Osprey Duro 6, εφαρμογή, αντοχή και ποιότητα για πολλά χιλιόμετρα!

By 06 Ιουν 2017

Η Osprey στους γνωρίζοντες τα περί ορειβατικού εξοπλισμού δεν είναι άγνωστη λέξη. Η αμερικάνικη εταιρεία με έδρα το Cortez του Colorado για όσους δεν την γνωρίζουν, αποτελεί μία από τις κορυφαίες μάρκες ορειβατικών σακιδίων στον κόσμο. Από το 1974 οπότε και ο τελειομανής Mike Pfotenhauer δημιούργησε την εταιρεία, δεν σταμάτησε να εξελίσσεται κερδίζοντας αναρίθμητα βραβεία καινοτομιών και σχεδιασμού και να προσφέρει στον ορειβατικό κόσμο σακίδια που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αναγκών: για τον απλό πεζοπόρο μέχρι και τον πιο απαιτητικό αλπινιστή. Πέρυσι την συστήσαμε και στον κόσμο του ορεινού τρεξίματος μέσω της παρουσίασης του σακιδίου REV 1.5L το οποίο ήταν η πρώτη της προσπάθεια να εισέλθει στην ολοένα και αναπτυσσόμενη αγορά του ορεινού τρεξίματος. Για φέτος όμως η Osprey μπαίνει ακόμη πιο δυνατά στην αγορά του trail running με μερικές προτάσεις που δεν θα αφήσουν κανέναν μας αδιάφορο. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μία από αυτές και η οποία απευθύνεται στο κοινό των ultra trail προσπαθειών, στο Osprey Duro 6!

Σχεδίαση

Με το που θα δει κάποιος το Duro θα διαπιστώσει την αλλαγή ρότας της Osprey από την ορειβατική, στην πιο “τρεξιματική” φιλοσοφία γιλέκου, μία λύση στην οποία έχουν καταφύγει όλοι πια οι κατασκευαστές δρομικών σακιδίων. Σχεδιαστικά κερδίζει πολλούς πόντους αφού εκτός από πρακτικό όπως θα δούμε παρακάτω, μας κερδίζει με την όμορφη σχεδιαστική και χρωματική απλότητά του.

 

Εκτός από πρακτικό είναι και όμορφο

 

Υλικά

Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές μας είναι πια τόσες πολλές που ο «νικητής» κρίνεται τελικά στις λεπτομέρειες και εδώ η Osprey διαθέτει μερικά όπλα κυριότερο εκ των οποίων είναι τα κορυφαίας ποιότητας υλικά της, γεγονός που άλλωστε της έχει δώσει μία από τις κορυφαίες θέσεις στην αγορά των ορειβατικών σακιδίων παγκοσμίως. Για το Duro η εταιρεία έχει επιλέξει μία μίξη σκληρού ripstop (σκληρού μη-σχιζόμενου) nylon υλικού για το πίσω και κύριο μέρος του σακιδίου σε συνδυασμό με ελαστικά αεριζόμενα μέρη και πολλές θήκες από το ελαστικό PowerMeshΤΜ υλικό. Αυτό σίγουρα προσθέτει πόντους στην αντοχή του σακιδίου, στον αντίποδα όμως έρχεται να ανεβάσει λίγο το βάρος του που φτάνει τα 380 γραμμάρια (στο μέγεθος M/L) χωρίς τα φλασκιά. 

 

Εφαρμογή

Εδώ οι άνθρωποι της Osprey παίρνουν άριστα. Κάθεται όσο ψηλά στην πλάτη χρειάζεται για να είναι σταθερό και ταυτόχρονα να μην κουράζει την μέση. Προσαρμόζεται εύκολα στο σώμα μας τόσο με τους δύο μπροστινούς ελαστικούς ιμάντες όσο και με τους πλαϊνούς ιμάντες σύσφιξης που θα δούμε λεπτομερώς παρακάτω. Διατίθεται σε δύο μεγέθη, Small / Medium και Medium / Large οπότε θα πρέπει σίγουρα να το δοκιμάσετε στο μαγαζί πριν το αγοράσετε για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Η απόλυτη εφαρμογή στο σώμα είναι "υπεύθυνη" και για την εφίδρωση που θα νιώσουμε μετά από κάποια ώρα με το vest, κάτι αναπόφευκτο όμως αφού αγκαλιάζει το σώμα σαν γάντι και είναι κάτι που συμβαίνει με ότι vest και να δοκιμάσετε. 

 

Σωστή εφαρμογή καθώς αγκαλιάζει ιδανικά το σώμα μας

 

Μπροστά μέρος

Αυτό που ζητάει ένας αθλητής που θα τρέξει για ώρες στο βουνό είναι τόσο η αυτονομία όσο και η εργονομία. Δηλαδή αφενός η δυνατότητα να κουβαλάμε για όσα χρειαζόμαστε για υδροδοσία και τροφοδοσία και αφετέρου να μπορούμε εύκολα να έχουμε πρόσβαση σε αυτά και να αναπληρώνουμε σε σταθμούς τροφοδοσίας ή σε πηγές. Θα διαπιστώσουμε λοιπόν ότι και στους δύο αυτούς τομείς, το Duro 6 παίρνει σχεδόν άριστα. Για την υδροδοσία μας, υπεύθυνα είναι τα δύο «Twin Hydraulics» soft flasks των 500ml το καθένα με σωληνάκι επέκτασης για να μην χρειάζεται να τα βγάζουμε από την ελαστική και αεριζόμενη θήκη τους για να πιούμε.

 

 

Εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής τα δύο φλασκιά τα οποία (πολύ σημαντικό!) συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Ωραία και πρακτική σχεδίαση το σκληρό πάνω μέρος των φλασκιών για περισσότερη αντοχή. Το «σχεδόν άριστα» που αναφέραμε προηγουμένως αναφέρεται στο γεγονός ότι θα θέλαμε το στόμιο των φλασκιών λίγο μεγαλύτερο για ευκολότερο γέμισμα αλλά και για το γεγονός ότι με τα φλασκιά πλήρως γεμάτα και το vest σφιχτά δεμένο πάνω μας, είναι λίγο δύσκολη η επανατοποθέτησή τους στις ελαστικές τσέπες. Το τελευταίο πρόβλημα λύνεται αν ξε-κλιπάρουμε τους μπροστά ιμάντες για να χαλαρώσει το vest, σπρώξουμε μέσα στις θήκες τους τα φλασκιά και ξανακλιπάρουμε τους ιμάντες…

 

 

…οι οποίο είναι ελαστικοί, αποσπώμενοι και ρυθμιζόμενοι καθ’ ύψος σε προκαθορισμένες θέσεις. Μία έξυπνη πρακτική καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τους ελεύθερα ρυθμιζόμενους καθ’ ύψος ιμάντες δεν τους έχουμε ευθυγραμμίσει σωστά με αποτέλεσμα την όχι βέλτιστη εφαρμογή η οποία φέρνει μετά από 15 και 20 ώρες διάφορους ανεπιθύμητους πόνους. Αφού τους πόνους στα πόδια μας δεν τους γλυτώνουμε ας γλυτώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε. Κορυφαίας ποιότητας και αντοχής τόσο τα κλιπάκια, όσο και το σημείο στο οποίο κλιπάρονται, από σκληρό πλαστικό που δεν θα μας προδώσει στην μέση του πουθενά.

 

Δύο μεγάλες τσέπες μπροστά από ελαστικό αεριζόμενο υλικό με εύκολη πρόσβαση χωρίς φερμουάρ είναι αυτές που θα χωρέσουν τα απαραίτητα για πολλές ώρες αυτονομίας. Εκτός από αυτές όμως το Osprey κρύβει κι άλλες εκπλήξεις. Μία τσέπη στην αριστερή θήκη του soft flask η οποία ασφαλίζει με φερμουάρ για επιπλέον τροφοδοσία ή οτιδήποτε θα θέλαμε να ασφαλίσουμε περισσότερο αλλά ταυτόχρονα να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

 

Ελαστική τσέπη με φερμουάρ στην αριστερή θήκη

 

Στην δεξιά θήκη κρύβεται η πάντα απαραίτητη σφυρίχτρα ενώ και στις δύο θήκες κρύβεται από μία θηλιά σε περίπτωση που έχουμε μαζί μας μόνο το ένα φλασκί ενώ στην τσέπη θέλουμε να ασφαλίσουμε κάτι άλλο.


Πίσω μέρος

Στο πίσω μέρος κυριαρχεί η απολύτως απαραίτητη εξωτερική θήκη η οποία κλιπάρει με ιμάντες στο πάνω μέρος του σακιδίου για να το «μαζέψει» σε περίπτωση που δεν είναι πολύ γεμάτο. Εκεί θα χωρέσει ένα αντιανεμικό, ένα καπέλο, buff ή οτιδήποτε άλλο στο οποίο θέλουμε γρήγορη και εύκολη πρόσβαση. Έξυπνη πρακτική καθώς είναι μία λύση 2 σε 1 (και ασφάλιση του εξοπλισμού μας και σύσφιξη του πίσω μέρους) η οποία όμως έχει ένα μειονέκτημα. Κάθε φορά που θέλεις να έχεις πρόσβαση στο κυρίως μέρος του σακιδίου το οποίο ανοίγει και κλείνει με φερμουάρ, πρέπει να ξεκλιπάρεις και να κλιπάρεις τους ιμάντες. 

 

 

Το κυρίως μέρος του σακιδίου με χωρητικότητα 6 λίτρα (από εκεί και η ονομασία Duro 6) σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα εργονομικά χαρακτηριστικά, θα χωρέσει τα απαραίτητα για μία νύχτα στο βουνό και για ένα αγώνα 100 μιλίων: Φαρμακείο, 2η μπλούζα, κάλτσες, σκληρό αδιάβροχο, γάντια, σκούφο. Τα φερμουάρ όλα έχουν προέκταση μια μεγάλη θηλιά έτσι ώστε να ανοίγει εύκολα ακόμα και με χοντρό γάντι.

 

Ο κυρίως αποθευτικός χώρος του γιλέκου ο οποίος ανοίγει και κλείνει με φερμουάρ

 

Στην 2η πρακτική τσέπη που ανοίγει και κλείνει κι αυτό με φερμουάρ, θα ασφαλίσετε το κινητό σας, τα κλειδιά σας στην εξτρά θηλιά, χρήματα ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να διαχωρίσετε από το κυρίως μέρος του vest.

 

Η πρακτική ξεχωριστή μικρή θήκη

 

Για τα μπατόν η Osprey έχει τοποθετήσει ψηλά για εύκολη πρόσβαση και κάθετη τοποθέτηση, δύο ελαστικά κορδόνια οι οποίοι σφίγγουν και ξεσφίγγουν με μεγάλη ευκολία, ένα χαρακτηριστικό που ονομάζει Stow-on-the-Go. Μετά από 2-3 φορές που θα τα βάλετε και θα τα βγάλετε στην προπόνησή σας θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πόσο εύκολο πράγματι είναι. Το μόνο μειονέκτημα που είδαμε σε αυτή την λύση είναι ότι σε πολύ πυκνή βλάστηση μπορεί τα μπατόν να πιαστούν σε κλαδάκια οπότε χρειάζεται η απαραίτητη εξοικείωση.

 

Πολύ εύκολα μπαίνουν και βγαίνουν τα μπατόν από το vest

 

Οπουδήποτε το vest εφάπτεται στο σώμα μας χρησιμοποιείται ένα αφρώδες και αεριζόμενο δικτυωτό υλικό τόσο για άνεση όσο και για το όσο το δυνατόν περισσότερο αερισμό.

 

Εξαιρετικής ποιότητας δικτυωτό αεριζόμενο υλικό στα μέρη όπου εφάπτεται με το σώμα

 

Για τους … αμετανόητους υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να τοποθετήσουν υδροασκό στην ειδική ξεχωριστή θήκη σαν εναλλακτική λύση για την μεγαλύτερη αυτονομία στην μεταφορά υγρών, κάτι που βλέπουμε να χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο πάντως.

 

Στο πλάι

Αν δεν σας έφταναν όλοι αυτοί οι χώροι, η Osprey κρύβει άλλη μία έκπληξη! Οι πλαϊνές ελαστικές τσέπες στις οποίες έχετε εύκολη πρόσβαση χωρίς να βγάλετε το vest θα χωρέσουν τον φακό σας, γάντια, πτυσσόμενο ποτηράκι, buff, ελαφρύ αντιανεμικό, χαρτομάντηλα ή οτιδήποτε άλλο έχετε συνηθίσει.

Ο ιμάντας στο πλάι χρειάζεται για να εφαρμόσει απόλυτα στο σώμα το σακίδιο το οποίο όμως αναφέραμε παίρνει άριστα σε αυτόν τον τομέα.

 

 

Συμπέρασμα

Ένα πραγματικό εργαλείο για αγώνες βουνού που φτάνουν τα 100 μίλια και στους οποίους θα χρειαστεί να περάσετε μία ολόκληρη νύχτα στο βουνό. Χωράει τα πάντα και ακόμα περισσότερα χωρίς συμβιβασμούς. Διαθέτει καταπληκτική εφαρμογή καθώς σε οποιαδήποτε ταχύτητα ή κίνηση του σώματος το vest στεκόταν στην θέση του και … στο ύψος του. Τα κορυφαίας ποιότητας και αντοχής υλικά του είναι σίγουρο ότι θα σας δελεάσουν ακόμη περισσότερο καθώς ένα αγωνιστικό vest δεν είναι κάτι που αγοράζουμε κάθε χρόνο. Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να τονίσουμε είναι βέβαια και η πολύ συμφέρουσα τιμή του. Με 90 ευρώ αγοράζετε ένα κορυφαίο αγωνιστικό vest για μεγάλους αγώνες μαζί με τα δύο soft flasks των 500 ml το καθένα

 

Χαρακτηριστικά

  • Άριστη εφαρμογή
  • Επαρκής χωρητικότητα για αγώνες βουνού μέχρι και 100 μίλια
  • Ποιότητα
  • Αντοχή
  • Πρακτική τοποθέτηση μπατόν
  • Διάθεση σε δύο μεγέθη: S/M - M/L
  • Δύο φλασκιά 500ml το καθένα με σωληνάκι
  • Βάρος: 380 γρ (χωρίς τα φλασκιά) - Μέγεθος M/L
  • Τιμή: 90 ευρώ

 

View this photo set on Flickr  

 


 

Η νέα σειρά Duro δεν σταματάει στο Duro 6 αλλά περιλαμβάνει και τα εξής:

 

Duro 1.5L

Ένα Duro 6 σε … σμίκρυνση με χωρητικότητα 1,5 λίτρου το οποίο έρχεται δύο φλασκιά των 250 ml και όλα τα υπόλοιπα πολύ καλά χαρακτηριστικά για έναν μαραθώνιο βουνού ή έναν αγώνα στον οποίο δεν θα χρειαστεί να περάσετε τη νύχτα στο βουνό.

 


Duro 15L

Ένα Duro 6 σε … μεγέθυνση που έρχεται με δύο φλασκιά των 500ml και έναν ασκό Hydraulics LT των 2,5 λίτρων για μεταφορά 3,5 λίτρων υγρών. Με χωρητικότητα 15 λίτρων και τα χαρακτηριστικά εφαρμογής και πρακτικότητας του Duro 6 βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και τα πόδια και το σώμα σας να αντέξουν την επόμενή σας περιπέτεια!

 

 

Duro Solo Belt

Ζώνη μέσης με ένα παγούρι 570ml με εργονομική σχεδίαση, καλή χωρητικότητα και touch screen smartphone θήκη για τους όσους θέλουν να είναι συνέχεια on-line!

 

 

Duro Handheld

Λύση για άνετη μεταφορά στο χέρι ενός flash 250ml το οποίο μπορούμε να το κρατάμε είτε στην παλάμη μας είτε στη πάνω της μεριά έτσι ώστε να είναι ελεύθερη για να κρατάμε το μπατόν μας!

 

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των σακιδίων Osprey στην Ελλάδα είναι η εταιρεία ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Α.Ε 

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ