SCARPA Origin, ένα all around αναρριχητικό παπούτσι

Είναι πραγματικά παρήγορο που υπάρχουν εταιρείες ακόμη να επενδύουν σε προϊόντα που δεν είναι αιχμής όσον αφορά την απόδοση και καινοτομία και τα οποία  να απευθύνονται  όχι σε elite αλλά ... σε κανονικούς αναρριχητές. Η Scarpa σε αυτούς ακριβώς στοχεύει με το Origin ένα από τα πιο ποιοτικά και άνετα μοντέλα παπουτσιού αναρρίχησης all around για την μέτρια δυσκολία.

 

Μιας και η  Άνοιξη ήρθε και αρκετοί θα σκέφτονται να δοκιμάσουν τα πρώτα τους κάθετα βήματα στα βράχια παρέα με κάνα φίλο ή μέσα από μια σχολή αναρρίχησης, καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε κάποιες βασικές αρχές γύρω από το βασικό κομμάτι του αναρριχητικού εξοπλισμού, το παπούτσι. Το πρώτο σας αναρριχητικό παπούτσι θα πρέπει λοιπόν να είναι βασικά άνετο και να προσφέρει ικανοποιητική υποστήριξη, για να μην ταλαιπωρήσει τα απαίδευτα ακόμη πόδια σας και να κάνει να μοιάζει η  αναρρίχηση σαν βασανιστήριο. Επιλέξτε λοιπόν το πολύ μισό νούμερο μικρότερο από τα αθλητικά σας και αποφύγετε τα  εξεζητημένα μοντέλα, που δεν πρόκειται να σας προσφέρουν καμία βοήθεια αν δεν έχετε ξανασκαρφαλώσει.

 

 

Τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα τυπικό αναρριχητικό παπούτσι για αρχάριους είναι  το μαλακό δέρμα, η αφρώδης γλώσσα, η σκληρή σόλα, ο επίπεδος πάτος και η λιγότερο ασύμμετρη φόρμα. Όσα δηλαδή ακριβώς προσφέρει το Origin το κατεξοχήν all-day/αρχαρίων μοντέλο της SCARPA, σχεδιασμένο και αυτό από τον θρυλικό αναρριχητή και σχεδιαστή της εταιρείας Heinz Mariacher ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει το απόλυτο παπούτσι απόδοσης γι’ αυτούς που ξεκινούν την αναρρίχηση.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

To χειροποίητο Origin καταρχήν φοράει την 5 mm λαστιχένια σόλα Vision-Scarpa  που όσο και αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την κατασκευή και τις ιδιότητές της.  Το αυξημένο πάχος της πάντως και η περιορισμένη φθορά χρήσης, δείχνουν ότι η επιλογή της εταιρείας εδώ είναι να συνδυάσει το καλύτερο δυνατό grip  με τη μεγαλύτερη δυνατή αντοχή στο χρόνο. Το προφίλ είναι επίπεδο και το σχήμα ουδέτερο με ελαφριά στρέψη για να μη κουράζει τα αδύναμα ακόμη δάχτυλα ενός αρχαρίου, ενώ η μεσόσολα Flexan 1.9mm εκτείνεται σε όλο το μήκος του πέλματος, δίνοντας στο σύνολο μια στιβαρότητα. Με το πάχος της περιορίζει την ελαστικότητα και προσφέρει μια σημαντική υποστήριξη στο πόδι, ιδιαιτέρα στα μικρά πατήματα που απαιτούν στοχευόμενη δύναμη και κουράζουν πολύ τους αρχάριους.  

 

 

Το δερμάτινο ντύσιμο από μαλακό suede 1.8mm τυλίγει μαλακά το πόδι χωρίς να κόβει ή να ενοχλεί και με την ενισχυμένη γλώσσα, προσφέρουν άνεση ακόμη και σε πολύωρες αναρριχήσεις. Από πάνω είναι κάπως ευρύχωρο για τους πλατυπόδαρους, αλλά μπροστά όσο πρέπει εφαρμοστό για τα πατήματα στις μικρές προεξοχές.  Το Passive Randing σύστημα δένει το σύνολο και προσθέτει υποστήριξη. Το κλείσιμο είναι με διπλό αντίστροφο Velcro, εύκολο και αποτελεσματικό στη χρήση, σφίγγει καλά το παπούτσι στο πόδι  και επιτρέπει το γρήγορο βγάλσιμο στο ρελέ. Η φτέρνα του είναι ελαφρά ψηλότερη στο αντρικό μοντέλο και περιλαμβάνει δυο μεγάλα θηλύκια που βοηθούν πολύ στο φόρεμα. 

 

Το Origin είναι παπούτσι edging.

 

Η δοκιμή

Το μοντέλο δοκιμής επιλέχθηκε 1½ νούμερο κάτω από τα καθημερινά μου (φοράω 42-43 και πήρα το 41) και θα πρότεινα στο αρχάριο να μη ρισκάρει τόσο. Μισό νούμερο μικρότερο είναι εντάξει γι’ αυτό το παπούτσι. Η πρώτη εικόνα καταρχήν αφορά στην ποιότητα κατασκευής, όπου γίνεται φανερό ότι έχουν επιλεχτεί  υλικά ποιότητας  και η πρώτη αίσθηση είναι βέβαια η άνεση που και σε αυτό το μοντέλο  η Scarpa φαίνεται να έχει πετύχει τον στόχο της. Όσο μάλιστα πιο πολύ τα φοράς τόσο πιο άνετα γίνονται. Το πόδι τυλίγεται σφικτά αλλά όχι επίπονα και στο πάνω μέρος ο χώρος είναι αρκετός για να «κάτσουν» τα λυγισμένα δάχτυλα. Η φτέρνα σταθεροποιείται με  το ψηλό προφίλ του πίσω μέρους χωρίς σημεία που να «κόβουν» και τα μεγάλα Velcro δένουν καλά και αποτελεσματικά. Η σκληρή σόλα έχει επίπεδο σχήμα που δεν κουράζει στις πολύωρες αναρριχήσεις, ενώ αν και δίνει μια περίεργη αίσθηση ακαμψίας σε έναν συνηθισμένο στο μαλακό προφίλ, στηρίζει πολύ καλά το πόδι στα μικρά πατήματα όπου επιτρέπει τη μεγαλύτερη δυνατή παραμονή. Ναι, το Origin είναι ένα παπούτσι κυρίως για edging και γι’ αυτό προσφέρεται κιόλας για indoor  αναρρίχηση, σε τεχνητή πίστα. Από την άλλη αυτό το χαρακτηριστικό του ίσως να αποτελεί το μειονέκτημα του, αφού η σόλα του φαίνεται να μην έχει και τις καλύτερες τριβές, είναι σαφής η επιλογή της εταιρείας για αντοχή στη χρήση. Στο σκαρφάλωμα σε «πλάκα» οι επιδόσεις του λοιπόν είναι περιορισμένες και απαιτεί περισσότερη δουλειά στα πόδια …έτσι όμως μαθαίνεις αναρρίχηση ε;  Αποκλείεται όπως και να ‘χει  να προσέξετε αυτή την αδυναμία του στα 5c, 6a. Στις σχισμές προσφέρει σταθερότητα και προστασία, περιορίζοντας την πίεση του στριμώγματος στα δάχτυλα, ενώ το σχήμα του επιτρέπει τη χρήση του και στις πιο στενές.  Τα σχετικά συγκριτικά τεστ με τους κύριους ανταγωνιστές σε Ευρώπη και Αμερική, όπως το La Sportiva-Tarantula, Evolv-Defy, Mad Rock-Drifter του δίνουν την καλύτερη γενική βαθμολογία σε άνεση, απόδοση και αντοχή, ενώ από το περιοδικό Climbing πήρε το βραβείο καλύτερης επιλογής το 2016.

Scarpa origin: ποιότητα κατασκευής, άνεση και ικανοποιητική απόδοση.

 Συμπερασματικά, τα Origin προτείνονται  ιδιαίτερα σε αυτούς που ψάχνουν για το πρώτο τους  ζευγάρι  αναρριχητικών, αφού είναι ένα  παπούτσι  φιλικό στη χρήση που προσφέρει τα απαραίτητα για να βελτιώσουν το σκαρφάλωμα τους και  που αντέχει στον  χρόνο και στην σκληρή χρήση.  Αλλά και για όποιον ψάχνει ένα αξιόπιστο αναρριχητικό που να μην κουράζει το πόδι για την μέτρια δυσκολία αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε τεχνητή πίστα, μικρά βράχια ή  μεγάλες ορθοπλαγιές.

Ευχαριστούμε την εταιρεία POLO επίσημο εισαγωγέα SCARPA που προσέφερε τα παπούτσια για την δοκιμή

Γιώργος Βουτυρόπουλος

Γεννήθηκε το 1969 και σκαρφαλώνει στα βουνά από τα 16 του. Έχει καταφέρει σημαντικές αναρριχήσεις σε διαδρομές βράχου,  πάγου και μικτού πεδίου στα βουνά της Ελλάδας, στις Άλπεις, Δολομίτες, Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ορειβατικές αποστολές σε βουνά μεγάλου υψομέτρου, στο Περού-Άνδεις,  Αφρική-Κένυα, στο Νεπάλ, Θιβέτ, Πακιστάν, Ινδία, Κιργιστάν.  Είναι ομοσπονδιακός εκπαιδευτής ορειβασίας και οδηγός βουνού από το 1993,  συν-συγγραφέας των εγχειριδίων ορειβασίας, η Τέχνη του Βουνού (2010, 2011) και Ορεινή Πεζοπορία (2012). 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Η ζωή των “ultra”, ένα άρθρο του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη στο @Advendure_Net για την καθημερινή ζωή των ανώνυμων υπ… https://t.co/RGIrQLB9iN
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!