάρ, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε από τους δυο ιμάντες, ή να αφαιρεθεί εντελώς με ένα απλό πάτημα του κλιπ και τραβήγματος του Velcro. Αυτή η θήκη είναι χρήσιμη για τοποθέτηση smart phone, συσκευής GPS, κλειδιών, 2-3 ενεργειακών gel, ή επιθεμάτων τύπου compeed.

 

- Στο πίσω μέρος υπάρχουν υποδοχές με θηλιές για να τοποθετηθούν τα μπατόν κάθετα κατά μήκος του σακιδίου.

 

 Πίσω όψη του Enduro 12!

 

Χώροι νερού


Στην πίσω επιφάνεια το Enduro 12 διαθέτει σε κάθε πλευρά μία θήκη χωρητικότητας υδροδοχείου 500 ml με κορδόνι (drawcord), ώστε να σφίγγει γερά το υδροδοχείο ή το φλασκί. Ενώ η μέσα επιφάνεια της θήκης είναι από αδιάβροχο υλικό, η έξω επιφάνεια της είναι από δικτυωτό υλικό τύπου mesh, ώστε να επιτρέπει να στεγνώνει το δοχείο και να μην ιδρώνει.

 

Σε κάθε ιμάντα το σακίδιο διαθέτει επίσης θήκη για υδροδοχείο ή φλασκί,  επίσης με κορδόνι (drawcord)  για να σφίγγει καλύτερα και να εξασφαλίζεται καλύτερη εφαρμογή με το σώμα του αθλητή και την κίνησή του. Το υλικό σ’ αυτές τις θήκες είναι μόνο δικτυωτό ύφασμα mesh, οπότε το δέρμα μας αναπνέει ελεύθερα παρά το βάρος των υδροδοχείων στο στήθος μας. Οι θήκες αυτές είναι κατάλληλες και για φλασκιά 250-330 ml, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φλασκιά των 500 ml και να συμπιεστεί η θηλή τους κάτω από το κορδόνι για να μην ταλαντεύονται μέχρι να αδειάσουν λιγάκι. Η τεχνική αυτή δοκιμάστηκε και πέτυχε τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες που έκανα με το Enduro 12 και μεγάλα φλασκιά!

 

Η μεγάλη θήκη στην πλάτη χωράει ασκό υγρών μέχρι 2 lt. Υπάρχουν φυσικά και οι κατάλληλες οπές ώστε να μπορεί να περάσει το σωληνάριο του ασκού, ο οποίος να σημειώσουμε ότι δεν περιλαμβάνεται στην συσκευασία του σακιδίου.

 

Έτσι, η κατασκευή του Enduro 12 επιτρέπει στον αθλητή να μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τις ανάγκες της προπόνησης ή του αγώνα του να μεταφέρει μαζί του από ½ έως 4 λίτρα υγρών!

 

Εξαιρετική εργονομική τοποθέτηση των πλαϊνών θηκών - εύκολη πρόσβαση στα πλαϊνά παγούρια! 


Υλικό κατασκευής


Η εσωτερική επιφάνεια της πλάτης αλλά και οι ιμάντες στήριξης καλύπτονται από ελαστικό δικτυωτό ύφασμα, με σκοπό να εξασφαλίζουν εξαιρετική διαπνοή αλλά και να χαρίζουν ελαστικότητα και άνεση στις  κινήσεις του αθλητή.

 

Η εξωτερική επιφάνεια είναι κατασκευασμένη από πολυουρεθάνη (PU) και έχει κυψελοειδή υφή, προσδίδοντας τον χαρακτήρα του αδιάβροχου σε ελαφριές βροχοπτώσεις και σε νερό που θα έρθει σε επαφή με την επιφάνεια.

 

Ο εσωτερικός χώρος των δύο θηκών στην πλάτη είναι επίσης από αδιάβροχο υλικό, εμποδίζοντας τον ιδρώτα να εισχωρήσει και να βρέξει τα αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί εσωτερικά.

 

Κούμπωμα και προσαρμογή στο σώμα


Μια βασική ιδιότητα του Enduro 12 είναι η δυνατότητα να προσαρμόζονται οι πλαϊνοί ιμάντες πρόσδεσης, όπως και ο μπροστινός ιμάντας του γιλέκου που κουμπώνει με ένα μικρό κλιπ. Ο συγκεκριμένος ιμάντας είναι μονός από τη μία πλευρά και διπλός από την άλλη πλευρά, ώστε να μπορεί να μετακινείται και να ρυθμίζεται το ύψος, ανάλογα με τον σωματότυπο του αθλητή αλλά και με το βάρος του περιεχόμενου του σακιδίου!

 

Το Enduro 12 βγαίνει σε τρία καθόλου ανιαρά χρώματα, σε γκρι- πράσινο (carbon), πορτοκαλί (dawn) και μπλε (Sparta blue), το οποίο ήταν και το αντικείμενο της δοκιμής μας.

 

Δοκιμή και συμπεράσματα


Το Enduro 12 δοκιμάστηκε σε προπονήσεις διάρκειας 3-5 ωρών, αλλά και στον αγώνα Rodopi Challenge 50 miles. Η πρώτη εντύπωση ήδη από τις προπονήσεις που προηγήθηκαν του αγώνα, είναι πως πρόκειται για ένα ελαφρύ και εργονομικής σχεδίασης σακίδιο πολλαπλών χρήσεων. Λέγοντας πολλαπλών εννοούμε πως δεν είναι ιδανικό μόνο για υπεραποστάσεις, όπως άλλωστε αναφέραμε και στο πρόλογο. Ακόμα και με ελάχιστο περιεχόμενο, έχοντας μονάχα δυο φλασκιά, μερικά ενεργειακά gel και κινητό τηλέφωνο, εφάρμοσε απόλυτα με το σώμα μου και δεν “ταλαντευόταν” όπως θα ήταν αναμενόμενο για ένα σακίδιο που η σχεδίαση του επιτρέπει περισσότερο περιεχόμενο και βάρος.

 

Ο τύπος γιλέκου, άφηνε την μέση μου ελεύθερη για ευελιξία και άνεση μέσα στα μονοπάτια ακόμα και σε πιο γρήγορες ταχύτητες - όπου επιτρεπόταν στον αγώνα που έτρεξα - αλλά επίσης μου έδινε και πολύ καλή διαπνοή. Παρά το βάρος στις θήκες των ιμάντων δεν υπήρχε παρεμπόδιση στην κίνηση ή στους ελιγμούς των χεριών. 

 

Μπροστινή όψη του Enduro 12! 

 

Πολύ χρήσιμο το φαρδύ μέγεθος της μεγάλης θήκης, λεπτομέρεια που βοηθάει στην τοποθέτηση και οργάνωση του περιεχομένου της. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό όταν σε σταθμούς κατά τη διάρκεια του αγώνα φτάνουμε κουρασμένοι ή “θολωμένοι” και συχνά μας είναι δύσκολο να εντοπίσουμε κάτι που ψάχνουμε. Με ένα τεράστιο φερμουάρ μας ανοίγεται η θέα όλης της θήκης και έτσι το ψάξιμο γίνεται σαφώς πιο εύκολο!

 

Σ’ αυτή την θήκη χωράνε άνετα μια αλουμινοκουβέρτα, φακός, μακρύ κολάν, μακρυμάνικη μπλούζα, αντιανεμικό ή αδιάβροχο (που ανήκουν στον υποχρεωτικό εξοπλισμό του The North Face® Lavaredo Ultra Trail στο τέλος Ιουνίου, αλλά και του Αυστριακού Grossglocner Ultra-Trail ένα μήνα αργότερα όπου θα συμμετάσχει το Advendure με πρόσκληση των διοργανωτών και θα τα χρησιμοποιήσω), καθώς και μερικές μπάρες ή άλλα αντικείμενα επιλογής. Στην μικρότερη θήκη μπορούν να τοποθετηθούν μικρότερου μεγέθους αντικείμενα όπως κάλτσες, χάρτης, φακός, ενεργειακά gel ή άλλα σνακς.

 

Παρά τον ιδρώτα ή τις ψιχάλες σε κάποιες προπονήσεις, δεν βράχηκε το περιεχόμενο των δυο αυτών θηκών,  λεπτομέρεια πολύ σημαντική, καθώς αναμφισβήτητα κανείς δεν θέλει να βγάλει και να φορέσει ένα ήδη νωπό κολάν ή κάλτσες.

 

 Μεγάλος αποθηκευτικός χώρος στην οριζόντια τριγωνική θήκη, και μεγάλο φερμουάρ ώστε να διευκολύνεται η γρήγορη αναζήτηση των υλικών!

 

Στις πλαϊνές θήκες των ιμάντων είχα τοποθετήσει όλα μου τα ενεργειακά gel και σνακς, καθώς και πλαστική σακούλα για τα σκουπιδάκια μου. Το ύψος των θηκών αυτών είναι ιδανικό, μιας και τα χέρια μου μπορούν άνετα να ανοίξουν, να ψαχουλέψουν και να κλείσουν τα φερμουάρ εν κινήσει. Η κάθε θήκη χωράει 6-7 gel μεγέθους της Hammer σαν παράδειγμα. 

 

Πολύ ωφέλιμη παρά το γεγονός πως αρχικά δεν σου γεμίζει το μάτι είναι η θηκούλα ψηλά στον ιμάντα. Σ’ αυτήν βόλεψα όλους μου τους ηλεκτρολύτες, τα επιθέματα, την σφυρίχτρα και το αντίγραφο του υψομετρικού προφίλ που είχα κάνει για τον αγώνα.

 

Όσων αφορά τα υδροδοχεία, στο Rodopi Challenge 50 miles έτρεξα με ένα μπουκάλι στο πίσω μέρος, ένα φλασκί των 250 ml στον ένα ιμάντα, κι ένα φλασκί των 500 ml στον άλλον ιμάντα. Μοναδικό αδύναμο σημείο όσων αφορά τις πίσω θήκες για τα υδροδοχεία είναι πως είναι λιγάκι δύσκολο εν κινήσει να φτάσουν τα χέρια, όχι τόσο για να βγουν τα μπουκάλια, όσο για να μπουν. Όχι ανέφικτο φυσικά, απλά θέλει πιο αργή κίνηση.

 

Δυστυχώς βγαίνει μόνο σε ένα μέγεθος το σακίδιο, και πιστεύω πως πιο ψηλοί και εύσωμοι ή μικρόσωμοι αθλητές δεν θα το φορέσουν εύκολα. Ίσως θα ήταν πιο ωφέλιμο αν έβγαινε σε δυο μεγέθη.

 

Άλλη μια όψη του πίσω μέρους του σακιδίου όπου διακρίνεται η μεσαία θήκη με το κάθετο φερμουάρ για αποθήκευση μικρότερων αντικειμένων! 

 

Συμπερασματικά, το Enduro 12 είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ σακίδιο ιδανικό όχι μόνο για υπεραποστάσεις, αλλά και για μικρότερες αποστάσεις μιας και εφαρμόζει απόλυτα με το σώμα και επιτρέπει άνετες κινήσεις στο τρέξιμο άσχετα με το περιεχόμενο που έχουμε τοποθετήσει. Με το υλικό διαπνοής εξειδικευμένο και σωστό για τις ανάγκες του ορεινού τρεξίματος, σίγουρα χαρίζει μια παραπάνω νότα φρεσκάδας στον αθλητή την ώρα της χρήσης καθώς δεν επιβαρύνεται από τον ιδρώτα.

 

Με μεγάλη ποικιλία στην επιλογή χώρων τοποθέτησης των υδροδοχείων, το τελευταίο πράγμα που θα απασχολήσει τον αθλητή είναι που θα βολέψει τα υγρά του ή πως θα τα χωρέσει. Τέλος, με τις πολλαπλές θήκες και την εργονομία τους μπορεί να μην διστάσει να πάρει και το κατιτίς παραπάνω μαζί του, με το φόβο μήπως δεν χωρέσει. Χαριτολογώντας θα λέγαμε ότι με το Enduro 12 ισχύει το μότο προς τον κάθε διοργανωτή:  “όρισε μου υποχρεωτικό εξοπλισμό κι εγώ θα βρω να τον χωρέσω!”

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Dynafit είναι ο Γιώργος Κλαουδάτος τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για την διάθεση του Dynafit Enduro 12 για τις ανάγκες της δοκιμής.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:


- Χωρητικότητα 12 lt

- Βάρος 289 gr

- Θήκες πολλαπλών χρήσεων

- Θηλιές τοποθέτησης μπατόν

- Θήκες για ενεργειακά Gel

- Εργονομική σχεδίαση

- Εξωτερική επιφάνεια από πολυουρεθάνη (PU) με κυψελοειδή υφή για αδιαβροχοποίηση

- 4Way ελαστικό δικτυωτό υλικό (mesh)

- 2 θήκες για μπουκάλια/φλασκιά

- Προτεινόμενη τιμή λιανικής: 85€

- Περισσότερες πληροφορίες: http://www.dynafit.com/en/enduro-12.html

 


Σημεία πώλησης

Τα Dynafit Enduro 12 όπως και όλη την σειρά προϊόντων Dynafit μπορείτε να τα βρείτε στα ακόλουθα σημεία πώλησης:

 

- Sea World , Ελ. Βενιζέλου 40 Κέρκυρα 2661 022928

- Fifth Element -Δαγκλή 2 & Παπάζογλου Ιωάννινα

- Sports & Ski / Κλαουδάτος, Π.Π. Γερμανού 35 Θεσσ/νίκη

- Pulse 100 Tατοίου 102 , Ν Ερυθραία-Αθήνα

- Runner Store, Golden Hall Λεωφ. Κηφισίας 37α -Aθήνα

- Κλαουδάτος outlet, Tζων Κένεντι 84 Περιστέρι

- OutRun Μαρίνα Φλοίσβου - Παλαιό Φάληρο

 

Κεντρική διάθεση: Dynafit Center / Κλαουδάτος, Ζηνοπούλου 42 Καρπενήσι 2237025130

 

Άντζυ Τερζή

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Race For Liberty: Ένας νέος αγώνας δρόμου 100 μιλίων σε ορεινό περιβάλλον: https://t.co/R4wjlm3zv7 https://t.co/oUnDU1VSON
The @thenorthface Vectiv™: H νέα τεχνολογία για δρομείς βουνού ... και όχι μόνο: https://t.co/wMS6amGaeS… https://t.co/kTx5YRNSqE
70 χρόνια ΕΕΠΦ - η μνήμη της ελληνικής φύσης – 11/4/2021: https://t.co/YNv3ZZGciT https://t.co/EZnqYeJyzY
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

The North Face Vectiv™: H νέα τεχνολογία για δρομείς βουνού ... και όχι μόνο!

70 χρόνια ΕΕΠΦ - η μνήμη της ελληνικής φύσης – 11/4/2021!

Run Messinia: Στις 5-14 Ιουνίου 2021 - 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες για την ελευθερία!

Φαράγγι Ριντόμου, Χαλασμένο, Λαγκάδα ... Ο Γιώργος Μάλαμας μας αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Γης!

Mike Horn: Η περιπέτεια και η εξερεύνηση "κυλούν" στο αίμα του!

Ξεκινούν και πάλι από 19 Απριλίου οι αγώνες Ορεινού Τρεξίματος, αλλά με απρόβλεπτες εξελίξεις (Πρωταπριλιάτικο)!

Dick Dorworth: Τελευταία φορά επικεφαλής!

Ορειβατική αποστολή στις Άνδεις, στο εξωτικό Εκουαδόρ (Ισημερινός)!

Barkley Marathons 2021: και πάλι έφαγε τα παιδιά του!!!

Αντώνης Συκάρης: Η πρώτη, ελληνική αποστολή στο βουνό Anapurna (8.091 μ.)!

Κάντε τη νύχτα μέρα στο ποδήλατο με τον NITECORE BR35 !

Τρέξιμο και Οστικοί Τραυματισμοί!