Δοκιμή Παπουτσιών: Brooks PureGrit 2 Κύριο

Από 30 Μάι 2013

Η Brooks είναι μια από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες εταιρίες κατασκευής αθλητικών υποδημάτων, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή της το 1914 στο Bothell, Wash στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών. Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει παπούτσια τόσο για άσφαλτο όσο και για ορεινό τρέξιμο, ενώ διακρίνεται για την περιβαλλοντική ευαισθησία στην χρήση υλικών, κυρίως με την πατέντα της βιοδιασπώμενης, με χρήση μη τοξικών υλικών, σόλας (BioMoGo®), την οποία χρησιμοποιεί στα μοντέλα της. 

 

Η ναυαρχίδα των παπουτσιών της για ορεινό τρέξιμο είναι φυσικά το Cascadia το οποίο έχει ήδη φτάσει στην όγδοη έκδοση του, και με το οποίο έχω τρέξει αρκετούς αγώνες στο παρελθόν, από τον Olympus Marathon έως και το ROUT των 100 μιλίων, μένοντας πολύ ικανοποιημένος. Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στην δοκιμή του PureGrit 2, ενός πολύ ελαφριού και αγωνιστικού παπουτσιού, που εισάγει στο ορεινό τρέξιμο μια σειρά χαρακτηριστικών που η Brooks εφαρμόζει στο Pure Project, το οποίο αποτελεί την καινοτομική πρόταση της εταιρίας για παπούτσια τρεξίματος.

 

Το μοντέλο που δοκιμάσαμε αποτελεί την δεύτερη έκδοση του PureGrit, το οποίο βελτιώνει σε σχέση με την πρώτη έκδοση κάποια χαρακτηριστικά που είχαν να κάνουν με την πρόσφυση, το βάρος του, το πλαίσιο της γλώσσας του και του τρόπου δεσίματος και τοποθέτησης των κορδονιών. Δεν θα αναφερθούμε στο πρώτο μοντέλο της σειράς μιας και δεν το έχουμε δοκιμάσει, και θα επικεντρωθούμε στο PureGrit 2,  απλά αναφέροντας ότι το περιοδικό Runner’s World® του έδωσε τον τίτλο της καλύτερης βελτίωσης μοντέλου (Best Update) στον οδηγό επιλογής παπουτσιού που δημοσίευσε στο τεύχος Απριλίου 2013, μια διάκριση που σίγουρα είναι σημαντική και λέει πολλά για τις προσπάθειες της Brooks.

 

Το βάρος του είναι 283 γραμμάρια στο μέγεθος 9.5 US-43 EUR (318 γραμμάρια στο νούμερο 12 US- 46 EUR που προσωπικά φοράω). Η διαφορά ύψους μεταξύ της σόλας και της “μπάλας” του ποδιού (heel-to-toe drop) είναι 4.0 mm, η οποία ωθεί σε έναν πιο φυσικό τρόπο τρεξίματος, mid-foot ή fore-foot. Το συγκεκριμένο ζήτημα του σημείου προσγείωσης του ποδιού, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, αποτελεί ένα καυτό θέμα συζήτησης και σχεδιαστικών πατεντών, αφού οι υποστηρικτές αυτού του τρόπου τρεξίματος υποστηρίζουν ότι είναι και ο πλέον “φυσικός” τρόπος με βάση την ανθρώπινη βιομηχανική τρεξίματος. Το PureGrit 2 είναι σχεδιασμένο για δρομείς με ουδέτερο πάτημα ή ελαφρύ υπερπρηνισμό.

 

Φωτογραφία 1: Η σχεδίαση της γλώσσας που αγκαλιάζει το πόδι!Για τις ανάγκες της δοκιμής έτρεξα περίπου 350 χιλιόμετρα με τα PureGrit 2, σε ορεινά τεχνικά μονοπάτια, σε αστικές διαδρομές με μίξη ασφάλτου και χώματος, σε πολύ τεχνικά εδάφη με πέτρες και ρίζες αλλά και σε εδάφη γλιστερά και με λάσπες. Επίσης με αυτά αγωνίστηκα στο Μέτσοβο στα “χνάρια της αρκούδας”. Τα τρεξίματα μου κάλυπταν σχεδόν όλη την γκάμα ρυθμών τρεξίματος και έφτασαν και σε πολύωρες προπονητικές ή αγωνιστικές προσπάθειες. 

 

Η εντύπωση μου από την πρώτη οπτική επαφή με τα PureGrit 2 ήταν πολύ θετική, μιας και μου άρεσε η “επιθετική” σχεδίαση που έχουν καθώς και τα χρώματα τους. Ποιοτικά η κατασκευή τους (σόλα, ραφές, εξωτερικό ύφασμα, κορδόνια, πλαστικά) είναι εξαιρετικού επιπέδου, γεγονός αναμενόμενο από μια εταιρία με την ιστορία της Brooks. Πολύ όμορφη είναι και η σχεδίαση του κουτιού που τα περιέχει, θυμίζοντας λίγο το άνοιγμα ενός παιχνιδιού από ένα παιδί (άλλωστε τα παπούτσια είναι το “παιχνίδι” όλων εμάς των δρομέων, αν το καλοσκεφτεί κάποιος) αλλά δίνοντας και το περιβαλλοντικό μήνυμα που είναι σήμα κατατεθέν της εταιρίας.

 

Από τα πρώτα τρεξίματα ένιωσα αυτό που θεωρώ ότι είναι το βασικό πλεονέκτημα των PureGrit 2. Την άνεση και την απόλυτη εφαρμογή στο πόδι. Η εφαρμογή είναι ένα από τα βασικότερα σημεία για την επιτυχία ενός παπουτσιού, μιας και η έλλειψη της, ή η υπερβολική μονόπλευρη επαφή κάποιου σημείου του ποδιού με το παπούτσι, κάνει το πόδι να γλιστράει στο εσωτερικό, δημιουργώντας σημεία τριβής που έχουν ως αποτέλεσμα φουσκάλες ή και μαυρισμένα νύχια. Τα PureGrit 2 έχουν εξαιρετική εφαρμογή – ίσως την καλύτερη που έχω δει μέχρι στιγμής - και αυτή την ιδιότητα την διατήρησαν χωρίς κανένα πρόβλημα και μετά από 350 χιλιόμετρα τρεξίματος.

 

Ο σχεδιασμός του πάτου, το προφίλ του παπουτσιού, η ασύμμετρη γραμμή κορδονιών και η λαστιχένια λωρίδα (Nav Band) που κρατάει την γλώσσα στην θέση της αποτελούν τις βασικές αιτίες της άψογης εφαρμογής τους. Η γραμμή των κορδονιών είναι ασύμμετρη (Φωτογραφία 2) με αποτέλεσμα αμέσως να μπορεί να αισθανθεί ο Φωτογραφία 2: Ασύμμετρη η γραμμή των κορδονιών, εξασφαλίζει μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το πόδι!αθλητής ότι το επάνω μέρος του παπουτσιού έχει μεγάλη επιφάνεια επαφής με το coup de pied του ποδιού το οποίο σταθεροποιείται επιπρόσθετα με την Nav Band, και σε συνδυασμό με το ότι η γλώσσα ουσιαστικά είναι ενωμένη με το ένα από τα πλαϊνά του παπουτσιού και αγκαλιάζει το πόδι καθώς την τραβάμε προς την άλλη άκρη (Φωτογραφία 1) αλλά και με τον ανατομικό πάτο να εξασφαλίζει απόλυτη εφαρμογή και την αίσθηση ότι το πόδι δεν μετακινείται στο εσωτερικό. Όπως διαπίστωσα, ο συνδυασμός των πιο πάνω χαρακτηριστικών έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα στην εφαρμογή του παπουτσιού, άσχετα με το μονοπάτι που τρέχουμε. Μένοντας στο επάνω μέρος του παπουτσιού, πρέπει να τονίσουμε την ποιότητα κατασκευής των κορδονιών, τα οποία όπως διαπίστωσα δεν χαλαρώνουν εύκολα στα πολλά χιλιόμετρα, ίσως διότι είναι λεπτά και με ραβδώσεις κατά μήκος, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Τέλος, όσο αφορά της εφαρμογή, ο τρόπος σχεδίασης και τοποθέτησης της γλώσσας δεν επιτρέπει την είσοδο χαλικιών ή μικρών σκουπιδιών και ξύλων στο εσωτερικό, το οποίο μας γλυτώνει από προβλήματα ιδιαίτερα σε πολύωρα τρεξίματα.

 

Η ενδιάμεση σόλα είναι ένα από τα δυνατά σημεία της Brooks σε όλη την γκάμα των παπουτσιών της, με την χρήση της BioMoGo DNA βιοδιασπώμενης τεχνολογίας. Έχει πολύ καλή επιστροφή ενέργειας και ικανοποιητική απορρόφηση κραδασμών. Όπως προανέφερα, το παπούτσι έχει πολύ χαμηλό drop (4.0 mm) με αποτέλεσμα να ωθεί τον αθλητή σε τρέξιμο mid-foot ή fore-foot. Ακόμη όμως και μετά από πολλά χιλιόμετρα όπου χαλάει λίγο η φόρμα τρεξίματος, η σε κάποιες βουνίσιες καταβάσεις όπου αναγκαστικά πατάμε λίγο περισσότερο με την φτέρνα, το PureGrit 2 έχει ικανή απορρόφηση κραδασμών ώστε να μην έχουμε πρόβλημα. Το ίδιο έχω να επισημάνω και για τρεξίματα σε άσφαλτο – ή σε καλντερίμια με πέτρα όπως διαπίστωσα στο Μέτσοβο -  όπου με εντυπωσίασε η προσαρμοστικότητα του. Προσωπικά το χρησιμοποιώ πλέον και για τρεξίματα σε άσφαλτο, όπου δεν προβληματίζει καθόλου τον αθλητή.

 

Φωτογραφία 3: Το χώρισμα μπροστά βοηθάει στην καλύτερη ισορροπία!Η σχεδίαση του πέλματος του παπουτσιού έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με πρώτο το χώρισμα που υπάρχει τόσο μπροστά στον χώρο των δαχτύλων όσο και στην φτέρνα (Φωτογραφία 3). Αρχικά αναρωτιέται κανείς σε τι μπορεί να χρησιμεύει, αλλά με την χρήση γίνεται σαφές ότι σκοπός είναι να υπάρχει μια όσο πιο ανεξάρτητη κίνηση του μεγάλου δάκτυλου σε σχέση με τα άλλα, όπως και μια ανεξάρτητη κατανομή της διασποράς του βάρους όταν το πόδι πατάει στο έδαφος στο μέρος της φτέρνας. Αυτό που προκύπτει είναι ότι η Brooks κάνει μια προσπάθεια να προσεγγίσει τον τρόπο που ισορροπεί το σώμα όταν βαδίζει κάποιος ξυπόλητος όπου μεγάλο μέρος αναλαμβάνει το ξεχωριστό πάτημα με το μεγάλο δάκτυλο. Έξυπνη τεχνική, που δουλεύει στα μονοπάτια καθώς βοηθάει την ισορροπία στα πατήματα.

 

Το πέλμα του PureGrit 2 διαθέτει μια σειρά από τετράγωνα επιθέματα (lugs), τοποθετημένα με διαφορετικές κατευθύνσεις και με μεγάλη πυκνότητα (Φωτογραφία 4), τα οποία συμπεριφέρονται πολύ καλά σε τεχνικά πετρώδη εδάφη αφού πιάνουν σαν “βεντούζες” στο έδαφος. Στις δοκιμές μου Φωτογραφία 4: Το πέλμα του Puregrit 2!διαπίστωσα εξαιρετική πρόσφυση σε σκληρά και χωμάτινα εδάφη, αλλά αδυναμία σε γλιστερά μονοπάτια και σε λασπώδη μέρη. Σαν παράδειγμα αναφέρω ότι στον αγώνα του Μετσόβου ήταν εξαιρετικά ως προς την πρόσφυση παντού εκτός από ένα-δυο σημεία κατηφορικά με στρωμένα βρεγμένα φύλλα από δέντρα και λάσπες. Σε ανηφόρες και κατηφόρες που δεν είναι λασπώδεις έχουν άψογη πρόσφυση και κράτημα, και δείχνουν να είναι στο στοιχείο τους.

 

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πέλματος είναι η μικρή κλίση που έχει προς το εσωτερικό, σχηματίζοντας μια ανεπαίσθητη κοίλη επιφάνεια (Φωτογραφία 4). Όταν το πόδι προσκρούει στο έδαφος το πέλμα “απλώνεται” πιάνοντας ελάχιστα μεγαλύτερη επιφάνεια από το να ήταν τελείως επίπεδο και έτσι βοηθάει στο καλύτερο κράτημα. Αυτό δουλεύει σωστά στα μονοπάτια αλλά όχι σε γλιστερά τερέν, που είναι και το βασικό μειονέκτημα του παπουτσιού.

 

Η προστασία των δακτύλων από χτυπήματα είναι μέτρια σε σχέση με μοντέλα που είναι καθαρά “βουνίσια” για πολύ σκληροτράχηλα τερέν, όμως έχουν καταπληκτική ικανότητα “αναπνοής” και κατά συνέπεια στεγνώνουν εύκολα και γρήγορα απομακρύνοντας το νερό όταν διασχίζουμε κάποιο ποτάμι, αλλά είναι και εξαιρετικά δροσερά για καλοκαιρινούς αγώνες με υψηλές θερμοκρασίες. Νομίζω ότι το Ελληνικό καλοκαίρι τους ταιριάζει απόλυτα!

 

Συμπερασματικά, τα PureGrit 2 είναι από τα καλύτερα παπούτσια για ορεινό τρέξιμο που έχω δοκιμάσει και τα συστήνω ανεπιφύλακτα. Ελαφριά, αγωνιστικά, με εξαιρετική εφαρμογή και δέσιμο στο πόδι και κόστος στα 120 ευρώ, είναι μια επιλογή για δρομείς που επιζητούν ένα πολύ αξιόπιστο, γρήγορο, άνετο και λειτουργικό παπούτσι για ορεινό τρέξιμο. Δεν θα δυσκολευτούν καθόλου σε γρήγορες αγωνιστικές προσπάθειες και προπονήσεις αλλά και σε πολύωρα τρεξίματα σε οποιοδήποτε τερέν - ακόμη και σε άσφαλτο - βοηθώντας ουσιαστικά στην υιοθέτηση ενός πιο φυσικού τρόπου τρεξίματος. Αυτό που θα ήθελα να δω σε επόμενη έκδοση του παπουτσιού είναι μια βελτίωση στην ικανότητα πρόσφυσης σε γλιστερά και μαλακά εδάφη, η οποία θα τα ξεχωρίσει πλέον σημαντικά από τον ανταγωνισμό και θα τα ολοκληρώσει ως κορυφαίο αγωνιστικό μοντέλο.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (από το site της εταιρίας):

 

Offset: 4.0 mm

 

Arch: Flat, Medium, High

 

Build: Small, Medium, Large

 

Competition: Trail racing

 

Pronation: None/Normal, Mild, Moderate

 

Surface: Off road/Trail

 

 

Ευχαριστούμε τον Νίκο Καράμπαλη και το Runner’s Corner για την παραχώρηση ενός ζευγαριού Brooks PureGrit 2 για τις ανάγκες της δοκιμής..

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@HOKAONEONE Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια, παρουσίαση… https://t.co/8SYaRKuxJX
"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO