Ampezzo: Η νέα πρόταση της The North Face για σταθερότητα, αντικραδασμικότητα και πρόσφυση στα μονοπάτια!

Από 03 Ιουν 2019

Το Ampezzo ανήκει στη νέα σειρά παπουτσιών για ορεινό τρέξιμο της The North Face, έρχεται με μια σειρά από καινούργιες καινοτομικές τεχνολογίες που κυρίως αφορούν την προστασία από τους κραδασμούς και την πρόσφυση στα μονοπάτια και φιλοδοξεί (άλλωστε αυτό είναι το όνομα της νέας σειράς – Ambition) να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για τον αθλητή που τρέχει σε υγρά ή ξερά τεχνικά μονοπάτια αλλά θέλει να κάνει χιλιόμετρα και σε χωματόδρομους ή άσφαλτο χωρίς φόβο για την σκληρή επιφάνεια αλλά και την διάρκεια ζωής της εξωτερικής σόλας.

 

 

Εξωτερικό μέρος

Η κατασκευή του εξωτερικού μέρους του Ampezzo δείχνει την επιθυμία της The North Face να ενισχύσει την σταθερότητα του παπουτσιού, αφού το διπλό λεπτό ύφασμα (mesh) υποστηρίζεται σχεδόν σε όλο το πλάγιο και μπροστά τμήμα με λωρίδες λεπτού πλαστικού (TPU), ενώ μια πιο παχιά λωρίδα πλαστικού υποστηρίζει διαγώνια και περιμετρικά την περιοχή της φτέρνας. Η χωρίς ραφές πλέξη προστατεύει ιδανικά από ερεθισμούς το πόδι, ενώ τόσο η γλώσσα, όσο και το κολάρο στον αστράγαλο είναι από παχύ ύφασμα, που δίνει μαλακή αίσθηση στο  παπούτσι. Γενικά το Ampezzo δίνει την αίσθηση του άνετου, μαλακού και με πολύ καλό fit παπουτσιού, από τα πρώτα τρεξίματα.

 

Διπλό λεπτό ύφασμα (mesh) σε όλο το πλάγιο και μπροστά τμήμα σε ενναλαγή με λωρίδες λεπτού πλαστικού (TPU), ενώ μια πιο παχιά λωρίδα πλαστικού υποστηρίζει διαγώνια και περιμετρικά την περιοχή της φτέρνας.

 

Τα κορδόνια είναι κλασσικού τύπου, παχιά και στρογγυλά και δεν λύνονται εύκολα. Ο χώρος στα δάκτυλα δεν έχει το εύρος που έχουν άλλα μοντέλα της κατηγορίας του Ampezzo και αυτό ίσως προβληματίσει συγκεκριμένες κατηγορίες αθλητών σε μεγάλους αγώνες. Προσωπικά, έχοντας λεπτό πέλμα δεν ένιωσα κάποια πίεση, ακόμη και σε αγώνα 73 χιλιομέτρων. Η προστασία από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά είναι τυπική, αλλά μιλάμε πάντα για μοντέλο που δεν απευθύνεται σε αθλητές που θα τρέξουν σε skyrunning αγώνες με πολύ πετρώδη και κακοτράχαλα μονοπάτια. Η κατασκευή του εξωτερικού τμήματος (ιδιαίτερα η υποστήριξη της κίνησης στην φτέρνα και στην περιοχή της καμάρας του πέλματος) εξασφαλίζει κορυφαία σταθερότητα, ενώ και η φθορά με τον χρόνο είναι ελάχιστη. Η χρήση αρκετών ζωνών πλαστικού κάνει το Ampezzo λίγο ζεστό, θα προτείναμε λοιπόν πιο λεπτές κάλτσες για τρέξιμο τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Ενδιάμεση σόλα

Η νέα προσέγγιση της The North Face στο θέμα της προστασίας από τους κραδασμούς έρχεται με την χρησιμοποίηση στην ενδιάμεση σόλα δυο στρώσεων, με διαφορετικούς αφρούς EVA. Εσωτερικά στο Ampezzo υπάρχει ένα πολύ μαλακό μείγμα αφρού, το οποίο η εταιρεία το ονομάζει XTRAFOAM και δίνει κορυφαία αντικραδασμική προστασία και κατανομή των δυνάμεων κρούσης στην φάση της πρόσκρουσης του πέλματος στο έδαφος, ενώ εξωτερικά περικλείεται από μια στρώση αφρού EVA που είναι πιο σκληρός αλλά και ανθεκτικός στη φθορά.

 

 

Το drop των 6 mm (20 mm στην φτέρνα – 14 mm μπροστά στα δάκτυλα) είναι χαμηλό και βοηθάει στην ταχύτητα καθώς και στην μεταφορά της κίνησης όταν τρέχουμε. Την περαιτέρω ενίσχυση της αντικραδασμικότητας την φροντίζει και η εσωτερική σόλα Ortholite®, πάχους 4 mm. Τρέχοντας σε πολύ διαφορετικά τερέν και ποικιλία αποστάσεων με το Ampezzo μπορώ να πω ότι είναι κορυφαίο σε προστασία από τους κραδασμούς, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για χιλιόμετρα σε άσφαλτο αφού σε αυτό βοηθάει και η κατασκευή της εξωτερικής σόλας με τα χαμηλά επιθέματα (lugs).

 

Το XTRAFOAM™ (γκρι χρώμα) ενισχύει την αντικραδασμικότητα του Ampezzo, ενώ περικλείεται από πιο σκληρό και ανθεκτικό αφρό EVA

 

Εξωτερική σόλα

Η εξωτερική σόλα του Ampezzo περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες. Η The North Face προχώρησε σε σχεδίαση και υλοποίηση ενός καινούργιου μείγματος καουτσούκ (Exploration Trax System™(EXTS), αλλά και σχήματος / τοποθέτησης των επιθεμάτων (lugs), ώστε να παρέχει άψογη πρόσφυση σε υγρές και ξηρές συνθήκες (σε ξηρά εδάφη το μείγμα παίζει τον κυριότερο ρόλο όσο αφορά την πρόσφυση, ενώ σε βρεγμένο έδαφος έχει σχεδόν την ίδια κρισιμότητα και η τοποθέτηση / κατασκευή των επιθεμάτων) αλλά και μεγάλη διάρκεια σε σχέση με την φθορά, κάτι που διαπιστώσαμε και στις δοκιμές μας σε αγώνες και προπονήσεις σε πολύ διαφορετικά τερέν.

 

 

Βλέπουμε ότι η εξωτερική σόλα αποτελείται από δυο ζώνες όσο αφορά το μείγμα καουτσούκ, μια ζώνη EXTS πίσω και μπροστά στην επιφάνεια κοντά στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, η οποία “κολλάει” σε κάθε είδους επιφάνεια και μια κεντρική ζώνη που έχει μεγάλη αντοχή στη φθορά. Ουσιαστικά, η The North Face γνωρίζοντας ότι τα μείγματα που “κολλάνε” στο έδαφος περισσότερο έχουν μεγαλύτερη φθορά, επιλέγει να τα χρησιμοποιήσει στα κατάλληλα σημεία πρόσφυσης, ενώ τα υποστηρίζει με ανθεκτικότερο μείγμα στο μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικής σόλας. Οι δοκιμές μας έδειξαν σχεδόν μηδενική φθορά μετά από πολλά χιλιόμετρα χρήσης.

 

Με μαύρο χρώμα οι ζώνες EXTS για έξτρα πρόσφυση και με κόκκινο χρώμα πιο ανθεκτικό μείγμα καουτσούκ για μεγάλη αντοχή στη φθορά

 

Τα επιθέματα είναι δυο τύπων, σε σχήμα “Υ” στο μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικής σόλας ώστε να υποστηρίζεται η προώθηση και σε σχήμα “μπούμερανγκ” πίσω στη φτέρνα ώστε να “φρενάρει” στην κατηφόρα. Η κατεύθυνση των επιθεμάτων είναι τέτοια ώστε να υπάρχει πολύ καλή ροή κίνησης σε όλη τη φάση του πατήματος, με βάση μετρήσεις στα εργαστήρια της εταιρίας. H αραιή τοποθέτηση των επιθεμάτων σε συνδυασμό με το μικρό ύψος τους βοηθάει στο να μην “κρατάνε” λάσπη τα παπούτσια. Η κατασκευή της εξωτερικής σόλας του Ampezzo παρέχει λοιπόν εξαιρετική πρόσφυση σε κάθε είδους έδαφος, εκτός ίσως από πολύ λασπερά εδάφη, στα οποία απαιτείται πολύ πιο επιθετική κατασκευή και ύψος επιθεμάτων που δεν είναι στόχος του συγκεκριμένου μοντέλου.

 

Το The North Face Ampezzo είναι ένα γρήγορο παπούτσι, με ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στην σταθερότητα, την απορρόφηση κραδασμών και την πρόσφυση. Μπορεί να ανταπεξέλθει σε ποικιλία μονοπατιών και αποστάσεων αλλά θα σας υποστηρίξει και για τρεξίματα σε άσφαλτο, ενώ διαθέτει εξαιρετική κατασκευή και αντοχή στον χρόνο.

 

Εξωτερικό Τμήμα: Διπλής στρώσης λεπτό ύφασμα, χωρίς ραφές, λεπτό πλαστικό TPU για προστασία

Ενδιάμεση σόλα: XTRAFOAM αφρός EVA διπλής πυκνότητας

Εξωτερική σόλα: Exploration Trax System™(EXTS), δυο τύποι καουτσούκ (για διάρκεια και καλύτερη πρόσφυση), δυο τύποι επιθεμάτων με πολλαπλές κατευθύνσεις

Drop: 6 mm, (20 mm – 14 mm)

Βάρος: 303 gr (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Συμβατικά, χοντρά, με θηλιά συγκράτησης στο κέντρο της παχιάς γλώσσας

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 130

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων The North Face στην Ελλάδα είναι η VF Hellas

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Η ζωή των “ultra”, ένα άρθρο του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη στο @Advendure_Net για την καθημερινή ζωή των ανώνυμων υπ… https://t.co/RGIrQLB9iN
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια μέτρια μέρα ...

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!