Grouse Creek® Lite Tracker, μια καινούργια βουνίσια Ιταλική πρόταση!

Από 30 Μάι 2018

Black Box στην επιστήμη ονομάζεται ένα σύστημα ή αντικείμενο το οποίο το εξετάζουμε με βάση αποκλειστικά τις εισόδους του και τα αποτελέσματα που παίρνουμε από αυτό, χωρίς να γνωρίζουμε όταν το εξετάζουμε την εσωτερική του λειτουργία. Όταν παρέλαβα στα χέρια μου το κουτί της Grouse Creek®, με τα Lite Tracker, το ένστικτο του Μηχανικού που σπούδασα και υπάρχει πάντα μέσα μου αυτό ακριβώς μου έφερε στο μυαλό. Ένα Black Box, μιας και όσο και να έψαξα δεν βρήκα παρά ελάχιστα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του! Τόσο καινούργιο είναι σαν πρόταση! Όσο αφορά την ονομασία Grouse Creek, το μόνο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ένα διάσημο μονοπάτι στο Κολοράντο με αυτή την ονομασία. Back to the roots λοιπόν, όσο αφορά το συγκεκριμένο παπούτσι, στα χρόνια που δεν είχαμε έναν ορυμαγδό πληροφοριών και προδιαγραφών διαθέσιμο στο διαδίκτυο και στις marketing μπροσούρες των εταιριών και βγάζαμε συμπεράσματα καθαρά από … τα πόδια μας.

 

Η εταιρεία Grouse Creek® που παράγει το μοντέλο είναι Ιταλική και στην γκάμα υπόδησης και ρουχισμού που διαθέτει περιλαμβάνει μοντέλα πεζοπορίας, hiking και outdoor δραστηριοτήτων γενικότερα, ενώ μπαίνει και στο κομμάτι του ορεινού τρεξίματος με το Lite Tracker, το οποίο μόλις πρόσφατα έφτασε και στην χώρα μας.

 

H πρώτη αίσθηση που είχα όταν επεξεργάστηκα για πρώτη φορά στα χέρια μου το Lite Tracker, είναι ότι πρόκειται για ένα σθεναρό και προστατευτικό παπούτσι μέτριου βάρους (310 gr στο νούμερο 42 το αντρικό και 285 gr στο νούμερο 38 τα γυναικείο) που αποτελεί εργαλείο για πολλές χρήσεις στα μονοπάτια, αλλά κυρίως για πολύωρα τρεξίματα και πεζοπορίες. Το πρώτο πράγμα που ξεχώρισα όταν έτρεξα για πρώτη φορά σε άσφαλτο και χωμάτινα μονοπάτια ήταν η μεγάλη άνεση του και το ότι ήταν μαλακό στο πάτημα ακόμη και στις σκληρές επιφάνειες και κυρίως από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η μεγάλη του δοκιμή βέβαια έγινε στο πετρώδες πεδίο της Σίφνου, όπου εκτός από μια σειρά προπονήσεων ήταν και το παπούτσι με το οποίο έτρεξα τον μεγάλο αγώνα των 30K του Sifnos Trail Race, σε μια εξαιρετικά τεχνική και σκληρή διαδρομή. Το παπούτσι δοκιμάστηκε και σε λασπωμένο τερέν, στα μονοπάτια και τους χωματόδρομους του Παναχαϊκού αυτή τη φορά.

 

 

Το εξωτερικό τμήμα του Lite Tracker είναι ένας συνδυασμός δικτυωτού υφάσματος με μικροΐνες, καθώς και τμημάτων πλαστικού ώστε να υποστηρίζεται τόσο πλευρικά όσο και κατά μήκος του. Η περιοχή της φτέρνας επίσης υποστηρίζεται περιμετρικά με σκληρό πλαστικό, κάτι που προσθέτει σταθερότητα σε κατηφορικά κακοτράχαλα μονοπάτια. Ταυτόχρονα το ύφασμα στο εσωτερικό τμήμα της φτέρνας είναι παχύ και μαλακό υποστηρίζοντας πολύ καλά τον αχίλλειο τένοντα. Το ύφασμα του εξωτερικού τμήματος έχει πυκνή πλέξη και  διαπνοή που κινείται στον μέσο όρο της κατηγορίας. Η λωρίδα πλαστικού που το διατρέχει περιμετρικά πάνω από την ενδιάμεση σόλα προστατεύει από την είσοδο του νερού καθώς διασχίζουμε ρηχά ρυάκια, αλλά η πυκνής ύφανση σχεδίαση δεν αφήνει το νερό να απομακρυνθεί γρήγορα αν εισέλθει στο παπούτσι. Η περιοχή των δακτύλων έχει πολύ καλή προστασία για χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά.

 

Η γλώσσα του Lite Tracker είναι παχιά, υφασμάτινη και στηρίζεται στα πλαϊνά της από πολύ λεπτές λωρίδες ελαστικού υφάσματος ώστε να κρατιέται στη θέση της. Προσδίδει την αίσθηση της άνεσης στο παπούτσι, και σε συνδυασμό με τα πολύ καλής σχεδίασης λεπτά, πυκνά και πλατιά κορδόνια που έχουν και θηλιά στήριξης στο κάτω μέρος της περιοχής τους, κρατάνε  πολύ σταθερό το πόδι καθώς τρέχουμε. Η μαλακότητα της γλώσσας δεν επιτρέπει τον ερεθισμό των τενόντων στο ύψος του αστραγάλου, που πολλές φορές παρατηρούμε σε πολύωρα τρεξίματα με τα μοντέλα αυτόματου κλειδώματος των κορδονιών. Τέλος, τα κορδόνια δεν λύνονται εύκολα, κάτι που μας κάνει τη ζωή εύκολη στα μονοπάτια.

 

Μετά την χρήση τους στο πετρώδες και ιδιαίτερα σκληρό έδαφος της Σίφνου κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ακτικραδασμική προστασία των Lite Tracker είναι το πολύ δυνατό σημείο τους. Αυτό οφείλεται τόσο στην σχεδίαση της ενδιάμεσης σόλας με ενίσχυση του αφρού EVA στο μέρος της φτέρνας αλλά και στην περιοχή του μεταταρσίου, όσο και στην ιδιαίτερη, ενισχυμένη κατασκευή (smart foam) με κυψελίδες της εσωτερικής σόλας από την ίδια την Grouse Creek! Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιταλική εταιρεία – που παρεμπιπτόντως την έχουν συστήσει δυο αθλίατροι/ορθοπεδικοί όπως έμαθα - το προτείνει και για ανθρώπους που η δουλειά τους απαιτεί πολύωρες ορθοστασίες. Όσο αφορά λοιπόν την προστασία από κραδασμούς, ιδιαίτερα σε σκληρά πετρώδη εδάφη, δεν θα σας προβληματίσει καθόλου.

 Η εσωτερική σόλα (Smart Foam) προσθέτει αντικραδασμική προστασία στο παπούτσι!

 

Η εξωτερική σόλα (Montagne την ονομάζει η εταιρεία) αποτελείται από δυο διαφορετικούς τύπους επιθεμάτων (lugs). Μια περιμετρική σειρά που μάλιστα έχει την ιδιότητα να αφήνει μέρος των επιθεμάτων να εξέχει πλάγια καθώς κοιτάζουμε  κάθετα το παπούτσι και μια ζώνη εσωτερικών επιθεμάτων σε σχήμα κεφαλής βέλους, με διαφορετικό πάχος στη φτέρνα και μικρού σχετικά ύψους. 

 Η εξωτερική σόλα (Montagne) με τους δυο τύπους επιθεμάτων παρέχει πολύ καλή πρόσφυση!


Η διάταξη των εξωτερικών επιθεμάτων προσθέτει πόντους στην σταθερότητα λόγω αύξησης της επιφάνειας πρόσφυσης και του “γαντζώματος” που επιτυγχάνουν. Καθώς τρέχεις νιώθεις σίγουρα μεγαλύτερη ασφάλεια. Το Lite Tracker έχει πολύ καλή πρόσφυση λοιπόν κυρίως σε πετρώδη μονοπάτια που το δοκίμασα εκτενώς και φαίνεται να είναι το στοιχείο του, λιγότερο σε πολύ λασπωμένα, ενώ απομακρύνει γρήγορα λάσπες και χώματα αφού η αραιή διάταξη των  επιθεμάτων το επιτρέπει αυτό.


Η περιμετρική σειρά επιθεμάτων εξέχει της επιφάνειας του Lite Tracker, προσδίδοντας μεγαλύτερη σταθερότητα!

 

Το Lite Tracker δείχνει να έχει πολύ καλή κατασκευή με βάση τις μέχρι τώρα δοκιμές μας, αλλά όσο  αφορά την αντοχή του στο χρόνο χρειάζονται πολλά χιλιόμετρα ώστε να έχουμε σαφή άποψη και θα ενημερώσουμε το άρθρο όταν πλέον το παπούτσι "γράψει" αρκετές βουνίσιες ώρες χρήσης.

 

Συμπερασματικά, το Grouse Creek® Lite Tracker αποτελεί μια πολύ καλή νέα πρόταση που είναι πραγματικά value for money, αφού σε αυτή την τιμή κάποιος αγοράζει ένα εργαλείο που διαθέτει μερικά πολύ καλά βασικά χαρακτηριστικά, όπως η αντικραδασμική προστασία, η σταθερότητα, η άνεση και η πρόσφυση. Το Lite Tracker σίγουρα θα καλύψει τους περισσότερους αθλητές ιδιαίτερα σε πολύωρους αγώνες που είναι και το δυνατό του στοιχείο. Τέλος, είναι μια πολύ καλή επιλογή για πεζοπορίες αλλά και για καθημερινό παπούτσι για ανθρώπους που κάνουν πολύωρες εργασίες με ορθοστασία.


Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

 

Βάρος: Ανδρικό – 310 gr, Γυναικείο – 285 gr

Κορδόνια: Απλά, λεπτά και επίπεδα με θηλιά στήριξης μπροστά

Γλώσσα: Παχιά με μαξιλάρι προστασίας

Εξωτερικό μέρος: Δικτυωτό υλικό με μικροίνες, πλαστικό

Ενδιάμεση σόλα: Αφρός EVA με ενίσχυση (φτέρνα – μετατάρσιο)

Εσωτερική σόλα: Smart Foam

Εξωτερική σόλα: Montagne, με δυο τύπους επιθεμάτων

Τιμή: 80€

 

To Grouse Creek® Lite Tracker θα το βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα αθλητικών ειδών, ενώ όπως πληροφορούμαστε κατά το διήμερο του Metsovo Ursa Trail το Σαββατοκύριακο  2 & 3 Ιουνίου θα μπορεί κάποιος να το δοκιμάσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@Sportiva Bushido II: Ένας Σαμουράι για τεχνικά μονοπάτια", αναλυτικό review του @Advendure_Net :… https://t.co/F1fBG52oNQ
Great news for Greek #trailrunning the election of Nikos Zanas in @ITRA_trail Steering Commitee! #ITRA… https://t.co/lBZPq4XxEh
Ο Αργύρης Βαμβακίτης και τα @SCARPAspa Spin RS στον SALEWA @OMT100K: https://t.co/2hWctgRd9a https://t.co/8kM4RQbJLZ
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

La Sportiva Bushido II: Ένας Σαμουράι για τεχνικά μονοπάτια!

Ο Νίκος Ζάνας στην Διοικούσα Επιτροπή της ITRA!

Ο Αργύρης Βαμβακίτης και τα Scarpa Spin RS στον SALEWA Olympus Mythical Trail!

Olympus Ultra - Eμείς οι άνθρωποι είμαστε το παραμύθι του Θεού!

Salomon Ultra Pro: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail αγώνες και πολύωρες προπονήσεις!

Τρέχοντας στον Olympus Ultra με SALEWA - SCARPA

BROOKS Cascadia 14, η αναγέννηση ενός θρυλικού παπουτσιού

Δυο ελληνίδες στην “στέγη του κόσμου” -  Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση με την Χριστίνα Φλαμπούρη και την Βανέσα Αρχοντίδου!

55 Peaks Project: Η συνέχεια!