Hoka One One Torrent: Ένα ελαφρύ και με εξαιρετική πρόσφυση αγωνιστικό παπούτσι!

Χειμωνιάζει .. και αυτό σημαίνει λάσπες στα μονοπάτια, τρέξιμο σε βρεγμένες πέτρες και γλιστερές επιφάνειες και όλα αυτά τα “ωραία” που φέρνει μαζί του ο Χειμώνας. Αν μάλιστα το συνδυάσετε και με την ανάγκη να κάνετε μερικά πιο γρήγορα τρεξίματα ή αγώνες αλλά με προστασία από κραδασμούς, ίσως πρέπει να δείτε το Torrent, το οποίο είναι σαφώς το λιγότερο “Hoka” μοντέλο της εταιρείας που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής, αλλά με κορυφαία πρόσφυση, πολύ χαμηλό βάρος και πολύ καλή ισορροπία μεταξύ απόκρισης και αντικραδασμικής προστασίας. Α, μην το ξεχάσω… και με πολύ ωραίο design και χρώμα! Ας τα δούμε όλα αυτά όμως με λεπτομέρεια.

 

 

Εξωτερικό μέρος:

Δικτυωτό ύφασμα καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του εξωτερικού μέρους του Torrent, κάτι που του προσδίδει πολύ καλή διαπνοή, γρήγορο στέγνωμα αλλά και συντελεί στο χαμηλό του βάρος (254 gr – 42,5 EU). Περιμετρικά το παπούτσι διατρέχεται από μια λωρίδα λεπτού πλαστικού, το οποίο συνδέει ουσιαστικά το ύφασμα του εξωτερικού μέρους με την ενδιάμεση σόλα. Αυτό το πλαστικό –σε συνδυασμό με το υψηλό προφίλ του παπουτσιού -  βοηθάει στο να μην μπαίνει εύκολα νερό διασχίζοντας ρυάκια, χαμηλής στάθμης ποτάμια κτλ., αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει και τα “σπασίματα” στην βάση του εξωτερικού μέρους, κάτι που είναι εμφανές και μετά από πάνω από 200 χιλιόμετρα δοκιμής του Torrent. Η προστασία από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά είναι πιο δυνατή στο μπροστά τμήμα των δακτύλων, αλλά γενικά κινείται σε μέτρια επίπεδα.

 

 

Τα κορδόνια είναι κλασσικού τύπου, επίπεδα και δένουν καλά στο πόδι. Η γλώσσα είναι μέτριου πάχους και κρατιέται πολύ καλά στη θέση της τόσο από μια θηλιά όπου περνούν δυο κορδόνια, όσο και από ελαφρύ δικτυωτό ύφασμα εσωτερικά, στα πλάγια του παπουτσιού. Δεν αφήνει να μπει εύκολα χώμα, κλαδάκια κτλ. Μεσαίου πάχους ύφασμα διατρέχει το κολάρο, ενώ η προστασία περιμετρικά στον αστράγαλο κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το Torrent δεν έχει το περιφερειακό κράτημα άλλων μοντέλων για πολύ τεχνικά μονοπάτια, αλλά είναι εξαιρετικά άνετο στο πόδι και με θάλαμο στα δάκτυλα που δίνει “χώρο” και “αέρα” στο πόδι.

 

 

Σαν σχέδιο και χρώμα μας άρεσε ιδιαίτερα, ενώ δεν θυμίζει σε τίποτα τον όγκο και το μέγεθος άλλων μοντέλων της εταιρείας. Είπαμε ..είναι το λιγότερο “Hoka” μοντέλο που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής. “Φοριέται και σαν κόσμημα” έλεγε μια παλιά διαφήμιση, “φοριέται και για βόλτα” θα λέγαμε αν την παραφράζαμε για το Torrent, αν και δεν ξέρω πόσο είναι εφικτό αυτό μετά από χειμωνιάτικα τρεξίματα στα μονοπάτια!

 

Ενδιάμεση σόλα:

Και στην ενδιάμεση σόλα νιώθεις ότι η Hoka One One θέλησε να προσδώσει στο Torrent κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα υπερμεγέθη μοντέλα της και την θηριώδη αντικραδασμικότητα που διαθέτουν. Δεν υπάρχει λοιπόν η Meta Rocker σχεδίαση (περισσότερες λεπτομέρειες γι ‘αυτήν την τεχνολογία μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο για τα Mafate Speed II), σήμα κατατεθέν της εταιρείας, αλλά διπλής πυκνότητας αφρός EVA, πιο μαλακός στην φτέρνα και ποιο σκληρός στο μετατάρσιο (PROFLY), ώστε το παπούτσι να ισορροπεί μεταξύ εξαιρετικής αντικραδασμικής προστασίας στην προσγείωση και εκρηκτικότητας όταν το πέλμα αφήνει το έδαφος.

 

 

Πιστεύω ότι για την κατηγορία που απευθύνεται το Torrent – γρήγορο και αγωνιστικό τρέξιμο – αυτή η σχεδίαση αποδίδει εξαιρετικά. Είναι εμφανής, λαμβάνοντας υπόψη και το drop των 5mm, η γρηγοράδα και η απόκριση του μοντέλου, ενώ έχει όση ακριβώς αντικραδασμική προστασία χρειάζεται. Ίσως όχι στα επίπεδα άλλων μοντέλων της εταιρείας μετά από πολλά χιλιόμετρα σε μεγάλους ultra-trail αγώνες, αλλά σίγουρα πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Για αθλητές μάλιστα που πατάνε στο μέσο ή μπροστά στο πέλμα έρχεται γάντι! Επίσης, φαίνεται ότι στο Torrent η Hoka One One έχει βελτιώσει και την αντοχή στον χρόνο της ενδιάμεσης σόλας, μιας και μετά από σκληρή και πολύωρη χρήση για πάνω από 200 Km δεν παρατηρώ φθορά άξια λόγου.

 

PROFLY™: Πιο μαλακό στη φτέρνα, πιο σκληρό στο μετατάρσιο!

 

Εξωτερική σόλα:

Μετά την κορυφαία πρόσφυση που διαπιστώσαμε στο Mafate Speed II το οποίο χρησιμοποιεί την εξαιρετική Vibram® Megagrip σόλα, ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να δούμε σε τι επίπεδα κρατήματος στο έδαφος θα είναι το Torrent, που “φοράει” μια απλή σχετικά εξωτερική σόλα της εταιρείας που διαθέτει απλά επιθέματα ύψους 5mm και πολλαπλών κατευθύνσεων. Εκπλαγήκαμε πολύ ευχάριστα μιας και η πρόσφυση του παπουτσιού είναι επίσης κορυφαία και “κρατάει” εντυπωσιακά σχεδόν σε κάθε είδος μονοπατιού. Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι αυτή η εξαιρετική πρόσφυση προσφέρεται στο ελαφρύ “πακέτο” του Torrent και όχι σε κάποιο θηριώδες μοντέλο για ultra-trail. Μας άρεσε επίσης ιδιαίτερα ότι η εξωτερική σόλα που είναι ιδανική για τεχνικά και λασπώδη μονοπάτια δεν θα μας κουράσει και σε χωματόδρομους ή ακόμη και στην άσφαλτο. Στο κομμάτι της πρόσφυσης λοιπόν το Torrent παίρνει άριστα!

 

 

Σε ποιους απευθύνεται λοιπόν το Torrent; Σίγουρα στους αθλητές που θέλουν ένα γρήγορο αγωνιστικό παπούτσι για τρέξιμο σε αποστάσεις μέχρι 40-50 Km, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα καλύψει και ελαφρύς αθλητές σε αποστάσεις ultra-trail. Θα ανταπεξέλθει με κορυφαίο τρόπο όσο αφορά την πρόσφυση του σε κάθε είδος μονοπατιού, είναι άνετο, ανθεκτικό στη φθορά και με πολύ καλή διαπνοή, έχει εξαιρετική αντικραδασμική προστασία αλλά και βελτιωμένη απόκριση, ενώ είναι σαφώς το πιο “όμορφο” Hoka One One που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής.

 

O Sage Canaday, αθλητής της Hoka One One, συμμετείχε στην διαδικασία σχεδίασης του Torrent και αναλύει τα χαρακτηριστικά του!

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Εξωτερικό Τμήμα: Δικτυωτό ύφασμα, πλαστική ταινία TPU περιμετρικά

Ενδιάμεση σόλα: Διπλής πυκνότητας αφρός EVA, PROFLY

Εξωτερική σόλα: Επιθέματα πολλαπλής κατεύθυνσης ύψους 5mm

Drop: 5mm, (23mm – 18mm)

Βάρος: 254γρ (42,5 ΕU)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral), medium fit

Κορδόνια: Κλασσικού τύπου επίπεδα κορδόνια

Προτεινόμενη  Λιανική Τιμή: 129 

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Hoka One One  στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade, ενώ μπορείτε να βρείτε τα Torrent και σε πλήθος εξειδικευμένων καταστημάτων αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ